Written by AbangNara | June 15th, 2018 | Featured post

Pejam celik pejam celik, hari ini dah Raya dah. Mesti anda tengah sibuk beraya atau kepada mereka yang baru bertolak ke kampung, mesti anda super duper excited kan? Pastikan anda memandu dengan berhati-hati. Biar lambat asalkan selamat. Jangan sampai sambut Hari Raya Aidilfitri dalam hospital pulak.

image

Kalau selama ini kami kongsikan tips-tips nak banyakkan pahala puasa di bulan Ramadhan, lauk pauk berbuka yang best-best dan sebagainya, kali ini izinkan kami berkongsi 5 langkah mudah yang bakal membuatkan pagi 1 Syawal anda lebih MERIAH, lebih SEMPURNA, lebih BERGAYA dan lebih JELITA!!!

1. Gosok baju malam raya

image

BEST TENGOK DIAORANG SEDONDON KAN?

Ha, sambil-sambil anda mem’bawang’ bersama sepupu-sepupu, makcik-makcik serta adik-beradik di malam raya tue, silalah turut sama menggosok baju raya yang bakal dipakai terutamanya selepas raya pertama. Jangan ambil risiko untuk berebut seterika dengan ahli keluarga yang lain. Kalau awal-awal dah gosok, pada pagi 1 Syawal anda ada banyak masa terluang untuk makan, untuk pastikan anak-anak bersiap dan untuk ber’make up’.

2. Kalau boleh, tidur awal

image

Memang seronok setahun sekali berkumpul bersama keluarga. Berborak sakan, bergelak ketawa, bertanya khabar. Namun ingat kita perlu hadkan masa. Janganlah pukul 3, 4 pagi baru nak masuk tidur. Paling lewat pun pukul 1 tue dah bersiap-siap untuk merehatkan badan anda. Kalau tidur tak cukup, esok 1 Syawal muka akan sembam, letih dan tak bermaya. Pakai make up apa pun tak ada pekdahnya!!!

3. Cuci Muka Dengan Nanowhite Untuk Kelihatan Berseri di Pagi Raya

image

image

Bangun-bangun pagi, first thing first yang anda perlu lakukan ialah mencuci muka anda dengan Nanowhite. Dengan pencuci muka ‘salji’nya, Nanowhite akan memastikan wajah anda bersih dan suci daripada sebarang kotoran.

image

Paling PENTING dan produk yang WAJIB anda miliki daripada Nanowhite bersempena Aidilfitri ini adalah micellar water. Ia digunakan untuk meng’remove’ make up anda dengan begitu berkesan dan pantas sekali. Confirm tiada langsung kesan make up di wajah anda selepas menggunakannya. Bersih sebersih-bersihnya. Ini amat penting untuk memastikan wajah anda dapat berehat dan bernafas semula selepas seharian ditutup dengan pelbagai jenis make up.

image

Untuk impak dan wajah yang lebih sempurna, pastikan juga anda mengenakan toner Nanowhite selepas anda mencuci muka. Ia akan meratakan warna kulit pada wajah anda, sekaligus memudahkan anda memakai make up kelak.

image

P.S: Untuk tampil lebih JELITA dan MENAWAN, malam raya tue anda boleh gunakan topeng muka Nanowhite untuk menyerikan lagi wajah anda. Confirm bangun pagi-pagi macam sang puteri!!!

image

Kalau muka anda bermasalah dan mempunyai titik-titik hitam yang perlu disembunyikan, jangan risau sebab ada Nanowhite serum. Ia boleh mengurangkan masalah ‘dark spot’ di wajah anda. Confirm masa selfie anda akan nampak flawless. Memang berkesan dan powerful serum nie!!!

image

Akhir sekali, untuk memastikan wajah kulit anda sentiasa lembap dan berseri, jangan lupa pakai Nanowhite Double Action Whitening Gel-Cream. Selain kelihatan berseri, krim ini juga akan meratakan tona kulit wajah anda, dan juga berpotensi untuk mengurangkan bintik hitam.

4. Asingkan Duit Raya Siap-Siap

image

Ha, bab duit raya nie jangan buat main. Kalau tersilap bagi, memang boleh menangis dibuatnya. Pastikan sampul berdasarkan jumlah wang diasingkan siap-siap. RM1 sejenis sampul, RM5 sejenis sampul, RM10 sejenis sampul dan seterusnya. Kalau masa nak bersalaman baru nak masukkan duit dalam sampul raya, memang akan kelam kabut dibiuatnya. Takut tersalah masuk duit la apa bagai sampai lari bajet. Jadi awal-awal tue siapkan dulu benda nie.

