Written by AbangNara | May 14th, 2015

Yeah~~~~~~~~~ Setelah lama menanti, Poh Kong akhirnya akan melancarkan koleksi barangan kemas sempena Hari Raya Aidilfitri yang bakal tiba. Lebih menarik, koleksi yang dikenali sebagai Poh Kong X Gaya Koleksi Raya 2015 ini bakal menyaksikan kerjasama antara Poh Kong Anggun, Tranz dan Diamond & Gems dengan pereka fesyen terkemuka tanah air iaitu Alia Bastamam, Rizman Ruzaini serta Justin Yap.

poh kong raya 2015

Bakal berlangsung pada 20 Mei ini di Royale Chulan Hotel, Taman Mahsuri pada jam 2 petang, ada cabutan bertuah untuk mereka yang hadir ke majlis pelancaran Poh Kong X Gaya Koleksi Raya 2015 ini. Cabutan bertuah yang ditawarkan sangat awesome. Boleh menang sehingga RM4,000 cash voucher. Kalau menang, terus boleh beli barang kemas untuk pakai hari raya nanti. Hehehe.

poh kong raya 2015

Khas untuk pembaca BeautifulNara, Abang Nara akan memberikan 30 jemputan untuk mereka yang menyertai peraduan Instagram bersempena pelancaran koleksi Hari Raya 2015 Poh Kong ini. Setiap seorang pemenang boleh bawa pasangan. Inilah peluang untuk anda melihat sendiri koleksi barangan kemas Poh Kong sambil berpeluang memenangi cash voucher sehingga RM4,000. Caranya senang sahaja:-

1. Ikuti Instagram @pohkongmy
2. Regram gambar di atas (kad jemputan) di Instagram @pohkongmy dengan hashtag #PohKongXGayaKoleksiRaya dan #PohKong
3. Peraduan akan tamat pada 17 Mei ini so siapa cepat dialah yang dapat.

Abang Nara pun akan hadir ke majlis pelancaran Poh Kong X Gaya Koleksi Raya 2015 pada 20 Mei ini. Sama-samalah kita tengok koleksi terbaru mereka dan berdoa akan menang cabutan bertuah. Hehehe. Selamat mencuba!!! Sambil-sambil boleh layari www.pohkong.com.my untuk mencuci mata anda.

Written by AbangNara | February 18th, 2015

Nak berkahwin bukanlah satu perkara yang mudah. Teringat kenangan dulu ketika bercinta dengan wife. Masuk tahun ke 2, tiba-tiba keinginan nak berkahwin semakin menebal di dada. Iyerlah, takkan nak dating dengan anak dara orang tanpa menunjukkan kesungguhan yang kita ikhlas kan? Menariknya orang Melayu ini banyak adat yang perlu diikuti sebelum sah bergelar suami isteri. Antara langkah-langkahnya:-

1. MERISIK

Emak dan ayah si lelaki akan pergi konon macam mahu minum petang di rumah emak dan ayah si perempuan. Sambil-sambil makan karipap, sambil-sambil borak pasal anak sendiri. Kalau orang dulu diorang bawak tepak sirih, tapi sekarang rasanya dah tak lagi. Selepas hampir setengah jam borak kosong, barulah si ayah lelaki akan bagitau tujuan kedatangan. Selalunya cincin belah rotan akan dibawa sebagai tanda.

cincin2, BERTUNANG 

Yang ini amat penting dalam adat orang kita. Segerombolan ahli keluarga akan hadir beserta dengan seorang jurucakap. Ada hantaran yang akan dibawa. Selalunya hantaran adalah seperti buah, kain dan paling penting, CINCIN. Cincin pertunangan ini bolehlah dikatakan simbolik kepada kekukuhan cinta pasangan ini.

