June 11th, 2020

Pengarah Drama Nur, Shahrulezad memberitahu bakal menerbitkan sebuah filem bertemakan golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak lama lagi.

Menyedari bahawa LGBT ini merupakan sebuah isu hangat dan sensitif dalam kalangan rakyat Malaysia, Shahrulezad berkata dia sudah bersedia dengan apa jua kecaman dan komen yang bakal diutarakan netizen kelak.

Dia turut memberitahu bahawa penghasilan filem itu adalah hanya untuk menyebarkan dakwah dalam komuniti ‘straight’ dan LGBT.

View this post on Instagram

Terima kasih @bobofahad di atas write up ini. Semoga Allah pelihara dan bersihkan niat abam dan team dlm berkarya. Semoga Allah permudahkan usaha ‘dakwah kecil’ kami terhadap komuniti straight dan LGBT. Segala kecaman, cacian, ugutan yg dilemparkan abam akan cuba telan dan hadam. Ibarat mahu mengubati penyakit tokak di kaki. Kita perlu berdepan, menghidu bau pekung hanyir jijik nanah yg ada, baru kita boleh ubati. Bukan semudah memotong terus kaki tanpa cuba merawatinya. Jgn bimbang karya PLU ni tak akan ditayangkan di kaca TV drama tempatan sebab abam tahu majoriti penonton sebenarnya tak ler seterbuka mana pun. Derang acah acah hipster terbuka jer uols. Manakala baru tengok tajuk PLU jer dah mengigil satu badan terbayangkan api neraka padahal tu baru casting call poster belum lagi tgk real poster lagi ? So abam tak letak harapan pun rakyat Malaysia akan menyokongnya. InsyaAllah semoga Allah permudahkan ?. . *Bagi sesiapa yg beria ia tag Jakim pasal hal ni. Satu benda jer abam nak bagitahu. Kat Jakim sendiri ada department yg mengkhususkan issue LGBT ni dik. So apa yg abam buat ni sebenarnya nak bantu Jakim sendiri dalam menangani issue ni secara holistik.

A post shared by shahrulezad mohameddin (@budakijat) on

“Semoga Allah pelihara dan bersihkan niat abam dan team dalam berkarya. Semoga dipermudahkan usaha dakwah kecil kami terhadap komuniti straight dan LGBT.”

Bakal menamakan filem terbarunya itu dengan tajuk ‘PLU’, dia juga kini sedang giat mencari pelakon yang sesuai untuk membintangi filem tersebut.

View this post on Instagram

Hi guys. Abam skrg tgh scout new cast utk my first feature film tajuk PLU The Story (Working title). . Kriteria watak yg abam perlukan ialah . 1- Ustaz muda berusia lewat 20an atau 30an. Kacak Melayu. . 2 – Seorang pelajar tahfiz lelaki berusia 16 atau 17. Tapi mesti kelihatan matang dari segi personaliti. Mereka yg berusia awal 20 an tapi physically nampak macam 16 atau 17 tahun amat digalakkan. Oh yer, wajah perlu menarik. . Apa yg korang perlu lakukan ialah, . Do your own online casting video. Caranya mudah saja. Korang boleh pilih mana mana scene yg korang rasa menarik, mencabar dan mampu menonjolkan bakat lakonan korang sehingga pihak kami tergamam melihat bakat terpendam korang. Korang boleh pilih mana mana scene yg korang rasa menarik dalam drama Nur. . Apa yg kami carik ialah mereka yg pandai bermain dengan watak watak yg berlapis lapis. Korang jugak boleh mintak tolong kawan atau family members membantu casting ini. . Sila upload video casting ke IG masing masing dengan syarat account jgn private. Dan yg paling penting setiap klip video tersebut mesti lah disertakan hashtag, . #ujibakatPLU #ujibakatPLU #ujibakatPLU Tarikh tutup ujibakat ialah pada 19hb Jun 2020. . Saringan akan dibuat selepas dari tarikh tersebut.

A post shared by shahrulezad mohameddin (@budakijat) on

Hasil perkongsian pencarian bakat tersebut ternyata telah mengundang rasa kurang senang warga maya yang mengaitkan tajuk filem berkenaan dengan dunia LGBT.

