December 5th, 2011

Jutaan takziah Abang Nara ucapkan kepada Khairul Fahmi dan keluarganya atas pemergian adik yang tercinta, Mohd Amirul Izzat 16 tahun kira-kira jam 11.15 pagi tadi. Punca kematian Allahyarham ialah demam denggi. Allahyarham meninggal dunia selepas lima hari dimasukkan ke Wad 2, Delima, HUSM.Mohd Amirul Izzat sebelum itu menerima rawatan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) selama 15 hari. Jenazah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 2 itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Wakaf Mek Zainab.

adik khairul fahmi meninggal dunia

Berikut ialah kata-kata Apek:

Kali terakhir saya sempat berbual dengan Izat ketika dia dimasukkan ke HRPZ II sebelum Hari Raya Haji. Saya dimaklumkan oleh keluarga keadaannya bertambah teruk sehingga tidak sedarkan diri ketika sedang menghadapi Sukan Sea di Jakarta. Saya bertemu dengannya kali terakhir selepas Khamis lepas, ketika itu arwah sudah tidak sedarkan diri. Izat minat dengan bola tetapi kurang pandai.

Takziah sekali lagi kepada Apek dan keluarga atas dugaan ini. Al-Fatihah.

Advertisement
 
December 5th, 2011

Nampaknya tahun 2011 bukan sahaja wajah Fasha Sandha penuh menghiasi drama-drama di televisyen, tetapi turut sama menghiasi majalah-majalah. Itu tandanya populariti Fasha sandha tetap maintain walaupun dirundung pelbagai kontroversi.

fasha sandha

Abang Nara berdoa pada tahun 2012, Fasha Sandha akan bertemu jodohnya. Sudah tentu ramai peminat-peminat Fasha Sandha yang tak sabar untuk melihat Fasha naik pelamin. Rasa-rasanya boleh jadi wedding of the year. Tak gitu?

Dapatkan Cosmopolitan Disember 2011 untuk cerita lebih lanjut tentang Fasha Sandha.

Advertisement
December 5th, 2011

Hi semua!

Macam mana dengan hujung minggu anda semua? Mungkin ramai yang bertandang ke majlis perkahwinan pada hujung minggu kan?

Hani kurang pasti tetapi kenapa kalau cuti sekolah, mesti berdedai-dedai orang nak buat majlis kahwin? Cuti lain tak boleh ke? Apapun, Hani ucapkan tahniah pada yang baru mendirikan mahligai rumahtangga! Sudah tentu seronok, dapatlah berjemaah berimamkan suami sendiri atau makan masakan isteri sendiri. Tapi awas! Jangan blurkan muka laki bila upload di Facebook tau! Nanti jadi isu.

Hani pun sibuk pada hujung minggu lepas ni. Yang peliknya, Ahad pun jalan di Kuala Lumpur ni sesak. Lelama botak kepala Hani ni dek menggaru bila jalan jammed!

Tapi Hani sempat jenguk tulisan pertama Hani dalam blog awesome Abang Nara ni, dan baca komen komen korang. Wah, melahar tul korang ni. Ingat tau, argument secara intelektual adalah sihat, tapi name-calling adalah satu benda yang sangat kebudakan, dan Hani pasti, semua di sini sangat dewasa, dah boleh jadik mak, bapak budak dah.

Apapun, apa yang Hani tulis itu adalah berasaskan ‘matter-of-fact’ maka ia bukanlah satu gosip.

Semalam juga, kalau tak silap waktu tengahari, Hani ada baca twitter Abang Nara dan Hani hanya mampu gelak sakan dalam kereta ketika tersangkut dalam jalan jammed di Ampang, KL. Rasa macam nak pindah dari KL jek dek jalan sesak ni! Kat Nilai jammed jugak tak?

fikrah artis kita

Itu retweet Abang Nara dari rakan twitter-nya bernama Hazrey. Jahat mulut kau ya Hazrey! Tapi tak pulak dia sebut siapa artis yang dimaksudkan.

Tapi kita jangan cepat memendekkan akal kita dengan apa yang ditulis tu. Read between the lines. Fahamkan apa yang disiratkan Hazrey tu.

RT @Hazrey: Aku suka statement artis: hanya tuhan saje yg tahu hati saya (sambil membetulkan baju sleeveless yg nampakkan celah tetek).

