Written by Irsa | October 4th, 2019

Kalau sebut nama Pak Ngah, mesti ramai yang akan teringat dengan Noraniza Idris. Nama mereka berdua begitu sinonim bersama jadi ramai yang hairan apabila penyanyi wanita itu tidak menyertai konsert Karya Agung Pak Ngah yang bakal berlangsung di Istana Budaya November depan.

Pun begitu, menurut penjelasan Ketua Pengarah Istana Budaya iaitu Datuk Mohamed Juhari Shaarani, konsep konsert ini menekankan elemen teater dan lagu yang dipersembahkan nanti bukanlah lagu yang dicipta khusus kepada Pak Ngah sahaja.

 

 

View this post on Instagram

 

#Repost @ctdk • • • • • • Saksikan dedikasi kami untuk lagenda muzik tradisional Nusantara @pakngahmemorial @erniezakri @syamel_official @asmidarisme @rojer_dangdutstar_official #OTM . Karya Agung Pak Ngah ( Datuk Suhaimi Mohd Zain) bersama Orkestra Tradisional Malaysia dan Dato’ Sri Siti Nurhaliza pada 14 dan 15 November 2019, bermula jam 8.30pm di Panggung Sari, Istana Budaya. Artis yang terlibat @ctdk, @erniezakri @asmidarisme @syamel_official dan Roger. Harga tiket bermula dari RM86, RM116, RM236, RM276, RM296, RM366, RM446 dan RM556, boleh dibeli melalui dalam talian dengan melayari www.airasiaredtix.com bermula 7 Oktober 2019 atau terus ke kaunter box office Istana Budaya, dibuka dari jam 10am hingga 5pm. Terdapat diskaun sebanyak 10 peratus kepada golongan OKU, warga emas dan pelajar.

A post shared by Istana Budaya (@istanabudaya) on

Tambahnya lagi, pemilihan artis yang dibuat adalah mengikut kesesuaian lagu-lagu yang sudah ditentukan selain bajet untuk bayaran persembahan artis juga hanya cukup-cukup untuk beberapa artis yang dipilih itu.

Pada asalnya memang ada hasrat untuk menjemput Datuk M. Daud Kilau, Noraniza Idris dan Syura namun kekangan bajet membuatkan mereka terpaksa membatalkan hasrat itu. Jelasnya, mereka yang sudi untuk mengadakan persembahan ini memberi harga ‘kawan-kawan’ dan lebih bersesuaian dengan bajet yang pihak mereka peruntukkan.

Kalau pada artis yang tidak meletakkan ‘harga kerajaan’ memang kami tak mampu!

Tapi ramai juga yang pelik jika tiada bajet yang banyak, macam mana Dato’ Siti Nurhaliza boleh dijemput sekali. Rupanya, penyanyi tersohor itu turut serta atas alasan hubungan baiknya dengan pihak Istana Budaya dan sekadar hadir sebagai artis jemputan sahaja.

Mungkin kerana saya adalah antara artis yang banyak menyanyikan lagu ciptaan Pak Ngah.

Lagipun dalam apa-apa majlis adalah lebih mudah untuk abang Joe dan saya berhubung. Kalau ada event dan kerjasama yang begitu baik, telah memudahkan semua perkara dan akhirnya ia berjalan seperti dirancang.

Ini adalah konsert Allahyarham dan saya hanya sebagai salah seorang artis jemputan sahaja.

 

 

View this post on Instagram

 

Saya menggayakan kebaya dari kain tenun Pahang hari ini. Di majlis sidang media Karya Agung Pak Ngah ( Datuk Suhaimi Mohd Zain) bersama Orkestra Tradisional Malaysia dan Dato’ Sri Siti Nurhaliza pada 14 dan 15 November 2019, bermula jam 8.30pm di Panggung Sari, Istana Budaya. Artis yang terlibat @ctdk, @erniezakri @asmidarisme @syamel_official dan Roger. Harga tiket bermula dari RM86, RM116, RM236, RM276, RM296, RM366, RM446 dan RM556, boleh dibeli melalui dalam talian dengan melayari www.airasiaredtix.com bermula 7 Oktober 2019 atau terus ke kaunter box office Istana Budaya, dibuka dari jam 10am hingga 5pm. Terdapat diskaun sebanyak 10 peratus kepada golongan OKU, warga emas dan pelajar. . @rizmanruzaini @epie_temerloh

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) on

Apa-apa pun, diharapkan konsert ini akan berjalan dengan lancar sepanjang ia berjalan. Mungkin tiada rezeki buat Noraniza Idris kali ini.

