Written by AbangNara | January 14th, 2020

Ingat lagi tak Abang Nara pernah cerita tentang komputer riba paling mesra bajet iaitu HUAWEI MateBook D 15 yang CUMA berharga RM2,499?

Huawei Matebook D 15

Ha, Sabtu ini (18 Januari 2020), HUAWEI MateBook D 15 yang penuh dengan pelbagai fungsi awesome ini bakal dijual secara rasmi di Malaysia. Demi untuk memudahkan anda merasai sendiri kehebatan laptop ini, beberapa lokasi jelajah akan dibuka di seluruh Malaysia Sabtu ini dengan HADIAH PERCUMA bernilai RM1,287 dan juga Lucky Draw bakal menjadi milik anda sekiranya anda membeli HUAWEI MateBook D 15 pada hari tersebut berdasarkan siapa cepat dia dapat (first come first serve).

Huawei Matebook D 15 Launch

Antara hadiah-hadiah PERCUMA yang bakal menjadi milik anda ialah HUAWEI Freebuds 3, HUAWEI Mouse dan juga Microsoft Office 365. Dengan ketiga-tiga hadiah PERCUMA ini, maka makin mudahlah untuk anda membuat sebarang kerja dengan komputer riba baru HUAWEI MateBook D 15 anda.

Huawei Matebook D 15

Untuk memudahkan anda, berikut ialah lokasi-lokasi jelajah HUAWEI MateBook D 15 pada hari Sabtu ini. Jangan datang lambat kerana setiap lokasi mempunyai stok yang AMAT TERHAD. Siapa cepat, dia dapat.

Huawei Matebook D 15

Untuk makluman, pra-tempahan untuk HUAWEI MateBook D15 ini telah pun “sold-out” dalam masa beberapa jam sahaja, sekaligus membuktikan ia memang “value for money” untuk anda yang sedang mencari komputer riba baru. Kalau anda betul-betul berminat, jangan lupa layari laman web HUAWEI. untuk mengetahui lebih lanjut tentang lokasi jelajah HUAWEI Matebook D 15 ini.

Buat anda yang masih belum tahu, Abang Nara senaraikan kembali kualiti-kualiti hebat, mengkagumkan dan berbaloi HUAWEI MateBook D 15 ini:-

Seringan 1.53kg & Senipis 16.9mm

Huawei Matebook D 15

Direka untuk mudah dibawa ke mana-mana, HUAWEI MateBook D 15 mempunyai berat HANYA 1.53kg dengan ketebalan senipis 16.9mm. Memang sesuai untuk para pelajar, mereka yang suka melancong serta anda yang suka bekerja di luar pejabat. Confirm tak akan sakit bahu punyalah!

Skrin 15.6 inci dengan paparan HD FullView

Huawei Matebook D 15

Paparan HD FullView sudah lama digunakan di dalam telefon pintar, dan HUAWEI telah membawa teknologi ini untuk HUAWEI MateBook D 15 keluarannya. Dengan resolusi 1980 x 1080 pada skrin sebesar 15.6 inci ini, anda pasti akan puas hati dengan kebesaran visual yang boleh ditonton menerusinya.

Untuk makluman, ratio screen-to-body HUAWEI MateBook D 15 ini adalah sebanyak 87%, jadi anda boleh akses lebih banyak maklumat tanpa perlu “scroll” skrin. Ini pasti akan memudahkan lagi kerja anda seperti membuat pembentangan dengan PowerPoint, menulis kerta kerja dan melakukan penyuntingan video.

Selain itu, paparan skrin komputer riba ini juga diiktiraf menggunakan “low blue light” oleh TÜV Rheinland . Ini bermakna “blue light” akan diasingkan, sekaligus mengelakkan mata kita daripada terkena radiasi berbahaya. Jadi bolehlah filem atau drama kat NetFlix berjam-jam tanpa perlu risau rosakkan mata.

Kolaborasi multi-screen yang amat MUDAH

Huawei Matebook D 15

Sekiranya anda juga merupakan pengguna telefon pintar HUAWEI, maka anda pasti sangat gembira dengan fungsi “multi-screen collaboration” ini. Ia membolehkan HUAWEI MateBook D 15 dan telefon pintar HUAWEI anda berkongsi satu skrin, di mana anda boleh bertukar-tukar fail dengan mudah, memindahkan gambar dari telefon ke laptop dan melihat apa yang disimpan di dalam telefon secara terus di HUAWEI MateBook D 15. Fungsi “multi-screen collaboration” ini menyelesaikan masalah pemindahan fail di antara Android dan Windows.

