March 15th, 2011

nazmi raja lawak tersingkir

Agak lambat Abang Nara update pasal keputusan Raja Lawak Jumaat lepas. Daripada tak ada langsung, at least Abang Nara ada jugak keluarkan cerita Nazmi yang terkeluar pada Jumaat lepas. Memang salah satu keputusan yang agak mengejutkan. Dengan penyingkiran Nazmi, ini bermakna R2, Man dan kumpulan Balas berjaya melangkah ke final Raja Lawak hari Jumaat ini.

Seriously Abang Nara fikir yang Nazmi merupakan salah seorang peserta yang berkemungkinan besar bergelar Juara Raja Lawak 5 ini. Masa persembahan minggu pertama Nazmi memang dasyat. Dengan tagline “Aku lupa” dari Nazmi, memang boleh pecah perut dibuatnya. Cuma selepas itu persembahan Nazmi agak menurun dan tak berapa nak kelakar sangat. Mungkin itu punca ramai yang tidak mengundi Nazmi.

Tapi secara jujurnya, walaupun Nazmi terkeluar, kemungkinan besar Nazmi akan jadi lebih popular daripada pemenang Raja Lawak 5. Nazmi ada nilai komersil. Muka pun dah macam David Teo. Confirm David Teo akan ambil jadi pelakon filem dia. Tak gitu? Apa pun semoga Nazmi akan terus berkecimpung dalam dunia lawak sebab lawak Nazmi memang best dan sempoi.

Apa pendapat korang? Abang Nara dengar cerita ramai yang mahukan Kumpulan Balas terkeluar berbanding Nazmi. Bak kata Johan dan Zizan, cakap banyak pun tak guna. Undi!!!

 
March 14th, 2011

Berikut adalah email yang Abang Nara terima tentang tsunami yang melanda Jepun baru-baru ini. Semoga anda boleh mengambil pengajaran daripada luahan hati ini. Terima kasih.

[note]Assalamulaikum abg.nara, 

Saya seorang pelajar di jepun yang kini sedang dalam keadaan berjaga-jaga atas segala macam kemungkinan buat mase sekarang. pertamanya, terima kasih yang tidak terhingga kepada abg.nara kerana membaca email ini. tujuan saye bagi abg.nara email ni adalah untuk abang nara dapat bantu sebarkan kepada umum akan hal ini. kerana saya tahu betapa berpengaruhnya beautifulnara ini ^ ^

 Berkenaan kejadian di jepun, abg.nara banyak laporkan pada umum dan kami di sini ucapkan terima kasih sangat3. antara kronologi yang berlaku, gegaran sekuat magnitud 9.0 pada petang jumaat lalu di kawasan timur jepun, dengan tsunami setinggi 10meter, diikuti gegaran sekuat magnitud 6.6 berpusat di utara nagano pada awal pagi sabtu lalu.

 Selepas itu diikuti dengan letupan reaktor pertama di nuclear power plant pertama di fukushima pada hari sabtu (jepun ade 2 nuclear power plant, di mane setiap power plant ade 6 unit reaktor) dan pada hari ini, baru sahaja tadi jam 11 jepun, reaktor ketiga pada nuclear power plant yang sama telah meletup. di kedua-dua letupan, radioaktif tersebar ke udara dan ianya merisaukan semua orang di sini walaupun kadar radioaktif yang tersebar tidak membunuh. sehingga kini, dalam 160 orang dianggarkan telah terkena kesan radioaktif tersebut. 

 Berkenaan gegaran, di kawasan timur jepun, gegaran yang agak kuat dan menakutkan beberapa kali terasa sehingga hari ini sejak jumaat lalu, dan di kawasan berhampiran, gegaran kecil masih berlaku sehingga saat ini. buat masa ini, ada pelajar di kawasan timur jepun yang masih berlindung di tempat perlindungan bagi tujuan keselamatan.

 Dengan ancaman gempa bumi, tsunami, letupan nuklear, dan terbaru ancaman gunung berapi di kawasan selatan jepun, kami sangat berharap agar rakyat malaysia sama-sama mendoakan keselamatan kami di sini.

 Di sebalik kerisauan yang kami rasakan, terselit rasa kecewa dalam diri kami terhadap sebahagian mereka di malaysia. seperti yang abg.nara laporkan, berita harian membuat lawak bangsat terhadap ape yang berlaku di sini, begitu juga fizz fairuz yang perangai hampeh gile dengan mempermainkan kejadian ini.

