May 28th, 2020

Fuh. Pejam celik pejam celik, dah 3 bulan kita “terpaksa” duduk di rumah kerana PKP. Memang boleh mati kutu dan kebosanan dibuatnya, terutama jika tiada talian Internet yang pantas di rumah. Ha, Abang Nara bersyukur betul kat rumah nie dah lama ada unifi. Dengan unifi, macam-macam benda yang boleh kita lakukan untuk mengisi masa terluang sepanjang PKP ini. Antaranya:-

1. Layan drama Korea sampai lebam

layan kpop sampai lebam

Sepanjang PKP ini, memang ramai yang jatuh cinta dengan drama-drama Korea. Iyerlah, heronya kacak , heroin pulak cun melecun. Jalan cerita pulak ada yang boleh membuatkan kita menangis, ada yang buat kita geram dan ada pulak yang unik sangat-sangat. Antara drama Korea yang femes sepanjang PKP ini ialah Crash Landing On You, World of Married, Itaewon Class dan macam-macam lagilah.

2. Work from Home tanpa tersekat-sekat

kerja dari rumah

Kredit – Forbes

Walaupun di”kurung”, kerja tetap perlu diteruskan. Inilah masanya untuk kita belajar Work From Home (WFH). Perkara paling utama untuk memastikan kelancaran WFH tak lain tak bukan ialah capaian Internet yang pantas. Dengan unifi, panggilan video kita sentiasa pantas, jelas dan tak tersekat-sekat. Tak adalah tengah-tengah syok bagi pendapat rupa-rupanya bercakap sorang-sorang. Hehehe.

3. Buat channel YouTube macam Pavithra

sugu pavithra

Kredit – Malay Mail

Ha, satu lagi benda best bila kita ada Unifi di rumah ialah kita boleh buat channel YouTube sendiri. Iyerlah, bila dah ada banyak masa di rumah, bolehlah memasak ke, menjahit ke, buat tutorial menyolek dan sebagainya. Kesemua itu boleh dirakamkan dan diupload ke YouTube untuk tatapan ramai. Silap-silap boleh jadi femes macam si Pavithra yang berkongsi resepi masakan Indianya tue. Bolehlah buat duit tambahan sikit-sikit kan?

4. Anak-anak boleh belajar secara online

belajar secara online

3 bulan PKP, bermakna 3 bulan jugalah anak kita tak pergi sekolah. Banyak benda yang tertinggal kalau PKP ini terpaksa diteruskan di masa hadapan. Nasib baiklah kecanggihan teknologi membolehkan anak-anak kita belajar secara online. Sekurang-kurangnya tak adalah diorang duduk tak buat apa-apa kan?

Dapatlah belajar apa yang patut. Yang pentiing, unifi kena ada barulah apa yang cikgu ajar secara online tue boleh jelas didengar. Dengar cerita sekarang mereka menawarkan promosi 30 hari unifi percubaan. Sama ada tengah Raya atau post Raya, memang wajib ada unifi ini.

5. Main game bersama keluarga tercinta

main game dengan keluarga

Satu lagi kelebihan unifi ialah walau banyak mana pun peranti yang menggunakannya, capaiannya tetap laju sekaligus membolehkan seisi keluarga enjoy untuk melakukan aktiviti atas talian bersama-sama. Anak-anak dengan iPad dan mak ayah dengan telefon pintar/komputer sama-sama bermain Roblox, MineCraft atau PUBG. Zaman dah moden, cara nak eratkan silaturahim punlah kena moden juga kan?

unifi home
Ha senang cakap, unifi memang wajib dipasang di rumah anda tak kiralah sama ada ketika PKP ini atau selepas PKP tamat nanti. Terlalu banyak benda baru yang boleh dicuba apabila kita ada capaian Internet yang laju dan stabil. Maklumat lanjut layari laman rasmi unifi



May 21st, 2020

Seperti yang diketahui semua, drama ‘Bukan Gadis Biasa’ bergelut dengan kritikan penonton sejak daripada awal tayangan lagi. Terutama sekali watak Opah Aminah yang sering menerima hencapan ramai dek kerana lakonan serta solekan khasnya yang dikatakan tidak realistik.

Kepada yang tidak mengetahui, jurusolek yang menggalas tugas untuk menyediakan solekan khas itu sebenarnya ialah adik kepada pelakon Mas Khan yang turut berlakon dalam drama tersebut dan memainkan watak Amirul.

