October 3rd, 2011

Semakin hari semakin ramai berita tentang artis-artis wanita yang muda remaja mengambil keputusan untuk bertudung. Salah seorang yang sangat-sangat Abang Nara respek ialah Diana Amir. Tak ada angin tak ada ribut, tup-tup bertudung. Memang sangat bagus. Dan Diana Amir pun nampak sangat-sangat manis dan comel apabila bertudung. Tak gitu?

gambar diana amir bertudung

Semoga Diana Amir terus kekal bertudung yang lengkap sebegini dan tidak terikut dengan fesyen bertudung yang semakin pelik semenjak kebelakangan ini. All the best and good luck. Lagi beberapa keping gambar Diana Amir manis bertudung dengan membaca entri ini sepenuhnya.

P.S: iPhone 5 dah nak keluar dah tapi ini peluang anda untuk menang iPad2

gambar diana amir bertudung

gambar diana amir bertudung

gambar diana amir bertudung

gambar diana amir bertudung

October 3rd, 2011

Setelah hanya mendiamkan diri berkaitan kontroversi gambar yang diupload oleh Mamat, Fida semalam membuka mulutnya menerusi BiPop.. Fida melahirkan rasa kecewa, terkilan dan sedih dengan tindakan Mamat. Malah kata Fida, hatinya telah tawar dan terluka dengan apa yang telah Mamat lakukan.

fida

Berikut ialah kata-kata Fida menerangkan apa sebenarnya yang telah berlaku:-

Ketika Aidilfitri baru-baru ini, saya datang ke Johor beraya rumah keluarga Mamat. Selepas memperoleh pasport, kami bercuti ke Singapura, saya tak pernah ke sana. Tapi kami balik hari, namun apabila ke Batam, kami menginap di situ. Ketika berada di Batam, Mamat ambil gambar saya yang menampakkan sebahagian rambut itu dan dia juga yang muat turun gambar berkenaan di dalam Internet

Fida terus melahirkan rasa kekecewaannya dan tidak percaya dengan alasan yang Mamat berikan:-

Bagi saya, gambar itu sangat peribadi. Saya pernah cakap dengan Mamat, gambar peribadi adalah untuk simpanan peribadi. Apabila gambar itu tersebar di Internet, saya baca alasan Mamat, dia tak perasan dan kepada sesetengah media masa pula, beliaun menjelaskan tindakan itu disebabkan matanya rabun. Saya tak boleh terima alasan Mamat. Kesannya adalah saya, bertalu-talu saya kena hentam. Saya terkilan dengan perbuatan Mamat. Sebaik saja mengetahui mengenai penyebaran gambar berkenaan, saya ada tanya dia kenapa? Bagi saya alasan yang diberikan Mamat, nampak dirinya tak matang. Namun selepas itu sudah berminggu-minggu kami tidak bercakap mahu berjumpa.

Baca entri ini seterusnya untuk luahan hati Fida yang selanjutnya:-

Dan ternyata Fida sangat blur dengan motif Mamat mengupload gambar tersebut:-

Saya tak tahu apa tujuan Mamat memuat turun gambar itu di dalam Internet. Namun yang jelas diri saya sudah diaibkan. Saya juga tak faham kenapa Mamat memuat turun gambar kami berdua saja, seolah-olah tiada orang lain di situ. Bagi saya bukan hanya menerusi gambar Mamat mengaibkan saya, tapi persepsi orang menjadi negatif, mungkin mereka beranggapan kami bercuti berdua sahaja.

Dan ternyata kepercayaan Fida terhadap Mamat sudah luntur:-

Selama ini saya mempercayai Mamat, tapi apabila berlaku perkara seumpama ini, Mamat sebenarnya sudah mematahkan kepercayaan saya terhadapnya. Kami sekadar bercuti ke Batam, bagi saya kenapa gambar macam tue pun dia nak muat turun dalam Internet? Mungkin apabila dia boleh tunjuk rambut saya kepada semua orang, mungkin dia berasakan dirinya hebat. Saya tak tahu apa sebenarnya tujuan Mamat. Terus-terus, apabila perkara ini berlaku, saya memang sangat sedih, terkilan dan kecewa dengan tindakan Mamat. Hati saya memang dah tawar dengan Mamat. Hati saya masih terluka dengan perbuatan Mamat. Dia seharusnya berfikir dulu sebelum bertindak dan bercakap. Jangan dah buat, baru rasa kesal.

