Written by AbangNara | July 22nd, 2019

Koh Samui dan Koh Pangan adalah destinasi pelancongan yang WAJIB dilawati buat mereka yang gemar suasana pulau dan pantai. Sebelum ini, rakyat Malaysia yang ingin bercuti ke pulau syurga ini perlu menaiki bot yang mengambil masa berjam-jam dari Langkawi. Namun kini anda boleh tersenyum lebar kerana AirAsia telah menyediakan penerbangan terus ke Surat Thani, sekaligus memudahkan anda menikmati keindahan kedua-dua buah pulau ini.

koh samui

koh samui

Ha mesti anda dah teruja dah kan? Buat anda yang tidak tahu, Surat Thani adalah pintu masuk kepada Koh Samui dan Koh Phangan. Dari lapangan terbang Surat Thani, anda boleh menaiki feri dan shuttle bus yang disediakan untuk tiba ke kedua-dua buah pulau ini. Buat pencinta percutian pulau, ini adalah satu peluang keemasan yang tidak boleh dilepaskan. Banyak aktiviti-aktiviti best yang boleh dilakukan di Koh Samui dan Koh Phangan ini. Antaranya:-

1. Snorkeling & scuba diving sampai lebam
koh samui

koh samui

First thing first yang anda perlu lakukan di Koh Samui ialah menikmati keindahan dasar lautnya yang penuh dengan terumbu karang, ikan-ikan dan juga kejernihan air yang tiada tandingan. Antara lokasi best untuk snorkerling/scuba diving ialah Ang Thong Marine Park, Koh Tao & Koh Nang Yuan Pemandangannya pasti membuatkan anda terpukau. Jangan lupa pakai sunscreen banyak-banyak.

2. Berjemur di tepi pantai/celah celah batu

koh samui

Anda malas nak melakukan aktiviti yang menggunakan tenaga? Jangan risau anda boleh berjemur sepanjang hari sambil membaca buku, tidur, main handphone atau sekadar menikmati desiran bunyi ombak. Antara pantai-pantai yang popular ialah Taling Ngam, Silver Beach, Big Buddha Beach dan Choeng Mon Beach. Pilihan terletak di tangan anda.

3. Terokai pantai-pantai Koh Samui

koh samui

Koh Samui memang terkenal dengan pantai-pantainya yang unik dan menarik. Untuk anda yang ingin rileks, chill dan lepak tanpa membuat apa-apa, boleh pergi ke pantai Lamai kerana ia lebih sunyi dan tidak ramai orang. Kalau anda jenis nak enjoy nightlife, boleh cuba ke pantai Chaweng sebab memang happening pada waktu malam. Untuk penginapan yang murah, berbaloi dan seafood yang sedap, anda boleh ke pantai BoPhut. Senang cakap, semua pantai di Koh Samui ada kelebihan masing-masing. Korang kena terokai kesemuanya.

4. Nikmati keindahan sunset

koh samui

Jangan lepaskan peluang untuk menikmati keindahan matahari terbenam di Koh Samui sambil menikmati minuman/makanan ringan di kafe seperti Air Bar, Coco Tams, The Jungle Club dan restoran L’Ananas.

5. Kayak di Taman Negara Angthong

koh samui

Nikmati keindahan alam semulajadi Taman Negara Angthong dengan berkayak di celah-celah batu-bata sambil melihat ikan berenang di bawah kayak anda. Air laut yang berwarna “emerald green” akan menemani perjalanan anda, membuatkan anda terus bertenaga untuk menerokai khazanah indah ini.

6. Central Festival Samui

koh samui

Last but not least, jangan lupa untuk singgah sebentar di Central Festival Samui untuk membeli cenderahati. Ada lebih 200 buah kedai di sini seperti untuk kaki shopping. Selain itu ada juga kafe seperti Starbucks, The Coffee Club dan Auntie Anne untuk mereka yang ingin rileks sebentar.

Jika anda inginkan “contactless holiday”

Sekiranya anda inginkan privasi atau ingin ber”honeymoon” bersama isteri tercinta, villa terapung di Tasik Cheow Lan adalah pilihan terbaik. Anda akan merasai pengalaman percutian premium yang tidak akan dijumpai di tempat lain. Dikelilingi hutan rainforest yang tebal, cuacanya yang nyaman pasti akan membuatkan anda terasa lebih tenang. Pemandangan matahari terbit dan terbenamnya pun memang amat memukau. Confirm berbaloi-baloi!!!

Jadi tunggu apa lagi?

Bulan Ogos ini memang masa terbaik untuk anda terbang terus ke Surat Thani. Buat tempahan pada 22-24 Julai ini ke Surat Thani dan dapatkan diskaun 30% dengan menggunakan kod promo TOMYAM30

Untuk tempahan 24-28 Julai pula, anda boleh terbang ke Surat Thani dengan bayaran serendah RM79 sahaja. Kedua-dua promosi ini adalah untuk penerbangan 1 September 2019 sehingga 27 Mac 2020. Selamat bercuti!!!

PS : Selain dari Surat Thani, alang-alang dah tengah ada promosi tu, anda juga boleh melancong ke 11 destinasi lain di Thailand bersama AirAsia seperti Hatyai, Phuket, Pattaya, Krabi dan macam-macam lagi!



Written by AbangNara | July 23rd, 2018

Peminat setia K-pop pasti sangat mengenali Pulau Jeju, selain dari pengambaran beberapa drama dan rancangan popular Korea, Jeju juga merupakan destinasi romantik yang wajib dikunjungi.

image

Pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumber alam yang tak ternilai. Dikenali dengan ‘three plenties’ atau samda-do, iaitu Batu, Wanita dan angin, Pulau Jeju Pasti memukau sesiapa saja yang melihatnya.

