October 6th, 2020

Gara-gara kontroversi isu ‘body shaming’ baru-baru ini ketika di pentas akhir Big Stage 2020, Usop tampil menceritakan hal sebenar yang berlaku pada malam itu.

Menurut Usop, dia sebenarnya telah pun memohon maaf kepada Sherry Alhadad ketika di belakang pentas setelah sedar akan keterlanjuran kata-katanya itu.

“Saya minta maaf dengan Kak Sherry dekat belakang pentas tadi dia jawab ‘Akak okaylah Usop tapi orang tak faham yang kita ni melawak’. Mungkin sebab live dan keluar dalam tv pula. mesti ada yang kata saya kurang ajar. Pada awalnya saya tak sedar sampai manager saya tegur, saya terus pergi cari dia,”

Usop menjelaskan situasi sebenar setelah ditemui media ketika akhir majlis Konsert Akhir Big Stage 2020 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa (PICC) pada Ahad lalu.

Dalam pada itu, bagi Usop yang merangkul tempat kedua dalam program tersebut berkata lagi bahawa isu ‘body shaming’ yang baginya, bukanlah perkara baru kerana sering saja berhadapan dengan perkara itu sepanjang hidupnya.

“Cakap pasal body shaming ni, saya pernah kena lagi teruk. Saya pun kadang-kadang terasa dengan netizen, bila orang mengata saya, saya pilih untuk tidak beri respon..”

Menurut Usop, antara perkara yang sering diperkatakan kepadanya adalah bentuk gigi serta rupa paras yang dimilikinya kini. Namun, dia bersyukur dengan nikmat yang dikurniakan Allah S.W.T kepada dirinya dan tidak merancang untuk mengubah ciptaan tuhan itu.

“Ada yang sampai gelar saya penyanyi pecah rumah. Kadang-kadang saya kena dengan kawan saya ketika di kampung. Kawan selalu jumpa pun ada mengata pasal saya. Tapi saya dah buktikan dekat mereka saya dah masuk program realiti dan ini yang saya telah capai,”

Mengakhiri temubual, Usop berjanji akan lebih berhati-hati dalam percakapannya terutama ketika bergurau senda dan menganggap apa yang terjadi sebelum ini merupakan sebuah pengajaran untuk dirinya.

Sumber : Media Hiburan

October 5th, 2020

Dinobatkan sebagai juara Big Stage 2020 (BS2020), penyanyi Azzam Sham kini berjaya membawa pulang RM100,000 semalam.

Big stage

Namun begitu, penyanyi Usop terpaksa akur mendapat tempat kedua dan meraih RM50,000 manakala Qody Rany berada di tangga ketiga menerima hadiah RM25,000.

Dinie Rashid dan Fadh Majid pula masing-masing di kedudukan keempat dan kelima. 

Pada konsert akhir yang berlangsung dengan gilang gemilang semalam, Azzam Sham membawakan dua lagu iaitu Aku Bidadari Syurgamu nyanyian asal Datuk Seri Siti Nurhaliza serta Granede. 

Terdahulu, pada musim pertama program itu berlangsung, penyanyi Sarah Suhairi dinobatkan sebagai juara manakala juara untuk musim kedua pula milik penyanyi berasal dari Korea Selatan iaitu Han Byul. 

Big Stage 2020 bersiaran secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) pada 16 Ogos 2020, jam 9 malam di saluran Astro Ria HD (104) dan Astro Ria (124).

September 3rd, 2020

Mendedahkan ramai yang tampil mengaku sebagai kenalan rapat semenjak dirinya mula dikenali sebagai penyanyi, Usop memaklumkan bahawa perkara itu terlalu kerap berlaku kepadanya sehingga wujud segelintir pihak yang tidak segan mengaku mereka mempunyai pertalian darah dengan peserta program nyanyian Big Stage 2020 ini.

Usop Dedah Keputusan SPM, Dapat 'E' Dalam Subjek Bahasa Inggeris

Ujar Usop, terlalu kerap berdepan dengan situasi seperti itu, beliau kini juga telah menggap ia seakan perkara biasa.