5. Enjoy makan sepuas hati

image

Sebulan berpuasa, kini Syawal tiba. Apa lagi!!! Inilah masanya untuk kita makan sepuas-puas hati. Rendang, ketupat, lemang, nasi himpit semuanya bukan untuk sekadar ditengok sahaja. Jamah dan masukkannya ke dalam perut anda. Nikmatilah kebahagiaan makan di siang hari selepas 30 hari menahan nafsu. Yeah!!!

Written by AbangNara | June 14th, 2018

Tak lama lagi kita nak menyambut Hari Raya Aidliftri. Pada pendapat Abang Nara, selain daripada kemuncak ibadat puasa di bulan Ramadhan, Hari Raya juga memberi erti keikhlasan, kejujuran dan kepentingan Niat anda. Dalam kata lain #Nawaitu kita. Sempat Abang Nara terbaca kisah Nidzam Jamil, yang mungkin boleh memberi inspirasi kepada anda semua.

Nidzam Jamil adalah seorang pemain bola sepak yang cukup dikenali  ramai sekitar tahun 2000 kerana kehebatannya mengemudi benteng pertahanan serta sikap panas barannya yang sering mengecewakan para penonton.

image

Nidzam Jamil ketika mewakili pasukan Selangor

image

Nidzam Jamil (jersi nombor 15) ketika beraksi untuk skuad kebangsaan

Pemergian abangnya, Zaid Jamil yang juga merupakan seorang pemain bola sepak profesional, telah memberi impak yang cukup besar kepada Nidzam. Susulan kehilangan abangnya, Nidzam Jamil memasang niat untuk mengubah diri dan menebus segala kesilapan yang telah dilakukan pada masa lalu.

Dengan azam dan niatnya untuk membantu masyarakat, Nidzam menjadi jurulatih sebuah pasukan muda. Nidzam dan pasukannya itu ber”NiatBersama” untuk mencapai kejayaan dan memastikan mereka tidak mengulangi kesilapan yang telah dilakukannya oleh satu ketika dahulu. Hasilnya, dengan niat yang tulus, suci dan ikhlas, pasukan yang dibimbing oleh Nidzam berjaya bergelar juara.

image

Sesungguhnya Abang Nara terharu dengan Digi kerana telah berjaya mencipta sebuah video berdasarkan kisah benar Nidzam Jamil ini. Maksud keikhlasan, kejujuran dan kepentingan sesebuah “NiatBersama” itu berjaya disampaikan dengan begitu indah sekali menerusi video ini.

Confirm bergenang air mata tengok, lebih-lebih lagi bila kita nak menyambut Hari Raya Aidilfitri ini.

image

Kesimpulannya, segala apa yang kita lakukan, perlulah dimulakan dengan niat yang betul. Lagi bagus sekiranya niat itu kita lakukan bersama-sama dengan orang tersayang dan mereka yang tercinta. Pastinya niat kita akan lebih diberkati dan sekaligus, kita akan berjaya mencapai apa yang dihajati.

Written by Bella | June 13th, 2018

Gara-gara memuat naik status di Twitter mengajak orang untuk menunaikan solat baru-baru ini, pelakon dan pengacara Qi Razali dituduh cuba berlagak alim oleh sesetengah pihak.

Buat mereka, Qi tidak sesuai ataupun layak untuk membicarakan hal agama sedangkan teman wanitanya juga tidak menutup aurat  dengan sempurna dan menuduhnya kaki kelab malam.

Bagaimanapun, Qi menafikan tuduhan yang dilemparkan kepada dirnya, jelas Qi kenyataan itu dibuat secara umum sahaja dan cuba memberikan contoh yang baik kepada masrayakat.

Siapa yang ambil nasihat itu dengan cara baik baguslah. Yang belum sampai masanya insya-Allah kita buat yang terbaik saja.

Cara kita mengajak dan membimbing ke arah kebaikan itu masing-masing punya tanggungjawab. Kan tweet saya itu diakhiri dengan ajar cara elok dan bagi contoh baik. Islam itu indah. Jangan bagi pandangan buruk terhadap agama kita dengan satu komen saja.

Apa salahnya untuk menyokong sesuatu perkara yang baik?Tidak faham betul dengan sikap sesetengah manusia yang menghakimi layak atau tidak seseorang itu berbicara soal agama hanya berdasarkan luaran mereka sahaja.