Batu, Wanita Dan Angin

image

Batu – Terbentuk dari letusan gunung berapi 2 juta tahun lalu, hampir 90% permukaan Pulau Jeju adalah dari batu gunung berapi tersebut. Selain itu, batu juga merupakan alat utama dalam setiap pembinaan di Jeju. Sebab itu penduduk korea memanggil Jeju Pulau Batu!

image

Wanita – Penyelam wanita sangat sinonim dengan Jeju, jika anda selalu menonton rancangan TV Korea, pasti pernah melihat aksi para penyelam wanita yang melakukan kerja mereka tanpa menggunakan alat khas menyelam. Mereka menangkap hasil laut seperti sotong, rumpai laut dan abalone hanya menggunakan tangan. Teringin makanan laut segar? Tiada masalah.

image

Angin- Faktor geografi di Jeju yang sangat berangin telah digunakan sebagai sumber elektrik untuk setiap rumah di Pulau ini.

Bandar Selamat

image

Tahu tak selain Samda-do, Jeju juga dikenali sebagai sammo-do atau “Missing 3 Things”. Kenapa? Ada 3 perkara yang jarang berlaku atau tidak berlaku langsung di Jeju iaitu pencuri, pengemis dan pagar utama. Sebab itu anda akan perasan kebanyakkan rumah di sekitar Jeju tidak berpagar.

Mudahnya Cari Makanan Halal!

Jeju menawarkan perlbagai jenis makanan laut yang segar di mana sahaja anda berada di Pulau itu. Jika anda ternampak restoran dengan Perkataan “haemul” , maknanya restoran itu menyediakan hidangan makanan laut yang anda wajib cuba.

image

Terdapat juga pelbagai restoran makanan halal yang anda boleh anda kunjungi di Jeju dan biasanya kemudahan surau juga disediakan di setiap restoran tersebut.

Selain itu, kemudahan surau juga tersedia di beberapa lokasi tumpuan pelancong seperti di Ilchul Land dan Lotte Rental Car Autohouse.

Jadi kami kongsi beberapa Lokasi yang wajib pergi Jika ke Jeju:

1. Meneroka Gua Manjang

image

Gua Manjang Atau Manjanggul adalah salah satu terowong lava terbaik di dunia, dan merupakan monumen semulajadi. Gua Manjang mempunyai pelbagai struktur menarik di dalam termasuk terowong tiub lava, stalagmite dan stalagtite.

2. Mendaki Gunung Halla

image

Gunung Halla merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1,950m. Terdapat enam laluan mendaki untuk anda cuba. Pendaki dinasihatkan untuk memulakan pendakian seawall pagi kerana ada beberapa laluan yang akan ditutup awal.

3. Puncak Seongsan Ilchulbong

image

Puncak Seongsan Ilchulbong atau dikenali sebagai Peak of the Rising Sun yang merupakan kawah yang mempunyai luas sekitar 99,000 M dengan ketinggian 182 M yang disebabkan oleh letusan Gunung Api yang terletak di timur Pulau Jeju. Jadi anda perlu bangun awal jika ingin menikmati keindahan matahari terbit.

4. Play KPOP

image

Saranghaeyo! Daebak! Itu kata-kata yang mungkin anda ungkapkan jika bekunjung ke sini. Mana tidaknya, muzium digital yang berteknologi tinggi akan membuat anda lebih dekat dengan idola-idola Kpop anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menonton konsert hologram dan merasai pengalaman seperti menonton konsert sebenar. Pasti sangat teruja!

Jadi mesti anda tidak sabar untuk ke Jeju kan? Jangan risau Air Asia boleh memenuhi impian anda. Dengan penerbangan tambang murah Air Asia terus dari Kuala Lumpur ke Jeju, 4 kali seminggu, semua ini bukan lagi impian. Cepat tempah tiket penerbangan anda di www.airasia.com sekarang!

Written by Bella | January 9th, 2018

Semalam secara rasminya, selebriti popular Neelofa memulakan tugasnya sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kumpulan AirAsia.  Bermula dengan menghadiri Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) di ibu pejabat syarikat penerbangan tersebut, Neelofa akui ia satu pengalam yang tidak boleh dilupakan oleh beliau sepanjang hidupnya.

Menerusi akaun Twitternya, Neelofa berkata beliau disambut baik oleh “keluarga” barunya itu dan cukup teruja menjadi sebahagian daripada syarikat penerbangan tambang murah terkenal di dunia.

Netizen juga mengucapkan tahniah dan cukup berbangga dengan pencapaian Neelofa dan menjadikan beliau sebagai idola mereka.

Menurut Ketua Pegawai Eksekuti Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fenandes pada 8 Disember 2017 lalu memberitahu pelantikan Neelofa itu sudah mendapat persetujuan sebulat suara oleh Ahli Lembaga Pengarah. Mereka yakin pengalaman Neelofa dalam bidang perniagaan serta sikap berdikari dan pintarnya mampu mencetuskan transformasi baru untuk AirAsia sentiasa berada di hadapan.

Written by serenity | December 8th, 2017

AirAsia telah melantik aktres dan usahawan Noor Neelofa Mohd Noor sebagai pengarah bebas bukan eksekutif syarikat itu.

Pelantikan itu mendapat persetujuan sebulat suara lembaga pengarah syarikat AirAsia. Kata Ketua Pengarah Eksekutif Air Asia, Tan Sri Tony Fernandez:

Kesemua ahli lembaga pengarah dan juga saya mengalu-alukan Neelofa sebagaipengarah bebas bukan eksekutif . Dia penambahan yang bagus untuk lembaga kami.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.