Written by Bella | February 7th, 2020

Siapa yang tidak kenal dengan Neelofa, bukan sahaja cantik dan popular, malah dia juga seorang wanita bijaksana yang mampu membina empayar perniagaan jutaan ringgit.

bayaran neelofa air asia

Kejayaan demi kejayaan diraih olehnya, mungkin ada yang lupa Neelofa juga telah dilantik sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif untuk syarikat penerbangan terkenal iaitu AirAsia pada tahun 2018.

Pelantikan itu mendapat persetujuan sebulat suara ahli lembaga pengarah syarikat tersebut atas sebab Neelofa seorang yang bijak, mempunyai idea di luar kotak dan seorang ikon wanita muda yang berjaya di Malaysia.

bayaran neelofa air asia

Tidak dinafikan, ramai juga yang tertanya apa sebenarnya tugas Neelofa dengan jawatan yang begitu besar? Macam tiada sebarang perkembangan terkini mengenainya, tetapi tidak mustahil ianya rahsia syarikat dan mungkin ada sumbangannya yang tidak diumumkan.

Terbaru, resit bayaran Neelofa sebagai salah seorang ahli lembaga Safety Review Board untuk AirAsia pada tahun 2018 tular di Twitter. Kalau dilihat pada jumlah bayaran, memang lumayan betul iaitu sebanyak RM279,375 tidak termasuk elaun berjumlah RM8,000.

neelofa airasia neelofa airasia neelofa airasia

Ada segelintir netizen tidak faham dan agak keliru, mengapa pula  Neelofa dimasukkan di bawah Safety Review Board sedangkan dia langsung tiada latar belakang atau sebarang pengetahuan mengenai keselamatan penerbangan.

Mereka juga tertanya-tanya cadangan dan usaha apa yang telah dilakukan oleh Neelofa sehingga dia boleh menerima pendapatan sebanyak itu.

neelofa neelofa air asia neelofa

Bagaimanapun, ada juga netizen berpendapat Neelofa memang layak untuk menerima bayaran tersebut dan tidak perlu dipersoalkan lagi. Mungkin ada sahaja usahanya untuk mencetuskan transformasi baru untuk AirAsia cuma ia adalah rahsia syarikat.

Sumber Berita : Twitter

Written by Irsa | December 20th, 2019

Pernah tak anda teringin untuk melancong ke sebuah lokasi percutian yang unik dan lain daripada yang lain? Mungkin ada yang belum pernah terdengar lagi tentang Lanzhou, wilayah Gansu di China ini. Untuk yang belum ‘familiar’ dengan tempat ini, jangan risau kerana kami akan kongsikan sesuatu untuk anda.

Baru-baru ini, Aisha Nazar yang merupakan seorang jurugambar berkongsikan pengalaman percutiannya di sana. Aisha yang juga adalah duta bersama AirAsia dan Sony mengembara ke Lanzhou dan sempat merakamkan pengalamannya itu.

Lanzhou promosi Air Asia

Sebagai seorang jurugambar, tawaran untuk ke Lanzhou ini juga adalah peluang untuk Aisha mengembara keunikan lokasi ini menerusi lensa kameranya. Tetapi di manakah sebenarnya Lanzhou ni?

Lanzhou, wilayah Gansu

Lanzhou, wilayah Gansu

Lanzhou adalah ibu kota di wilayah Gansu yang terletak di barat laut negara China. Kalau anda nak tahu, di sini juga adalah lokasi kemasukan Islam yang pertama di China. Jadi untuk mereka yang berminat untuk tahu tentang sejarah Islam di sini, inilah masanya untuk anda mengembara ke sini. Itu juga bermakna, Lanzhou adalah destinasi yang sangat muslim friendly dan anda boleh melancong tanpa sebarang kerisauan.

Antara lokasi popular di sana ialah Yellow River, Gobi Desert, Rainbow Mountains, Binggou Danxia dan banyak lagi. Secara ringkasnya, Lanzhou adalah ibu kota yang moden tapi dalam masa yang sama masih ada kecantikan semula jadi mereka.