Sumber Berita : Harian Metro

Written by AbangNara | June 13th, 2018

Yeeehaaaa!!! Pejam celik pejam celik, esok lusa dah nak raya dah. Confirm korang semua tengah excited tak ingat kan? Dah setel ke belum semua persediaan? Jangan pulak last-last minute nie baru nak pergi cari semua benda. At least kuih raya, baju raya, kasut raya, songkok raya semuanya dah ready. Barulah awesome Aidilfitri kita kali ini.

raya bersama boh

kalau korang nak buat last minute shopping, Jalan TAR adalah pilihan terbaik di hujung-hujung Ramadhan ini

Bersempena Syawal kali ini, kami ingin kongsikan 5 rahsia turun temurun untuk menjadikan Aidilfitri anda lebih gempak dan sempurna. Rahsia turun temurun ini telah diceritakan oleh orang-orang tua dan telah diamalkan sejak berpuluh-puluh tahun dulu, sehingga ia telah menjadi satu tradisi.

tradisi teh boh

Untuk memastikan tradisi ini kekal utuh walaupun masa berubah, sudah tiba masanya untuk anda juga mengetahui 5 rahsia bagi memastikan Hari Raya Aidilfitri kita lebih gempak, lebih awesome dan lebih meriah!!!

1. Rendang kena ada “back up”

tradisi teh boh

Satu kesilapan yang sering dilakukan di pagi Aidilfitri ialah mengeluarkan semua rendang yang telah dimasak dan menghidangkannya di atas meja. Tup-tup belum sampai tengah hari kesemuanya telah selamat masuk dalam perut. Bila tetamu datang, rendang tak ada untuk dihidangkan. Pastikan korang ada simpan “back up” rendang di dapur untuk digunakan time-time emergency sebegini. Maruah keluarga tercinta harus dipelihara ketika menyambut kehadiran tetamu. No rendang no raya beb!!!

2. Sediakan duit raya yang secukupnya

tradisi teh boh

Duit raya adalah perkara TERPENTING di pagi Aidilfitri lebih-lebih lagi jika anda pulang ke kampung dan beraya dengan anak-anak buah, sepupu-sepapat dan juga atok-nenek. Amat memalukan sekiranya kanak-kanak beratur bersalaman tetapi KECEWA kerana tidak menerima sampul duit raya daripada anda. Satu langkah mudah untuk memastikan duit raya mencukupi adalah membuat senarai nama mereka yang bakal menerimanya seminggu sebelum raya. Barulah anda akan kelihatan bergaya dan macho menghulurkan duit raya di pagi Syawal tanpa risau tak cukup duit.


3. Buat jadual kemas rumah

tradisi teh boh

Apabila ramai-ramai berkumpul di kampung bersempena Aidilfitri, kena ada seorang yang mengambil tanggungjawab untuk membuat jadual mengemas rumah. Semua pihak perlu terlibat memastikan keadaan rumah sentiasa teratur, kemas dan bersih sepanjang hari, lebih-lebih lagi ketika tetamu hadir. Apabila dah ada jadual, barulah semua orang berlapang dada, tak bergaduh, tak bermasam muka dan gembira kerana tidak ada individu yang hanya berehat semata-mata.

4. Minum TEH untuk tenangkan diri

tradisi teh boh

Pagi 1 Aidilfitri pastinya kita kelam kabut menguruskan macam-macam benda. Tetamu nak dilayan, baju raya nak kena gosok, anak-anak nak kena siapkan dan macam-macam lagilah. Memang serabut kepala dibuatnya. Satu cara mudah untuk menenangkan diri bagi memastikan sambutan Aidilfitri kita berjalan lancar dan mudah ialah meminum TEH. Dan sudah pasti jenama TEH yang terbaik dan pilihan ramai rakyat Malaysia adalah BOH.

tradisi teh boh

Sekali kita hirup teh BOH yang panas itu, badan akan terus segar. Baunya yang wangi akan menenangkan minda kita. Selain itu meminum teh juga bagus untuk memastikan penghadaman kita lancar selepas memakan pelbagai jenis lauk pauk. Tak adalah sesak sangat tandas di kampung itu. Tak gitu?

5. Berkumpul seluruh keluarga di pagi 1 Syawal

tradisi teh boh

Sesungguhnya kenikmatan, keindahan dan kegembiraan Aidilfitri ialah apabila kita semua seisi keluarga termasuk ayah ibu, adik beradik , atok nenek, pakcik, makcik, sepupu-sepapat dan anak-anak buah dapat berkumpul di pagi 1 Syawal. Memanglah suasana akan jadi bising, kelam-kabut dan kecoh, namun inilah erti sebenar Aidilfitri. Masa inilah kita nak berborak sakan sambil meminum teh BOH, bertanya khabar, meminta maaf dan melepaskan rindu di dada. Keluarga adalah segalanya dan hari Raya ini adalah masa untuk kita semua berjumpa.

Page 1 of 1312345...10...Last »