June 12th, 2020

Bertindak membawa isterinya Qaabila Deena Emir ke hospital selepas mengalami tanda-tanda awal untuk bersalin, pelakon Saharul Ridzwan bagai ditipu apabila isterinya yang disangka sudah tiba masa untuk bersalin tidak terjadi apabila ia hanyalah kontraksi palsu atau “false alarm” setelah disahkan oleh pihak hospital.

saharul ridzwan

Malangnya, sakit tersebut juga dikhabarkan makin berkurangan pada keesokkan harinya dan diminta untuk bertandang kembali ke hospital pada minggu hadapan.

Perkara itu dikongsi Saharul dalam sebuah entri yang dimuat naik di laman Instagram miliknya berikutan isterinya belum temui waktu yang sesuai untuk melahirkan anak kedua mereka.

“Ingatkan dah tiba waktu dia bersalin tapi rupa-rupanya baby tak nak keluar lagi kut.”

Terdahulu, pelakon ini sempat memuat naik foto bersama isteri ketika berada du hospital dan melihat kepada entri berkenaan ramai dalam kalangan peminatnya seolah mendoakan agar segala urusan beliau dan isteri dipermudahkan.

saharul ridzwan

Namun, sehari selepas hari kejadian, Saharul tampil memuat naik video menjelaskan bahawa isterinya hanya mengalami kontraksi palsu.

Dalam pada itu, menurut Deena, belia menyatakan sudah mengalami kontraksi dan bukaan 1.5 cm namun tidak mahu memaksa untuk bersalin.

“Kita nak elak induce sebab doktor nak natural sahaja. Apa-apa pun kita tunggu due date untuk datang semula ke hospital.”

Untuk rekod, Saharul dan isteri telah diijabkabulkan pada 16 September 2016. Hasil perkongsian hidup itu, pasangan ini telah dikurniakna cahaya mata pertama bernama Muhammad Luth Ali yang dikin berusia tiga tahun.

Malah, pasangan ini juga dikatakan bakal menimang anak kedua mereka pada 15 Jun ini selepas diminta untuk hadir semula ke hospital mengikut tarikh yang telah ditetapkan oleh pihak berkenaan.

 

March 19th, 2020

Penularan wabak COVID-19 semakin membimbangkan apatah lagi terdapat beberapa kes kematian. Ramai orang kini mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah virus tersebut.

saharul ridzwan diperli pakai sarung tangan

Terbaru, pelakon Saharul Ridzwan berkongsi pengalamannya diperli gara-gara memakai sarung tangan ketika keluar.

Menurut Saharul, tidak salah untuk mengambil langkah pencegahan kerana virus tersebut tidak boleh dilihat menerusi mata kasar. Soal keselamatan tidak boleh diambil remeh oleh rakyat Malaysia.

saharul ridzwan diperli pakai sarung tangan saharul ridzwan

Bagaimanapun, dia enggan ambil peduli sindiran itu apatah lagi datang daripada individu yang jelas tidak peka betapa bahayanya wabak COVID-19 ketika ini.

Pastikan anda selalu mencuci tangan, pakai topeng muka serta menggunakan ‘sanitizer’ dan patuhi mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan yang boleh mencegah COVID-19.

November 28th, 2018

Ketika sedang melihat aktiviti-aktiviti selebriti tempatan di Instagram, Abang Nara terperasan satu persamaan di antara Saharul Ridzwan, Zahirah Macwilson dan Elfira Loy. Ketiga-tiga mereka ini menggunakan Oppo R17 Pro sebagai telefon mereka. Masing-masing bangga, tidak segan silu meluahkan rasa gembira dan mempromosikan kehebatan smartphone terbaru keluaran Oppo ini kepada para peminat mereka.

new-saharul

1

2

3

Maka Abang Nara pun tertanya-tanyalah memang hebat betul ke Oppo R17 Pro ini. Kadang-kadang artis kan dibayar untuk buat promosi, jadi kata-kata mereka tidak boleh diipercayai sangat. Abang Nara pun mulalah membuat sedikit kajian. Pergh!!!! Memang power sungguh Oppo R17 Pro nie. Patutlah Saharul Ridzwan, Zahirah Macwilson dan Elfira Loy jatuh cinta kepadanya. Antara kehebatan dan ke”awesome”an Oppo R17 Pro ialah:-

1. Warna & rekaan yang memukau

11

OPPO R17 Pro hadir dengan binaan belakang yang menarik, melalui penggunaan bahan binaan berasaskan “3D misted glass”. Rekaan ini menyerlahkan keeleganan, kegayaan dan “high class” penggunannya. Apa yang enjadikan rekaan Oppo R17 Pro ini lebih menarik ialah binaan belakangnya turut digarap dengan warna cerun (gradient).

Dua warna berbeza iaitu ungu dan biru membuatkan Oppo R17 Pro ini kelihatan sangat unik sekali. Binaan ni memberi kesan kilauan yang menawan, terutama anda melihatnya dari sudut yang berbeza. Senang cakap, rekaan dan warna Oppo R17 Pro ini memang sangat-sangat berbeza, memukau dan unik berbanding smartphone lain yang berada di pasaran. Untuk makluman, Oppo R17 Pro hanya hadir dengan satu variasi iaitu Gradiant Mist.

