May 28th, 2020

Fuh. Pejam celik pejam celik, dah 3 bulan kita “terpaksa” duduk di rumah kerana PKP. Memang boleh mati kutu dan kebosanan dibuatnya, terutama jika tiada talian Internet yang pantas di rumah. Ha, Abang Nara bersyukur betul kat rumah nie dah lama ada unifi. Dengan unifi, macam-macam benda yang boleh kita lakukan untuk mengisi masa terluang sepanjang PKP ini. Antaranya:-

1. Layan drama Korea sampai lebam

layan kpop sampai lebam

Sepanjang PKP ini, memang ramai yang jatuh cinta dengan drama-drama Korea. Iyerlah, heronya kacak , heroin pulak cun melecun. Jalan cerita pulak ada yang boleh membuatkan kita menangis, ada yang buat kita geram dan ada pulak yang unik sangat-sangat. Antara drama Korea yang femes sepanjang PKP ini ialah Crash Landing On You, World of Married, Itaewon Class dan macam-macam lagilah.

2. Work from Home tanpa tersekat-sekat

kerja dari rumah

Kredit – Forbes

Walaupun di”kurung”, kerja tetap perlu diteruskan. Inilah masanya untuk kita belajar Work From Home (WFH). Perkara paling utama untuk memastikan kelancaran WFH tak lain tak bukan ialah capaian Internet yang pantas. Dengan unifi, panggilan video kita sentiasa pantas, jelas dan tak tersekat-sekat. Tak adalah tengah-tengah syok bagi pendapat rupa-rupanya bercakap sorang-sorang. Hehehe.

3. Buat channel YouTube macam Pavithra

sugu pavithra

Kredit – Malay Mail

Ha, satu lagi benda best bila kita ada Unifi di rumah ialah kita boleh buat channel YouTube sendiri. Iyerlah, bila dah ada banyak masa di rumah, bolehlah memasak ke, menjahit ke, buat tutorial menyolek dan sebagainya. Kesemua itu boleh dirakamkan dan diupload ke YouTube untuk tatapan ramai. Silap-silap boleh jadi femes macam si Pavithra yang berkongsi resepi masakan Indianya tue. Bolehlah buat duit tambahan sikit-sikit kan?

4. Anak-anak boleh belajar secara online

belajar secara online

3 bulan PKP, bermakna 3 bulan jugalah anak kita tak pergi sekolah. Banyak benda yang tertinggal kalau PKP ini terpaksa diteruskan di masa hadapan. Nasib baiklah kecanggihan teknologi membolehkan anak-anak kita belajar secara online. Sekurang-kurangnya tak adalah diorang duduk tak buat apa-apa kan?

Dapatlah belajar apa yang patut. Yang pentiing, unifi kena ada barulah apa yang cikgu ajar secara online tue boleh jelas didengar. Dengar cerita sekarang mereka menawarkan promosi 30 hari unifi percubaan. Sama ada tengah Raya atau post Raya, memang wajib ada unifi ini.

5. Main game bersama keluarga tercinta

main game dengan keluarga

Satu lagi kelebihan unifi ialah walau banyak mana pun peranti yang menggunakannya, capaiannya tetap laju sekaligus membolehkan seisi keluarga enjoy untuk melakukan aktiviti atas talian bersama-sama. Anak-anak dengan iPad dan mak ayah dengan telefon pintar/komputer sama-sama bermain Roblox, MineCraft atau PUBG. Zaman dah moden, cara nak eratkan silaturahim punlah kena moden juga kan?

unifi home
Ha senang cakap, unifi memang wajib dipasang di rumah anda tak kiralah sama ada ketika PKP ini atau selepas PKP tamat nanti. Terlalu banyak benda baru yang boleh dicuba apabila kita ada capaian Internet yang laju dan stabil. Maklumat lanjut layari laman rasmi unifi



May 10th, 2020

Tidak menafikan populariti yang diraih bapanya semakin mendapat tempat di hati warga Malaysia, pelakon dan penyanyi Dafi akui bangga dan gembira.

dafi ismail sabri

Menerusi laporan Harian Metro, anak kepada Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob ini berkata, bapanya kini lebih popular berbanding dirinya biarpun sudah 12 tahun berada di dalam industri hiburan tempatan.

“Sebagai anak, saya hanya mampu bangga dan gembira dengan apa yang dilakukan bapa sekarang kerana memang tahu itu adalah minat utamanya,” katanya.

Tambahnya lagi, meskipun setiap hari terbabit dengan sidang media, namun bapanya kelihatan sangat bersemangat dan tidak penat.