Mane pergi sensitiviti dan nilai kemanusiaan mereka? mereka tak tahukah betapa sedih kami di sini melihat saudara jepun kehilangan ahli keluarga, kehilangan rumah dan kenderaan, kehilangan kampung, kehilangan segalanya. cari mak tak jumpa, cari ayah, cari ahli keluarga.. tiada. dan mereka terpaksa menelan ketentuan bahawa ahli keluarga mereka telah dihanyutkan tsunami. tangisan yang tak berkesudahan :,(

 Dan mereka yang bangsat ini boleh buat main lagi keadaan ini? kalau mereka gunekan alasan bahawa nak menunjukkan bahawa ultraman ape semua tiada kuasa, yang berkuasa hanya Allah, dakwah cara ape yang kau gunakan?? dakwah perlu beradab, bukan biadap macam kalian. nak bercakap tentang Islam konon.. saya boleh katakan saya jamin bahawa orang jepun yang tidak beragama ini, lebih banyak nilai Islam dari kebanyakan orang islam malaysia sendiri.

 Lagi satu, mereka ini (berita harian & fizz fairuz) mungkin tiada ahli keluarga yang berada di jepun samada yang belajar atau bekerja. mereka takkan tahu betapa risau, betapa gusarnya perasaan ahli keluarga kami di malaysia. sewenang-wenang membuat lawak bodoh macam haram.. agak-agakla wei.. ade batas kot dalam apa jua yang kita lakukan.

Kami jugak kecewa dengan perangai sebahagian rakyat malaysia. ape yang ditulis ustaz hasrizal ini perlu sangat3 dijadikan titik tolak untuk rakyat malaysia berfikir, muhasabah diri, dan ubah mentaliti.. tolonglah.. baca, faham, dan bertindak untuk berubah. mentaliti rakyat malaysia telah sangat rosak. (saye tidak cakap semua, saya maksudkan sebahagian yang terlibat).

 http://saifulislam.com/9430

Lihatlah,. pemimpin malaysia asyik sibuk dengan kerisauan ekonomi bila jepun kena camni. mane pergi nilai kasih sayang sesama manusia?? orang jepun bukannya kafir harbi yang perlu diperangi. mane pergi sensitiviti kalian? kamonla, peka sikit wahai pemimpin sekalian. padanlah malaysia kita kini, pemimpin kencing berdiri, rakyat kencing berlari pun sikit kau tak ambil peduli…

 Saya mohon, rakyat malaysia sekalian, sedarlah. di sebalik apa yang berlaku ini, terlalu banyak yang Allah nak ajar kita semua. beringatlah, masa yang dijanjikanNya telah semakin dekat. hiburan melampau yang disajikan di negara kita telah banyak merosakkan mentaliti masyarakat kita. telah tiba masenya kita semua sedar.. sebelum berlaku pada negara kita kejadian sebegini, berubahlah. beringatlah.. peliharalah diri, peliharalah ahli keluarga kalian daripada menjadi bahan bakar api neraka (66:6).

 Maaf kerana email ini panjang abg.nara. saya rase saye perlu katekan perkara ini atas rase keprihatinan saye kepada semua warga malaysia yang saya kasihi.

 Terima kasih selagi lagi abg.nara sebab bace email saye ini.

 * saye tidak minta email ini disiarkan, saye biarkan ianya pada penilaian abg.nara utk siarkan atau tidak. saye tahu abg.nara seorang yang sangat sensitif dan peka dengan hal-hal sebegini. jika disiarkan, saye tidak minta sebarang kredit. ini adelah sekadar untuk membuka minda umum.

 [/note]

 P.S: Langit tak selalunya cerah. Mana tau satu hari nanti negara kita pula ditimpa bencana besar. Jangan sampai masa itu tak ada negara nak tolong kita kerana sikap kita saat ini.

March 14th, 2011

ziana zain

Wow. Kagum Abang Nara dibuatnya dengan prinsip Ziana Zain. Inilah contoh artis yang bermaruah dan berpendirian. Untuk anda yang tak tahu cerita, baru-baru ini Ziana Zain telah keluar semasa sesi fotografi untuk majalah Eh!. Disebabkan itu, Ziana Zain telah dicop tidak profesional. Sedikit info yang ditulis di dalam majalah EH! tentang kontroversi ini di bawah:-

