Written by AbangNara | April 22nd, 2014

Minggu lalu, Abang Nara telah terbang ke Jakarta untuk menghadiri majlis pelancaran ASUS Zenfone untuk pasaran Asia Tenggara. Bertempat di Pullman Hotel Central Park, para media Malaysia yang hadir terkejut besar apabila harga untuk ASUS Zenfone ini diumumkan. Mana tidaknya, ia sangat murah dan sangat berbaloi dengan kualiti yang ditawarkan.
asus zenfone
Ada tiga jenis ASUS Zenfone yang bakal dijual di Malaysia iaitu Zenfone 4, Zenfone 5 dan Zenfone 6. Angka 4, 5 dan 6 itu adalah untuk kebesaran skrin dalam ukuran inci. Untuk Zenfone 4, harganya ialah RM299, Zenfone 5 RM599 dan Zenfone 6 RM899. Tak sampai RM1,000 pun. Memang mengejutkan sungguh harga yang ditawarkan. Abang Nara terus rasa nak beli masa itu jugak.
asus zenfonePasti anda terfikir, harga murah kualiti mesti tak berapa bagus. Itu adalah tanggapan yang salah. Dilengkapi dengan antaramuka khas ZenUI, kamera belakang Zenfone 4 kamera belakang 5-megapixel, Zenfone 5 dengan kamera 8-megapixel PixelMaster dan Zenfone 6 dengan kamera 13-megapixel PixelMaster. Apakah itu PixelMaster? PixelMaster adalah teknologi ASUS yang membolehkan penangkapan gambar ataupun video tanpa masalah dalam apa juga keadaan pencahayaan. Kiranya kalau dalam bilik yang kurang cahaya pun gambar confirm keluar cun melecun punya.

asus zenfone

Abang Nara sempat mencuba ZenUI yang digunakan sebagai antaramuka di Asus Zenfone ini. Ia amat pantas, lancar dan tidak ada tersekat-sekat. Salah satu ciri kegemaran ZenUi pada Abang Nara ialah “Record Call“. Bolehlah Abang Nara rakam perbualan telefon dengan wife dan anak tercinta. Bila rindu boleh mainkan kembali. Dan satu lagi ciri yang mantap ialah applikasi “Do It Later“. Untuk orang pelupa seperti Abang Nara, ia berfungsi sebagai peringatan untuk tugasan yang hendak dilakukan. Macam “reminder”  lah lebih kurang.

asus zenfone

Pelancaran Asus Zenfone ini telah dilakukan oleh Pengerusi ASUS Jonney Shih dan juga CEO Jerry Shen. Menurut mereka, ASUS Zenfone ialah sebuah produk dengan kualiti Apple iPhone tetapi pada harga yang mampu milik. Untuk makluman, Zenfone didatangkan dengan 3 warna utama Charcoal Black, Pearl White dan Cherry Red. Warna-warna “special edition” turut sama disediakan untuk mereka yang mahukan kelainan. Tapi bagi Abang Nara, warna Cherry Red dah cukup cantik dah.

asus zenfone

Sila tonton video di bawah untuk mengetahui lebih banyak informasi mengenai ASUS Zenfone:-


Untuk bacaan lanjut, anda boleh layari laman web Amanz yang memberikan ulasan secara lebih terperinci mengenai ASUS Zenfone ini. Apa yang pasti, bagi Abang Nara, ASUS Zenfone memberikan lebih banyak pilihan kepada para pengguna Malaysia untuk mendapatkan smartphone berkualiti pada harga yang amat-amat berbaloi. Serius Abang Nara teruja dengan usaha mantap ASUS ini.asus

Jangan lupa untuk LIKE Facebook ASUS Malaysia untuk mengetahui tarikh rasmi kemunculan ASUS Zenfone di Malaysia. Kalau anda berniat nak beli telefon baru, simpan dulu hasrat tersebut. Tunggulah kehadiran Zenfone terlebih dahulu. Anda pasti akan tidak menyesal.

 
Written by AbangNara | April 22nd, 2014

Ya kisah rumah tangga Fiza Elite dan Adam AF sememangnya mendapat perhatian ramai sejak kebelakangan ini. Bermacam-macam versi yang sudah Abang Nara dengari. Terbaru, katanya Fiza Elite telah hadir ke mahkamah untuk memfailkan permohonan cerai. Namun seperti biasa, desas-desus itu tidak disahkan oleh Fiza mahupun Adam. Kedua-duanya mengambil langkah berdiam diri.

fiza dan adam cerai

Namun menerusi akaun Instagramnya baru-baru ini, Fiza Elite telah memberikan sedikit bayangan mengenai keadaan rumah tangganya. Menerusi bait-bait ayat yang ditulisnya, banyak pihak membuat anggapan bahawa memang benar rumah tangga Fiza dan Adam sedang bergolak. Tulis Fiza:-

Salam semua. Maaf andai saya ada berbuat silap atau terkasar bahasa. Saya benar-benar berharap agar semua di luar sana memahami perasaan saya sekarang ini. Janganlah ditanya bermacam-macam jenis soalan. Saya ini cuma wanita biasa yang ke kadang lemah dan tak mampu untuk menanggung beban.

Tapi saya tahu dan pasti semua ini ketentuan dari pada ALLAH. Siapa yang mahu untuk jadi begini? Kalau disoal pada sesiapa pun, tak mungkin seseorang itu mahu menjalani kehidupan seperti saya. Hormatilah apa jua keputusan saya. Saya hanya merancang, tapi ALLAH lebih mengetahui segala-galanya.

