January 9th, 2018

Semalam secara rasminya, selebriti popular Neelofa memulakan tugasnya sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kumpulan AirAsia.  Bermula dengan menghadiri Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) di ibu pejabat syarikat penerbangan tersebut, Neelofa akui ia satu pengalam yang tidak boleh dilupakan oleh beliau sepanjang hidupnya.

Menerusi akaun Twitternya, Neelofa berkata beliau disambut baik oleh “keluarga” barunya itu dan cukup teruja menjadi sebahagian daripada syarikat penerbangan tambang murah terkenal di dunia.

Netizen juga mengucapkan tahniah dan cukup berbangga dengan pencapaian Neelofa dan menjadikan beliau sebagai idola mereka.

Menurut Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fenandes pada 8 Disember 2017 lalu memberitahu pelantikan Neelofa itu sudah mendapat persetujuan sebulat suara oleh Ahli Lembaga Pengarah. Mereka yakin pengalaman Neelofa dalam bidang perniagaan serta sikap berdikari dan pintarnya mampu mencetuskan transformasi baru untuk AirAsia sentiasa berada di hadapan.

December 8th, 2017

AirAsia telah melantik aktres dan usahawan Noor Neelofa Mohd Noor sebagai pengarah bebas bukan eksekutif syarikat itu.

Pelantikan itu mendapat persetujuan sebulat suara lembaga pengarah syarikat AirAsia. Kata Ketua Pengarah Eksekutif Air Asia, Tan Sri Tony Fernandez:

Kesemua ahli lembaga pengarah dan juga saya mengalu-alukan Neelofa sebagaipengarah bebas bukan eksekutif . Dia penambahan yang bagus untuk lembaga kami.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Pengalamannya sebagai usahawan, pencipta jenama dan pemimpin industri sangat bernilai buat AirAsia, dan dia boleh memberi pandangan baru kepada perniagaan kami, memandangkan kami sedang melakukan transformasi ke arah penerbangan digital.

Tony memuji Neelofa sebagai ‘sangat pintar, muda dan berdikari’, dan itu apa yang diperlukan AirAsia untuk sentiasa berada di hadapan.

Reputasinya sebagai antara usahawan wanita negara yang utama, antara yang dinamakan oleh Forbes Asia sebagai 30 personaliti bawah 30 tahun, serta rekodnya sebagai wanita yang berjaya dalam perniagaan adalah inspirasi buat kami. Saya tak sabar bekerja dengan Neelofa.

Neelofa berkata dia sangat teruja untuk menerima cabaran sebagai pengarah bebas bukan ekskutif dan menyertai keluarga AirAsia.

Ini bukan hanya pencapaian diri saya malah semua wanita di luar sana. Untuk tujuh tahun kebelakangan ini, saya telah menerokai industri hiburan dan perniagaan yang telah menyediakan pelbagai peluang buat saya untuk berkembang dan berubah.

Saya teruja untuk mengambil peluang terbaru ini, untuk mencabar diri saya pergi lebih ke depan dan untuk berkembang sebagai seorang individu.

Saya juga teruja untuk mewakili Gen Y dan pandangan kami terhadap perniagaan. Terima kasih sekali lagi Air Asia, saya tak sabar untuk ‘terbang’ bersama anda.

Neelofa, seorang selebriti kemudiannya menjadi usahawan, telah berjaya membina empayar perniagaan yang berpaksikan jenama Naelofar Hijab.

Jenama tudung wanita Muslim ini dilaporkan sedang dalam trek untuk mencecah jualan bernilai RM 200 juta tahun ini.

