May 24th, 2018

Proses pengiraan wang tunai didalam beg milik Datuk Seri Najib Razak dan Datin Seri Rosmah Mansor yang dirampas polis dari unit kondominium Pavillion Residences minggu lalu sudah selesai dikira dan jumlah keseluruhannya bernilai lebih RM110 juta.

Berbicara mengenai segala skandal politik dan penyelewengan wang  yang berlaku dalam 1MDB, tidak ramai selebriti yang berani bersuara  mengenainya secara terang-terangan. Namun Chef Wan menerusi akaun Instagramnya nampak tidak takut untuk meluahkan rasa geram serta pendapat tentang segala salah laku pemimpin sebelum ini sehingga menyebabkan negara Malaysia ditimpa pelbagai masalah.

Seram membaca nilai rampasan yang telah dibuat, Chef Wan kritik kemewahan yang dimiliki oleh Najib Razak dan isterinya memang tidak masuk akal berbanding pemimpin terdahulu. Pada masa yang sama, beliau memuji sifat rendah diri dan bersederhana  isteri  Perdana Menteri Malaysia, Tun Siti Hasmah.

Ramai yang bersetuju dengan pendapat Chef Wan dan menyatakan sebagai rakyat Malaysia kita tidak boleh duduk diam dan melihat segala usaha serta titik peluh “dirompak” begitu sahaja. Apa pula kata anda?

Sumber Berita : Instagram Chef Wan & Freemalaysiatoday

November 1st, 2017

Chef selebriti, Datuk Redzuawan Ismail ataupun mesra dengan panggilan, Chef Wan menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang beliau membenci  Datuk Seri Vida,  meskipun sering memuat naik status “menghentam”  jutawan kosmetik tersebut di akaun Instagramnya.

Jujurnya, sama seperti orang lain, saya juga terhibur dengan telatahnya apabila dia muncul di kaca televisyen. Walaupun dikecam dan dikeji, Dr. Vida buat tak tahu, pekakkan telinga.?Karakternya berjaya menarik perhatian sesiapa. Ada yang suka, tetapi ada juga yang sebaliknya. Itu lumrah kerana tidak semua yang kita buat akan disukai ramai.

Setiap kritikan Chef Wan bukanlah untuk menjatuhkan air muka Vida tetapi lebih kepada nasihat agar wanita itu tidak terlalu mempamerkan kemewahannya di media sosial  kerana ia mampu mengundang perkara yang tidak diingini.

Tindakan Dr. Vida yang suka memaparkan kemewahannya di media sosial bukan sahaja boleh disalah tafsir, bahkan akan mengundang padah dan berbahaya sehingga mampu mengancam nyawa. Sebab itu saya menegurnya agar jangan berbuat sedemikian. Bersederhana lebih baik. Saling menasihati itu tandanya sayang, bukan benci.

Sebagai selebriti yang sudah mempunyai pelbagai pengalaman, nasihat Chef Wan itu ada betulnya. Lebih baik untuk bersederhana dalam apa perkara sekali pun agar tidak mengundang fitnah ataupun cakap-cakap yang kurang elok.

Sumber Berita : Utusan Online

March 9th, 2016

Kata orang, kebenaran itu memang pahit untuk ditelan. Selaku seorang chef selebriti yang terkenal seantero dunia, Chef Wan layak untuk memberikan pandangannya tentang chef selebriti yang tumbuh bak cendawan selepas hujan menerusi program realiti televisyen. Bagi Chef Wan, chef-chef ini masih mentah dan kurang pengalaman untuk muncul di kaca televisyen.

chef wan

Secara jujur, hanya ada beberapa orang chef di Malaysia yang mampu membuatkan Abang Nara tidak menukar saluran televisyen. Chef Wan adalah salah seorang daripadanya. Chef-chef yang baru ini memang kurang daya tarikan. Harap muka sahaja kacak dan cantik. Interaksi dan komunikasi dengan penonton memang agak kurang memuaskan. Karisma pun tiada. Kata Chef Wan:-

Saya tidak rasa program realiti yang diperkenalkan untuk melahirkan chef ini membantu mencari seorang chef yang berkualiti untuk berada dan berkomunikasi dengan baik di televisyen. Apa yang saya lihat ialah mereka kurang berpengalaman, masih mentah dan tidak cukup terlatih lagi. Jadi, chef selebriti ini tidak semudah yang mereka sangka.