2. Skrin “waterdrop” yang unik

5

Diinspirasikan oleh setitis titisan air, skrin Oppo R17 Pro menggunakan takuk seumpama titisan air yang sangat-sangat menarik. Ia menawarkan paparan AMOLED sebesar 6.4-inci, dengan resolusi skrin Full HD+ pada nisbah 19.5:9. Paparan AMOLED ini memastikan kualiti skrin yang cukup terang serta jelas, memudahkan pemiliknya melakukan sebarang aktiviti seperti menonton video atau bermain games dengan penuh kepuasan.

3. Sistem tri-kamera yang power

photo-c

photo-d

photo-e

photo-f

photo-h

photo-i

photo-g

6

7

Untuk kamera, Oppo R17 Pro menjanjikan kualiti gambar yang mantap kerana ia membawakan sistem tri-kamera yang cukup unik, dengan menampilkan sensor utama 12MP f/2.4 / f/1.5, sensor 20MP f/2.6 untuk kebolehan bokeh, dan sensor Time-of-Flight (ToF) untuk pengimejan 3D yang lebih baik. Jangan risau kalau anda tidak berapa pandai mengambil gambar kerana sistem smart aperture Oppo R17 Pro akan membuat ‘adjustment’ secara automatic berdasarkan jumlah cahaya yang ada. Kalau banyak cahaya, smart aperture akan terbuka lebih luas sementara kalau kurang cahaya, smart aperture akan tutup lebih pantas untuk memastikan semua gambar adalah jelas, terang dan tajam. Senang cakap, korang klik je untuk tangkap gambar, benda teknikal lain Oppo R17 Pro akan setelkan.

P.S: Untuk kamera selfie pula Oppo R17 Pro menyediakan AI Smart Beautification 2.0 yang membolehkan wajah anda kelihatan lebih cantik, kacak dan menawan. Ia boleh mengesan sehingga 4 wajah di dalam satu gambar. Leh la selfie bersama-sama BFF anda.

4. SuperVOOC Flash Charge

8

Dalam tempoh 10 minit sahaja, Oppo R17 Pro akan di’charge’ sehingga 40%. Fuh!!! Habis laju dah nie. Memang banyak boleh jimat masa. Paling penting, Oppo R17 Pro dilindungi dengan 5 core protection demi memastikan ia tidak ‘overheat’ ketika pengecasan. Confirm selamat punya tak ada terbakar-bakar nie.

5. Sistem imbasan cap jari pada skrin

9

Selain dari sistem imbasan cap jari, dengan Oppo R17 Pro, korang boleh ‘unlock’ telefon sistem imbasan wajah, jadi tak perlu susah-susah nak scan cap jari dah kalau tengah rasa malas tu.

6. Ruangan storan yang besar

10

Tak perlu risau tak cukup storan untuk simpan segala gambar, applikasi atau video anda kerana Oppo R17 Pro mempunyai 8GB RAM + 128GB ROM. Ia juga menggunakan teknologi storan UFS 2.1 yang menjanjikan prestasi lebih pantas. Nak main game ke, nak tengok YouTube ke, nak upload video ke, semuanya laju dan tanpa sebarang ‘lag’.

7. Harga memang berbaloi

Last but not least, harga Oppo R17 Pro adalah amat berbaloi-baloi iaitu RM2699 dan harga Neo Smart Band memang berbaloi dengan harga RM389 sahaja!

12

Dengan segala teknologi, kualiti dan rekaan yang ditawarkan, memang rugi kalau anda tak sambar smartphone terbaru Oppo ini. Boleh tengok sendiri lebih banyak informasi tentang Oppo R17 Pro di SINI.

Sekiranya anda nak pre-order, silalah terus ke LAMAN PRA-TEMPAHAN mereka . Mereka yang membuat pre-order bermula pada 23 November sehingga 30 November akan memperolehi Neo Smart Band yang bernilai RM389 sebagai hadiah percuma.

13

PS: OPPO R17 Pro akan dilancarkan secara ekslusif di OPPO Concept Store di KLCC pada 1 Disember jam 6:15 petang.

40 orang pertama yang bertuah akan berpeluang untuk beramah-mesra, dan bermain “mini games” dengan Syafiq Kyle.

25 orang pertama pula berpeluang untuk menyertai OPPO R17 Pro Seize The Night Bus Tour bersama Syafiq Kyle beb, fuh memang habis-habisan OPPO buat pelancaran mereka nie.

Korang nak daftar, boleh klik link di SINI  

November 7th, 2018

Masih dengan prinsip untuk tidak menyentuh pelakon wanita lain ketika berlakon, Saharul Ridzwan satu hari nanti ingin membuktikan bahawa seorang pelakon yang tidak menjayakan sebarang babak panas ataupun bersentuhan mampu serta layak untuk memenangi anugerah yang besar dinilai oleh juri profesional.

Saharul meluahkan impiannya itu menerusi akaun Twitternya dan ia mendapat respon yang sangat positif daripada netizen.

Mahu menjadi seorang aktor yang profesional, Saharul tidak akan terlalu memilih sekiranya diberikan sesuatu watak. Beliau akan mencuba sedaya upaya untuk memberikan yang terbaik untuk membuktikan lakonannya itu berkualiti.

Semoga hasrat Saharul ini akan tercapai satu hari nanti. Terus-terang, masih ada banyak lagi cara untuk ‘menghidupkan’ sesuatu watak. Babak berpelukan dan bersentuhan ini ibarat ‘penyedap rasa’ sahaja.  Penonton pun sudah bijak dan mahukan lakonan yang lebih berkualiti. Betul tak?

Sumber Berita : mStar Online