January 7th, 2015

Siapa yang tak kenal dengan kak Ogy Ahmad Daud, 53. Filem-filem lakonannya seperti Azura, Ali Setan, Suara Kekasih pada tahun 80-an menjadi sebutan sehingga ke hari ini.

Ogy boleh dikatakan seorang primadona filem melayu dengan pencapaian sehingga ke hari ini. Namun baru-baru ini persembahannya dalam program Maharaja Lawak Mega (MLM) 2014 telah mendapat kritikan penonton yang menyifatkan Ogy beraksi gedik.


 photo ogy.jpg

Persembahan Ogy juga dikatakan penyebab kumpulan yang disertainya iaitu Jalor bersama iaitu Rahim, Along dan Joey mendapat tempat tiga tercorot.

 photo Untitled-1.png

Kritikan ini disuarakan secara terbuka oleh seorang pengguna Instagram di akaun Ogy, namun Ogy mempertahankan dirinya dengan mengatakan aksinya ialah sebahagian dari seni persembahan memandangkan dia mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut.

Ogy juga khabarnya mempersoalkan penjurian oleh Datuk Jalaluddin Hassan untuk persembahan Jalor. Menerusi mStar Online, dia mengatakan:

Saya hanya ingin persoalkan kritikan juri (Jalaludin). Tidakkah dia tahu bahawa persembahan yang dilakukan adalah berbentuk parody?

Takkan juri tidak tahu watak dan dialog-dialog yang dikeluarkan daripada filem Azura yang dinamakan sebagai surprise element?

Yang berkata saya cuba overshadow itu memang orang yang tidak faham mengenai energy level sedangkan setiap pemain pentas wajib ada perkara itu

Setakat ini persembahan Ogy mendapat kritikan meluas di media sosial namun Ogy pastinya punya sebab tersendiri untuk menampilkan aksi sebegitu, namun setiap orang berhak memberi pendapat berkenaan seni walaupun cara mengkritik itu masih boleh dipersoalkan.

Mungkin kak Ogy perlu membuat sedikit rombakan dalam persembahan supaya ia lebih mudah diterima oleh penonton tempatan.

Semoga Kak Ogy terus sukses dalam bidang seni.

January 6th, 2015

Selepas persembahan Ifa Raziah di konsert akhir Gegar Vaganza, Datuk Rosyam Nor telah bertanggungjawab memberikan komen kepada penyanyi tersebut. Komen yang diberikan mendapat pujian dan sokongan daripada orang ramai yang kurang menggemari aksi yang ditonjolkan oleh Ifa Raziah dan Hisyam Hamid. Namun Ifa Raziah sempat memaklumkan yang itu semua hanyalah lakonan semata-mata dan mereka berdua telah mendapat kebenaran daripada suami/isteri masing-masing. Antara isipati komen Rosyam Nor ialah aksi yang ditunjukkan tidak sesuai untuk tontonan ramai.

rosyam nor dan ifa raziah

Enggan berdiam diri apabila dikritik sebegitu rupa, Ifa Raziah menerusi Berita Harian telah mengeluarkan kata-kata yang amat pedas sekali buat Datuk Rosyam Nor. Kata Ifa:-

Dia (Rosyam) cakap persembahan saya tak sesuai untuk tontonan umum. Habis itu selama ini dia jadi pelakon… takkan tak pernah pegang tangan heroin dia.

Kalau dia cakap tak sesuai, lebih baik dia jangan berlakon. Apa yang saya lakukan hanya sekadar seni lakonan.

Apa yang saya dan Hisyam lakukan atas paksi profesional. Malah kalau nak dibandingkan ada persembahan lain di anugerah tertentu lebih daring daripada apa yang saya lakukan.

Saya bukan nak menggatal, meraba dan bercumbu dengannya pun. Saya dan Hisyam saling menghormati kerja kami. Saya sendiri pun seorang pelakon.

rosyam nor dan ifa raziah

Fuh~~~ Agaknya apakah reaksi yang akan ditunjukkan oleh Datuk Rosyam Nor selepas membaca kata-kata Ifa Raziah ini? Bila difikir balik ada juga betulnya kata Ifa ini kan? Sama-samalah kita nantikan. Apa pula pendapat anda?
misclaire P.S: Tampil bergaya di tempat kerja dengan Kathryn Cotton Blazer daripada MisClaire ini. Saiz sehingga 6XL ada disediakan untuk mendapatkan blazer yang amat selesa dan strechable ini. Jangan lupa untuk memasukkan voucher ‘KATI69” untuk mendapatkan blazer ini dan baju tanpa lengan pada harga HANYA RM29 sahaja. Layari www.misclaire.com, Instagram MisClaire dan juga Facebook MisClaire untuk melihat lebih banyak koleksi pakaian yang sangat awesome.

January 6th, 2015

Akhirnya setelah menonton kembali persembahannya pada konsert akhir Gegar Vaganza menerusi YouTube, Ifa Raziah telah tampil memohon maaf atas kesilapan yang berlaku pada malam itu. Rupa-rupanya ada kesilapan yang berlaku ketika aksinya bersama Hisyam Hamid. Malam itu juga menyaksikan Ifa Raziah hilang fokus kerana masalah teknikal dan juga ubat-ubatan yang dimakan olehnya. Sedih pula Abang Nara membaca tulisan Ifa Raziah.

ifa raziah mohon maaf

Terang Ifa Raziah menerusi akaun Instagramnya:-

Ifa baru tgk persembahan Ifa di Youtube pkl 12 mlm tadi. Terdapat sedikit kesilapan dalam step tarian yg dilakukan. Ifa sepatutnya habiskan nyayian, angkat kaki & jatuhkan badan ( ending tarian ). Tapi Ifa dah tersilap, nyanyian belum habis lagi, kaki dah naik dulu…tak sengaja. Jadi terpaksalah habiskan nyanyian, baru jatuhkan badan.