Banyak kretaria yang penting untuk menjadi seorang chef selebriti, bukan sekadar pandai masak beberapa jenis masakan atau memenangi program realiti untuk melayakkan seseorang mendapat gelaran itu

chef wan

Diharap chef-chef selebriti di Malaysia mengambil berat teguran Chef Wan ini dan berusaha membaiki diri mereka. Sekali sekala turunlah pergi berjumpa dengan Chef Wan untuk meminta tips dan belajar dengannya. Selaku seorang senior, Abang Nara yakin Chef Wan tidak lokek untuk berkongsi segala ilmunya. Chef-chef yang muda ini janganlah pula sombong dan besar kepala. Selaku yang lebih muda, memang adab untuk kita pergi bertemu dengan mereka yang lebih tua. Kalau tak ada usaha sebegini, sampai bila-bila pun akan berada di takuk lama. Tak gitu? Sumber Mstar Online.

August 21st, 2015

Tentu anda semua masih ingat lagi kes dimana Chef Wan telah menegur ahli keluarga beliau yang pemalas langsung tidak membantu beliau dan bangun lambat pada Hari Raya Aidilfitri lepas. Kes tersebut menjadi viral selepas salah seorang ahli keluarga Chef Wan telah tampil dengan kenyataan balas bahawa mereka sebenarnya terpaksa melayan peminat beliau yang tidak putus berkunjung ke rumah mereka.

Tidak mahu terus diperkotak-katikkan oleh Chef Wan, ahli keluarga yang telah dimalukan oleh chef selebriti itu bakal menyaman Chef Wan kerana telah memalukan, mengaibkan dan memfitnah insan-insan yang berada di dalam gambar tersebut.

Sekitar malam tadi, Chef Wan sekali lagi telah memberikan respon kepada mereka yang ingin menyamannya dengan kata-kata yang cukup pedas dan makan dalam.

Berikut adalah kata-kata beliau di Instagram:-

Cucu2 punya pasal. Malas ke tak kuasa ke or penat macam mana pun Atok masuk juga ke dapur buat Marinara Sauce tonight for their dinner. Alhamdullilah. Jgn dah besar buat perangai menyombong mcm si Anjing tu sudah la! Gelak saya mendengar why my sister kata he tried to influenced some of the nephew and nieces to raised money nak cari Lawyer to sue me!

Non of them pay attention to his request. Masing2 nak ganti seluar dalam tu Atok tengok dah berkarat di ampaiyan dan esok lusa dah boleh buat roti jala lagi ada nak sue me? Choi buat sueh aja dengar pun kata Olang Cina! Dia lupa masa kecil makan dari tapak tangan saya dah besar boleh bersikap kurang ajar dan lupakan diri.

This is an example to all anak2 muda bila orang tua menegur perkara yang tak baik kita laku kan ada sebabnya. Esok lusa kita jugak akan mengambil tanggungjawab menjaga anak2 kita sendiri atau pun cucu2 kita sendiri. Silap hari perbuatan kita itu esok Allah balas kan balik kena tepat pada batang hidung sendiri.

Yang Mak bapak pulak jika anak tu buat kesilapan ada la tanggung jawab kita memperbetulkan ini dan bukan menyebelahi mereka. I am sure some of u who have been through this among our siblings knows exactly what im talking about.

Nampaknya perang Chef Wan dan ahli keluarga beliau semakin panas. Pada kami air yang dicincang takkan putus, benda ini boleh sahaja di selesaikan dengan cara baik-baik asalkan kedua-dua pihak bersikap lebih matang. Gaduh-gaduh begini sampai bila pun tiada kesudahannya.