cincin

cincin permata HEMERA

Cincin permata HEMERA memang sesuai sangat untuk dijadikan cincin pertunangan. Ia dipotong dengan 101 belahan menjadikan HEMERA cukup sempurna di mata yang memerhati. Selalu bila nak beli cincin ini, si lelaki akan pergi dengan si perempuan. So bolehlah pilih yang bersesuain dengan bajet anda. Janganlah beli terlalu mahal. Antara contoh cincin permata HEMERA yang lain ialah:-

cincin

silau mata memandang

 

cincin

bakal isteri mesti jatuh cinta dengan cincin HEMERA ini

3. PERNIKAHAN

Tiada hari yang lebih gembira untuk pasangan bercinta melainkan hari pernikahan. Masa ini memang berdebar-debar. Jantung pun berdegup laju. Hantaran untuk pihak pengantin lelaki dan perempuan pun biasannya lebih ‘up’ sikit dari biasa. Antara beg tangan berjenama, kasut, gajet dan macam-macam lagi.

cincin

ada juga yang bagi gold bar, ini bagus untuk masa depan

Bunga Raya Gold Bar Poh Kong (1g, 2g, 5g, 10g, 20g, 50g, 100g) amat bagus diletakkan sebagai hantaran sebagai pelaburan masa depan. Kehidupan lepas berkahwin banyak nak guna duit. Jadi sekurang-kurangnya ada security sikit kalau jadikan bunga raya gold bar sebagai hantaran. Time-time sesak bolehlah pajak. Hehehe. Bab kualiti jangan risau. Ia adalah 99.9% daripada emas tulen.

Disebabkan masa bertunang dah beli cincin permata HEMERA, selalunya masa nikah pihak lelaki tak bagi cincin dah. Antara yang menjadi pilihan ialah gelang, rantai dan juga bangle. Mestilah yang emas punya simbolik kepada nilai mahal seorang isteri. Kalau di Poh Kong, koleksi Anggun Bunga Raya memang sesuai untuk dipilih sebagai hantaran kepada bakal isteri.

cincin

bangle yang cun melecun

cincin

rantai pun cantik juga apabila diletakkan di leher isteri tercinta

cincin

abang Nara dulu hadiahkan gelang

4. PERSANDINGAN

Sebenarnya dah habis pernikahan, memang dah boleh tarik nafas lega. Persandingan ini cuma melengkapkan syarat untuk bertemu ahli keluarga, sahabat handai dan tetamu-tetamu. Masa inilah pengantin dilayan seperti raja sehari. Masa ini jugalah peluang untuk pengantin perempuan memakai barang kemas untuk menyerlahkan lagi kejelitaan. Antara yang menarik dari Poh Kong untuk hari istimewa ini ialah:-

cincin

rantai mutiara Schoeffel, confirm semua mata akan memandang anda

cincin

koleksi emas Tranz, banyak pilihan yang cantik-cantik

Nasihat Abang Nara, kalau korang mahu membuat persediaan perkahwinan yang pastinya melibatkan pembelian barang kemas, silalah pergi lihat koleksi di kedai-kedai emas. Poh Kong memang feveret Abang Nara dan isteri lah. Barang kemas ini ada dipamerkan di Poh Kong, Poh Kong Gallery, Diamond & Gold dan juga Gold Boutique. Pergi tengok je dulu. Ada duit nanti insya Allah boleh beli. Jangan lupa layari www.pohkong.com.my dan Facebook Poh Kong untuk mengetahui lokasi kedai-kedai Poh Kong seluruh Malaysia dan melihat promosi yang ditawarkan.

Written by AbangNara | January 12th, 2015

Cuti sekolah baru-baru ini, Abang Nara telah membawa isteri dan anak-anak tercinta ke AEON Bukit Tinggi, Klang. Saja nak cari baju-baju baru sempena nak masuk tahun 2015. Tahun baru mestilah baju baru kan? Baru semangat sikit!!! Banyak juga kedai-kedai best kat AEON Bukit Tinggi nie. Seronok juga shopping kat sini.

tranz poh kong

muka fokus beli baju. Hehehe

Habis beli baju, kitorang pun pusing-pusing lah AEON Bukit Tinggi nak tengok apa lagi kedai yang ada kat sini. Tup-tup wife tercinta terperasan kedai Diamond & Gold by Poh Kong. Wanita dan emas memang tidak boleh dipisahkan. Sekelip mata wife Abang Nara dah menuju ke arah Poh Kong. Semangat sungguh!!!