Kekesalan Fida nampak jelas sekali dengan kata-kata di bawah:-

Mamat boleh minta maaf, tapi bagaimana dia nak tutup tohmahan orang terhadap saya? Sekalipun gambar berkenaan sudah dipadamkan dari Facebook Mamat, gambar itu sudah tersebar merata-rata. Buat masa ini, saya tak boleh terima Mamat, nak bercakap atau berjumpa dengan dirinya sekalipun, saya tak boleh. Mamat pernah cakap, dia sayang saya. Saya tak faham apa erti sayang bagi Mamat. Jika benar-benar menyayangi saya, beliau seharusnya memelihara air muka dan maruah diri saya. Justeru, saya amat-amat terkilan dengan sikap Mamat, sangat kecewa dengannya.

Dan Fida sudah tidak boleh mengagak ke manakah hala tuju hubungan mereka berdua:-

Bagi saya, sekiranya Mamat berasakan dirinya bersalah, dia harus minta maaf dengan ikhlas, tak perlu mempertahankan dirinya lagi. Kesungguhannya saya tak nampak. Maaf Mamat tidak berharga. Dia tak mampu mengembalikan maruha saya yang tercemar. Saya tak pasti di mana pengakhiran perhubungan kami nanti. Saya berasakan diri ini seolah-olah teraniaya.

Dan Fida menjelaskan tentang fesyen bertudungnya yang makin pelik semenjak kebelakangan ini:-

Tujuan asal saya bertudung kerana mahu menutup aurat, kini saya terpengaruh dengan fesyen. Fesyen bertudung saya hari ini tiada kena mengena dengan sesiapa, termasuk Mamat. Namun selepas menyedari ada pihak yang tidak senang dengan fesyen tudung yang saya gayakan, saya minta maaf kepada pihak yang tersinggung. Saya tidak lepas daripada melakukan kesilapan.

Semoga Fida kembali bertudung seperti biasa.

October 3rd, 2011

Orang cakap, majlis sudah siap, tetapi pahat masih berbunyi.

Majlis resepsi Norman Hakim dan Memey Suhaiza yang digembar-gemburkan bernilai RM 12 juta oleh pihak Rafflesia 28 September lepas menimbulkan kontroversi terbaru apabila kakak Norman Hakim yang bernama Norish Zaid telah mengeluarkan kenyataan tentang majlis tersebut, khususnya kepada chef terkenal, Datuk Redzuawan Ismail atau Chef Wan di ruangan komen portal berita MyNewsHub.

“Personally I felt a number of Chef Wan’s statements were a little bit too much. (Secara peribadi, saya merasakan beberapa komen Chef Wan sebagai agak keterlaluan). Especially ‘menyifatkan gaun yang dipakai Memey seolah-olah baru keluar dari mesin basuh & Setakat Berlian and pearls berjuta tu non of the pengantin can take the jewellery pun. Entah2 mlm ni jugak kena telanjang lepas tu Rafelessia ambil la balik simpan.’ IS ACTUALLY TOO MUCH”.

Sebenarnya kami agak pening dengan kesalahan tatabahasa Inggeris di komen tersebut, dan tertanya-tanya mengapa beliau tidak menggunakan bahasa Melayu saja.

Menurut Norish, mereka dan pasangan tersebut dilayan dengan baik oleh pihak penaja dan Rafflesia dari awal lagi memaklumkan bahawa majlis berkenaan sememangnya bertujuan untuk mempromosikan industri mutiara negara dan perkahwinan itu ke seluruh dunia.

They were actually served very well by Rafflesis’s group etc throughout the whole wedding preparation – In a Royal Suite for a couple of days & nights, no such thing as ‘diorang kena telanhjang terus, laa…!!!’….Rafflessia’s crews were all NICE PEOPLE specially selected to be the main SPONSORS…all the suits were taken care of perfectly well by the crews + the specially hired guards.

“I (as a concerned sister & as critical minded as chef wan—or may be more) had observed & analysed it myself…& we (family) were also made known earlier that the 12million is not actually for them, (kan dah buat completely dah 3 hari 3 malam di Tenggaroh) but for the WHOLE CEREMONY which is actually aimed to promote Malaysian Pearl Industry & Wedding to the whole wide world”

Seterusnya, menurut beliau:

“Norman & Sweet Memey r selected as their embassy after a number of job done & good record performed to this company long b4 this —tak salah kan? To help promote Malaysia? (see— MALAYs ..stop NEGATIVITY & jealousy-correct ur mind set, please!!!…(..or u r one of them after u’ve gone so far?” ujarnya mempersoalkan pihak yang mempertikaikan majlis tersebut.

“Correction-lagu tu, bukan lagu gereja….ahli choir tu, majority anak2 melayu kita dari satu club choir—- lagu2 tu, memang begitu syahdu; sedap (takkan nak nyanyi rock atau dangdut)….munkin Chef Wan nak lagu nasyid kot? atau tak pernah dengar Choir , kot? Dia hanya ingat choir hanya di gereja?.”