Naelofar Hijab dijual di lebih 37 negara, termasuk  US, UK, Perancis, Australia, Arab Saudi, Emiriyah Arab Bersatu, Singapura dan Brunei.-beautifulnara.com

 

September 25th, 2017

Shanghai, Guangzhao dan Beijing adalah antara bandar-bandar yang terpancul di minda apabila berbicara tentang melancong ke China. Namun ada sebuah bandar yang merupakan sebuah mutiara tersembunyi di negara tersebut. Bandar tersebut tidak lain tidak bukan ialah Shantou yang terletak di daerah Guangdong.
shantouShantou adalah sebuah bandar pelabuhan yang merupakan perkampungan nelayan ketika zaman dinasti Song. Kini Shantou menjadi tumpuan pelancong kerana keindahan gunung-ganangnya, pantainya yang bersih dan juga pulau-pulaunya yang cukup unik. Antara tempat-tempat yang wajib dilawati di Shantou ialah:-

1.Pantai Nan’ao
shantouJangan lepaskan peluang untuk melihat keindahan matahari terbenam di pantai Nan’ao. Anda juga boleh berjalan-jalan menikmati desiran ombak di atas jambatan Nan’ao yang telah pun siap dibina. Malah ada juga taman negara untuk anda yang mahu melihat kehijauan alam semula jadi.

2. Hakka Tulou di Yong Ding

shantou

Kira-kira 4 jam pemanduan dari Shantou, anda akan bertemu dengan daerah Yong Ding yang terkenal dengan “tulou” atau bangunan bumi. Salah satu “tulou” yang popular ialah Hakka Tulou. Ia telah dibina ketika Dinasti Ming. Untuk makluman, ada pelbagai jenis “tulou” di Yong Ding dan kesemuanya mempunyai rekaan yang amat unik.

shantou

3. Meizhou

Sekiranya anda memandu selama 2 jam dari Shantou, anda akan tiba di bandar Meizhou. Bandar ini tekenal dengan rumah-rumah unik yang diberi nama Hakka Walled Village.
shantou

Selain itu, anda juga boleh menikmati pemandangan sawah padi teres yang amat popular di Meizhou. Memang sesuai untuk menenangkan diri dengan pemandangan hijau. Tenang dan aman.

shantou

Selain itu di Meizhou terdapat juga tempat-tempat tarikan pelancong yang harus dikunjungi seperti Yearning Tea Plantation Tourist Attraction, Yanming Lake Holiday Resort, Changtang Scenic Spot, dan juga Qianjiang Hotspring Resort. Memang berbaloi pemanduan dari Shantou ke Meizhou sebab banyak tempat-tempat best di bandar ini.

4. Xiamen

Sekiranya anda terlebih rajin, boleh juga menjejakkan kaki ke bandar Xiamen yang hanya mengambil masa 3 jam perjalanan dari Shantou. Pemandangan bandar Xiamen di waktu siang dan malam amat memukau. Jangan lepaskan peluang untuk berjalan-jalan di Tasik Yundang pada waktu petang sambil menikmati kelipan lampu di sekeliling bangunan. Memang memukau.

shantou

Selain itu anda juga boleh menaiki feri dari Xiamen selama 15 minit untuk ke Pulau Gulangyu. Di pulau ini tiada kenderaan dibenarkan masuk. Free of vehicle, jadi memang selamat dan seronok bawak anak-anak berjalan di sini. Di sini juga banyak seafood seperti ikan dan ketam yang segar untuk dinikmati.

shantou

Banyak lagi sebenarnya tarikan di bandar Shantou dan kawasan sekitarnya ini. Namun bak kata pepatah, kalau nak tahu, kenalah pergi sendiri. Sekarang ini, AirAsia sedang mengadakan promosi tiket penerbangan ke Shantou pada harga RM179 sahaja (harga all in). Memang berbaloi-baloi. Untuk makluman, AirAsia terbang setiap hari ke Shantou. Promosi ini hanya sah untuk  penerbangan bermula sekarang sehingga 31 Mac 2018. Paling penting, hari terakhir buat penempahan ialah 1 Oktober ini. Jadi kenalah mula merancang percutian anda bermula sekarang. Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk meneroka Shantou dan kawasan sekitarnya.
shantouMaklumat lanjut sila layari www.airasia.com. Selamat terbang ke Shantou.

