April 9th, 2020

Belajar adalah satu proses yang boleh dilakukan di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja. Seperti yang kita ketahui, sekolah, kolej dan university telah pun ditutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini. Namun adakah ini bermaksud kita boleh berhenti belajar sepenuhnya? Takkanlah nak bermain je sepanjang masa kan?

Memperkenalkan HUAWEI Matepad Pro, sebuah tablet yang membolehkan pembelajaran anda diteruskan sepanjang PKP ini.

huawei matepad

Belajar dengan lebih JELAS

Sepanjang PKP ini, para pelajar dan gurutelah menggunakan applikasi seperti Zoom, Skype atau Google Hangout untuk meneruskan aktiviti pembelajaran mereka. Ha, dengan HUAWEI MatePad Pro atau mana-mana produk HUAWEI, anda boleh menikmati panggilan video berkualiti tinggi menerusi HUAWEI MEETime.

huawei p40

Bukan sahaja anda boleh mengawal kecerahan skrin untuk memastikan wajah anda jelas kelihatan, HUAWEI MEETime juga boleh mem”beauty”kan wajah anda dengan AI yang tersedia di dalamnya. Siap boleh tambah “make-up” dengan hanya satu sentuhan je. Menarik kan?

Satu lagi perkara menarik tentang HUAWEI MEETime ini adalah kebolehan untuk berkongsi fail dan membuat nota sepanjang panggilan berlangsung. Boleh highlight, buat bulatan atau tulis komen anda pada dokumen tersebut. Barulah betul macam seorang pelajar kan?

huawei matepad

Kalau dah bosan sangat, anda boleh cuba belajar kursus online di Udemy, atau pelajari teknik tangkap gambar terkini di Nikon atau tingkatkan lagi produktiviti anda di SkillShare bersama pakar motivasi. Kesemua ini boleh dilakukan dengan HUAWEI Matepad Pro yang mempunyai paparan skrin sebesar 10.8 inci. Puas hati sangat-sangat.

Terbaik untuk kedua-dua dunia

huawei mate pad and p40

Pernah ke anda berharap untuk menggabungkan telefon dan tablet anda menjadi satu mega-device? HUAWEI Share dapat menukar harapan tersebut menjadi reality tanpa menggunakan wayar. Anda hanya perlu selarikan HUAWEI P40 Pro dan HUAWEI MatePad Pro anda. Lepas itu anda boleh terus mengakses telefon anda di skrin HUAWEI MatePad Pro. Power kan?

Ubah Hidup Anda

huawei matepad pro

Menulis nota adalah sebahagian daripada kehidupan seorang pelajar. Nota ini kemudiannya boleh digunakan ketika anda membuat ulangkaji atau ingin mengubah sesuatu. Senang cakap, mengambil nota memang sangat-sangat PENTING.

Dengan HUAWEI Nebo, anda boleh menulis nota anda di mana-mana dan kemudian hanya “double tap” untuk menukarnya menjadi tulisan digital. Ia juga boleh mengesan 6 jenis arahan ketika di dalam pilihan tulisan tangan. Sebagai contoh, anda cuma perlu buat garisan di tengah tulisan untuk memadamkan tulisan anda. Power kan?

Untuk anda yang “old-school”, HUAWEI MatePad Pro juga boleh ditukar menjadi laptop dengan hanya memilih “desktop mode” di pilihan menu. Bolehlah terus baiki fail, hantar email, tinggalkan pesanan suara dan macam-macam lagi seperti yang anda selalu lakukan di komputer.

Terbaik Untuk Anda

Memuatturun applikasi yang sesuai untuk tablet adalah sangat penting untuk meningkatkan lagi mutu penggunaannya. Dengan HUAWEI MatePad Pro, anda tak perlu risau kerana kesemua applikasi-applikasi popular di kalangan rakyat Malaysia ada di AppGallery. Masuk je ke dalam AppGallery dan muatturun Tiktok, Netflix, iFlix, WeChat dan sebagainya.

huawei app gallery

huawei app gallery

Kesemua applikasi yang dipasang menerusi HUAWEI AppGallery dilindungi oleh 4 lapisan perlindungan untuk memastikan kesemua data peribadi anda adalah selamat. Selain itu ada juga HUAWEI Quick Apps yang membolehkan anda menggunakan applikasi tertentu tanpa perlu memuatturunnya ke tablet anda. Jimat sikitlah ruang storan tue kan?

huawei matepad

Last but not least, HUAWEI AppGallery juga memberikan ganjaran pada para penggunannya seperti 3 bulan akses percuma HUAWEI Video, storan percuma di HUAWEI Cloud Storage sebanyak 50GB selama 12 bulan dan juga ganjaran bernilai sehingga RM2,381 untuk ahli HUAWEI Member Centre daripada rakan kongsi seperti Malaysia Airlines, Puma, Godiva dan sebagainya. Memang kaw-kaw sungguh!!!

