March 14th, 2011

review filem merong mahawangsa

Wokei sudah tiba masanya untuk Abang Nara dengan hati yang jujur dan ikhlas membuat review filem Hikayat Merong Mahawangsa. Sebelum itu nak ucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan yang hadir pada Sabtu lepas untuk sama-sama enjoy tengok movie ini. Secara keseluruhan, untuk filem ini, Abang Nara bagi 3 daripada 5 bintang. Jom baca review.

Kenapa anda perlu tengok filem ini:

1. Filem terbaik Malaysia dari segi CGI
2. Dialog yang mantap terutama bahasa kiasan dia
3. Lakonan yang mantap terutama dari Khir Rahman sebagai Kamawas
4. Filem Malaysia yang lain daripada yang lain. Bukan tipikal.
5. Babak pergaduhan yang awesome. Darah berterabur sana sini
6. Stephen Rahman sangat handsome (menurut kata-kata tunang saya).
7. Lakonan Ummi Nazeera sangat awesome walaupun keluar sekejap je.
8. Boleh belajar sejarah kerajaan Kedah.
9.  Boleh buat anda menangis kalau anda seorang wanita yang over sensitif.
10. Skor muzik dia sangat best.
11. Obefiend pun kata filem ini best.

Kenapa anda TAK perlu tengok filem ini:

1. Kalau anda expect kualiti filem ini macam filem Gladiator.
2. Pertukaran babak ke babak yang dibuat macam nak tak nak.
3.  Watak Puteri China sangat tak pandai berlakon.
4. Pelakon extra yang terlalu keding dan terlalu buncit dan tak pandai berlakon langsung.
5. CGI time babak Merong guna cermin agak kelakar.

Kesimpulannya, korang kena tengok sebab selain daripada dapat menyokong filem buatan tempatan, penilaian terhadap filem ini hanya boleh dilakukan selepas anda menontonnya. Nak kata best sangat tak adalah sampai terlalu best, nak kata tak best sangat tak lah terlalu tak best. So kena pergi tengok baru tahu dan baru dapat faham apa yang Abang Nara cuba sampaikan. Sekian terima kasih.

 
March 14th, 2011

datuk lee chong wei juara all england 2011

Datuk Lee Chong Wei memang hebat, kacak, handsome dan masih single. Kini juara All England 2011 untuk 2 tahun berturut-turut mengalahkan Lin Dan dengan 2 set. Tahniah Datuk daripada seluruh penduduk Malaysia. We love you. Datuk Lee Chong Wei menang 21-17 dan 21-17.

P.S: Nasib baik Datuk Lee Chong Wei tak buat tarian robot. Kalau tak mesti Lin Dan panas

March 13th, 2011

gambar irma hasmie bertudung

Tahniah kepada Irma Hasmie sekiranya apa yang ditulis di dalam Pancaindera hari ini adalah benar. Khabarnya selepas pulang daripada umrah baru-baru ini, Irma Hasmie telah mengambil keputusan untuk bertudung. Satu penghijrahan yang sangat bagus dan pastinya sangat disokong oleh peminat-peminat Irma Hasmie. Bak kata Wardina di bawah, confirm makin ramai ibu-ibu nak buat Irma jadi calon menantu. Tak gitu?

gambar irma hasmie bertudung

Semoga dengan perubahan ini akan bertambah-tambah murah rezeki Irma Hasmie. Dan yang pastinya bila melihat gambar Irma Hasmie bertudung di atas, nampak sangat berseri dan makin cun pulak. Tak gitu? Sila ke Facebook Irma Hasmie untuk mengucapkan tahniah kepadanya.

P.S: Gambar di atas ialah gambar lama Irma Hasmie bertudung. Nanti ada gambar baru Abang Nara update. Thanks.

March 13th, 2011

karikatur berita harian

Inilah kuasa Internet. Pengeluaran karikatur di atas di dalam Berita Harian hari ini telah menyebabkan “rage”, kemarahan dan kebengangan yang amat sangat di kalangan pengguna Twitter dan Facebook. Teruk Berita Harian dikecam kerana tidak sensitif dan cuba membuat lawak dengan musibah Tsunami Jepun. Tahniah kepada pengguna-pengguna Internet yang prihatin dan sensitif dengan isu ini.

Berita Harian telah pun mengeluarkan permohonan minta maaf di atas karikatur ini di laman webnya. Semoga di masa hadapan Berita Harian akan lebih prihatin. Terima kasih.

Update: Berita tentang karikatur ini telah masuk ke laman web CNN dengan tajuk “Malaysian newspaper pokes fun at recent tsunami disasters“. Buruk nama Malaysia.