Namun, menurut Shahrulezad juga menjelaskan bahawa filem berkenaan tidak akan ditayangkan di mana-mana stesen televisyen dan hanya akan disiarkan menerusi platform digital

“Mereka acah-acah hispter dan terbuka tapi baru tengok tajuk PLU dah mengigil satu badan terbayangkan api neraka.”

Jelasnya lagi, filem itu dihasilkan untuk mengajak para penonton menyelami dunia PLU, dan juga diharap akanmembantu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menangani isu ini secara holistik dan menyeluruh.

Advertisement
 
June 11th, 2020

Semalam kecoh di serata media sosial apabila model dan juga pelakon Alicia Amin telah menerima hencapan netizen dek penampilannya yang tidak sesuai ketika memasak.

Kalau menyediakan makanan untuk diri sendiri pasti tidak akan menjadi isu tetapi oleh kerana wanita itu memasak rendang tok untuk pelanggan setianya, ramai yang mempersoalkan tahap kebersihan Alicia Amin dalam proses penyediaan makanan.

rendang tok alicia amin

Seperti yang kita tahu, bisnes penyediaan makanan ini adalah sesuatu yang sangat penting kerana silap sedikit sahaja akan membawa padah kepada sesiapa yang mengambilnya. Sedangkan banyak kes keracunan makanan yang dilaporkan kini, jadi ramai yang risau.

Terkesan dengan kritikan negatif netizen terhadap ‘Rendang Tok Raja Lapar’ yang dimasak olehnya, Alicia Amin telah memuat naik satu entri di Instagram bisnes tersebut.

alicia amin mohon maaf

Menurut wanita tinggi lampai itu, dia pernah bekerja dalam industri makanan dan minuman sebelum ini jadinya tidak perlu risau mengenai isu suntikan typhoid. Malahan dia akan menyemak bila tarikh luput kepada suntikan tersebut.

Bagi isu sarung tangan, penutup kepala dan apron pula, Alicia Amin mengakui bahawa dia terlepas pandang mengenai perkara penting tersebut. Melihatkan ramai penjual makanan di bazar dan tepi jalan yang tidak mematuhi peraturan ini membuatkan dia alpa.

Pun begitu, wanita itu menjelaskan bahawa dia berasa tidak adil kerana ada yang menjatuhkan hukum dan mempertikaikan kenapa dia menjual juadah Melayu sedangkan ramai juga bangsa lain yang menyukai rendang.

rendang tok alicia amin

Bahkan Alicia Amin hanya akan menerima teguran berkaitan dengan risiko kebersihan, kualiti bahan yang digunakan, soalan mengenai penghantaran ataupun rasa rendang sahaja. Isu mengenai perkara lain bukanlah di bawah tanggungjawabnya.

Harap teguran ini akan membantu Alicia Amin untuk memberikan penekanan kepada penyediaan makanan yang lebih teratur dan bersih.

Sumber: Instagram

Advertisement
June 10th, 2020

Membuat keputusan mengutamakan keselamatan anak-anak, pelakon Yatt Hamzah tetap akan duduk di rumah selagi keadaan pandemik COVID-19 belum pulih sepenuhnya.

yatt hamzah utamakan keselamatan anak anak

Menurutnya, biarpun sudah ramai yang memulakan perjalanan balik kampung sejak Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilaksanakan, dirinya masih tidak berani untuk keluar ke mana-mana.

Yatt juga difahamkan sanggup berkorban untuk berjuang menentang virus berkenaan dan lebih mengutamakan keselamatan anak-anak.

Perkara itu dikongsi Yatt menerusi sebuah posting yang dimuat naik di laman Instagram milik baru-baru ini.

View this post on Instagram

Siapa macam ni baik jujur mengaku.. 😅🤣 Nak balik mana tu? Raya mana PKPP ni?? Bonda kat rumah je.. Suami bertugas di perantauan. Raya di rumah je tahun ni sbb anak2 kecil kita x berani lah nak keluar2 mcm orang lain.. KESELAMATAN ANAK2 NO 1. YG LAIN X PENTING DAH. So anak2, tahun depan jelah kita beraya ya. Tahun ni kita berkorban dan berjuang habis2an MENENTANG COVID-19. .. Tapi kalau kami je yg menjaga x jadi.. sorang dua je yg buat mmg sia2 x jadi apa.. CORONA TETAP BERMAHARAJARELA. Kena kita semua SELURUH RAKYAT MALAYSIA PAKAT BERSATU PADU SAMA2 BUAT KERJA.1 DUNIA KENA SAMA2 BUAT KERJ. BARU CORONA BALIK KG DIA.. PERGI TAKKAN KEMBALI SELAMANYA.. . .. #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #darihatiseorangmujahidah #bondaYattshare #bondaYHshare #sharingiscaring #PKPP #RAYAPKP #PKPRAYA #SYAWAL1441H #LEBARAN2020 #AIDILFITRI2020 #BALIKKAMPUNG