September 19th, 2017

Abang Nara dan isteri dah mula merancang untuk percutian bersempena cuti sekolah yang panjang hujung tahun ini. Setiap hari lepas anak tidur, kami berdua akan meng”Google” tempat-tempat menarik untuk dilawati. Antara yang mencuri perhatian Abang Nara ialah Manila dan Cebu. Banyak rupanya tempat-tempat menarik untuk diterokai di sini. Memang terasa nak terbang ke sana hari ini jugak. Manila memang sesuai untuk percutian seisi keluarga bersama anak-anak dan isteri sementara Cebu pula amat sesuai untuk mereka yang sukakan adventure dan bercuti secara solo. Antara yang best di Manila dan Cebu ialah:-

1. Intramuros

manila

Intramuros adalah perkataan daripada bahasa Sepanyol yang bermaksud “within the walls”. Ia adalah dinding bersejarah sepanjang 0.67 kilometer yang dibina pada abad ke 16 dan terletak di tengah-tengah bandar Manila. Di dalamnya, terdapat Gereja San Augustin yang merupakan salah satu tapak warisan UNESCO. Kalau anda berminat dengan sejarah, memang wajib melawat Intramuros ini.

2. Makati City

manila
Makati City salah sebuah bandar di dalam Philippines’ Metro Manila yang dan merupakan hab kewangan untuk negara ini. Ia dipenuhi dengan bangunan pencakar langit dan juga kompleks membeli-belah. Selain itu, salah satu tarikan utama Makati City ialah Ayala Triangles Garden, satu kawasan yang dipenuhi dengan pokok-pokok hijau. Bawak anak jalan-jalan kat sini main petang tentu sangat menyeronokkan.

manila

sedap mata memandang pemandangan di Ayala Triangles Garden ini

3. Manila Ocean Park

manila

Anak-anak Abang Nara memang suka tengok haiwan laut. Jadi bila dapat tahu kewujudan Manila Ocean Park di Manila, memang makin teruja Abang Nara nak bawak diorang bercuti ke sini. Ikan jerung ada, ikan paus ada, penguin ada dan macam-macam lagilah. Abang Nara dah dapat bayangkan keletah anak-anak yang teruja apabila melihat haiwan-haiwan ini di depan mata diorang.

4. Mall of Asia

manila

Kalau bercuti ke Manila dan tak menjejakkan kaki ke Mall Of Asia ini, memang tak lengkaplah percutian anda. Umpama macam datang Kuala Lumpur tapi tak pergi KLCC. Ia adalah syurga membeli-belah dan merupakan kompleks membeli-belah keempat terbesar di Filipina. Kaum Hawa sukalah shopping nie. Macam-macam ada di Mall Of Asia ini. Sekali pergi tak cukup sebab shoppingk kompleks ini memang besar tak ingat. Kedai pun pelbagai. Puas hati shopping kat sini.

5. DreamPlay – City of Dreams Manila

manila

DreamPlay – City of Dreams Manila ini adalah tempat yang sesuai untuk mereka yang membawa anak-anak bercuti ke Manila. Anak-anak confirm seronok dapat melihat karakter kegemaran mereka dari filem animasi seperti Kung Fu Panda, Shrek, How To Train Your Dragon dan Madagascar. Hampir kesemua watak kartun terbitan Dreamworks ada di sini. Kena luangkan masa sekurang-kurangnya satu hari di sini. Sekali-sekala gembirakan hati anak apa salahnya kan?

6. Mactan Island, Cebu

manila

Tidak lengkap percutian anda ke Cebu sekiranya tidak menikmati keindahan dan kecantikan pulau serta pantainya. Salah satu pulau yang sangat popular di Cebu ialah Mactan Island. Berdasarkan review yang Abang Nara baca, sekali dah pergi sini, mesti nak pergi buat kali kedua ketiga dan seterunya. Sangat cantik dan sangat sesuai untuk menenangkan diri sambil menikmati desiran angin pantai.

