May 28th, 2020

Fuh. Pejam celik pejam celik, dah 3 bulan kita “terpaksa” duduk di rumah kerana PKP. Memang boleh mati kutu dan kebosanan dibuatnya, terutama jika tiada talian Internet yang pantas di rumah. Ha, Abang Nara bersyukur betul kat rumah nie dah lama ada unifi. Dengan unifi, macam-macam benda yang boleh kita lakukan untuk mengisi masa terluang sepanjang PKP ini. Antaranya:-

1. Layan drama Korea sampai lebam

layan kpop sampai lebam

Sepanjang PKP ini, memang ramai yang jatuh cinta dengan drama-drama Korea. Iyerlah, heronya kacak , heroin pulak cun melecun. Jalan cerita pulak ada yang boleh membuatkan kita menangis, ada yang buat kita geram dan ada pulak yang unik sangat-sangat. Antara drama Korea yang femes sepanjang PKP ini ialah Crash Landing On You, World of Married, Itaewon Class dan macam-macam lagilah.

2. Work from Home tanpa tersekat-sekat

kerja dari rumah

Kredit – Forbes

Walaupun di”kurung”, kerja tetap perlu diteruskan. Inilah masanya untuk kita belajar Work From Home (WFH). Perkara paling utama untuk memastikan kelancaran WFH tak lain tak bukan ialah capaian Internet yang pantas. Dengan unifi, panggilan video kita sentiasa pantas, jelas dan tak tersekat-sekat. Tak adalah tengah-tengah syok bagi pendapat rupa-rupanya bercakap sorang-sorang. Hehehe.

3. Buat channel YouTube macam Pavithra

sugu pavithra

Kredit – Malay Mail

Ha, satu lagi benda best bila kita ada Unifi di rumah ialah kita boleh buat channel YouTube sendiri. Iyerlah, bila dah ada banyak masa di rumah, bolehlah memasak ke, menjahit ke, buat tutorial menyolek dan sebagainya. Kesemua itu boleh dirakamkan dan diupload ke YouTube untuk tatapan ramai. Silap-silap boleh jadi femes macam si Pavithra yang berkongsi resepi masakan Indianya tue. Bolehlah buat duit tambahan sikit-sikit kan?

4. Anak-anak boleh belajar secara online

belajar secara online

3 bulan PKP, bermakna 3 bulan jugalah anak kita tak pergi sekolah. Banyak benda yang tertinggal kalau PKP ini terpaksa diteruskan di masa hadapan. Nasib baiklah kecanggihan teknologi membolehkan anak-anak kita belajar secara online. Sekurang-kurangnya tak adalah diorang duduk tak buat apa-apa kan?

Dapatlah belajar apa yang patut. Yang pentiing, unifi kena ada barulah apa yang cikgu ajar secara online tue boleh jelas didengar. Dengar cerita sekarang mereka menawarkan promosi 30 hari unifi percubaan. Sama ada tengah Raya atau post Raya, memang wajib ada unifi ini.

5. Main game bersama keluarga tercinta

main game dengan keluarga

Satu lagi kelebihan unifi ialah walau banyak mana pun peranti yang menggunakannya, capaiannya tetap laju sekaligus membolehkan seisi keluarga enjoy untuk melakukan aktiviti atas talian bersama-sama. Anak-anak dengan iPad dan mak ayah dengan telefon pintar/komputer sama-sama bermain Roblox, MineCraft atau PUBG. Zaman dah moden, cara nak eratkan silaturahim punlah kena moden juga kan?

unifi home
Ha senang cakap, unifi memang wajib dipasang di rumah anda tak kiralah sama ada ketika PKP ini atau selepas PKP tamat nanti. Terlalu banyak benda baru yang boleh dicuba apabila kita ada capaian Internet yang laju dan stabil. Maklumat lanjut layari laman rasmi unifi



September 2nd, 2009

kalau  benar  Kris Dayanti curang dan ada lelaki lain, memang patut Anang menceraikan dia dengan talak 3. Siap anak mereka yang sulung nampak Kris Dayanti dengan lelaki lain dalam bilik tidur, itu dah tahap melampau weh.

Banyak angin-angin gosip yang bertiup kata Kris Dayanti ni memang banyak affair dengan lelaki, mungkin Anang dah sampai tahap hilang sabar, dan bertahan lama sangat. Tu yang terus talak 3. tapi kalau kata nak rujuk balik, rasanya bukan susah, ramai gila yang sanggup kahwin ngan Kris Dayanti. Cuma bila dah dapat Kris Dayanti, sapa yang nak lepaskan, betul tak?

Tapi deorang ni belum rasmi bercerai, mahkamah akan putuskan lepas  bulan Ramadan ni. Kalau Pak Anang di pihak benar, kami sokong Pak Anang dong~! gimana sih kalau isteri sendri main sama lelaki lain, ya enggak?

 
September 2nd, 2009

yunalils

DUNIA artis tidak pernah diidamkan oleh penyanyi indie, Yuna memandangkan dia mencuba nasib dalam industri seni ini sekadar untuk menghiburkan peminat muzik tempatan.