Lanzhou promosi Air Asia

Nak tahu apa lagi yang best nya di Lanzhou ni? Jom ikuti pengalaman percutian yang dikongsikan oleh Aisha ini. Boleh lah anda jadikan Lanzhou sebagai destinasi percutian seterusnya untuk anda sekeluarga dan kawan-kawan!

Yellow River

Yellow River Lanzhou

Lokasi pertama yang dikunjungi Aisha ialah Yellow River yang merupakan sungai kedua yang terpanjang di China dan yang ke-enam terpanjang di dunia sepanjang 5,464 km. Pada zaman dahulu, masyarakat setempat sangat bergantung pada sungai ini dan ianya juga sudah jadi sebahagian daripada Silk Road. Apa sebenarnya Silk Road tu?

Silk Road adalah laluan perdagangan pada zaman dahulu yang menghubungkan China dan Barat dengan barangan dagangan dua tamadun iaitu Tamadun Rom dan Tamadun China.

Sungai ini juga dinamakan sebagai Yellow River kerana kandungan lumpur yang sangat tinggi. Jadi sebab itu lah, warna air di sungai ini tidak jernih seperti air sungai yang lain.

Gobi Desert

Mongolian Gobi Desert

Seterusnya, Gobi Desert yang terletak di Dunhuang ini di mana anda boleh menaiki tren terus dari Lanzhou. Siapa sangka ini merupakan padang pasir terbesar di Asia dan ianya terletak di China!

Hampir kesemua pengembara di sini tidak akan melepaskan peluang untuk melawat Gobi Desert ini. Untuk pengetahuan anda, tempat ini juga merupakan takungan fosil dinasour terbesar di dunia! Pelbagai fosil dinasour antaranya spesimen Tarbosaurus dijumpai di sini.

Mongolian Gobi Desert

Rainbow Mountains

Hampir semua bandar yang dilawati Aisha di sini adalah sebahagian daripada Silk Road. Di sini juga lah terletaknya Rainbow Mountains iaitu bukit bukau yang berwarna pelangi. Rainbow Mountains terletak di dalam Zhangye Danxia Landform Geological Park dan mendapat pengiktirafan UNESCO World Heritage Site pada 2009.

Rainbow Mountains

Binggou Danxia

Binggou Danxia

Mula dibuka pada tahun 2014, anda dapat saksikan Binggou Danxia dipenuhi dengan binaan batu-batu yang terbentuk sejak berjuta tahun dahulu. Di sini, Aisha perlu menaiki tren selama 21 jam ke Xining yang terletak di wilayah Qinghai yang merupakan sebahagian tanah Tibetan.

Binggou Danxia juga merupakan ‘adik beradik’ kepada Rainbow Mountains kerana terletak berhampiran antara satu sama lain. Pastinya satu pengalaman takkan dapat dilupakan untuk melihat sendiri binaan batu-batu yang terbentuk secara semula jadi ini sejak berjuta tahun dahulu.

Pilihan makanan halal

makanan halal di Lanzhou

Kalau anda nak tahu, di sini sangat senang untuk mencari makanan halal, jadi soal makanan takkan menjadi masalah besar di sini. Antara makanan yang anda wajib cuba adalah Mee Tarik Lanzhou (pulled noodles). Ini adalah salah satu signature dish di Lanzhou yang mana kalau tak cuba, tak sah!

Selain itu, masyarakat di sini sangat gemar makan daging kambing dan anda patut cuba kebab kambing mereka. Makanan tempatan di sana boleh tahan pedas nya jadi memang sesuai dengan citarasa masyarakat Malaysia.

Teh Sanpotai adalah teh buah yang selalu dihidangkan di restoran mee Tarik yang merupakan hidangan istimewa masyarakat cina muslim di selatan China. Ada longan kering, kurma merah, goji berries, kismis, daun teh hijau dan gula batu di dalam air panas.