Saya cuma perlukan sokongan daripada anda semua untuk saya terus kuat dan maju ke depan. Apa yang terjadi dan bakal berlaku biarlah jadi rahsia antara saya dan ALLAH. Tak perlu untuk saya berkongsi ke semua cerita peribadi saya kepada umum.

Harap semua dapat memahami ya. Doakan yang terbaik untuk kami. ALLAH adalah tempat saya berbicara dan mengadu, bukan dengan sesiapa pun. Kita sebagai makhluk ALLAH dan hambanya cuma perlu menadah tangan dan berdoa meminta pertolongan dari-Nya. Amin

fiza

Sedih la pula membaca luahan hati Fiza Elite ini. Memang benar tiada mana-mana pasangan suami isteri yang mahukan mahligai perkahwinan mereka berakhir dengan penceraian. Namun kalau itu adalah jalan terbaik, siapalah kita untuk menghalangnya? Semoga Fiza dan Adam dapat berbincang sedalam-dalamnya sebelum membuat sebarang keputusan. Sama-samalah kita doakan.

P.S: Toyota Passo baharu dilancarkan di Jepun

Written by AbangNara | April 22nd, 2014

Entah apa ayat yang dipakai oleh Shah Jaszle sehingga ramai gadis yang jatuh hati dengannya. Abang Nara teringin juga nak belajar. Pasti ayat yang digunakan amat power dan mampu meruntun jiwa. Untuk makluman, Shah Jaszle kini sudah putus tunang dengan Redzwani Puteri dan mempunyai kekasih baru bernama Hanis Husna.

kekasih baru shah jaszle

Comel kan orangnya? Patutlah Shah Jaszle tak sabar-sabar nak mengumumkan kewujudan kekasih barunya ini. Takut kena caras dengan lelaki lain la tue. Yang kesiannya, apabila percintaan mereka diketahui umum, Hanis Husna mengakui rasa tertekan dengan gelaran “perampas” yang diberikan orang ramai kepada dirinya. Kata Hanis menerusi Harian Metro:-

Saya sangat tertekan dituduh perampas (tunangan orang) sedangkan orang luar tidak tahu cerita sebenar. Saya amat sedih apabila kes ini jadi besar dan orang menghentam saya macam-macam tanpa tahu apa yang berlaku antara Shah dan tunangnya.

Memang saya kekasih Shah tapi selepas dia tiada apa-apa lagi hubungan dengan tunangnya. Malah benda ini sudah lama berlaku cuma orang luar tak tahu.

kekasih baru shah jaszle

Orang luar tak tahu itu perkara biasa, tapi kalau bekas tunang sendiri iaitu Redzwani Puteri tak tahu yang pertunangannya dengan Shah Jaszle sudah putus, itu adalah kes berat. Tak apalah, orang mabuk bercinta. Semua benda nampak manis je kan? Kepada Hanis Husna, selamat bercinta dengan Shah Jaszle. Jangan 2,3 minggu lagi Shah Jaszle upload gambar dengan perempuan lain sudah lah. Hehehe.

P.S; Konsep KIA K4 dipamerkan di Beijing

Written by serenity | April 22nd, 2014

Ustaz Don Daniyal telah menjawab mengenai persoalan-persoalan yang dibangkitkan oleh kompilasi video yang menampilkan isi ceramah oleh Don yang dipotong sekerat-sekerat oleh seseorang.

Isu ini hangat minggu lepas, apabila video ceramah Don yang dipotong sekerat-sekerat dan dimuat naik oleh seorang individu Facebook yang menggunakan nama Nur Puteri Diyana. Isu ini seterusnya menjadi hangat apabila bekas pengacara TV3 Wardina Safiyyah Fadhlullah Wilmot mengongsikan video itu di laman Facebooknya beserta satu kenyataan:-

 photo wardina1.png

Wardina melalui akaun Instagramnya turut memuat naik satu gambar beserta kecaman berunsur sinis mengenai pengikut yang dipimpin ulama yang buta ke lubang neraka.

 photo 191218rlyl2jtwsfyly9g9.jpg

Entri ini telah dipadam oleh Wardina setelah menerima kritikan dari orang ramai.

Melalui rancangan ’30 Minit Bersama Ustaz Don Daniyal’ yang disiarkan di TV Al-Hijrah semalam, Don telah memberikan jawapan kepada persoalan-persoalan yang ditimbulkan oleh video kompilasi tersebut, iaitu tentang Bani Tamim, telaga Barahut dan Ikhwanul Muslimin.


Dalam video tersebut Don juga turut mengatakan yang sekiranya bertanya, perlu ada tanda soal. Ini dikira mungkin jawapan Don kepada kenyataan Wardina yang sebelum ini, setelah menerima kecaman pelbagai pihak, mengatakan dia sekadar bertanya kerana mencari kebenaran.

Don juga bertanya kepada Wardina setelah meminta maaf dengan lembut:-

Bagaimana saudari boleh wujud di dunia ini dalam keadaan orang berkata macam-macam tentang saudari?

Don bagaimanapun meminta agar pengikut kedua-dua pihak berhenti bergaduh dan ada menyebut tentang Wardina pernah menginspirasikan orang lain untuk memakai tudung.

Don juga menyebut tentang jawapan Ketua Pengarah Eksekutif TV Alhijrah, Che Wan Alias Che Wan Abdullah yang mengatakan kepada pembuat video-video sekerat iaitu:-

Bertakwalah pada Allah.

Lagi penjelasan tambahan tentang ceramah Don dengan membaca entri ini sepenuhnya.