Written by AbangNara | November 22nd, 2010

kutipan filem estet

Terbayang kami muka Mamat Khalid selepas melihat kutipan filem Estet yang dicanang-canang sepatutnya menjadi filem terbaik FFM baru-baru ini. Hanya mampu mengutip RM500,000 sahaja selepas 2 minggu. Kalah tue dengan filem Magika yang dikatakannya tidak layak memegang title filem terbaik. Rasanya Magika lepas 2 minggu kutipannya dekat tiga empat juta jugak.

Maka timbullah persoalannya. Adakah filem Estet sememangnya indah khabar dari rupa? Atau sebenarnya filem Estet memang bagus tetapi rakyat Malaysia (terutamanya Melayu) tak minat menonton filem sebagus ini? Atau promosi yang dilakukan untuk filem 2 Alam tidak mencukupi?

Kami masih tidak sempat menonton filem Estet jadi kami tak dapat simpulkan sama ada best atau tidak filem ini. Kami baca review pun banyak yang berbelah bahagi. Ada yang kata best. Ada yang kata filem ini hancur. Ada yang kata filem ini lebih layak menang filem terbaik FFM. Dan ada yang kata memang patut pun filem ini tak menang. Kesimpulannya, banyak pendapat yang berbelah bahagi.

Apa pun selaku pembuat filem, semestinya kutipan yang amat rendah ini sangat mengecewakan Mamat Khalid. Kalau hari itu merajuk taknak masuk pertandingan FFM lagi, harap-harap tak lah merajuk sampai tak nak buat filem lagi. Kalau orang tak nak tonton filem kita, maknanya ada sesuatu yang tak ken. Kena fikirkan balik.

Apa yang kami perhatikan, penonton filem Melayu ini suka tengok filem yang ada unsur kekeluargaan dan ringan. Diorang taknak filem yang kena fikir-fikir sangat. Sebab itulah kot filem macam Magika, Adnan Sempit dan Papadom berjaya. Filem diorang boleh relate dengan kehidupan seharian penonton filem dan tak pening kepala memikirkan. Tak gitu?

 
Written by AbangNara | November 22nd, 2010

kekasih baru pierre andre

Pierre Andre. Satu nama yang dah lama tak kedengaran. Dulu famous sekejap sebab bergaduh dengan David Teo dan disebabkan kisah cintanya dengan seorang gadis misteri, tup-tup hari ini Pierre Andre mengaku dia sedang bercinta dengan kerabat Terengganu. Sesungguh tuah ayam nampak di kaki, tuah Pierre Andre nampak di negeri keropok lekor.

Dan sesungguhnya kami kagum dengan kerendahan diri si kerabat Terengganu ini. Dia langsung tidak memberitahu Pierre Andre yang kaum keluarganya adalah dari kerabat diraja. Memang contoh yang sangat baik. Tak riak dan yang penting ikhlas dalam perhubungan. Kagum kami dengan mereka yang berstatus tinggi tapi tidak tinggi hidungnya seperti kekasih Pierre Andre ini. Kata Pierre:-

[note]Hubungan kami terjalin atas dasar keserasian dan keikhlasannya menerima saya. Menariknya, perwatakan dan sikapnya yang rendah diri dan ringkas itu membuatkan saya langsung tidak sangka latar belakangnya dari keluarga diraja sehinggalah selepas setahun mengenalinya[/note]

Si kerabat diraja Terengganu ini bekerja di sektor perbankan semasa Pierre mengenali dirinya. Sekarang ini kami tak tahu dia kerja sebagai apa. Kami respek kepada Pierre kerana telah melamar si dia  secara tidak rasmi melalui kenyataannya di bawah:-

[note]Saya memang merancang untuk menamatkan zaman bujang secepat mungkin. Jika diizinkan, saya ingin berkahwin dalam masa dua tahun, insya-Allah[/note]

Apa-apa pun, kami doakan kebahagiaan Pierre Andre. Semoga episod hitam dalam hidupnya suatu ketika dahulu sudah dibuang jauh-jauh. Hidup mesti terus bro.