Huawei Matebook D 15

Dengan fungsi ini juga, anda boleh menjawab panggilan telefon menggunakan komputer riba, sekaligus memastikan anda tidak terganggu dengan telefon pintar anda. Maka anda akan lebih fokus melakukan kerja dengan HUAWEI MateBook D 15 ini. Paling penting, anda boleh main game macam PUBG, Mobile Legends atau COD Mobile dengan skrin yang lebih besar. Confirm puas hati punyalah!!!

Huawei Matebook D 15

Charger yang muat dalam poket

Huawei Matebook D 15

Hadir dengan charger 65W USB-C, HUAWEI MateBook D 15 boleh dicas ke 53% dalam tempoh 30 minit sahaja. Lebih menarik, charger HUAWEI MateBook D 15 ini boleh muat ke dalam poket anda, tidak seperti charger komputer riba jenama lain yang besar dan berat. Selain itu ia juga boleh digunakan untuk memindahkan data dari komputer riba ke telefon pintar HUAWEI anda dengan pantas.

Kamera “tersembunyi”

Huawei Matebook D 15

Kebiasannya komputer riba mempunyai kamera yang diletakkan di skrin. Namun HUAWEI MateBook D 15 tampil dengan kelainan dengan kamera “tersembunyi”nya. Terletak di papan kekunci, kamera ini boleh dibuka dan ditutup dengan satu picitan sahaja. Memang sangat unik, menarik dan selamat. Tak ada lagi masalah kamera diakses dan di”hack” oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Storan besar & prestasi pantas Huawei Matebook D 15

Kehebatan HUAWEI MateBook D 15 tidak dapat disangkal lagi apabila ia menggabungkan penggunaan 2 cakera keras iaitu 256GB SSD dan 1TB HDD untuk lebih kuasa dan lebih pantas. Tiada masalah tersangkut-sangkut, tiba-tiba skrin tak bergerak atau main game “lag”. Untuk makluman, HUAWEI MateBook D 15 dijana dengan AMD Ryzen 5 3500U, selain turut menyertakan sokongan GPU AMD Radeon Vega 8 yang membolehkan anda melakukan kerja dan bergembira tanpa sebarang masalah.

Selain itu, HUAWEI MateBook D15 ini juga hadir dengan PCle SSD3 dan mampu pergi sejauh 8GB di dalam “dual-channel architecture DDR4 RAM”. Senang cakap, kelajuan membaca dan menulis komputer riba ini memang super duper laju!.

Wany Hasrita pun guna

Power jugak Wany Hasrita buat review HUAWEI MateBook D 15 ini. Terus terasa nak beli selepas tengok betapa terujanya penyanyi ini bercerita tentang kehebatan komputer riba ini. Korang layan video kat atas ini. Lengkap sungguh penjelasan Wany Hasrita.

Secara keseluruhannya, dari segi harga yang cukup mampu milik Apple MacBook atau mana-mana komputer riba yang kini di pasaran tidak dapat menandingi teknologi ataupun ciri-ciri yang terdapat dalam Huawei Matebook D 15 ini.

Sesungguhnya dengan harga RM2,499, HUAWEI MateBook D 15 yang telah mula dijual pada (18 Januari) adalah pilihan yang paling tepat, jimat dan berbaloi sekiranya anda ingin membeli komputer riba baru bersempena tahun 2020 ini. Confirm tak ada komputer riba lain yang boleh menandinginya daripada segi kualiti dan harga yang ditawarkan.

Sebagai kesimpulan, komputer riba siri Apple Macbook pun tidak mampu untuk memberikan segala fungsi, kualiti dan teknologi seperti yang ada pada HUAWEI MateBook D 15 dengan harga yang begitu mesra bajet. Untuk maklumat lanjut tentang jelajah HUAWEI MateBook 15 ini, sila layari laman web HUAWEI. Jom ramai-ramai kita meriahkan lagi Roadshow ini bersama-sama di sini.

 
Written by Bella | January 14th, 2020

Sejak beberapa hari ini, penderitaan hidup Puteri Balqis mendapat perhatian ramai pihak yang bersimpati dengan nasibnya yang jauh berbeza sewaktu berada di puncak populariti satu ketika dahulu.

Sebelum ini, Balqis yang pernah terlantar sakit dikatakan menghadapi kanser tetapi kemudiannya dia dikatakan masalah jantung dan terbaru penyakit hati. Meskipun sudah mendapatkan rawatan di hospital, doktor masih belum dapat mengenal pasti penyakit sebenar yang “menyerang” pelakon cilik itu.

Kecoh juga mengenai penyakit misteri yang sedang dialami oleh Balqis sehingga dia muntah darah. Ada netizen yang mula membuat spekulasi berhubung penyakit kanak-kanak itu dan mengaitkannya dengan nama ‘Balqis’. Berkemungkinan nama tersebut menjadi penyebab berlakunya penyakit misteri?

puteri balqis

Apa sebenarnya maksud nama Balqis?

puteri balqis nama jin

puteri balqis puteri balqis

puteri balqis nama jin

Ada yang berkata nama ‘Balqis’ tidak sesuai untuk digunakan kerana membawa makna yang tidak baik. Boleh mudah diserang penyakit misteri.