“Saya hanya buat (menghasilkan) muzik untuk orang gembira..,” begitulah luahan Yuna yang tidak menyangka dirinya kini berada sebaris dengan artis-artis ‘mainstream’ yang lain.

Mengenali pemilik nama Yunalis Zarai ini, orangnya tidak sombong, peramah dan meminati dunia muzik, fesyen juga pandai melukis.

Biarpun dirinya sudah dikenali dan menjadi perhatian ramai, Yuna masih tidak mahu orang melabelkan dirinya sebagai ‘artis’.

Kata anak kelahiran Alor Setar, Kedah ini dalam nada rendah diri, “Saya tak suka dinamakan artis tetapi saya lebih suka digelar pemuzik.

“Kalau jadi artis..kita akan jadi terkenal.. tidak seronok pula. Banyak lagi yang saya kena capai untuk menjadi terkenal.

“Misalnya Datuk Siti Nurhaliza, dia memang layak untuk menjadi artis. Saya rasa diri ini ‘kecil’ dan masih tiada apa-apa lagi..,” luahnya yang turut bercita-cita untuk mengadakan konsert atau showcase seperti Datuk Siti.

yunalils

Disebabkan kerjayanya kini bukan sahaja terhad sebagai pemuzik malah juga sebagai ahli perniagaan pakaian dan ksesori ‘IAMJETFUELshop’, Yuna terpaksa melantik rakannya Pa’an sebagai pengurus manakala sepupunya, Wawa sebagai pembantu peribadi yang boleh membantunya berhubung dengan pihak media dan rakan bisnes.

Oleh sebab itu, Yuna telah menukar nombor telefonnya dan menggunakan talian ‘private’ yang terpaksa dirahsiakan daripada pengetahuan mana-mana pihak.

“Saya sudah menubuhkan pengurusan yang baru dan selepas ini saya tidak akan berhubung secara terus dengan media tetapi melalui pengurus saya.

“Kira sekarang saya memakai nombor ‘private’ agar saya lebih mudahuruskan antara peribadi dan kerja.

“Saya ada banyak kerja (nyanyian) dan kedai untuk uruskan dan semuanya tidak boleh berurusan secara langsung dengan saya takut ada salah faham,” jelasnya yang mempunyai dua syarikat iaitu Yuna Room Recordsdan IAMJETFUEL Enterprise.

yunalils

Menyentuh tentang perniagaannya, Yuna gembira dengan kemajuan kedainya yang semakin menjadi tarikan pengunjung terutama dalam bulan puasa ini.

“Saya tengok sejak kedai itu dibuka, ramai juga yang datang. Masa bulan puasa ini, semakin ramai pula kerana kedai saya dekat dengan Bazar Ramadan.

“Antara pelanggan yang datang ada yang mengatakan mereka singgah ke kedai saya sebelum ke Bazar Ramadan,” katanya mengenai kedai di SS15, Subang Jaya yang dibuka bermula pukul 12 tengah hari hingga 7 malamitu. Untuk bulan Ramadan ini, kedai itu dibuka selepas waktu berbuka puasa.

Selain itu, pelantun lagu ‘Dan Sebenarnya’ ini sedang menyiapkan album terbarunya yang kini telah siap sebanyak 40 peratus sejak dibikin sejak Mei lalu.

Yuna yang mewarisi bakat nyanyian dan bermain gitar menerusi bapanya itu turut menggunakan idea bapa dan ibunya sebanyak 10 peratus untuk menghasilkan album yang berkualiti yang dijangka akan siap pada hujung tahun ini.

Penyanyi berusia 23 tahun ini juga teruja untuk melakukan persembahan jelajah sempena ulangtahun ke-10 Mocca di tiga buah negara iaitu Malaysia, Singapura dan Indonesia mulai Oktober ini.

September 2nd, 2009

memang bertuah betul Nora Danish ni, semua oranglah sayang kat dia. Keluarga ex-mertua pon sayang, keluarga sendiri makin sayang sebab bagi deorang cucu/anak buah yang comel, peminat pon sayang sebab Nora Danish makin hot. Yang tak sayang Nora Danish mungkin sorang aje..hehe.

“Saya tidak pernah sedih dengan kehidupan yang saya jalani hari ini. Malah saya bersyukur kerana ia semakin membahagiakan.


Kami rasa, ibu-ibu tunggal ni memanglah tabah dan kuat. Mungkin kerana dok tengok muka anak yang cute miut, takkanlah ibu-ibu tunggal nak menangis sama sebab ditinggalkan suami kan. Anak nangis, mak pon nangis..tak ke haru macam tu. So deorang pon menguatkan hati untuk berdikari. Demi anak-anak. Nak mengadu malam-malam pon dah takde tempat mengadu, tak cukup duit nak beli susu anak pon terpaksalah simpan sorang-sorang.

Bravo Nora Danish, dan juga ibu-ibu tunggal yang lain~~ hidup mesti diteruskan walaupon pahit. cewah. Kak Nara melaporkan dari bilik berita.