Lebih Sempurna dengan HUAWEI P40 Series – Fotografi Terbaik, Rangkaian Terbaik

HUAWEI Matepad Pro telah dilancarkan bersama dengan HUAWEI P40 Series. Disahkan sebagai telefon pintar dengan kamera terbaik di dunia, HUAWEI P40 Series mempunyai rangkaian 5G yang membolehkan anda menikmati rangkaian internet terbaik. Selain itu ciri-ciri seperti kamera ultra-vision Leica, AI kamera terbaik di dunia, 4k HD selfie video dan banyak lagi menjadikan P40 salah satu telefon pintar terbaik dunia.

huawei matepad pro

Paling penting, HUAWEI P40 Series ini boleh disambungkan dengan HUAWEI MatePad Pro menerusi fungsi HUAWEI Share, sekaligus membolehkan anda menavigasi telefon pintar anda menggunakan skrin MatePad Pro. Lagi syoklah main game, membuat panggilan video dan buat kerja sekolah.

Kejutan Untuk Anda Yang Pre-Order Sehingga 10 April

Untuk anda membuat keputusan untuk pre-order HUAWEI MatePad Pro sehingga 10 April ini, maka anda akan menerima Smart Magnetic Keyboard yang bernilai RM499 dan M-Pencil yang bernilai RM299 secara PERCUMA, selagi stok masih ada.

huawei keyboard and pencil

Untuk makluman, HUAWEI MatePad Pro dijual pada harga RM2,399 dan hadir dengan 2 pilihan warna iaitu Midnight Grey dan Pearl White. Kedua-duanya cantik dan memukau.

huawei matebook

Sebagai maklumat tambahan, anda juga boleh menikmati hadiah percuma bernilai RM1,300 apabila anda melakukan pre-order HUAWEI P40-Series sehingga 10 April ini. Antara hadiah percuma yang bakal anda bawa pulang ialah:-

huawei p40 pre order

P40 Pro: HUAWEI Freebuds 3, 50GB simpanan awan, 1 tahun jaminan tambahan, 1 bulan perlindungan skrin, 3 bulan langganan percuma untuk HUAWEI Video dan wireless car supercharge

P40: HUAWEI Freebuds 3, 50GB simpanan awan, 1 tahun jaminan tambahan, 1 bulan perlindungan skrin, 3 bulan langganan percuma untuk HUAWEI Video dan wireless charging case.

Last but not least, HUAWEI WATCH GT2e juga boleh di pre-order dengan tali utas PERCUMA bernilai RM69 bakal menjadi milik anda. Tempah sekarang di SINI

April 2nd, 2020

Kemarahan netizen terhadap tindakan ahli perniagaan terkenal Datin Vivy Yusof gara-gara menyuarakan pendapat dan mengulas isu bantuan yang diterima golongan berpendapatan rendah, B40 masih belum reda. Malah, sejak beberapa hari lalu hangat diperkatakan apabila satu petisyen diwujudkan menuntut Vivy meletakkan jawatan sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM.

rizalman ahli lembaga pengarah uitm

Dalam pada masa yang sama, beberapa perkongsian netizen mencuri tumpuan ramai apabila mengutarakan cadangan agar pereka fesyen terkenal, Dato’ Rizalman Ibrahim dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM bagi menggantikan tempat Vivy.

Rizalman patut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah UiTM

rizalman ahli lembaga pengarah uitm rizalman ahli lembaga pengarah uitm

Rizalman menjadi pilihan ramai bukan sahaja kerana dia seorang usahawan serta pereka fasyen yang tersohor, malah dia juga merupakan graduan Seni Lukis dan Seni Reka (Fesyen) UiTM yang lebih layak memegang jawatan tersebut.

Alumni berjaya dan memang layak

rizalman uitm rizalman ahli lembaga pengarah uitm

Rata-rata netizen bersetuju serta menyokong cadangan tersebut dan mengharapkan agar pihak pentadbiran UiTM mempertimbangkan cadangan mereka.

Terdahulu, Vivy telah dilantik sebagai salah seorang ahli lembaga pengarah universiti  berkenaan pada Mei tahun lalu.

 
April 2nd, 2020

Sejak beberapa hari lalu hangat diperkatakan apabila Zarina Anjoulie mendedahkan nama beberapa orang artis yang didakwa memperlekehkan netizen dengan panggilan kesat di kumpulan Telegram yang diwujudkan oleh Persatuan Seniman Malaysia (Seniman). Perkara itu membangkitkan kemarahan netizen dan disebabkan itu ramai yang mahu memboikot artis-artis berkenaan.

amyza aznan hina netizen

Bukan itu sahaja, timbul juga kontroversi pelakon Amyza Aznan yang telah “mencelakakan” netizen ketika siaran IG Live pihak Seniman baru-baru ini yang membincangkan isu artis meminta bantuan khusus kerajaan.

Enggan salah faham berlarutan, Amyza tampil memberi penjelasan. Menurutnya, ada seorang selebriti telah mengrekrut netizen untuk “menyerang” para artis ketika siaran langsung tersebut. Kalau dilihat, tiada komen positif tetapi hanya kecaman daripada netizen sahaja.