Lanzhou promosi Air Asia

Selain itu, anda patut cuba fried oil cake yang seakan donut goreng dan Niu Nai Lao Zhao iaitu sup manisan yang terdiri daripada susu, telur, kismis dan kacang. Tips daripada penduduk tempatan kepada Aisha, semakin panjang janggut si penjual, semakin panjang pembeli yang akan berbaris yang bermakna ianya memang sedap!

Kebanyakan makanan jalanan boleh dijumpai di pasar makanan dan mereka juga terima bayaran QR Pay melalui Alipay. Jadi lebih mudah untuk anda berbelanja walaupun tak bawa wang tunai yang banyak. Yang seronoknya, makanan di Lanzhou memang cukup murah! Semangkuk mee tarik hanya berharga 7 Yuen sahaja tetapi jika di luar daripada Lanzhou boleh menjadi sehingga 15 Yuen.

AirAsia

Terbang ke Lanzhou dengan penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Lanzhou dengan Air Asia! Untuk ahli BIG, semua dalam tambang penerbangan sehala dari RM229 sahaja manakala bagi yang bukan ahli pula dari RM234!

Untuk yang nakkan keselesaan yang lebih, boleh pilih Premium Flatbed dengan semua dalam penerbangan sehala dari RM799 untuk ahli BIG dan RM804 bagi yang bukan ahli. Alang-alang naik penerbangan jauh tu, boleh lah cuba Premium Flatbed pula kan.

Tempah sekarang sehingga 12 Januari 2020 ini untuk dapatkan penerbangan bermula sekarang hingga 31 Ogos 2020. Selain itu, anda boleh tengok promosi menarik yang lain seperti Value Pack, Baggage, Seats, Santan in-flight meals, hotel, penerbangan + hotel, aktiviti, Ourshop.com, Travel Insurance, AirAsia DEALS dan banyak lagi!

Tunggu apa lagi? Tempah sekarang di airasia.com



Written by AbangNara | July 22nd, 2019

Koh Samui dan Koh Pangan adalah destinasi pelancongan yang WAJIB dilawati buat mereka yang gemar suasana pulau dan pantai. Sebelum ini, rakyat Malaysia yang ingin bercuti ke pulau syurga ini perlu menaiki bot yang mengambil masa berjam-jam dari Langkawi. Namun kini anda boleh tersenyum lebar kerana AirAsia telah menyediakan penerbangan terus ke Surat Thani, sekaligus memudahkan anda menikmati keindahan kedua-dua buah pulau ini.

koh samui

koh samui

Ha mesti anda dah teruja dah kan? Buat anda yang tidak tahu, Surat Thani adalah pintu masuk kepada Koh Samui dan Koh Phangan. Dari lapangan terbang Surat Thani, anda boleh menaiki feri dan shuttle bus yang disediakan untuk tiba ke kedua-dua buah pulau ini. Buat pencinta percutian pulau, ini adalah satu peluang keemasan yang tidak boleh dilepaskan. Banyak aktiviti-aktiviti best yang boleh dilakukan di Koh Samui dan Koh Phangan ini. Antaranya:-

1. Snorkeling & scuba diving sampai lebam
koh samui

koh samui

First thing first yang anda perlu lakukan di Koh Samui ialah menikmati keindahan dasar lautnya yang penuh dengan terumbu karang, ikan-ikan dan juga kejernihan air yang tiada tandingan. Antara lokasi best untuk snorkerling/scuba diving ialah Ang Thong Marine Park, Koh Tao & Koh Nang Yuan Pemandangannya pasti membuatkan anda terpukau. Jangan lupa pakai sunscreen banyak-banyak.

