May 27th, 2020

Punyalah lama duduk di dalam rumah sebab arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sampaikan dah tak ingat tarikh dan hari langsung. Seronok betul dapat berguling sakan tanpa perlu memikirkan masalah nak padankan pakaian dan jenis solekan apa untuk keluar rumah.

Malah ramai yang menyangka bahawa kulit wajah pasti akan gebu bak kulit pau tebal dek tak terdedah dengan cahaya matahari yang melampau dan anasir di persekitaran luar yang boleh merosakkan permukaan wajah.

Tapi kalau anda nak tahu, ada banyak tabiat tidak baik ketika duduk santai di rumah yang sebenarnya dalam diam boleh menyebabkan kulit merajuk dan buat perangai. Yang mana satu anda boleh relate?

Langsung tak nampak bayang matahari

asyik terperap di rumah

Mungkin anda dah terbayang kulit wajah yang mulus kerana terperap sahaja dalam bilik bak Rapunzel tetapi itu hanyalah angan-angan semata! Memang mengejutkan tetapi jikalau langsung tidak meluangkan masa di luar rumah, kemungkinan besar kulit anda akan mengalami dehidrasi lantas memudahkan jerawat datang menyerang. Jangan mengeluh apabila melihat cermin dan wajah anda mula kelihatan kusam dan kering. Sedih!

Stres terperap buat kulit merajuk

Siapa tak gembira dapat lepak di dalam rumah sahaja dan tak perlu bersusah-payah untuk pergi kerja mahu pun kuliah. Rasa macam dunia ini kita yang punya! Tetapi apabila terperap di rumah dengan aktiviti yang terhad untuk tempoh yang panjang, sudah pasti anda akan mula berasa tertekan. Disebabkan stress kerana mahu melihat semula dunia luar dan kembali kepada norma biasa, ia akan menyebabkan kulit muka menjadi bermasalah kerana turut terkesan dengan tekanan anda. Dah cukup stress, makin tertekan apabila melihat taburan jerawat di sekitar kulit wajah!

Sibuk makan makanan ‘viral’, wajah pun ‘viral’ dengan masalah

kredit – Asian Food Network

Sejak semua orang banyak masa di rumah, macam-macam idea ‘ciptaan’ yang tak pernah difikirkan mula dibuat. Antaranya ialah Dalgona Coffe yang nampak lazat kerana bancuhan kopinya yang likat ditambah pula dengan susu pekat. Umphh! Kalau anda nak tahu, apabila kandungan gula dalam darah mula meningkat, ia boleh menyebabkan penyakit kulit meneruk. Dalam keseronokan anda menikmati minuman penuh gula itu, sekumpulan jerawat juga sedang berseronok kerana dah tak sabar nak bertapak di wajah anda. Keseronokan yang membawa padah!

Waktu tidur bercelaru

kredit Healthline

Bayangkan kini kesemua 24 jam itu dimiliki oleh anda tanpa sebarang komitmen lain. Mulalah nak marathon drama kegemaran tak kisahlah daripada Korea atau pun Amerika, sampai waktu tidur menjadi mangsa keadaan dek nak habiskan satu musim drama sekali tengok sahaja. Tapi jangan terkejut kalau wajah anda dipenuhi dengan jerawat dan nampak kusam tahu. Bukan sahaja waktu tidur sekejap berubah ke petang, sekejap kembali ke malam sahaja yang menyebabkan masalah ini, bahkan tempoh rehat yang kian berkurang juga akan membuatkan kulit anda menghadapi dehidrasi dan ia akan merangsang proses penuaan. Tidak!

Senaman tinggal kenangan

kredit Business Insider

Bila dah syok bermalasan di rumah, jangan kata buat rutin senaman selama 30 minit sehari, nak bergerak ke tandas pun kena ada orang lain tolong heretkan. Walaupun duduk terperap di rumah, ia bukanlah alasan untuk anda duduk keras kejung tanpa bergerak langsung. Senaman ringan sebenarnya mampu untuk rangsang badan anda supaya bekerja. Bukan sahaja kulit anda kekal lembap dan sihat bahkan hormon yang dirembes oleh aktiviti tersebut boleh buatkan anda ceria dan bersemangat.

Asyik berulang kali bersihkan diri

Membersihkan wajah dan badan berulang kali bukanlah jalan penyelesaian yang terbaik untuk mengelakkan diri daripada dikerumuni bakteria dan virus. Silap hari bulan, kulit anda jadi kering dan bersisik kerana sabun yang dipenuhi dengan bahan kimia telah menghakis keluar minyak semula jadi pada permukaan kulit. Bukannya makin sihat, nanti semakin teruk pula kulit apabila asyik dilumurkan dengan sabun berpuluh kali sehari.