Hani pun setuju dengan pendapat dia.

Mungkin kita juga pernah terbaca dalam akhbar apabila artis yang kantul dek foto berpeluk dengan baju tak cukup ela kainnya, dipetik sebagai berkata “Alhamdulillah, saya tahu menjaga maruah saya.

Atau, berada di kelab malam dan bergambar depan botol arak, apabila keluar di internet, lekas lekas buat statement: “Saya berada di situ menemani rakan menyambut harijadi dan Alhamdulillah saya tidak mengambil arak.

Adakah ia bermaksud kesyukuran kerana berada di kelab malam itu yang secara terang terang, berada di situ juga adalah maksiat? Sudut mana yang menghalalkan perbuatan mereka?

Adakah ia bermaksud kesyukuran kerana mendedahkan aurat termasuk cleavage terjojol seperti nak melompat keluar walhal ia secara terang terang adalah mendedah aurat?

Artis perlu jadi role model. Adakah kita mahu esok lusa, bebudak lepasan SPM yang secara tetiba nak jadik artis akan bersiap sedia dengan jawapan seumpama itu?

Jangan pula cakap: “Ohh takkanlah bebudak tu tak boleh nak fikir benda yang baik dengan benda yang tak baik.” Rasanya ayat itu lebih sesuai untuk pengucapnya.

Ia membawa fikrah ke arah negatif secara jelas.

Hani ni tak mahulah nak bercakap panjang mengenainya tetapi melafazkan kesyukuran pada sesuatu perbuatan yang terang terang salah pada hukum syarak, bagaikan menjadi satu norma buat artis kita. Pada pendapat Hani, perlulah lebih berhati hati ya, takut disalahertikan anak anak kecil nanti.

Artis kita ni perlu bijak. Apa yang diucapkan akan dipetik media, termasuklah blog hiburan seperti portal Abang Nara yang awesome ni.

Nanti kena bantai, cakap kami jahat pulak. Terus tak comel. Kalau tak mahu dibantai, jangan jadi artis. Jadi seperti Hani. Duduk menung tengok KLCC yang tinggi melangit ni. :)

Salam sayang – Hani Marissa (Twitter: @HanyMarissa)

Advertisement
December 5th, 2011

Agak kecoh juga bila Tan Sri Musa Hassan, bekas Ketua Polis Negara didakwa oleh penulis sebuah blog  sebagai suami Syella Kamaruddin dan telah membelanjakan jutaan wang ringgit untuk majlis perkahwinannya dengan penyanyi itu. Sehubungan itu dia menegaskan kepada Mstar Online yang dia sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap penulis blog tersebut.

Setiap kali penulis blog melemparkan tohmahan liar, ia akan memberi kesan kepada mereka sekiranya tuduhan tiada bukti.

Agensi Pencegahan Rasuah telah menyiasat saya berhubung tuduhan rasuah bernilai RM2 juta dan saya bebas daripada tuduhan itu.

Mujur juga isterinya, Puan Sri Juriah Ahmad tidak mempercayai khabar itu:-

Dia tahu saya tidak akan berkahwin dengan sesiapa saja kerana saya sentiasa bersamanya. Saya hanya ada seorang isteri, empat anak dan enam cucu.

Jika saya berkahwin lagi, saya tidak akan merahsiakan perkara itu. Ia tidak seperti melakukan zina.

Syella tidak mahu mendedahkan identiti suaminya dan dipetik sebagai berkata, suaminya tidak menyerupai Musa malah kelihatan lebih muda dan berbadan tegap. Tapi pada mata kami ini Tan Sri Musa lebih tinggi dan kekar berbanding suami Syella, yalah, sesuai dengan posisinya sebagai bekas Ketua Polis Negara (jangan marah ya, Syella).

Beberapa keping gambar Syella memotong kek bersama suaminya telah tersiar dalam beberapa laman blog dan turut disiarkan oleh media bahasa Cina.

Musa kini mengajar di Pusat Latihan Perang untuk media di Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan berasa selesa dengan tugas barunya itu. Dia yang bersara tahun lepas turut menambah yang dia tidak mempunyai wang sebanyak itu untuk dibelanjakan.

Advertisement