May 22nd, 2020

Mengakui anak perempuannya Qadejah El Zahra menghidap disleksia, Datin Seri Nur Shahida redha dengan setiap ujian yang menimpanya.

datin shahida aliff syukri

Beliau yang sebelum ini belum mengetahui berkenaan hal tersebut difahamkan masih mampu untuk kekal positif.

Menurut Shahida, beliau mula menghidu anaknya menghidap disleksia sewaktu Qadejah sering memakai kasut secara terbalik.

Namun perkara itu semakin diketahui apabila keputusan peperiksaan anaknya difahamkan teruk. Malah Qadejah juga dimaklumkan menulis secara terbalik-balik dan tidak tahu untuk menulis namanya sendiri semasa berusia enam tahun.

datin shahida aliff syukri

Malah simpton itu juga mula dikenal pasti oleh guru di sekolahnya apabila Qadejah dikatakan tidak boleh fokus dalam pelajaran malah aktif bermain di dalam kelas.

Guru di sekolah menyaran anaknya membuat ujian saringan. Namun setelah selesai, terbukti beliau memang positif disleksia.

Shahida bagaimanapun mengambil guru khas untuk latihan otak anaknya (brain gym). Ujarnya, cara pembelajaran mereka juga amat berbeza berbanding kanak-kanak normal.

datin shahida aliff syukri

Dalam pada itu, bercakap mengenai hala tuju pendidikan anak-anaknya, Shahida menyatakan beliau memang mahu anaknya mewaris perniagaan mereka namun tidak memaksa andai tidak berminat.

“Saya pentingkan akhlak anak-anak bukan kepada sijil.”

Terdahulu, kecoh apabila rumah tangga usahawan ini bersama suaminya Dato’ Seri Aliff Syukri yang juga menghidap disleksia dikhabarkan goyah. Namun terjalin erat dan berbaik semula selepas Aliff dikatakan jujur dan membuang egonya demi kembali ke pangkalan isteri dan keluarga.

Sumber: Nona

 
May 22nd, 2020

Kecoh di media sosial baru-baru ini apabila penampilan terbaru Zulin Aziz dilihat berbeza dengan bentuk fizikalnya sebelum ini.

zulin aziz kurus

Bentuk badannya yang dilihat semakin susut dan langsing membuka mata pelbagai pihak khususnya warganet yang seakan mahu mengetahui apa sebenarnya tip yang diamalkan Zulin.

Bagaimanapun, dirinya tampil berkongsi rahsianya itu apabila beliau difahamkan tidak menyentuh langsung nasi sejak tahun lau.

Namun demikian, wujud segelintir pihak yang salah sangka dan mengecam tindakanya serta gaya pemakanan Zulin yang dikatakan tidak bagus kerana hanya menjamah kurma semata-mata ketika berbuka.

Mendengar khabar itu, Zulin tampil membidas kenyataan netizen dan menyeru orang ramai untuk tidak menyalah erti apa yang dimaksudkan Zulin ketika berkongsi tip tersebut.

Menurut Zulin, ini berlaku disebabkan sikap netizen yang mengambil mudah dan tidak membaca keseluruhan artikel yang ditulis di salah sebuah portal berkenaan.

zulin aziz

“Aku makan apa aku tnjuk kat ig story tiap hari. Sudah2 la tu. Baca sampai habis jgn baca headline je”

Kata Zulin, tajuk yang ditulis juga seakan mengelirukan sehingga boleh menyebabkan orang ramai salah faham dengan apa yang ingin dimaksudkan.

zulin aziz

 

zulin aziz

Meskipun begitu, Zulin juga turut bersuara mengapa beliau amat bertekad untuk kurus.

“Saya ada pengalaman hidup yg sangat menyakitkan. Saya nak ubah diri saya untuk jadi lebih baik tp bukan untuk menjadi terbaik utk semua org”

zulin aziz

Walaupun berkongsi kisah hidupnya yang pernah dibuli ketika gemuk serta dihina masyarakat namun dirinya tetap redha dengan apa yang terjadi malah langsung tidak mematahkan semangatnya untuk teruskan misi menjadi lebih sihat, positif dan lebih baik dari sebelumnya.

May 22nd, 2020

Pejam celik, pejam celik, sudah hampir sebulan kita berpuasa. Ha, tak lama lagi dah nak raya dah. Walaupun Aidilfitri tahun ini kita tidak dapat pulang ke kampung untuk berhari raya kerana PKP, anda pasti tidak akan terlepas daripada disoal oleh makcik/pakcik/nenek/atuk/sepupu.

Diorang sekarang semuanya berteknologi tinggi tau. Tak dapat jumpa face to face, mereka boleh video call korang untuk bertanyakan soalan-soalan “killer” ini:-

Bila nak kawin?

bila nak kawen?

Jawapan standard: Makcik, jodoh tue kalau ada pastinya tak ke mana. Laki-laki sekarang semuanya bukan betul sangat. Ada kaki pukul, semayang tak cukup. Jadi kalau nak pilih buat suami, kenalah pilih betul-betul. Tak pasal-pasal baru kahwin setahun dah menjanda pulak nanti.

