August 21st, 2014

Menarik juga kajian yang dilakukan oleh Felixia Yeap atau lebih dikenali dengan nama Raisyyah Rania selepas memeluk agama Islam. Baru-baru ini Felixia telah berkongsi sekeping gambar dirinya di dalam sebuah kereta Porsche. Gambar tersebut menunjukkan tangannya sedang memegang stereng kereta mewah tersebut. Tujuan utama Felixia berkongsikan gambar ini ialah untuk mengalakkan dirinya bekerja lebih keras dan berkongsi rasa cintanya terhadap kereta.

felixia porsche

Walaupun dengan jelas sudah menulis Porsche tersebut adalah bukan miliknya, masih terdapat komen-komen yang tidak masuk akal diterima oleh Felixia. Antaranya Felixia dikatakan menjual diri untuk memperolehi kekayaan sebegini. Malah ada yang menuduh Felixia masuk Islam kerana mahukan kekasih kaya dan bersikap materialistik semata-mata. Felixia telah memberi komentarnya sendiri berdasarkan kajian yang telah dilakukan. Agak menarik juga penemuan Felixia:-

What I noticed when I tried posting something out of the norm or what was “expected” of me as a newly reverted Chinese-Muslim.

Eg : Something like the picture of my hand on a Porsche steering. Which happened not to be mine, unfortunately. It was a show car.
(Bag is not valid for discussion/debate as it was bought with my own savings a few years back.)

Motive of posting : To encourage and remind myself to work harder, and to share my love for cars which I have always liked since I was in kindergarten.
Being a Muslim now does not mean one cannot indulge in what we used to love before we were Muslim, provided that it is not harmful or haram.

Feedbacks from SOME Muslims :
They tend to zoom into my nails, hand socks and other really small pictures of the picture. They are the ones who expect perfection in a newborn Muslim and that is why our dakwah fail at this point. People would never be perfect and people are afraid to be given the hard pressure to be perfect. Some commented just based on seeing my hand on a luxury car steering lock and not by reading/understanding what was written in the post. Things like calling me Cina bukit melalak, show off, etc.

Feedback from SOME non-Muslims :
They tend to go all hyped up (again also without reading) by assuming I’m selling myself for luxury stuffs and assuming that is why I reverted into Islam. Again, they take one glance of just one picture and ignored all the rest of pictures about the religion that I have been posting and just fire their guns blindly. Happy that they found a “proof” to back up their incapabilities to understand why a Malaysian Chinese girl would suddenly revert into Islam without any materialistic reasons or gain. Some commented vulgarities like I’m selling my ***** and all. One even tried to do reverse psychology and blindly claim and made Islam look like a religion where one is not allowed to enjoy anything from the world. Islam actually encourage one to be successful in the world and afterlife. It’s a balanced religion. That is why we like to wish newborns with “Semoga berjaya di dunia dan akhirat”.

Terribly sorry if this is too frank or hurt anyone’s feeling here.
THANK YOU to those who stood up with a clear mind and understood the greater good of my postings. You guys rock!!!

Again, the Porsche unfortunately isn’t mine…and even if it’s mine, you should be happy. It shows that reverting into Islam does not stop your rezeki and income. That my friend, is already a dakwah point.

Allahuakhbar.

felixia porsche

Biasalah manusia memang begitu. Ada je yang tak puas hati dengan orang lain. Ini memang asam garam kehidupan. Anggap sahaja sebagai satu ujian. Apa pun Abang Nara agak kecewa kerana berdasarkan pemerhatian Abang Nara sebentar tadi, gambar-gambar lama Felixia Yeap masih ada dan tidak dibuang seperti yang dijanjikan. Untuk makluman, Felixia sebelum ini berjanji akan membuang gambar-gambar seksi miliknya sebelum Ramadhan. Sekarang ini Syawal pun dah nak habis. Mungkin Felixia terlupa. Harap-harap boleh disegerakan.

July 13th, 2014

Suci murni sungguh niat saudara baru kita ini. Seperti jutaan umat Islam di Malaysia, Felixia Yeap atau kini dikenali dengan nama Raisyyah Rania melahirkan rasa sedih, kecewa dan pilu melihat kesengsaraan yang sedang dialami oleh rakyat Palestin. Menerima serangan tanpa henti dari Israel sehingga menyebabkan kanak-kanak Gaza terbunuh memang membuatkan hati umat Islam membara dengan kekejaman itu.

fekk

Menggunakan medium blognya, Raisyyah Rania melahirkan rasa ingin berjuang di Palestin dan mati syahid di sana. Mati syahid sesungguhnya memang diimpikan oleh setiap insan beragama Islam. Dapat masuk syurga tanpa dihisab sememangnya idaman setiap orang. Kagum Abang Nara dengan keberanian Raisyyah Rania yang ingin berjuang menentang keganasan Israel di Gaza. Dengan tajuk “Biarlah Palestin Menang”, Raisyyah Rania menukilkan tulisan yang penuh sayu.