September 2nd, 2009

SEBELUM ini, artis terkenal versatil Adibah Noor tidak ambil kisah tentang cacian dan maki-hamun daripada orang yang tidak dikenali mahupun mereka yang dikenali.

Adibah beranggapan itu adalah harga yang perlu dibayar oleh seorang penyanyi, pelakon, pengacara dan lain-lain.

Bagaimanapun, kesabarannya teruji apabila ibu bapanya turut menjadi mangsa cacian menerusi komen sebuah laman blog baru-baru ini.

Semuanya gara-gara Adibah terlibat dalam program realiti Mentor terbitan TV3. Dia merupakan mentor kepada protegenya, Thye.

Bila kesabaran teruji, Adibah telah bersemuka dengan pengendali blog tersebut dalam satu programnya.

“Saya berani pergi menghentam dia sebab tak puas dengan pelbagai perkara yang dikendalikan dalam blog dia. Mungkin kerana kita ini berani tentang dia…dan dia jadi sakit hatilah.,” katanya ketika menghadiri rakaman khas ‘Mentor Raya’ di Restoran Seri Melayu, Jalan Conlay, Kuala Lumpur, Khamis lalu (27 Ogos 2009).

Menurut Adibah, apabila hati blogger itu menjadi sakit, benda itu menular menjadi barah. “Ia perlu dirawat secepat mungkin sebelum ia menjadi mudarat yang hancurkan diri sendiri,” katanya.

Pemenang Anugerah Juara Lagu 2006 (kategori balada) menerusi album ‘Terlalu Istimewa’ ini memberitahu komen-komen tersebut meremukkan hatinya.

“Walaupun dia hina saya, tak apa, tak kisah, tapi saya agak hampa dan kecewa seorang yang terpelajar macam dia boleh mengutuk sampai ke mak bapa saya.

“You bacakan blog itu? Sampaikan mak bapa saya diajarnya supaya tidak melahirkan anak-anak haram seperti saya. Itu perkataan dia, bukan perkataan saya. You baca, memang ada kat situ.

“Mula-mula dia suruh emak bapa saya ajar saya supaya tidak jadi kurang ajar. Lepas itu pula dia ajar emak bapa saya supaya …. tidak lahirkan anak-anak haram….macam saya,” ujar Adibah yang berlakon dalam filem Sepet (2004), Gubra (2006), Mukhsin (2007), Buli Balik dan Talentime (2009) arahan Allahyarham Yasmin Ahmad.

Walaupun kesedihan terpendam di lubuk hatinya, Adibah tetap menyimpan sekelumit belas kasihan terhadap individu tersebut.

Katanya, dia percaya individu terbabit memerlukan rawatan segera ekoran sakit yang begitu tenat.

“Malah saya doakannya agar dia cepat sembuh. Daripada kita kutuk dia balik yang tidak ada jalan penyelesaiannya, lebih baik kita galakkan dia cari jalan untuk merawat hati dia.

“Saya rasa dia memerlukan bantuan. Dia mungkin perlu jumpa ustaz untuk rawat hatinya yang terlalu sakit. Saya bukan cakap ‘klise’, tapi macam tak percaya orang macam dia boleh mengeluarkan bahasa ‘out of this world’. Bahasa sekesat-kesat, maki hamun,” kata Adibah.

“Saya tidak kisah tapi hampalah sebab dia sering melaungkan dia seorang graduan, seorang yang gah. Namun kenapa sampai nak mengeluarkan bahasa-bahasa sebegitu…Kutuk biarlah kutuk saya seorang. Janganlah sampai kepada emak bapak kita,” jelas Adibah yang berharap dapat mengeluarkan album kedua sebelum akhir tahun ini.

Album kedua Adibah itu akan mengekalkan format album pertamanya, ‘Terlalu Istimewa’ (Disember 2005) yang mencampuradukkan pelbagai genre seperti joget, R&B, jazz dan lain-lain kecuali dangdut dan etno.

Ditanya bagaimana dia tahu tentang komen blog tersebut, Adibah memberitahu, para peminatnya yang memaklumkan perkara itu kepadanya.

“Bila peminat beritahu, mereka suruh baca blog tersebut. Saya kata tak payah bacalah, ‘it’s okay’… saya tak ambil hati…

“Bila kata tak nak baca, mereka pergi ‘cut and paste’ dalam emel saya dan blog saya… Nak tak nak, saya bacalah untuk memuaskan hati mereka,” ujar Adibah yang terus terguris hati.

Sambil menggeleng-gelengkan kepalanya, Adibah masih tidak percaya komen-komen dihamburkan oleh seorang kenalannya.

“Sedih sebab tak masuk akal,” katanya yang sebelum ini turut menerima ejekan sedemikian rupa daripada orang yang tidak dikenalinya.

“Sejujurnya, saya pun dah cuba nak jauhkan diri daripadanya….dan iyalah… mungkin cara itulah dia menghiburkan diri.. Tapi yang kita tak suka, kita jauhkan diri,” tambah Adibah.