Apa Kat Cuba “Hilangkan” Stress dan Kekal berseri dan sihat dengan Cetaphil Gentle Skin Cleanser

Perubahan gaya hidup mungkin akan menyebabkan wajah anda turut menerima impaknya. Tak perlu gunakan pelbagai produk penjagaan daripada jenama yang berlainan bagi memastikan kulit wajah kekal berseri sepanjang berada di rumah ketika ini. Nah! Cetaphil Gentle Skin Cleanser hadir sebagai penyelamat kepada dilema kulit kering dan kusam disebabkan oleh pelbagai tabiat buruk yang menjejaskan kulit.

cetaphil

Nak tahu kenapa Cetaphil Gentle Skin Cleanser dicanang sebagai antara produk penjagaan yang baik bahkan menduduki tempat teratas sebagai produk penjagaan yang terjual banyak di hospital dan klinik? Ini kerana pembersih ini sesuai digunakan oleh semua jenis kulit termasuklah yang berminyak, kering, kombinasi, sensitif dan senang berjerawat. Hebat!

cetaphil gentle skin cleanser

Dek bebas sabun dan juga pewangi, Cetaphil Gentle Skin Cleanser tidak akan menyebabkan iritasi pada kulit. Jangan terkejut tahu sebab pembersih ini mendapat pujian daripada pakar dermatologi kerana kemampuannya yang tiada tandingan.

Sebenarnya tak cukup sekadar mempraktikkan pelbagai langkah penjagaan kebersihan yang disarankan oleh pihak bertanggungjawab. Cetaphil Gentle Skin Cleanser merupakan pembantu yang paling ideal dalam mengawal kelembapan wajah supaya berseri dan nampak ‘hidup’. Bahkan seberapa kerap pun anda menggunakan Cetaphil Gentle Skin Cleanser, ianya langsung tidak akan menanggalkan lapisan minyak semula jadi pada wajah anda. 99% daripada wanita juga bersetuju dengan kenyataan menakjubkan ini!

Selain daripada mengamalkan langkah penjagaan diri yang disarankan oleh doktor pakar seperti kerap membasuh tangan selama 20 saat pada setiap kalinya, apa kata anda masukkan juga pembersihan wajah dengan Cetaphil Gentle Skin Cleanser ke dalam rutin tersebut. Bukan sahaja amalkan ketika berada di rumah kini, malahan rutin penjagaan ini boleh dikekalkan sampai bila-bila!

Pelakon Lisa Surihani pun dah tak pandang pembersih lain kerana jatuh cinta dengan keberkesanan Cetaphil Gentle Skin Cleanser selepas mula menggunakannya sejak mengandungkan anak kedua. Bak kata orang, cinta pandang pertama!

Kalau nak kulit wajah anda tampil berseri dan sihat seperti Lisa Surihani, sudah tiba masanya untuk anda pilih yang terbaik demi kebaikan wajah anda. Apa tunggu lagi? Dapatkan dengan pantas Cetaphil Gentle Skin Cleanser di farmasi berdekatan.

Tak boleh keluar sewenang-wenangnya kan? Apa susah, anda boleh miliki produk ini secara atas talian menerusi e-store rasmi Cetaphil di laman pembelian online popular iaitu Shopee dan juga Lazada.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk hebat ini, boleh layari laman web Cetaphil.

Amalkan penjagaan kulit wajah yang sihat bersama Cetaphil Gentle Skin Cleanser!



 
May 27th, 2020

Zaman sekarang ini, dah tak pelik kalau segelintir pasangan itu si wanita lebih tua daripada yang lelaki. Bak kata pepatah, usia hanyalah angka dan tak sepatutnya menjadi penghalang kepada rasa cinta di antara sesiapa pun.

Baru-baru ini berterbangan khabar angin mengatakan bahawa pelakon cantik iaitu Intan Ladyana berkemungkinan sedang menjalin hubungan dengan pelakon muda iaitu Harris Aliff.

Kalau anda nak tahu Intan kini berusia 38 tahun manakala Harris pula berusia 21 tahun, menjadikan jarak umur di antara mereka ialah 17 tahun.

intan ladyana dan harris alif

Khabar angin ini mula menjadi buah mulut netizen apabila Harris tidak segan untuk berkongsi gambar mereka berdua bersama di laman Instagram rasminya. Bahkan Intan dan lelaki itu turut menyambut hari raya kedua bersama.

intan ladyana dan harris alif

Kapsyen yang mengiringi entri tersebut nyata menimbulkan tanda tanya ramai peminat kerana Harris menggunakan bentuk hati bagi menggambarkan Intan Ladyana.

Walaupun tidak dapat dipastikan kesahihan sebenar disebalik hubungan pasangan selebriti ini, rata-rata komen yang ditinggalkan oleh pengikut Harris nampaknya positif dan turut menyokong hubungan tersebut.