Malah, Dafi juga menafikan yang beliau mempunyai hak istimewa kerana statusnya sebagai anak kepada Menteri Keselamatan.

Hal ini kerana, Dafi kini sudah lebih sebulan terkurung di rumah ekoran Perintah Kawalan Keselamatan (PKP).

dafi ismail sabri

“Siapa yang anggap saya ada hak istimewa kerana status sebagai anak menteri, itu dakwaan palsu. Saya sama sahaja macam kalian semua, duduk di rumah dan tak keluar ke mana-mana pun.

“Bapa saya memang menteri tetapi, saya adalah rakyat biasa yang tidak boleh ingkar dengan arahan kerajaan. Lagi pun, pandemik Covid-19 ini sangat bahaya dan keselamatan diri lebih utama,” katanya.

Ujar Dafi lagi, beliau kini difahamkan perlu memendam seketika hasratnya untuk kembali aktif dalam bidang nyanyian sehingga keadaan negara kembali stabil.

Sumber: Harian Metro

 

 
May 10th, 2020

Sempena ulang tahun kelahiran isterinya yang ke-38, pelakon Zamarul Hisham mengumumkan yang isterinya Diana Rafar kini sedang hamil lima bulan.

zamarul hisham diana rafar

Dalam perkongsiannya yang mendapat hampir 5,000 tanda suka itu, Zamarul sempat meluahkan rasa syukur dipertemukan jodoh dengan Diana yang menjadi pelengkap hidupnya.

Malah entri itu juga turut menyatakan hasrat Zamarul yang ingin isterinya dirahmati dan dilindungi oleh Allah SWT.

“Alhamdulillah kini hamil lima bulan, doakan kesejahteraan Diana dan baby semoga diberi kesihatan yang baik,” tulisnya di laman Instagram.

zamarul hisham diana rafar

Zamarul yang belum lagi mendedahkan jantina anak dalam kandungan isterinya itu kelihatan amat terharu dan bersyukur.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengikut Zamarul menzahirkan ucapan tahniah buat pasangan itu malah turut mendoakan supaya isteri serta anak dalam kandungannya Diana dalam keadaan sihat.

Untuk rekod, Zamarul dan Diana telah melangsungkan perkahwinan pada tahun 2009 dan pasangan ini telah dikurniakan dua orang cahaya mata iaitu Kashfi Haikal dan Kayla Reysha.

 

 

May 10th, 2020

Memulakan kerjaya seninya di Malaysia dan terus melebarkan sayap hingga ke Indonesia, allahyarham Ashraf Sinclair nyata terpijak tuah semasa bertapak di negara jiran tersebut. Bukan sahaja aktif berlakon malahan lelaki itu turut berjinak-jinak dengan pelbagai perniagaan.

Bahkan hasil usaha kerasnya menyebabkan dia mampu untuk meninggalkan sebilangan aset dan juga harta buat isteri Bunga Citra Lestari dan satu-satunya anak kesayangan iaitu Noah Sinclair.

Pelabur syarikat start-up

Dipandukan oleh minat yang mendalam dengan dunia perniagaan ‘start-up’, Ashraf Sinclair berani untuk menggunakan dana peribadinya bagi melabur di beberapa syarikat yang kian meningkat naik. Antaranya ialah syarikat kosmetik Korea, Althea dan juga servis penstriman video iaitu Iflix.

Ini kerana lelaki itu percaya bahawa industri kreatif akan mendapat ‘demand’ yang tinggi di Indonesia lantas menggunakan peluang itu untuk memberikan sokongan bagi menampung modal dan teknologi yang diperlukan.

harta peninggalan ashraf sinclair

Sertai Ventura Partner

Daripada data yang diperolehi di laman web start-up iaitu Crunch Base, nama Ashraf Sinclair turut tersenarai sebagai salah seorang rakan kongsi Ventura dalam projek 500 Startup sejak tahun 2017 lagi.

Selepas dijejaki, 500 Startup dikhabarkan telah melabur dalam beberapa syarikat start-up bertempat di Indonesia seperti BukaLapak, Kudo, Brodo, Hijup dan Kredivo.

harta peninggalan ashraf sinclair

Bulgogi Brothers

Tak cukup dengan itu, pelakon lelaki ini turut menyua tangannya dalam industri makanan dan minuman apabila membuka sebuah restoran hidangan Korea yang dikenali sebagai Bulgogi Brothers pada tahun 2013.