Sumber: mStar

 
Written by AbangNara | October 4th, 2019

Tanggal 3 Oktober 2019 adalah tarikh yang amat bermakna buat Christy Ng. Jenama yang amat popular dengan rekaan kasut menarik serta beg tangan yang memukau ini telah pun membuka cawangan kedainya yang ke 7 di Sunway Pyramid. Untuk makluman, ini merupakan cawangan terbesar Christy Ng di seluruh Malaysia. Jutaan tahniah diucapkan!!!

christy ng

bangga melihat kejayaan anak Malaysia, pemilik jenama Christy Ng ini

Abang Nara sempat menghadirkan diri untuk melihat sendiri pembukaan kedai terbaru Christy Ng yang penuh bersejarah ini. Fuh!!! Ramai sungguh yang hadir. Penuh satu kedai dibuatnya.

christy ng

christy ng

christy ng

Sudah tentu mereka yang hadir masing-masing tidak melepaskan peluang untuk ber”shopping” sakan di cawangan terbaru Christy Ng yang bertempat di Sunway Pyramid ini. Mana tidaknya, diskaun 15% diberikan untuk kesemua produk yang ada di dalam kedai tersebut. Fuh!!! Banyak tue 15%. Inilah masa terbaik untuk borong kasut dan beg tangan Christy Ng yang diidamkan-idamkan selama ini.

christy ng

christy ng

christy ng

christy ng

christy ng

Diskaun 15% sehingga 6 Oktober (Ahad)

Sebagai tanda penghargaan buat anda yang telah kuat menyokong Christy Ng selama ini, diskaun sebanyak 15% ini akan diteruskan sehingga 6 Oktober 2019 (Ahad) ini. Diskaun ini hanya sah untuk pembelian kesemua produk yang dijual di cawangan Sunway Pyramid sahaja. Banyak tue 15%. Memang boleh jimat kaw-kaw. Bolehlah tampil lebih bergaya dengan kasut dan beg tangan Christy Ng selepas ini.

christy ng

Nasihat Abang Nara, pastikan korang ushar dulu apa yang ingin dibeli di www.christyng.com sebelum pergi ke Sunway Pyramid. Barulah lebih mudah, cepat dan pantas masa nak membeli nanti. Apa-apa pun jangan lupa untuk ke Sunway Pyramid hujung minggu dan shopping sepuas hati di cawangan terbaru Christy Ng. Alamat penuhnya ialah di G1.106, Ground Floor, Sunway Pyramid. Selamat membeli-belah.

Written by Irsa | October 4th, 2019

Untuk pengetahuan anda, Mentor Milenia 2019 akan mula ditayangkan pada 6 Oktober ini pukul 9 malam menerusi saluran TV3. Pada musim ini, lima penyanyi yang dipertanggungjawabkan menjadi mentor ialah Akim Ahmad, Black Hanifah, Hazama, Ernie Zakri dan Stacy. Selain itu, Datuk Syafinaz Selamat dan penyanyi rap, Altimet telah dilantik sebagai juri tetap.

Yang menariknya untuk musim kali ini, salah seorang daripada 20 protege yang terpilih adalah anak kedua penggubah lagu popular, Allahyarham Johan Nawawi iaitu Muhd. Syakir Alif.

Alif mengaku gusar kerana ramai yang meletakkan harapan yang tinggi kepadanya kerana ibu dan bapanya merupakan orang seni yang berbakat besar dan dikenali ramai. Pun begitu dia berjanji akan melakukan yang terbaik.

alif johan dituduh guna cable masuk mentor

Dia juga tidak melatah apabila ditanyakan mengenai isu sama ada dia menggunakan nama ibu bapanya itu bagi mendapatkan tempat dalam program realiti ini.