Written by AbangNara | November 22nd, 2010

logo tv3

Kami ini jenis tak tengok sangat televisyen. Almaklumlah siang hari bekerja dan malam hari kena update blog. Kadang-kadang kalau tengok TV pun kami tak tengok channel TV3. So kami tak tahu sangat siaran apa yang ada kat TV3 nie. Tapi baru-baru ini kami mendapat satu luahan hati daripada seorang penonton tegar TV3. Ikuti luahan hatinya.

[note]Sebelum mula apa2, nama saya faiz.. saya nak luahkan rasa tak puas hati saya terhadap TV3.. Saya dah naik menyampah tgk rancangan2 TV3 yang mana kalau boleh semuanya nak indon je, asyik2 cerita indon yang diorang tayang, takde cerita lain ke yang diorang boleh tayang, apa cerita melayu x hebat ke?

Ok pe cerita drama dan movie melayu lama, bleh jugak di layan daripada asyik tayang cerita indon yang mengarut tu.. Cerita pulak asyik ulang tayang je. Nanti nak masuk musim cuti sekolah lagi la banyak cerita indon yang diorang tayang, mula la duduk depan TV tgk cerita indon tu, budak2 pun mula la nak ikut jugak cakap indon tak reti nak cakap melayu.

Apasal nak sangat tayang cerita indon tu? Cuba fikir diorang ada ke tayang cerita kita? Jangankan cerita, lagu pun haram diorang nak pasang, yang nak di agong2kan negara sana buat apa? Tengok diorang bakar2 bendera kita, masih nak sokong jugak?

Orang kat luar dah banyak komplen, buat aduan dkat surat khabar la, kat facebook pun ada group jugak, masih tak nampak lagi ke Dato Farid? Jangan sampai 1 Malaysia boikot TV3 sudah.. Ingat ni negara Malaysia, bukan Indon.. kalau nak sangat tayang cerita indon, pergi amik satu channel kat indon, then taruk la semua cerita indon kalau nak..

DATO FARID DAN SEMUA AHLI MEDIA PRIMA TOLONG BUKA MATA.. KAMI DAH BENCI ASYIK TAYANG CERITA INDON.. cerita melayu lama masih ada, ulang tayang pun takpe la.. jangan sampai 1 Malaysia sebut perkataan “TAKNAK PADA TV3”..
renung2 kan lah..

[/note]

Kepada anda yang penonton tegar TV3, sila berikan pendapat anda. Betul ke tidak luahan hati si Faiz ini?

P.S: Hitler pun bengang dengan budak yang cium mulut hari tue.

Written by AbangNara | November 22nd, 2010

kutipan filem 2 alam

Kami masih tak menonton filem 2 Alam so kami tak berani nak komen apa-apa tentang filem tersebut. Dengar ceritanya kutipan filem 2 Alam di hari pertama tayangan sudah pun mencecah 2 juta. Tak tahulah sama ada itu satu propaganda ataupun sememangnya fakta.

Dengar-dengar ceritanya, segala komen negatif di Facebook Dr Rozmey tentang filem 2 Alam telah pun didelete. Yang tinggal hanyalah komen-komen positif sahaja. Dan daripada apa yang kami baca, kehebatan filem 2 Alam ini indah khabar dari rupa. Ada sesetengah orang berpendapat yang filem ini hanya layak masuk Cerekarama sahaja.

Dan semalam kami ada menerima emal daripada seorang pembaca BeautifulNara yang ingin meluahkan isi hatinya selepas menonton filem 2 Alam. . Sekiranya anda sudah pun filem 2 Alam, sila berkongsi pendapat anda di ruangan komen. Dengarkanlah luahan hati penonton filem 2 Alam dengan membaca artikel ini sepenuhnya.