Pihak BeautifulNara ingin menampilkan satu artikel yang ditulis oleh pembaca kami (yang juga telah menulis kepada kami untuk memberitahu tentang kenyataan kakak Norman) yang menekankan beberapa poin yang gagal dilihat oleh kakak Norman Hakim berkenaan isu ini. Sila baca entri ini sepenuhnya untuk membaca tulisan tersebut.

  1. Isu yang ditimbulkan oleh Chef Wan dan orang ramai ialah nilai perbelanjaan majlis yang diuar-uarkan langsung  tidak menepati hasilnya. Kos perbelanjaan untuk majlis dilihat langsung tidak bernilai RM 12 juta, oleh sebab itu tidak dapat menandingi majlis perkahwinan mahal yang penah dilaksanakan sebelum ini oleh Dato’ Siti Nuhaliza misalnya yang majlisnya disiarkan secara langsung di TV3 dan majlis perkahwinan Mawi yang disiarkan di ASTRO. Apatah lagi majlis perkahwinan tersebut dicanangkan senagai ‘wedding of the year‘ oleh pihak penaja sendiri sejak awal sedangkan hasilnya belum kelihatan dan nilai yang tinggi itu sebenarnya bukan kos hangus untuk majlis. Bukankah lebih manis kalau gelaran ‘wedding of the year‘ diberikan oleh orang ramai? Ia seperti masuk bakul angkat sendiri bila penaja sendiri yang memberi gelaran tersebut.
  2. Chef Wan menggunakan ‘hyperbole‘ untuk menyampaikan satu maksudnya iaitu sut, gaun dan kasut tersebut hanya ‘dipinjamkan’, bukan diberi kepada pasangan yang ‘ditaja’ untuk mengatakan yang ianya satu ‘perbelanjaan’.
  3. Kenyataan untuk mempromosikan industri mutiara agak aneh kerana mutiara Rafflesia bukan diternak di Malaysia, sebaliknya dari negara China. Mungkin maksud beliau tajaan majlis resepsi tersebut untuk mempromosi industri mutiara China? Yang dijemput hanya 200 orang yang terdiri dari selebriti dan wakil-wakil media tempatan jadi kami tidak pasti dimanakah logik untuk mengatakan ianya untuk mempromosi mutiara Rafflesia ‘ke mata dunia’. Dan jika benar mahu promosi perkahwinan Malaysia ke mata dunia, bukankah lebih baik jika ianya menampilkan tema perkahwinan tradisional masyarakat Malaysia? Kami fikir adalah lebih baik Rafflesia memperbaiki laman web rasmi mereka yang ‘menyedihkan’ itu sekiranya mereka mahu dikenali di peringkat antarabangsa.
  4. Chef Wan tidak mengeluarkan kenyataan negatif tentang koir, malah beliau sendiri meminta pihak media untuk tidak mengkritik tentang persembahan koir.
  5. Isu-isu yang wujud di kalangan orang ramai juga ialah penampilan pengantin di majlis resepsi yang tidak seperti pengantin yang beragama Islam (gaun pendek yang mendedahkan). Ini bukan soal cemburu kerana ada majlis yang ditaja seperti majlis Mawi tetapi tidak menimbulkan isu yang sama.
  6. Satu lagi isu yang timbul dari suara orang ramai ialah menyatakan ianya majlis resepsi perkahwinan sedangkan dekorasi, sehingga ke kek telah direka untuk mempromosi Rafflesia. Norman dan Memey hanya seperti model yang menggayakan sut, gaun dan kasut yang dipinjamkan itu.
  7. Gaun Vera Wang yang digembar-gemburkan tidak seekslusif yang dijangkakan kerana ianya bukan gaun yang ditempah khas mengikut bentuk badan Memey seperti yang pernah dilakukan oleh Marion Caunter untuk majlis perkahwinannya sebelum ini. Gaun Vera Wang tersebut hanya dibeli dari butik Vera di Hong Kong, jadi orang tidak pasti jika ia ada beza dengan gaun Vera yang boleh dibeli dari eBay yang ada bernilai serendah RM 1,500 dan lebih cantik dari gaun yang dipakai Memey.
  8. ‘Embassy’ bermaksud ‘kedutaan’, kalau duta ialah ‘ambassador’.

Pada pendapat kami, kakak Norman sepatutnya tidak melenting apabila membaca kritikan Chef Wan, sebaliknya mengambil iktibar kerana pendapat beliau adalah amat rasional.