Tertekan juga biarpun masih dalam kelompok 20 terbaik ramai sebenarnya sudah meletakkan harapan tinggi kepada saya kerana latar belakang saya.

Dalam pada itu, ada juga yang mengatakan saya terpilih kerana ‘cable’ (pengaruh arwah bapa). Ibu pula seorang penyanyi berpengalaman. Saya juga melalui proses sama seperti orang lain. Beratur, pergi ujibakat dan sebagainya.

Sebenarnya, saya rasa sangat kecil kerana mereka yang tersenarai dalam kelompok 20 terbaik ini hebat-hebat belaka. Masih terlalu awal namun saya akan melakukan yang terbaik.

alif johan nafi guna nama nora dan johan nawawi masuk mentor

Ibunya iaitu Nora juga tidak lupa untuk menitipkan nasihat kepada anak lelakinya itu supaya dapat ‘survive’ dalam industri ini.

Dia (ibu) pesan jangan terlalu layan kritikan netizen. Kena kuat kerana kecaman akan sentiasa ada tapi saya perlu belajar untuk mengendalikannya. Selain itu, ibu pesan jangan minum ais dan perlu buat persediaan dari segi mental dan fizikal.

Alif juga sedar bahawa selain bakat, penampilan juga merupakan aspek yang penting jika mahu menjadi selebriti. Dia juga tidak segan untuk mendedahkan proses dietnya.

Masuk Mentor Milenia, saya perlu utamakan juga soal penampilan. Saya nekad untuk kurus. Berat dahulu 130 kilogram (kg), sekarang 96 kg. Penampilan penting untuk mendapat tempat dalam industri ini.

Kalau setakat guna ‘cable’, susah nak hidup dalam industri ini. Bakat dan usaha bersungguh-sungguh seharusnya menjadi aset untuk kekal lama sebagai seorang selebriti.

Sumber: Kosmo! Online

Written by Irsa | October 4th, 2019

Siapa tak kenal dengan Fauziah Ahmad Daud ataupun lebih mesra dipanggil sebagai Ogy? Pelakon veteran itu tak pernah ‘cover’ apabila menyampaikan pendapatnya sehingga menyebabkan orang lain yang tak kena marah pun turut takut sekali.

Ogy juga kini agak aktif di laman Youtubenya yang dinamakan sebagai OgyTV. Menerusi platform itu, wanita tersebut sering mengupas topik semasa sebagai isu diskusi bersama pengikutnya. Terbaru, Ogy telah membangkitkan isu mengenai kanak-kanak yang ‘dilayan’ seperti orang dewasa dalam program realiti kanak-kanak.

Dia menegur program sedemikian yang membawa isi yang terlalu dewasa walhal pesertanya ialah kanak-kanak yang berusia antara 7 hingga 12 tahun.

Budak 8 atau 9 tahun pergi ke pentas, pakai gaun, crown, dengan lipstik bagai nak rak, false eye lashes lagi. Berat mata budak tu. Tiba-tiba nyanyi lagu ‘Perawan atau Janda’. Gila ke apa?

Ogy juga menjelaskan bahawa kanak-kanak ini masih kecil dan berbakat besar. Tapi harus digilap dengan cara yang betul. Mula perlahan-lahan dengan menyanyikan lagu patritotik atau lagu yang bersesuaian dengan usia mereka.

Mereka berbakat, jadi apa salahnya bagi lagu-lagu Patriotik. Biar bertepatan dengan usia mereka.

Selain itu, dia juga mengharapkan agar peserta cilik ini semua tidak dipaksa menyanyikan lagu dengan nada yang tinggi, takut boleh timbulkan masalah kesihatan nanti.

ogy ahmad daud tegur rancangan kanak-kanak

Wanita itu mengingatkan agar produser diluar sana mengambil iktibar dengan ‘bebelan’nya ini pada masa hadapan. Baginya, kanak-kanak sepatutnya dibiarkan menjadi diri mereka sendiri dan bukannya dilayan seperti orang dewasa.

Rata-rata warganet juga turut bersetuju dengan luahan hati Ogy ini kerana rancangan sebegini hanya membuatkan kanak-kanak berkelakuan seperti orang yang lebih tua daripada usia mereka.

Sumber: Forum CARI