Jawapan yang sebenar nak cakap: Eh, anak makcik yang laki tue pun single lagi kan? Meh la saya kawin dengan dia. Kesian pulak tengok dia tak jumpa jodoh sampai hari nie. Boleh makcik?

Bila nak ada anak?

bila nak ada anak?

Jawapan standard: Kami dah berusaha dah makcik. Kalau ada rezeki, Insya Allah tak lama lagi. Doa-doakanlah

Jawapan yang sebenar nak cakap: Eh, eh sibuk pulak makcik nie. Tak habis-habis nak tanya soalan yang sama. Rilek la, aku banyak benda lagi kot nak pikir

Dah kerja belum?

dah kerja ke belum?

Jawapan standard: Saya tengah mencari nie. Makcik tolonglah tanyakan kot-kot ada kerja kosong kat ofis kawan-kawan ke. Bolehlah saya hantar resume cuba nasib. Terima kasih makcik.

Jawapan yang sebenar nak cakap: Ingat hantar resume hari ini boleh dapat kerja esok? Dah penat aku turun naik tangga pejabat untuk interview. Ada rezeki ada la. Bukan aku mintak duit kau pun.

Bawak kereta apa?

bawak kereta apa?

Jawapan standard: Myvi je makcik. Bolehlah sampai mana-mana yang nak pergi. Minyak pun jimat. Syukur Alhamdulillah.

Jawapan yang sebenar nak cakap: Eh bukan dia dah tanya ke soalan nie tahun lepas? Mentang-mentang la anak dia baru beli Honda. Cis, berlagak bukan main. Sabar je lah ngan makcik aku seorang nie.

Insurans dah amik ke?

digi abadi

Jawapan standard: Dah makcik. Makcik tau saya ambik insurans yang termasuk dalam line telefon Digi Abadi? Meh saya ceritakan sikit:-

digi abadi

Dengan kerjasama AXA Affin Life Insurance Berhad, Digi menawarkan sebanyak 100,000 pek Digi Abadi yang merupakan pelan prabayar pertama dengan insurans hayat percuma. Pelan ini hanya boleh didapati di Digi Online Store untuk mereka yang berusia 30-55 tahun sahaja.

Dengan bayaran hanya RM20 sebulan, saya memperolehi insurans hayat percuma sehingga RM40,000, internet pantas 3GB, panggilan & SMS serendah 10 sen.

Tambahan itu, tempoh sah kad SIM adalah sepanjang 365 hari !

digi abadi

Bukan itu sahaja makcik, lagi lama saya gunakan Digi Abadi ini, lagi banyak coverage yang dapat. Internet pun bertambah lagi. Siap ada perbelanjaan pengebumian lagi. Memang sesuai sangat untuk orang yang dah berusia macam makcik nie.

Jawapan yang sebenar nak cakap: Makcik tolong bukak website ni dan baca. Malas saya nak terang panjang-panjang. Baik saya gi dapur makan lemang.

PS: Jika anda membeli pek sim ini, tak payah nak risau. Tak sempat nak duduk, dioarang dah hantar depan rumah.

May 22nd, 2020

Berkongsi foto lama dirinya ketika berusia 20 tahun di laman Instagram, pengacara, Nabil Mahir mencuri tumpuan netizen.

nabil mahir

Ia mendapat perhatian apabila Nabil difahamkan memuat naik fotonya yang dirakam pada tahun 2008 di mana wajahnya dilihat tidak sempurna di bahagian dahi kerana ditumbuhi jerawat.

Selain mengakui begitu pantas masa berlalu, tunangan kepada pelakon dan penyanyi Ayda Jebat ini seakan mempersoalkan mengapa wajahnya sering dihujani masalah.

View this post on Instagram

Hari tu kan Nabil kopak laptop lama untuk selamatkan hard drive. Ni dia salah 1 gambar dari tahun 2008. I was 20 😮 how time flies. Masa ni macam2 product muka pakai tapi lepas baik je, set jerawat baru akan tumbuh 😅 Yang paling tak paham tu kenapala tak shave unibrow tu woii aduhhh hahaha! 🤣 Gambar sebelah versi kalau takde jerawat and unibrow 😅 #throwbacktuesday #wheniwasyoung #2008 #20

A post shared by Nabil Mahir (@nabilmahir) on

“Masa ni macam2 product muka pakai tapi lepas baik je, set jerawat baru akan tumbuh.”

Namun beliau juga turut memuat naik foto yang telah disunting menunjukkan wajahnya seakan sempurna tanpa sebarang masalah di wajah.

Rata-rata pengikutnya menzahirkan pelbagai reaksi di ruangan komen, namun apa yang menarik tumpuan apabila tunangnya itu menyifatkan wajahnya tidak sama dengan bakal suaminya itu.

Malah, Ayda turut meluahkan bahawa tunangnya itu sebagai seorang yang kacak, baik hati dan setia.

ayda jebat

Terdahulu, pasangan ini telah mengikat tali pertunangan secara dalam talian menggunakan aplikasi Google Meet hujung April lalu.

Ia berlaku susulan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan seluruh negara.