Komen pakar agama

puteri balqis

 

Terpanggil untuk menjelaskan spekulasi-spekulasi yang dibuat segelintir netizen, seorang pendakwah bebas iaitu Ustaz Ad-Dien tampil bagi menjelaskan perkara disebalik nama ‘Balqis’ yang dikatakan “kurang elok”.

Menurutnya, mereka yang mengaitkan nama sebagai sebab kepada berlakunya  perkara buruk atau malang adalah sesuatu perkara yang dilarang agama dan merupakan perbuatan syirik.

puteri balqis puteri balqis sakit misteri maksud nama balqis

Sepatutnya, sebagai umat Islam kita harus mempercayai kepada Qada dan Qadar. Setiap apa yang berlaku sudah ditentukan oleh Allah SWT.

Penjelasan Mufti WP

puteri balqis nama jin

Malah, Mufti Wilayah Persekutuan juga berpandangan bahawa mempercayai sesuatu nama itu boleh membawa kepada perkara buruk dan terlalu berat untuk ditanggung adalah satu perkara yang tidak berasas. Ia bercanggah dengan aqidah dan boleh jatuh khurafat.

Sumber Berita : Twitter ibcig, Twitter Ad-Dien & Laman Web Pejabat Mufti WP

 

 

 

 

 

Written by Bella | January 14th, 2020

Baru-baru ini, ramai yang tersentuh hati dan terkejut dengan keadaan Puteri Balqis. Siapa sangka bintang yang pernah disanjung masyarakat kini melalui kehidupan yang sukar sehingga terpaksa mengikat perut untuk beberapa hari.

puteri balqis

Puteri Balqis terpaksa menjual buku puisi yang ditulisnya sendiri di jalanan bersama ibunya dan sebahagian besar hasil jualannya itu digunakan untuk perubatannya.

Melihat keperitan hidup yang ditanggung oleh Puteri Balqis, rata-rata netizen mempersoalkan di manakah rakan-rakan artis yang berlakon denganya selama ini? Mengapa mereka tidak tampil menghulurkan bantuan untuk sama-sama meringankan beban pelakon cilik itu.

“Kenapa bila Balqis sakit, tak ada rakan artis bantu?”

netizen bengang rakan artis tidak bantu puteri balqis puteri balqis bersamamu puteri balqis bersamamu puteri balqis sakit puteri balqis bersamamu

Orang kata waktu susah ni lah kita akan tahu siapa yang akan setia di samping kita dan siapa pula yang “menghilang”. Memang perit rasanya. Apa-apa pun, kami harap Puteri Balqis akan terus tabah menghadapi segala dugaan dan diberikan kesembuhan.

 

 

Written by Bella | January 14th, 2020

Siapa kata bermain permainan video membuang masa dan tidak boleh menjana pendapatan? Perkara ini telah pun dibuktikan oleh seorang suri rumah yang baru-baru ini viral apabila berjaya mendapat pendapatan mencecah RM18,000 hanya dengan  bermain PUBG.

yana samsudin game

Terbaru, pelakon popular Yana Samsudin turut melakukan perkara yang sama. Dia kini aktif sebagai penstrim permainan video di laman Facebook sejak Ogos lalu dan akan menghabiskan masa antara tiga hingga enam jam sehari untuk aktiviti tersebut.

Yana sememangnya minat bermain permainan video sejak di bangku sekolah lagi dan suaminya, Fadzil Zahari juga faham akan minatnya itu. Dia sanggup menghabiskan hampir RM7,000 untuk komputer dan beberapa keperluan lain.

yana samsudin

Saya sudah mula aktiviti ini sejak Ogos tahun lalu. Kebiasaannya, saya menghabiskan masa kira-kira tiga hingg enam jam sehari. Tapi, ia bergantung kepada individu.

Alhamdulillah, suami juga faham dengan minat saya. Dia tidak pernah menghalang saya untuk melakukan penstriman permainan video. Cuma, dia pelik bagaimana saya boleh bertahan selama berjam lamanya.

yana samsudinMenurut Yana, aktiviti itu turut menjana pendapatan buatnya dan bukan hanya bermain permainan video semata-mata. Walaubagaimanapun, dia tidak mendedahkan jumlah pendapatannya.

Yana bijak menggunakan peluang yang ada dan didorong pula dengan minatnya yang begitu mendalam terhadap permainan video. Gabungan ini pastinya menguntungkan ditambah pula dengan usaha, pasti ia akan membuahkan hasil. Steady Kak Yong..

Sumber Berita : Harian Metro