 

View this post on Instagram

 

Caught on camera la pulak hahaha Sis @sheilarusly_jspictures the sweetest ?? #bukangadisbiasa

A post shared by Makeup By Nissa Khan (@nissakhanmakeup) on

Lelaki itu meluahkan bahawa adiknya, Nissa Khan sudah bekerja keras bagi menghidupkan watak Opah Aminah menerusi kerja tangannya sendiri.

“Sebagai abang, adik saya dah buat yang terbaik untuk drama itu.”

Dedahnya lagi, Nissa mempunyai portfolio yang sangat hebat kerana pernah bekerja bersama Syamsul Yusof menerusi filem popular ‘Munafik’. Bahkan wanita berbakat itu juga pernah menggalas tanggungjawab jurusolek dalam telefilem ‘Penaklukan Syaitan’ garapan Michael Ang.

“Alhamdulillah, semua pengarah dan penerbit yang pernah bekerjasama sukakan hasil karya adik saya.”

mas khan luah nissa khan sedih

Mas Khan menjelaskan ini adalah kali pertama adiknya bekerja untuk produksi drama dan ianya sangat berlainan dengan pelaksanaan filem.

Lelaki itu juga mendedahkan bahawa dia sendiri menyaksikan Nissa bertungkus-lumus mencantikkan solekan Opah Aminah selama tiga jam pada saban hari.

Ternyata berbakat, Nissa Khan mempunyai tiga sijil jurusolek kesan khas bahkan pernah melanjutkan pelajaran dalam bidang berkenaan di Cinema Makeup School, Los Angeles.

mas khan

Oleh kerana ini adalah pertama kali wanita itu menerima kecaman hebat daripada penonton, dia ada meluahkan perasaan sedih kepada Mas Khan. Pun begitu, Nissa tidak melatah dan terbuka dengan kritikan yang dilemparkan.

“Malah, dia menerima setiap teguran itu. Saya selalu berpesan pada dia, do your best dan biarlah apa orang nak kata, asalkan orang yang bekerja dengan kita puas hati dan sukakan hasil kerja kita.”

Harap Nissa Khan bakal menggunakan bakat yang ada untuk memeriahkan lagi industri seni Malaysia.

Sumber: mStar Online

 
May 21st, 2020

Tidak membuat sebarang persediaan khusus bagi meraikan sambutan Aidilfitri, penyanyi Luqman Faiz akui mahu pakai baju raya lama untuk beraya nanti.

luqman faiz aidilfitri

Menurut Luqman, persiapan itu dibuat secara sedehana berikutan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang masih berkuat kuasa.

Dirinya dan keluarga yang akan menyambut perayaan itu di Shah Alam, Selangor itu turut berkata, keluarganya tidak akan menerima kehadiran tetamu.

“Persiapan raya pun biasa-biasa sahaja. Pakai apa yang ada sahaja, mungkin pakai baju raya lama dan rasanya tahun ni saya nak sarung jubah sahaja”

Ia berlaku susulan PKPB atas arahan kerajaan supaya penularan wabak COVID-19 ini dapat dibendung dengan sebaik mungkin.

Luqman bagaimanapun turut berpesan kepada sekuruh rakyat Malaysia supaya sentiasa mengamalkan penjagaan diri dan tidak perlu keluar beraya ke mana-mana.

luqman faiz

Malah, beliau juga menyarankan orang ramai untuk mengikuti arus perkembangan teknologi seperti “video call” bagi bertanya khabar melalui telefon bimbit.

Dalam perkembangan lain, Luqman difahamkan telah berkolabrorasi bersama penyanyi Sufian Suhaimi, Fara Hezel, Aiman Tino, Fieya Julia dan Yazid Izaham menerusi lagu raya terbaru iaitu Suasana Hari Lebaran.

Lagu berkenaan telah dimuat naik di laman Youtube sejak 12 Mei lalu dan kini telah mencecah lebih 43,000 jumlah tontonan.

Sumber: mStar

May 21st, 2020

Berharap orang tidak mengambil ringan soal keselamatan, Jasmin Hamid seru ibu bapa bertindak sebagai pelindung supaya tidak membawa anak-anak keluar dari rumah meraikan Aidilfitri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

jasmin hamid

Jasmin yang berkongsi pendapatnya di Instagram berkata, ibu bapa digalakkan melindungi anak-anak daripada dijangkiti wabak COVID-19, malah berjaga-jaga meraikan perayaan tersebut kerana Jasmin menyifatkan sambutan itu bukanlah keperluan.