“Benda tu dah selalu sangat dah saya lalui.. sampai saya sendiri dah terbiasa. Kadang-kadang bukan adik beradik pun, dia mengaku adik beradik. Apatah lagi sejak saya menyertai pertandingan ini.”

Dalam pada itu, Usop juga sempat berkongsi keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk subjek Bahasa Inggeris.

Usop Dedah Keputusan SPM, Dapat 'E' Dalam Subjek Bahasa Inggeris

Menurut Usop, beliau akui dirinya tidak bernasib baik dalam pelajaran lalu memilih bidang nyanyian kerana minat.

“Keputusan SPM saya untuk Bahasa Inggeris E.

Tambahnya lagi, beliau juga akan “buat-buat” faham sahaja andai ada dalam kalangan artis bersembang menggunakan bahasa Inggeris. Katanya untuk berkomunikasi dengan bahasa itu agak sukar kerana beliau tidak petah berbicara dengan Bahasa tersebut.

Usop Dedah Keputusan SPM, Dapat 'E' Dalam Subjek Bahasa Inggeris

“Kalau kawan-kawan artis sembang, saya akan buat-buat faham dan hanya mengangguk. Saya Cuma faham sikit-sikit bila orang cakap tapi tak pandai nak balas balik. Saya dulu hari-hari pergi sekolah tapi tu la, bukan rezeki saya untuk cemerlang dalam pelajaran.”

Terdahulu, Usop mendedahkan beliau langsung tidak patah semangat biarpun kerap dilabel sebagai penyanyi kampung yang tiada “rupa” malah akui tidak adil meletakkan rupa paras sebagai ukuran, sebaliknya tidak segan memaklumkan bahawa bakat merupakan aset paling penting untuk seseorang penyanyi.

Sumber: mStar

August 18th, 2020

Sekadar hanya mahu membuktikan bakat yang ada pada dirinya merupakan segala-galanya, penyanyi Usop akui tidak patah semangat biarpun acap kali dilabel sebagai artis kampung dan seorang individu yang tiada rupa.

Usop Akui Tak Sentap Dilabel Penyanyi Kampung Dan Tiada Rupa

Menurut Usop, tidak adil andai meletakkan rupa paras sebagai ukuran, sebaliknya nilai bakat lebih penting untuk seseorang penyanyi.

“Jangan menilai saya dari segi rupa paras, sebaliknya lihatlah bakat. Ada sesetengah netizen beranggapan saya penyanyi kampung. Kenapa, penyanyi kampung tidak boleh berjaya ke?”

Katanya lagi, biarpun redha diduga dengan ujian sebegitu, namun Usop mendedahkan ia bukanlah penghalang untuk dirinya tampil menyerlahkan dalam sebuah program nyanyian yang disertainya.

Usop Akui Tak Sentap Dilabel Penyanyi Kampung Dan Tiada Rupa

“Diakui, rezeki saya kurang menyerlah disebabkan tiada rupa paras, tetapi saya mahu membuktikan semua ini bukan halangan menerusi pentas Big Stage 2020.”

Ujar Usop, meskipun undangan nyanyian tidak banyak diterimanya berikutan pandemik COVID-19 yang melanda negara, beliau bagaimanapun yakin program yang disertainya ini mampu membuka ruang rezeki untuk dirinya menyinari industri hiburan tempatan.

Usop Akui Tak Sentap Dilabel Penyanyi Kampung Dan Tiada Rupa

Terdahulu, Usop mendedahkan beliau kini giat membantu ibunya berniaga nasi kandar di negeri kelahirannya iaitu Kedah. Kata Usop, hasad dengki manusia menyebabkan perniagaan ibunya musnah dan kini hanya mampu berniaga di depan rumah sahaja.

Untuk rekod, Usop merupakan bekas protege Hazama menerusi program reality Mentor Milenia 2017. Hasil penat lelah beberapa minggu, penyanyi itu berjaya dinobatkan sebagai naib juara dan meraih hadiah wang tunai berjumlah RM50,000 beserta trofi.

Sumber: BH Online