A post shared by BONDA YATT. BONDA OF 4 (@yatthamzah_suci) on

“Jadi anak-anak tahun depan sajalah kita beraya ya. Tahun ni kita berkorban dan berjuang habis-habisan menentang COVID-19.”

Bagaimanapun, andai ramai dalam kalangan kita yang tidak mengambil berat tentang peraturan yang ditetapkan, Yatt juga menegaskan perjuangan itu mungkin sekadar sia-sia.

“Tapi kalau kami saja yang menjaga tak jadi. Seorang dua saja yang buat memang sia-sia tak jadi apa.”

yatt hamzah utamakan keselamatan anak anak

Terdahulu, sejumlah pelonggaran peraturan yang berkuat kuasa mulai 10 Jun di bawah PKPP telah diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tempoh hari. Perkara itu dilaksanakan selepas hampir tiga bulan peraturan ketat mengekang penyebaran wabak tersebut dikuatkuasakan bermula 18 Mac lalu.

Untuk rekod, Yatt dan suaminya, Mohammad Zulfadhli telah berkahwin pada Februari 2016. Hasil perkahwinan itu, Yatt dan pasangan dikurniakan tiga cahaya mata. Malah, pelakon itu juga turut mempunyai seoarang anak perempuan hasil perkahwinan pertamanya bersama Abdul Mutalib Shukor.

Advertisement
June 10th, 2020

Tak sangka rakyat Malaysia mampu bertahan di rumah dan mematuhi sehala prosedur Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama lebih kurang 3 bulan lamanya. Memang janggal apabila terpaksa mengubah gaya hidup asal kepada yang baharu demi memerangi wabak COVID-19.

Pelakon Remy Ishak juga jujur mengakui bahawa disebabkan terlampau lama tinggal di rumah, dia kini mengalami kemurungan sehingga terpaksa berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat.

remy ishak kemurungan

Bahkan risau sekiranya pelakon tersebut mengalami gangguan emosi dan mental yang semakin membimbangkan, doktor telah menitipkan nasihat supaya tidak tinggal bersendirian.

“Saya tinggal sendirian. Apabila terlalu lama tidak keluar bekerja dan berjumpa orang, saya jadi murung. Apatah lagi saya ‘single’, mungkin jika ada pasangan atau keluarga yang tinggal bersama, kuranglah kesunyian itu.”

Walaupun cuba tampil kuat dan sering melakukan siaran langsung di Instagram bersama peminat, namun perasaan senang itu tidak dapat bertahan lama sehingga Remy Ishak susah untuk mengawalnya.

Meskipun isu kesihatan mental masih kurang disebut di dalam masyarakat tetapi lelaki itu tidak segan untuk berkongsi dengan umum kerana dia percaya ramai yang mengalami masalah yang sama sejak pelaksanaan PKP ini.

Atas nasihat doktor tersebut, Remy Ishak telah pun pulang ke pangkuan keluarga sejak daripada Ahad lalu lantas lelaki itu lebih mudah untuk berinteraksi dengan ahli keluarga yang lain secara bersemuka.

remy ishak kemurungan

Tambahnya lagi, jadual tidur yang asyik berubah semasa perintah tersebut berlangsung secara tak langsung turut mengganggu emosinya.

Lelaki itu yang berhasrat untuk pulang lebih awal ke kampung halaman walaubagaimanapun telah menangguhkan hasratnya tersebut supaya tidak membawa pulang virus tanpa sedar kepada ibunya yang sudah berusia.

Diminta peminat jangan risau kerana menurut doktor, kemurungan yang dialami Remy Ishak bukanlah di peringkat teruk. Bahkan lelaki itu akan kembali berkerja 20 Jun nanti.

Sumber: BH Online

Advertisement