2. Berjemur di tepi pantai/celah celah batu

koh samui

Anda malas nak melakukan aktiviti yang menggunakan tenaga? Jangan risau anda boleh berjemur sepanjang hari sambil membaca buku, tidur, main handphone atau sekadar menikmati desiran bunyi ombak. Antara pantai-pantai yang popular ialah Taling Ngam, Silver Beach, Big Buddha Beach dan Choeng Mon Beach. Pilihan terletak di tangan anda.

3. Terokai pantai-pantai Koh Samui

koh samui

Koh Samui memang terkenal dengan pantai-pantainya yang unik dan menarik. Untuk anda yang ingin rileks, chill dan lepak tanpa membuat apa-apa, boleh pergi ke pantai Lamai kerana ia lebih sunyi dan tidak ramai orang. Kalau anda jenis nak enjoy nightlife, boleh cuba ke pantai Chaweng sebab memang happening pada waktu malam. Untuk penginapan yang murah, berbaloi dan seafood yang sedap, anda boleh ke pantai BoPhut. Senang cakap, semua pantai di Koh Samui ada kelebihan masing-masing. Korang kena terokai kesemuanya.

4. Nikmati keindahan sunset

koh samui

Jangan lepaskan peluang untuk menikmati keindahan matahari terbenam di Koh Samui sambil menikmati minuman/makanan ringan di kafe seperti Air Bar, Coco Tams, The Jungle Club dan restoran L’Ananas.

5. Kayak di Taman Negara Angthong

koh samui

Nikmati keindahan alam semulajadi Taman Negara Angthong dengan berkayak di celah-celah batu-bata sambil melihat ikan berenang di bawah kayak anda. Air laut yang berwarna “emerald green” akan menemani perjalanan anda, membuatkan anda terus bertenaga untuk menerokai khazanah indah ini.

6. Central Festival Samui

koh samui

Last but not least, jangan lupa untuk singgah sebentar di Central Festival Samui untuk membeli cenderahati. Ada lebih 200 buah kedai di sini seperti untuk kaki shopping. Selain itu ada juga kafe seperti Starbucks, The Coffee Club dan Auntie Anne untuk mereka yang ingin rileks sebentar.

Jika anda inginkan “contactless holiday”

Sekiranya anda inginkan privasi atau ingin ber”honeymoon” bersama isteri tercinta, villa terapung di Tasik Cheow Lan adalah pilihan terbaik. Anda akan merasai pengalaman percutian premium yang tidak akan dijumpai di tempat lain. Dikelilingi hutan rainforest yang tebal, cuacanya yang nyaman pasti akan membuatkan anda terasa lebih tenang. Pemandangan matahari terbit dan terbenamnya pun memang amat memukau. Confirm berbaloi-baloi!!!

Jadi tunggu apa lagi?

Bulan Ogos ini memang masa terbaik untuk anda terbang terus ke Surat Thani. Buat tempahan pada 22-24 Julai ini ke Surat Thani dan dapatkan diskaun 30% dengan menggunakan kod promo TOMYAM30

Untuk tempahan 24-28 Julai pula, anda boleh terbang ke Surat Thani dengan bayaran serendah RM79 sahaja. Kedua-dua promosi ini adalah untuk penerbangan 1 September 2019 sehingga 27 Mac 2020. Selamat bercuti!!!

PS : Selain dari Surat Thani, alang-alang dah tengah ada promosi tu, anda juga boleh melancong ke 11 destinasi lain di Thailand bersama AirAsia seperti Hatyai, Phuket, Pattaya, Krabi dan macam-macam lagi!



Written by AbangNara | July 23rd, 2018

Peminat setia K-pop pasti sangat mengenali Pulau Jeju, selain dari pengambaran beberapa drama dan rancangan popular Korea, Jeju juga merupakan destinasi romantik yang wajib dikunjungi.

image

Pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan sumber alam yang tak ternilai. Dikenali dengan ‘three plenties’ atau samda-do, iaitu Batu, Wanita dan angin, Pulau Jeju Pasti memukau sesiapa saja yang melihatnya.