Hati ku tak diam meronta-ronta
melihat gambar dan berita
saudara-saudariku diseksa
dibedil dibunuh tanpa rasa
kasihan atau kemanusiaan
inilah dia…dunia akhir zaman

Ingin saja ku ke situ
membantu memberi apa yang perlu
diriku ini yang tidak punya
anak, suami dan keluarga
“Boleh saja!”, teriak hati ku
bujang yang hanya ada seorang ibu

Ingin saja ku kata pada ibu ku yang tua
bekalanku untukmu cukup sampai bila-bila
biarlah anak perempuan mu ini pergi
sesungguhnya semua orang akan mati
jika benar Allah tarik nyawaku di situ
maka syahid dan manislah pemergianku

Tidur ku di tilam empuk ini tak lena
hinanya ku selesa dan kenyang berbuka
bila di situ, mereka lari dari dibedil
namun apakah daya saya ini yang kerdil
hanya doa yang dapat ku beri
maafkan ku ini yang tidak seberani
saudara saudariku di situ yang berjuang
Ya Allah, biarlah Palestin menang!

fekk

Insya Allah sama-samalah kita membantu saudara kita di Gaza dengan cara masing-masing. Kalau rasa nak derma, boleh derma. Sudah banyak cara yang diberikan. Boleh derma ikut SMS lagi sekarang ini. Kalau nak boikot pun boleh boikot, Buatlah yang mana termampu. Yang pasti, banyakkan berdoa agar kemenangan menjadi milik kita. Insya Allah makbul lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan ini. Semoga saudara-saudara kita di Palestin akan terus berjuang. Amin!!!

  

July 9th, 2014

Baru-baru ini telah tersebar gambar Felixia Yeap atau nama Islamnya Raisyyah Rania dengan seorang lelaki. Khabar angin bertiup kencang bahawa si lelaki yang bernama Raja Zainal Badri ini adalah kekasih Raisyyah. Memang ramai jejaka yang kecewa apabila khabar ingin bertebaran. Tambah kecewa sebab boleh tahan kacak juga orangnya Raja Zainal ini. Sekali pandang, kedua-duanya memang sama cantik dan sama padan kan?

raja zainal

Walaupun sudah menafikan bahawa Raja Zainal itu bukan kekasihnya, ramai yang membuat tanggapan bahawa Raisyyah Rania memeluk Islam kerana mahu berkahwin dengan orang kaya. Abang Nara tak tahulah sama ada Raja Zainal itu kaya atau pun tak. Namun menerusi sebuah video yang dikongsikan oleh Raisyyah Rania di Facebooknya, bekas model ini tidak menolak sekiranya sudah tertulis bahawa jodohnya adalah seorang lelaki kaya.

Bagi Raisyyah, kalau ya pun betul-betul kahwin dengan orang kaya atau anak orang kaya pun di masa depan, kalau itulah jodoh Raisyyah yang ALLAH tentukan, ALLAH rancangkan untuk Raisyyah, siapa Raisyyah untuk mempertikaikan dan menolak jodoh tersebut. Kalau jodoh datang masa ini, Raisyyah rasa memang wajar Raisyyah terima jodoh.

Hmmmm. Abang Nara pelik juga kenapa nak kecoh kalau si Raisyyah Rania nie nak kahwin dengan lelaki kaya. Kalau Abang Nara jadi perempuan pun, mestilah nak cari suami yang berduit sedikit. Takkanlah nak cari suami miskin kot. Takderlah sampai tahap kaya macam Bill Gates tue, tapi kalau dapat suami yang boleh tanggung belanja makan minum dan shopping apa yang patut, itu pun dah cukup. Tapi tak adalah tengok kaya je terus nak kahwin. Ada la kriteria lain jugak. Tak gitu? Setakat kawan perempuan Abang Nara, tak ada la plak rasanya pernah diorang cakap nak suami miskin. Semuanya nak suami yang boleh beri mereka keselesaan hidup. Apa kata anda?