[note]Apabila kita terlalu emosional kita akan hilang pertimbangan dan bertindak di luar profesionalisme. Masih banyak cara untuk mengatasinya. Soalnya Ziana tidak memberi ruang untuk warga kerja Eh! berbuat demikian. Ada bertanya, antara keempat-empat Diva ini, siapa yang lebih kertu, tetapi kami tidak anggap Ziana yang sudah 43 tahun itu kertu (kecuali dia meletakkan dirinya kertu). Justeru itu, kalau kita lihat majalah tidak pernah menuakan Ziana (kecuali Ziana sendiri). Ketika warga kerja Eh! mencari kedudukan yang sesuai untuk setiap seorang (ini penting kerana Ziana dan Ning berkulit gelap manakala Erra dan Fauziah cerah), tiba-tiba Ziana berlalu meninggalkan set sambil berkata “this is wrong”. Dia membuatkan warga kerja Eh! yang sedang mengatur kedudukan terpempan. [/note]

Rupa-rupanya ada cerita di sebalik kontroversi ini. Semuanya kerana pemilihan baju yang sepatutnya dipakai oleh Ziana Zain untuk sesi fotografi tersebut. Ini penerangan Ziana Zain.

[note]Hidup saya ada prinsip di mana ada yang boleh dan tidak boleh dalam kerjaya saya. Bagi saya, imej merupakan perkara yang utama. Saya mewakili peminat dari umur muda hingga tua, jadi saya kena peka dengan pakaian saya. Dari segi pakaian sangat penting kerana ia mencerminkan diri kita dan semestinya saya kena memilih pakaian yang sesuai dengan status saya sebagai seorang ibu. [/note]

Baju jenis apakah yang telah diberi kepada Kak Ziana? Rupa-rupanya… :-
[note]Pada sesi fotografi tersebut, mereka menyuruh saya menggayakan pakaian ‘bareback’ rekaan Dior di mana ia mendedahkan bahagian belakang saya. Bagi saya, pakaian itu sesuai dengan golongan remaja dan tidak kena dengan imej saya. Jangan kerana baju berjenama dan sesuai, saya kena pakai baju itu. Ini bukan Hollywood dan saya tak nak jadi mangsa fesyen[/note]

Selain Ziana Zain, Erra Fazira dan Ning Baizura juga turut mempertikaikan pilihan baju yang dibuat oleh majalah EH!

[note]Bukan saya saja berada di situ. Erra serta Ning juga ada dan mereka juga mengadu mengenai perkara yang sama. Bukannya pihak sana tidak menyediakan pilihan baju yang lain, tapi baju yang ada pun semua sama jenis. Mereka selalu ingat mereka urban dan nak bekerja macam Hollywood tapi sebenarnya mereka tak peka kerana bukan semua orang boleh terima perkara ini [/note]

Dan sesungguhnya Abang Nara sangat terharu dengan ayat di bawah dari Kak Ziana.

[note]Saya idola kepada masyarakat, jadi saya kena jaga pemakaian saya. Saya rasa sungguh tidak berpuas hati. Pertama kali dalan seumur hidup, saya tak pernah buat kerja bodoh ini kerana saya hormat semua orang. Saya tak nak imej yang saya bina selama ini jatuh macam itu saja. Hidup saya memang ada prinsip. Saya betul-betul kecewa tapi tidak marah. Cuma saya agak terkilan. Gelaran diva yang orang beri kepada saya merupakan tanggungjawab besar yang perlu digalas. Selama 20 tahun, tak pernah saya kena macam ini. Isu ini paling menguji kesabaran saya. Dunia ini kecil, jadi saya tak nak sengketa ini berpanjangan. [/note]

Sesungguhnya di mata Abang Nara, inilah diva yang benar-benar mempunyai maruah dan harga diri. Tahniah Kak Ziana Zain.

March 14th, 2011

noorkhiriah anak kedua

Semalam semasa Melodi Fara Fauzana telah mengumumkan yang pelakon Noor Khiriah telah selamat melahirkan anak keduanya. Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Noor Khiriah. Harap-harap rezeki Noor Khiriah akan bertambah dengan kehadiran cahaya mata yang baru ini.

Bagi Abang Nara, Noor Khiriah adalah salah seorang artis yang sangat bagus dalam berlakon. Dan yang paling penting, Noor Khiriah naik kerana bakat dan mutu lakonannya. Bukan kerana gosip atau kontroversi murahan. Tak gitu? Harap Noor Khiriah akan berehat dan berpantang elok-elok dan kembali semula berlakon selepas sihat nanti.

Nanti kalau ada nama, gambar dan apa-apa info mengenai anak kedua Noor Khiriah akan Abang Nara updatekan. Tahniah sekali lagi. Jangan lupa undi Noor Khiriah untuk ABPBH2010.