Ada selebriti sengaja fitnah

Amyza memberitahu dia tidak pernah berniat untuk menghina netizen tetapi berang dengan “perancangan jahat” disebalik kecaman yang dilemparkan kepada artis ketika itu. Malah, selebriti itu juga telah memutarbelitkan kenyataan dan memfitnah mereka.

I tunggu sampai habis live. I cakap memang celaka netizen ni, itu adalah ‘troopers’ dia.

“Konon nak marah ‘troopers’ Anju. Tunjuklah bukti” – Netizen

amyza aznan hina netizen amyza aznan hina netizen amyza aznan hina netizen

Walaupun tidak menyebut siapakah gerangan selebriti yang dimaksudkan, rata-rata netizen mempercayai kata-kata Amyza itu ditujukan buat Zarina Anjoulie.

Terdahulu, beberapa orang artis didakwa menghina netizen dengan panggilan yang agak kasar iaitu memiliki IQ rendah dan ibarat lembu dicucuk hidung. Rata-rata netizen berang dilabelkan sedemikian rupa dan mengatakan artis sepatutnya sedar diri kerana tanpa netizen mereka tidak mampu menempa nama dalam industri hiburan.

Sumber Berita : Facebook

April 2nd, 2020

Selepas tampil menghulurkan sumbangan wang kemenangan MLM 2019 sebanyak RM50,000 bagi memberi bantuan kepada golongan kurang berkemampuan ketika krisis COVID-19, Man Raja Lawak kini mahu menjual kereta dan motosikal miliknya demi membantu individu yang mempunyai masalah kewangan.

man raja lawak sumbang rm50 ribu bantu rakyat memerlukan

Menerusi akaun Instagramnya, pelawak ini bertanya andai ada pihak yang sudi membeli kedua-dua kenderaan secara tunai. Wang hasil jualan itu dapatlah menambahkan jumlah sumbangan kerana sejak semalam dia sudah menerima ribuan permohonan.

Menurut Man, mereka yang meminta bantuan perlu dibantu meskipun jumlah wang yang diminta adalah sedikit.

Ingin jual pada harga mampu milik

man raja lawak jual kereta dan motor bantu orang susah man raja lawak jual kereta dan motor bantu orang susah man raja lawak jual kereta dan motor bantu orang susah

Tiada masalah guna kereta Kancil asalkan dapat bantu orang susah

man raja lawak jual kereta dan motor bantu orang susah

Menjawab pertanyaan bagaimana dia ingin membawa isteri dan anak bersiar-siar selepas ini, Man berkata dia tidak mempunyai masalah untuk menggunakan kereta  Kancil selepas ini, asalkan dapat membantu golongan memerlukan.

Situasi kini adalah waktu yang sesuai untuk dia melakukan amal kebajikan membantu dan berusaha untuk ke syurga Allah.

Keperibadian dan keikhlasan hati Man memberikan satu makna yang begitu besar buat mereka yang sedang menghadapi kesusahan susulan krisis penularan COVID-19 yang melanda negara. Semoga segala urusan Man dipermudahkan.

April 2nd, 2020

Spekulasi keretakan rumah tangga Datuk Seri Aliff Syukri sekali lagi menjadi bualan hangat apabila surat tuntutan cerai yang dibuat oleh isterinya, Datin Seri Nur Shahida tersebar luas di internet selepas didedahkan sendiri oleh jutawan kosmetik itu menerusi akaun Instagramnya.

datin shahida tuntut cerai aliff syukri

Bagaimanapun, ketika dihubungi oleh portal berita Harian Metro, Aliff tidak mahu mengulas mengenai perkara itu dan hanya membalas mesej pertanyaan wartawan dengan emoji sedih, ia  sekaligus membuatkan perkara itu terus menjadi persoalan.

surat permohonan cerai aliff syukri

Muat naik status sedih

surat permohonan cerai aliff syukri

Aliff sejak kebelakangan ini dilihat sering memuat naik status sedih dan bernada kecewa yang menguatkan lagi dakwaan bahawa rumah tangganya sedang bergolak.

“Permohonan diluluskan” 

datin shahida tuntut cerai aliff syukri

“Buang ego dan selesaikan masalah secara baik” – Netizen

aliff syukri fail cerai

datin shahida tuntut cerai aliff syukri isteri aliff syukri fail cerai aliff syukri fail cerai

Rata-rata netizen meminta agar Aliff tidak membuat keputusan drastik dan memintanya muhasabah diri. Rendahkan ego dan cuba untuk menyelesaikan masalah bersama isterinya dengan baik.

Difahamkan, kes perbicaraan pasangan tersebut bakal disambung semula selepas tamat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Malah, Aliff dikatakan terkejut apabila menerima berita isterinya memfailkan permohonan perceraian.

Dalam masa sama, Jawatankuasa Pendamai (JKP) yang dilantik mahkamah gagal menemui penyelesaian. Mereka juga dikatakan sudah tidak tinggal sebumbung sejak beberapa bulan lalu.

Sumber Berita : Harian Metro