UPDATE: Bukanlah Abang Nara nak kata asal laki kaya je terus ok nak kahwin. Kalau laki tue kaya, beriman dan boleh bimbing kita, maka sesuailah dipilih untuk jadikan suami. Tapi kalau laki tue kaya pun tak kaya sangat, hidup suka berjoli, tak reti nak berjimat cermat, takkan dengan yang tue pun kita nak kawin kan?

P.S: Nak buat logo untuk bisnes/persatuan/entiti anda? LIKE page DesaKreativ untuk design professional dengan harga terendah dipasaran!

Design terbaik dan professional , harga terendah di pasaran.

July 7th, 2014

Hari ini Abang Nara ingin berkongsikan sedikit informasi mengenai pakaian muslimah dengan anda semua. Kebiasannya orang menganggap memakai pakaian muslimah adalah tidak mengikuti trend semasa dan membuatkan diri kita nampak lebih tua. Malah ada segelintir kaum Adam menganggap kaum Hawa yang mengenakan pakaian muslimah sebagai mereka yang kolot dan tidak mengikuti fesyen terkini. Namun sekarang ini, pakaian muslimah semakin mendapat tempat di kalangan kaum Hawa dan mampu menyerlahkan kejelitaan seseorang.

felixia yeap

Kalau zaman mak ayah kita, memang tak banyak pilihan untuk pakaian muslimah. Yang ada pun cuma jubah je. Itu yang kalau kita tengok gambar mak kita masa muda-muda, kadang-kadang rasa nak tergelak pun ada. Namun untuk generasi kita, semakin banyak pilihan yang ada untuk pakaian muslimah sampai boleh kelabu mata dibuatnya. Kesemuanya cantik-cantik dan menepati syariat.

felixia yeapNamun dengan lambakan pakaian muslimah di pasaran sekarang ini, kita harus lebih berhati-hati apabila memilih pakaian yang mahu digayakan agar ia menepati garis panduan yang telah disediakan oleh Islam. Antaranya ialah:-

1. Jangan berpakaian ketat, longgarkan pakaian anda. Nanti timbul fitnah pada agama dan jadi bahan tatapan pada tempat-tempat tertentu pulak yang tu yang tak elok
2. Labuhkan shawl atau hijab (kena tutup dada ya).
3. Ikhlaskan hati mu kerana Allah – buat kerana ingin menutup aurat dan bukannya nak tarik perhatian orang lain.

Sebagai contoh, mari kita lihat bagaimana Felixia Yeap atau Raisyyah Rania menggayakan pakaian muslimahnya:-

felixia yeap

Longgar, tidak menampakkan bentuk badan namun masih tetap menyerlahkan kejelitaan Felixia Yeap. Cantik bukan pakaian muslimah serba merah ini? Red Long Cardigan berharga RM34.00 dan Palazzo pula pada harga RM32.00.

felixia yeap

Jubah berwarna pink dipadankan dengan beg berwarna pink memang akan menyerlah lagi keayuan mana-mana wanita yang memakainya. Beg tangan pada harga RM21.20 dan jubah pink pula berharga RM58.90 sahaja.

felixia yeap

Double-toned jubah ini menggunakan konsep 2 warna yang sepadan dengan rekaan lace pada hujungnya. Pasti akan membuatkan anda terasa seperti seorang puteri apabila menggayakannya. Harganya? Murah je. Hanya RM39.90 sahaja.

felixia yeap

Mengambil inspirasi daripada kecantikan burung merak, bahagian tengah pakaian muslimah ini adalah daya penarik utama yang pastinya akan menambahkan kejelitaan si pemakainya. Anda boleh mendapatkan pada harga RM39.90.

felixia yeap

Baju Muslimah Berlin Maxi Set ini pula hadir bahagian atas yang longgar dengan warna serta corak yang menarik. Kesemuanya hanya RM42.00 sahaja. Murah tetapi cantik kan?

Sebenarnya jika kita pandai memilih, bergaya sebagai seorang muslimah bukanlah satu perkara yang mahal. Bersempena dengan raya yang bakal hadir, nile.com.my Malaysia Online Shopping kini menawarkan pelbagai reka bentuk pakaian muslimah seperti tudung, jubah dan juga muslimah dress pada harga yang sangat-sangat berbaloi.

felixia yeapDan anda juga akan layak menerima penghantaran PERCUMA dengan setiap pembelian minimum bernilai RM48 di nile.com.my. Lebih maklumat mengenai penghantaran PERCUMA ini boleh dibaca di sini. Nak bergaya dengan baju muslimah? Tapi tak nak mahal? Kunjungilah nile.com.my sekarang! Selamat Menyambut Ramadhan Al – Mubarak & Selamat Menunaikan Ibadat Puasa.
What’s More….