7. Danasan Eco Adventure Park

manila
Kalau anda seorang yang sukakan aktiviti lasak seperti menunggang ATV, skybike, menerokai air terjun dan memanjat batu-bata (rappeling), Danasan Eco Adventure Park di Cebu adalah tempat yang paling sesuai untuk anda. Pelbagai aktiviti boleh dilakukan di sini. Selain itu, anda pasti akan terpesona dan terkesima dengan kecantikan semulajadi taman ini.

8. Osmena Peak

manila
Buat mereka yang gemar mendaki gunung, di Cebu ada satu tempat yang cukup popular di kalangan para pendaki iaitu Osmena Peak. Ia adalah puncak paling tinggi di Cebu dengan ketinggian 1,013 meter dari paras laut. Pastikan anda mempunyai stamina yang cukup dan melakukan persediaan yang secukupnya sebelum mendaki. Yang pasti, pemandangan daripada punca Osmena Peak adalah sangat mengujakan.

9. Fort San Pedro

manila
Apabila pergi bercuti ke negara orang, satu perkara wajib yang Abang Nara lakukan ialah pergi melawat tempat tinggalan sejarah mereka. Seronok dapat ilmu baru tentang apa yang terjadi di negara tersebut. Di Cebu, ada Fort San Pedro yang merupakan struktur pertahanan tentera yang telah dibina oleh pemerintah Sepanyol sekitar abad ke 17. Memang besar dah gah Fort San Pedro ini. Tak sabar nak tengok depan-depan dengan mata ini nanti.

10. Bandar Cebu

manila

Walaupun dikenali dengan keindahan alam semulajadi dan juga kecantikan pantai serta pulaunya, Cebu juga cukup terkenal dengan bandarnya yang mempunyai banyak tempat bersejarah dan kebudayaan sebagai tarikan pelancong. Kebanyakkan adalah direka dan dibangunkan ketika zaman penjajahan Sepanyol,. Jadi semuanya memang penuh dengan sejarah yang cukup menarik untuk dipelajari. Antaranya seperti Magellan’s Cross, Sto Nino Shrine, Sky Adventure Park dan juga Taoist Temple. Apa yang membuatkan Cebu lebih menarik ialah gabungan budaya Portugal dan Spanish yang pernah menjajah bandar ini. Ia dapat dilihat pada ukiran dan juga seni bina bangunan-bangunan di Cebu.

manila

Magellan’s Cross

manila

Sky Adventure Park, ,boleh tengok bandar Cebu dari atas kalau anda berani

manila

Sto Nino Shrine

Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Manila dan Cebu. Kalau nak tulis satu-satu memang tak akan habis punya. Nak tahu lebih lanjut, kenalah pergi sendiri ke kedua-dua bandar yang amat popular di Filipina ini. Sekarang ini, AirAsia tengah mengadakan promosi besar-besaran ke Manila dan Cebu dengan harga bermula dari RM199. Murah sangat-sangat. Memang inilah peluang keemasan anda untuk bercuti ke sana. Anda boleh membuat tempahan bermula sekarang sehingga 24 September 2017 untuk penerbangan hari ini sehingga 28 Februari 2018.

manila

Selamat terbang dan selamat bercuti Abang Nara ucapkan. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

BONUS: Berenang dengan ikan jerung gergasi di Cebu
manila

Jika anda menjejakkan kaki ke Cebu, jangan lepaskan peluang untuk berenang dengan ikan jerung gergasi. Jangan risau ia adalah satu aktiviti selamat dan merupakan satu tarikan pelancong yang amat popular di Cebu. Inilah peluang anda untuk melihat ikan jerung gergasi secara ‘live’ depan mata. Boleh Google “Oslob Whale Shark Watching” sekiranya anda berminat. Jangan lupa tempah dulu sebab ramai pelancong yang melakukan aktiviti ini.