Kalau anda nak tahu, cawangan yang dikemudi oleh Ashraf Sinclair dan isterinya terletak di Lotte Shopping Avenue, Jakarta Selatan merupakan francais pertama restoran tersebut di Indonesia.

harta peninggalan ashraf sinclair

T.G.I Fridays

Allahyarham juga pernah berkongsi bahawa dia pernah bekerja sebagai pelayan di sebuah restoran francais Amerika yang terkenal di serata dunia iaitu T.G.I Fridays. Siapa sangka daripada pekerja biasa, Ashraf Sinclair kemudiannya membuka satu cawangan restoran tersebut di daerah Kemang, Jakarta Selatan.

Bahkan pelakon itu pernah berkongsi keinginannya yang kuat untuk membuka perniagaan sejak daripada kolej lagi dan nampaknya impiannya tidak tinggal sepi dan berjaya dicapai semasa hayatnya.

harta peninggalan ashraf sinclair

Pokok Sunda

Bukan sahaja berjinak-jinak dengan restoran yang menyajikan makanan daripada luar tahu. Malahan Ashraf Sinclair telah membuka pintu kepada peminat juadah Sunda dengan memulakan bisnes yang diberi nama Pokok Sunda bertempat di Bandar Senayan Jl. Asia Afrika Jakarta Pusat.

Sebenarnya, Bunga ada mendedahkan bahawa dia sangat meminati makanan yang berasal daripada Indonesia tersebut lantas merealisasikan hasratnya itu bersama dengan suami kesayangan untuk membuka sebuah restoran khas makanan Sunda.

harta peninggalan ashraf sinclair

Crossfit Equator

Siapa yang meminati Ashraf Sinclair pasti mengetahui bahawa allahyarham merupakan penggemar aktiviti fizikal. Disebabkan oleh minat yang sudah tepu dalam dirinya, pelakon itu telah memulakan perniagaan Crossfit Equator yang terletak di Jakarta Selatan.

Sebagai satu sukan yang mula mendapat tempat di Indonesia, Ashraf Sinclair telah memilih untuk memberikan fokus kepada aktiviti crossfit di pusat kecergasan tersebut.

Bagi yang tidak biasa, sukan ini mengambil inspirasi daripada aktiviti harian seperti menolak, melempar, menarik, melompat dengan intensiti tinggi. Bukan itu sahaja, latihan sukan ini juga merangkumi pelbagai aktiviti lasak. Antaranya ialah 100 push up, 100 pull up, 100 sit up dan 100 squat.

harta peninggalan ashraf sinclair

Sering membanting tulang demi minat dan keluarga, semoga arwah tenang di sana.

Sumber: Murai

May 10th, 2020

Menjelaskan hubungan yang terjalin sejak dua tahun lalu tidak terjejas, pelakon kacukan Melayu-Switzerland, Dini Schatzmann mengharapkan doa yang baik-baik agar hubungan cintanya dengan Janna Nick ke jinjang pelamin.

janna nick Dini schatzmann

Meskipun baru-baru ini kecoh di laman Twitter apabila ada individu mendedahkan berita bahawa pasangan ini yang difahamkan telah kahwin lari di Satul, selatan Thailand, namun ia tidak memberi sebarang kesan terhadap hubungan mereka.

Menurutnya, kekecohan itu berlaku pada malam pertama Ramadan sekaligus menyebabkan dirinya berasa terkejut dan tidak menyangka bahawa ada individu tidak bertanggungjawab ingin memfitnahnya di bulan mulia ini

Disoal mengenai hubungan cintanya bersama Janna, beiau akui memang merancang untuk ke peringkat perkahwinan kerana hubungan mereka difahamkan semakin serius.

“Sekiranya semuanya ditetapkan, pasti saya akan berkongsi berita gembira ini. Janna juga sudah beberapa kali menemui ibu saya.

Bagaimanapun, saya kesal ada yang berniat jahat mahu menjatuhkan reputasi dan nama baik saya dan Janna pada bulan Ramadan,” katanya kepada BH Online.

janna nick Dini schatzmann

Dini yang juga bekas graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan, Universiti of British Columbia, Kanada itu turut mengimbau bibit cinta ketika pertama kali bertemu Janna semasa penggambaran drama Bukan Cinta Aku pada Julai 2018.

janna nick Dini schatzmann

Dini difahamkan tertarik dengan karakter dan personaliti Janna yang kasar namun kata Dini, pasangannya itu seorang yang sangat lembut dan penyanyang.

Tambahnya lagi, mereka mula berkenalan selepas habis penggambaran drama Bukan Cinta Aku, malah sejak dari itu ikat perhubungan mereka semakin rapat dan kini semakin serius dan saling mengenali antara satu sama lain.

Sumber: BH Online