tranz poh kong

Sambil wife Abang Nara tengok-tengok koleksi Poh Kong yang terbaru, sempat jugaklah Abang Nara borak-borak dengan salah seorang pekerja mereka. Rupa-rupanya outlet Poh Kong di Bukit Tinggi ini antara yang terbesar di Malaysia. Pelbagai koleksi ada ditawarkan. Ada Tranz, Anggun, Berlian Hemera dan macam-macam lagilah. Memang kelabu mata dibuatnya.

tranz poh kong

Masuk-masuk je dah ada 3 orang awek Poh Kong tersenyum manja

Selepas memberikan Arissa (anak kedua kami) kepada Abang Nara, wife Abang Nara terus duduk menghadap koleksi Tranz dengan Crystal, salah seorang pekerja Poh Kong di situ. Bagus layanan si Crystal nie. Habis semua jenis koleksi Tranz ditunjukkan kepada wife Abang Nara.

tranz poh kong

gelang dan rantai yang matching daripada koleksi Tranz Classic. Cantik!!!

Tranz ini pun terbahagi kepada 4 jenis iaitu koleksi Nature, Classic, Duet dan Love. Semuanya cantik-cantik belaka. Wife Abang Nara dah rambang mata dibuatnya. Nasib baiklah tak ramai orang di kala kitoarang kat situ. Jadi Crystal pun layan je segala apa yang kitorang nak tengok. Meh ushar gambar-gambar yang sempat Abang Nara snap.

tranz poh kong

nie pun Tranz Classic, pakai pagi raya nie memang kebabom

 

tranz poh kong

Crystal pun nak interframe gak (Tranz Nature). Yang nie pun wife Abang Nara shortlisted kan

 

tranz poh kong

antara koleksi gelang Tranz, rambang mata wei!!!

tranz poh kong

try je pakai dulu, beli tak confirm lagi. Hehehe

Bila dah anak perempuan nie, secara automatiknya memang akan belikan barang kemas untuknya. Alang-alang dah bawak si Arissa sekali ke Poh Kong nie, sempatlah wife Abang Nara cubakan 2,3 rantai kat si Arissa. Makin comel anak Abang Nara disaluti dengan emas. Geram pulak!!!

tranz poh kong

eh,eh kakak nie pakaikan kita gelang emas Anggun Manja la. Sukanya

Rupa-rupanya Poh Kong dah keluarkan koleksi Manja dari Anggun untuk kanak-kanak. Siap boleh matching dengan emak sekali. Apa lagi terus si wife ajak Crystal pergi tengok koleksi Anggun pulak. Wife Abang Nara masa zaman anak dara dulu pun pernah dibelikan oleh emaknya rantai Anggun. Sekarang nie dia kata nak buat dengan Arissa pulak. Amboi macam tradisi plak.

tranz poh kong

maknya try dulu koleksi Anggun. Memukau beb!!!

 

tranz poh kong

yang nie anak plak try rantai. Pun sama cantik!!!

tranz poh kong

antara koleksi Anggun Manja untuk si ibu dan anak

Dekat 2,3 jam juga Abang Nara menemani wife di Diamond & Gold by Poh Kong AEON Bukit Tinggi ini. Banyak sangat koleksi-koleksi yang super best untuk ditatap. Wife Abang Nara bagi double thumbs up dengan pelbagai pilihan yang ada. Abang Nara turut mendapat bisikan yang berbunyi ‘raya nanti kita datang beli kat sini ye’ daripada wife. Abang Nara hanya tersenyum kambing. Hehehe.

tranz poh kong

dah bestfriend dah 2 orang nie

Silalah layari www.pohkong.com.my untuk buat survey dulu koleksi apa yang korang mahukan sebelum melawat cawangan Poh Kong. Tapi kalau nak puas hati betul-betul, memang kena pergi tengok dengan mata sendiri. Pegang-pegang. Amik feel. Memang best. Jangan risau layanan diorang memang tip top punya. Selamat membeli!!!