Batu, Wanita Dan Angin

image

Batu – Terbentuk dari letusan gunung berapi 2 juta tahun lalu, hampir 90% permukaan Pulau Jeju adalah dari batu gunung berapi tersebut. Selain itu, batu juga merupakan alat utama dalam setiap pembinaan di Jeju. Sebab itu penduduk korea memanggil Jeju Pulau Batu!

image

Wanita – Penyelam wanita sangat sinonim dengan Jeju, jika anda selalu menonton rancangan TV Korea, pasti pernah melihat aksi para penyelam wanita yang melakukan kerja mereka tanpa menggunakan alat khas menyelam. Mereka menangkap hasil laut seperti sotong, rumpai laut dan abalone hanya menggunakan tangan. Teringin makanan laut segar? Tiada masalah.

image

Angin- Faktor geografi di Jeju yang sangat berangin telah digunakan sebagai sumber elektrik untuk setiap rumah di Pulau ini.

Bandar Selamat

image

Tahu tak selain Samda-do, Jeju juga dikenali sebagai sammo-do atau “Missing 3 Things”. Kenapa? Ada 3 perkara yang jarang berlaku atau tidak berlaku langsung di Jeju iaitu pencuri, pengemis dan pagar utama. Sebab itu anda akan perasan kebanyakkan rumah di sekitar Jeju tidak berpagar.

Mudahnya Cari Makanan Halal!

Jeju menawarkan perlbagai jenis makanan laut yang segar di mana sahaja anda berada di Pulau itu. Jika anda ternampak restoran dengan Perkataan “haemul” , maknanya restoran itu menyediakan hidangan makanan laut yang anda wajib cuba.

image

Terdapat juga pelbagai restoran makanan halal yang anda boleh anda kunjungi di Jeju dan biasanya kemudahan surau juga disediakan di setiap restoran tersebut.

Selain itu, kemudahan surau juga tersedia di beberapa lokasi tumpuan pelancong seperti di Ilchul Land dan Lotte Rental Car Autohouse.

Jadi kami kongsi beberapa Lokasi yang wajib pergi Jika ke Jeju:

1. Meneroka Gua Manjang

image

Gua Manjang Atau Manjanggul adalah salah satu terowong lava terbaik di dunia, dan merupakan monumen semulajadi. Gua Manjang mempunyai pelbagai struktur menarik di dalam termasuk terowong tiub lava, stalagmite dan stalagtite.

2. Mendaki Gunung Halla

image

Gunung Halla merupakan gunung tertinggi di Korea Selatan dengan ketinggian 1,950m. Terdapat enam laluan mendaki untuk anda cuba. Pendaki dinasihatkan untuk memulakan pendakian seawall pagi kerana ada beberapa laluan yang akan ditutup awal.

3. Puncak Seongsan Ilchulbong

image

Puncak Seongsan Ilchulbong atau dikenali sebagai Peak of the Rising Sun yang merupakan kawah yang mempunyai luas sekitar 99,000 M dengan ketinggian 182 M yang disebabkan oleh letusan Gunung Api yang terletak di timur Pulau Jeju. Jadi anda perlu bangun awal jika ingin menikmati keindahan matahari terbit.

4. Play KPOP

image

Saranghaeyo! Daebak! Itu kata-kata yang mungkin anda ungkapkan jika bekunjung ke sini. Mana tidaknya, muzium digital yang berteknologi tinggi akan membuat anda lebih dekat dengan idola-idola Kpop anda. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menonton konsert hologram dan merasai pengalaman seperti menonton konsert sebenar. Pasti sangat teruja!

Jadi mesti anda tidak sabar untuk ke Jeju kan? Jangan risau Air Asia boleh memenuhi impian anda. Dengan penerbangan tambang murah Air Asia terus dari Kuala Lumpur ke Jeju, 4 kali seminggu, semua ini bukan lagi impian. Cepat tempah tiket penerbangan anda di www.airasia.com sekarang!