Kami hanya sempat practise dibilik make up, sebelum persembahan bermula, akibat kesuntukan masa. Ifa sebenarnya dah tak ingat & hilang fokus, disebabkan masalah teknikal yg menimpa Ifa sebanyak 2 kali. Semangat Ifa dah runtuh ketika itu. Dan mungkin juga kesan dari ubat2 yg Ifa makan sebelum persembahan. Ubat batuk sahaja ada 3 jenis, Antibiotic lagi, ubat selsema, inhaler dll. Tekanan menunggu diatas pentas hampir 10 minit…

Diburukkan lagi dengan terhidu asap dari bunga api…Ifa sesak nafas ketika itu dan hampir batuk. Semua faktor ini telah membuatkan Ifa huru hara diatas pentas. Ifa telah cuba mengawal emosi sebaik mungkin, tetapi akhirnya…kaki naik secara luar kawalan. Mungkin semua ini tak disedari oleh Juri yang sangat professional…yang mengatakan Ifa terjerit2 ketika menyanyi??? Wow hebat…(selepas ini harap tidak akan ada lagi adegan berpeluk2 antara hero & heroin di filem atau drama untuk tontonan umum)…

Ifa ingin mengucapkan terima kasih kepada @hisyamhamid7 kerana lakonan yang sangat baik dan sikap yg professional. Jadi Ifa nak memohon maaf atas kesilapan yg berlaku. Dan Ifa harap semua faham tekanan yang Ifa hadapi ketika itu…Mohon Maaf Dipinta

ifa raziah mohon maaf

Tahniah kepada Ifa Raziah kerana sanggup mengakui kesalahannya. Bukan senang nak buat persembahan secara ‘live’ lebih-lebih di bawah pengaruh ubat. Tidak semestinya apa yang dirancang menjadi. Itulah adat dan asam garam dunia seni. Semoga ia menjadi pengajaran buat Ifa Raziah dan juga para penyanyi di luar sana. Apa yang dapat Abang Nara simpulkan ialah penonton-penonton Malaysia sekarang dah tak berapa gemar aksi-aksi berpeluk dan kurang sopan ini. Mereka lebih pentingkan kualiti nyanyian berbanding perkara tersebut. Tak gitu?

ifa raziah mohon maaf

P.S: Cantik-cantik, manis-manis dan menawan-nawan sungguh jubah Lemari Myra yang hanya dijual di FamilyNara ini. Nampak muslimah sangat-sangat. Pasti sang suami akan gembira dengan penampilan anda di dalam jubah Lemari Myra ini. Dapatkannya sekarang di www.familynara.com. Tengah ada sales sekarang ini. Sila pantas!!!

January 6th, 2015

Ramai yang membuat anggapan Hanis Zalikha terpaksa berkata ‘yes’ ketika dilamar oleh Hairul Azreen di konsert final Gegar Vaganza baru-baru ini. Iyerlah pada mulanya perkataan ‘yes’ tidak terkeluar sebaliknya lamaran tersebut dijawab dengan ‘Insya Allah thank you’. Kalau Abang Nara jadi Hanis Zalikha pun mesti gementar dan tak tahu nak cakap apa. Iyerlah, dilamar di depan ribuan penonton secara ‘live’. Pasti jantung berdegup lebih pantas daripada biasa.

hanis zalikha dan hairul azreen

Walaupun lamaran tersebut mendapat kecaman hebat di laman sosial, Hanis Zalikha melahirkan sokongan dan persetujuan dengan apa yang dilakukan oleh kekasihnya itu. Bagi Hanis, tindakan melamar di hadapan orang ramai oleh Hairul membuktikan keikhlasannya. Kata Hanis:-

Bila montaj dia berjumpa ibu bapa saya ditayangkan, saya sedar dia sudah melakukan perkara yang betul seperti yang diharapkan. Jadi apa orang lain nak cakap tak kisahlah. Saya dan keluarga sendiri tak ambil peduli mengenai kritikan orang asalkan kita tahu apa yang kita buat. Ibu bapa juga faham benda macam ini perkara biasa dalam bidang seni.

Sebagai perempuan saya tahu niat dan tujuannya untuk buat saya gembira. Dia sudah membuktikan dia lelaki sebenar dan ikhlas pada saya. Saya terharu kerana niat dia sampai, Alhamdulillah. Jadi apa pun orang lain nak kata, saya setuju dan sokong tindakannya.

hairul dan hanis

Kalau si penerima lamaran telah bersetuju dan menyokong apa yang dilakukan, siapalah kita ini untuk menyatakan yang tak patut kepada mereka kan? Yang penting, Hanis dan Hairul masing-masing gembira dengan apa yang dilakukan. Bukan senang untuk peluang melamar secara ‘live’ dapat dilakukan. Pasti ia akan menjadi kenangan terindah buat Hairul dan Hanis sehingga bila-bila. Sumber Harian Metro.

P.S: ETCM lancar Nissan Almera baharu