Kita nantikan penjelasan daripada tuan punya badan sendiri ya.

Sumber: Forum CARI

May 27th, 2020

Setelah berjaya menghiasi hari-hari penonton sepanjang bulan Ramadan ini, drama ‘Bukan Gadis Biasa’ sudah pun melabuhkan tirainya. Walaupun menerima pelbagai kritikan sepanjang tayangannya, naskhah ini tetap ‘trending’ hampir saban hari di laman media sosial.

Mengejutkan apabila bintang utama yang menyinari drama tersebut iaitu Sheila Rusly mendedahkan bahawa dia membuat keputusan untuk merehatkan diri buat sementara waktu selepas berakhirnya ‘Bukan Gadis Biasa’.

opah aminah sheila rusly

Tindakan drastik ini dilakukan dek kecewa dengan orang dalam industri selain kecewa kerana penat jerihnya dalam menghasilkan sebuah karya untuk kepuasan penonton tidak mendapat penghargaan yang sewajarnya.

Sheila Rusly menjelaskan bahawa sepatutnya naskhah genre biasa inilah yang patut dihargai. Sedikit terkesan apabila tiada penghargaan diberikan walaupun wanita itu sudah pun berusaha 100% bagi menjayakan drama garapannya.

“Tapi sebagai manusia biasa, mestilah ada perasaan terkecil hati, tersedih dan terkecewa. Saya hasilkan sesebuah karya dengan bersungguh-sungguh untuk kepuasan penonton.”

Keputusan ini sebenarnya bukanlah sesuatu khabar angin yang baru sahaja berterbangan malahan suaminya, Jinggo juga ada berkongsi hasrat Sheila Rusly untuk mengundurkan diri untuk seketika waktu pada penghujung tahun lepas.

sheila rusly jinggo

Tegas Sheila Rusly, keputusan yang dibuat itu bukanlah gimik semata-mata demi meraih perhatian daripada semua orang. Pilihan itu diputuskan bagi mengotakan janjinya sebelum ini.

“Saya memang nak berehat, bila saya cakap itu maknanya saya akan buat. Saya bukan hanya cakap tapi tak buat. Ini bukan gimik dan bukan sekadar bercakap untuk dapatkan perhatian.”

Pun begitu, wanita ini sendiri tidak pasti sampai bila rehat ini akan berlangsung. Mungkin dia akan kembali ke kaca televisyen apabila menerima tawaran berlakon yang membuatkan dia mahu beraksi semula.

sheila rusly opah aminah

Semoga Sheila Rusly berehat sepenuhnya sebelum kembali mencurahkan bakti pada industri seni tanah air.

Sumber: mStar Online

May 26th, 2020

Walaupun sambutan Syawal pada tahun ini berbeza buat semua rakyat Malaysia, pasti masih ada lagi keriangan dalam sambutan.

arwah abam bocey

Namun, sambutan Syawal pada tahun ini untuk isteri Allayarham Abam Bocey, Nur Hidayah Mohd Ali ternyata suram dan dipenuhi kesedihan.

Saya rindu sangat dengan arwah Abam. Perkara yang saya paling rindu adalah persiapan raya yang memang arwah lakukan. Biasanya dia pergi beli langsir, baju raya dan sebagainya untuk raya tapi tahun ini sekelip mata semua itu sudah tiada

Tambahnya lagi, beliau tidak dapat menggambarkan kesedihan dan kesayuan melihat wajah anak kecilnya, Hamzah yang beraya tanpa kehadiran seorang bapa.

Persiapan raya untuk tahun ini sekadar untuk Hamzah saja sebab tahun pertama dia. Saya belikannya baju raya, songkok, tanjak dan sampin. Dia suka sangat tapi dalam kesukaannya itu, dia tetap menyebut ‘ayah’ ‘ayah’. Hanya Allah yang tahu perasaan saya

Ujarnya lagi, jika arwah masih ada lagi, arwah orang yang paling excited nak bersiap untuk beraya besrsama anak dan isteri.

Beliau juga meluahkan perasaan seakan-akan lumpuh separuh badan bila dalam sekelip mata sahaja, suami yang tercinta sudah tiada lagi.

Tetapi, apakan daya, Allah lebih menyayangi Arwah Abam Bocey. Hidayah dan Allahyarham Abam Bocey (Syend Umark Mokhtar Syed Ridzuan) telah mendirikan rumah tangga pada 2017 dan telah dikurniakan seorang cahaya mata.

Sebak dan sayu hati Abang Nara apabila membaca luahan hati balu arwah Abam Bocey nie.

Bertabahlah Hidayah, segala yang terjadi adalah ujian dari Allah. Kami doakan agar Arwah Abam sentiasa dicucri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman.

Sumber : Harian Metro