Written by AbangNara | August 26th, 2010

faizal tahir di lubnan

Tahniah kami ucapkan kepada penyanyi lelaki nombor 1 Malaysia, Faizal Tahir yang telah berjaya menjejakkan kakinya ke Lubnan untuk Misi Bebaskan Palestin. Walaupun tak berjaya menjejakkan kaki ke Gaza, misi Faizal Tahir dikira berjaya sebab banyak berjumpa dengan pelarian Palestin di Lubnan.

Faizal Tahir telah merasai pengalaman di Lubnan selama 6 hari iaitu dari 12 Ogos hingga 17 Ogos baru-baru ini. Kami kagum dengan kata-kata yang dilontarkan oleh FT semasa sidang media berkaitan misi yang dia sertai:-

[note]Tuhan saja yang tahu bagaimana perasaan saya ketika itu. Rasa sebak dan sedih bercampur baur terutama bila melihat keadaan mereka yang cukup daif. Namun saya cuba kawal perasaan sedih yang menyelubungi diri saya ketika itu. Tapi, apabila melihat keperitan mereka, saya rasa bersyukur tidak terhingga kerana dilahirkan sebagai rakyat Malaysia. Wujud pula keinsafan, saya mula terfikir rupa-rupanya masalah yang saya alami sebelum ini tidaklah sebesar mana sebagaimana yang ditanggung masyarakat di sana. Bayangkanlah, dengan keadaan kem yang begitu kecil, ia telah diduduki oleh beribu penduduk di dalamnya. Sudahlah begitu, dengan wayar elektrik yang tidak sistematik, ia nampak berselirat dan menjadikan tempat itu tidak terurus serta tidak selesa untuk didiami.[/note]

Yup memang sepatutnya kita sebagai rakyat Malaysia bersyukur dengan keamanan negara kita ini. Walaupun sebenarnya kita masih boleh jadi lebih maju dari sekarang kalau ditadbir secara adil, tapi sekurang-kurangnya kita taklah seteruk Palestin. At least makan minum kita masih terjaga.

Buat Faizal Tahir, tahniah kami ucapkan kepada anda kerana membuktikan yang selebriti kita jugak prihatin dengan apa yang sedang terjadi di dunia sebelah sana. Semoga terus maju jaya selepas ini. All the best dari kami.

P.S: Jahat sungguh Google menjatuhkan maruah PM kita. Cian Najib.

 
Written by AbangNara | August 26th, 2010

Sedar tak sedar dah dekat nak raya dah. Bila bercerita pasal raya, sudah tentu tak lepas lari daripada bercerita tentang lagu raya. Macam biasa orang akan kata lagu raya dulu-dulu memang lagi kaw-kaw daripada lagu raya sekarang. Nilai sentimental dia lagi kuat. Lirik padu, melodi mantap.

Bagi kami, lagu kegemaran kami sudah tentu daripada Mamat yang bertajuk Ku Pohon Restu Ayah Bonda. Sedih gile beb lagu nie. Masa belajar kat Korea dulu, kalau dengar lagu lain boleh berlagak macho lagi. Sekali keluar lagu Mamat nie terus mengalir gak setitis dua air mata. Sedih beb ~~

Jadi nak tanya apakah lagu raya kegemaran korang? Kot-kot kalau terajin nanti boleh kompilasikan dan buat satu entri untuk download MP3 lagu raya khas buat anda semua. Baru boleh terasa bahang raya tue kan?

Jangan malu-malu nak sharekan lagu kegemaran anda. Kalau ada cerita di sebaliknya lagilah best.

Written by AbangNara | August 26th, 2010

paramkl

Serius teruja dengan kewujudan website ParamKL (Pasar Ramadhan Kuala Lumpur) bersempena dengan bulan Ramadhan nie. Idea yang simple tapi brilliant. Dengan tagline “Your Pasar Ramadhan Assistant”, ParamKL memang mampu membuatkan anda rasa nak menerjah pasar Ramadhan yang ada di dalam website dia. Confirm teruja tengok gambar makanan dia beb ~~

Untuk update yang lebih pantas, boleh join Facebook PARAMKL ataupun follow Twitter diorang. Jangan teruja sangat sampai tengah hari dah bukak puasa udah la. Kepada mereka yang mencipta idea PARAMKL nie, 2 thumbs up dari. Good idea guys ~~

Written by AbangNara | August 25th, 2010

roslin hashim raja azmi

Susah jugak nak bercerai terutamanya bila melibatkan orang ketiga. Agaknya itulah perasaan isteri Roslin Hashim, Nurhayati Othman, 38 tahun. Raja Azmi, kakak angkat kepada Roslin mendakwa yang dia telah memberikan maklumat tidak benar di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur.

Tapi Nurhayati telah pun bersumpah atas nama Allah di hadapan hakim semasa memberi penjelasan tersebut. Kata Nurhayati:-

[note]Saya hanya bercakap perkara benar dan biar semuanya diputuskan di Mahkamah Syariah kelak. Kebenarannya dan semua fakta akan hanya didedahkan di mahkamah nanti. Saya tidak menjangka dan terkejut dengan tindakan Raja Azmi membuat laporan di Balai Polis Ampang Khamis lalu mendakwa saya menipu dan memberi maklumat tidak benar di mahkamah.[/note]

Dan kami berharap agar kemelut ini dapat diselesaikan secepat mungkin. Terlalu banyak perkara yang mencurigakan dalam kes ini. Raja Azmi dan Roslin Hashim di dalam satu bilik, Jailani Sidek cuba lengahkan masa semasa naik ke hotel dan macam-macam lagilah. Biarlah mahkamah yang tentukan siapa yang benar.

Bak kata Nurhayati, dia hanya mahukan namanya bersih:-

[note]Saya ingin nama saya dibersihkan berikutan ia mencemar reputasi dan nama baik saya apatah lagi saya bertugas sebagai penjawat awam. Jika ada yang ingin diperkatakan, biar ia didedahkan di mahkamah dan bukan hanya serangan melalui media.[/note]

All the best kepada Raja Azmi, Roslin Hashim dan Nurhayati. Kami tak menyebelahi mana-mana pihak. Cuba berharap pihak yang benar akan menang.

P.S: Sila gelak guling-guling tengok kecomelan video Mat Salleh nyanyi lagu Melayu.