View this post on Instagram

Innalillahiwainnaillahirojiun… . . Para ibubapa sekalian, lindungilah anak-anak kita dari di jangkiti WABAK CORONA ini.. Kalau keluar rumah tu, TAK PERLU bawa anak-anak bersama. Terutama musim Perayaan ni.. Kita dapat menjalani Ibadah Puasa pun dah cukup BERSYUKUR.. TAK MATI kalau tak Raya tapi kita dan keluarga kita terutamanya anak-anak dan warga emas boleh MATI jika di jangkiti hanya sebab nak BERAYA 😥😥😥😥.. TAK PAYAH KELUAR RUMAH kalau tak perlu.. BERAYA bukan keperluan.. Kita masih boleh sambut kemenangan Berpuasa di rumah.. . . KITA MASIH BELUM MENANG LAGI… Tapi kita BOLEH MENANG kalau kita TAK DEGIL.. Jangan susahkan diri dan keluarga hanya sebab nak penuhi kehendak, bukan keperluan.. . . JANGAN SEBAB KEDEGILAN dan SIKAP SELFISH, kita tak dapat sambut Ramadan lagi tahun 2021.. . . Kita jaga kita.. #coronavirus #covid_19 #world #allahmahapenyayang #musibah

A post shared by jasminhamid (@jasminhamidjh) on

“Tak payah keluar rumah kalau tak perlu. Beraya bukan keperluan. Kita masih boleh sambut kemenangan puasa di rumah.”

Tambah Jasmin, manusia tidak akan mati andai tidak beraya malah turut menegaskan warga emas dan anak-anak boleh maut jika dijangkiti wabak berkenaan kerana meraikan perayaan tersebut.

Dalam pada itu, turut berharap seluruh rakyat mematuhi arahan kerajaan kerana negara masih belum mampu menarik nafas lega susulan pandemik ini.

“Kita masih belum menang lagi… Tapi kita boleh menang kalau kita tak degil.”

Jasmin bagaimanapun mengakhiri penulisannya di entri berkenaan dengan menyeru orang ramai supaya tidak berdegil dan pentingkan diri sendiri ekoran kelonggaran yang diberikan kerajaan untuk umat islam menyambut perayaan Aidilfitri hujung minggu ini.

May 21st, 2020

Walaupun perkahwinan Sharnaaz Ahmad dan Noor Nabila kini sampai ke titik noktahnya, mereka masih lagi mengekalkan hubungan yang baik untuk satu-satunya anak iaitu Jebat Jayden.

Menurut Sharnaaz, dia membuat keputusan untuk berbaik dengan Nabila dan mengamalkan ‘co-parenting’ demi kebaikan Jebat. Apa yang penting kini, kedua mereka akan menjalani tanggungjawab sebagai ibu bapa supaya kanak-kanak itu dapat membesar dengan baik. 

sharnaaz dan noor nabila berbaik untuk jebat

Walaupun tidak dapat mengulas panjang sekiranya ada harapan untuk kedua mereka memikirkan semula mengenai hal rumah tangga, pelakon lelaki itu menjelaskan bahawa dia mahu berkawan dengan Nabila.

“Dia adalah wanita dan ibu kepada anak saya dan kami matang dalam menguruskan hal ini.”

Sebagai seorang bapa, Sharnaaz lebih pentingkan tanggungjawab menyediakan makan, minum dan pakaian anak lelakinya itu.

Manakala Nabila pula melaksanakan kewajipan sebagai seorang ibu. Malahan mengakui dia saban hari menghubungi wanita itu untuk bertanyakan perihal Jebat.

“Kalau saya nak jumpa Jebat, saya bagitau Nabila. Kadang-kadang saya belikan ‘extra’ makanan dan hantar kepada Nabila dan Jebat. Saya bertindak sebagai seorang kawan yang matang.”

sharnaaz dan noor nabila berbaik untuk jebat

Sebagai ibu bapa, mereka berdua hanya mahukan kanak-kanak tersebut membesar dengan gembira. Sedar mungkin keduanya tidak berjaya dalam institusi perkahwinan tetapi mereka kini menjalankan tugas yang baik dalam ‘co-parenting’.

“Mungkin sebagai suami isteri kami tak berjaya, tapi ‘co-parenting’ kami berjaya. Apa salahnya?”

Yang penting, Jebat gembira dan membesar dengan baik.

Sumber: Gempak