September 24th, 2012

Sedih sungguh Abang Nara membaca luahan hati Othman Hafsham ini. Menurut Othman, selama ini Media Prima dan Astro membayar hasil karya penggiat seni dengan harga yang murah dan mendukacitakan. Namun oleh kerana tiada pilihan lain, nak tak nak mereka terpaksa juga menjual produk yang dihasilkan kepada stesen-stesen ini.

othman hafsham

Inilah yang terjadi bila monopoli terjadi. Sedikit luahan hati Othman Hafsham yang diterbitkan menerusi Pancaindera semalam untuk tatapan anda:-

Advertisement

Media Prima misalnya telah memonopoli empat buah stesen televisyen di bawahnya. Bayaran yang diberikan kepada hasil seni kita teramat mendukacitakan tetapi penggiat seni tiada pilihan untuk menjual hasil produk mereka. Bayangkan Media Prima sahaja ada empat stesen televisyen dan semua menetapkan harga yang sama dan murah. Macam mana kami semua nak hidup.Bukan sekadar bayaran yang terlalu murah, bahkan ada bayaran sampai sekarang tidak dibayar penuh. Mereka (stesen televisyen) sepatutnya memikirkan tentang perasaan kami dan jangan hanya mengaut keuntungan semata-mata. ?Terus terang saya cakapkan, kami semua memerlukan duit untuk pusing balik modal kami. Kami bekerja untuk duit bukan syok sendiri.?Saya harap jumlah bayaran perlulah diubah mengikut peredaran zaman sekarang. Bayaran untuk satu skrip atau drama yang sudah siap tidak berubah sejak berzaman lamanya

Namun menurut Othman Hafsham, hanya stesen RTM sahaja yang membayar pihak industri seni dengan harga yang setimpal dengan kerja yang dilakukan.

Bukan saja Media Prima, Astro pun sama. Sepatutnya mereka syarikat besar jadi bayaran juga perlulah besar, saya bukan menuntut untuk diberi bayaran yang cukup tinggi tetapi biarlah memadai dengan penat lelah kami menyiapkan naskah tersebut.

Kesian kan? Mungkin sebab itu kita selaku penonton-penonton sering disajikan dengan drama-drama yang kurang bermutu tinggi. Bukan salah pihak produksi sepenuhnya. Kalau memang tak ada duit, macam mana nak hasilkan sesuatu yang bagus? Semoga pihak-pihak yang terlibat membuka mata dan berjuang untuk mempertahankan hak mereka.

othman

P.S: Tunggu apa lagi? Dapatkan jubah berkualiti tinggi ini dengan harga SERENDAH RM69 sahaja. Pasti anda akan kelihatan lebih sopan, anggun dan menawan. Klik di sini untuk membuat tempahan atau sebarang pertanyaan.

Advertisement
July 14th, 2011

drama melayu terbaik

Di hari Khamis yang hujan turun renyai-renyai, Abang Nara ingin bertanya apakah drama Melayu terhebat yang anda pernah tonton selama ini? Bukan apa, semenjak dua ini Abang Nara tengah melayan cerita drama Dewa Cinta. Dengar cerita drama ini diadaptasi dari novel. Abang Nara rasa ceritanya best tapi lakonan Iqram di dalam drama tersebut agak mengecewakan.

Dulu masa Nora Elena, Adamaya tengah femes Abang Nara tak sempat nak tengok. Sekarang ini baru Abang Nara nak berjinak-jinak tengok drama Melayu. So nak tahu apa drama paling best korang pernah tengok. Boleh la Abang Nara download atau tengok kat TONTON nanti.

Advertisement

Jangan segan-segan nak share pendapat korang di ruangan komen.

P.S: Untuk pengguna Android, sila gunakan apps ini untuk jimatkan bateri smartphone anda.

Advertisement
February 28th, 2011

drama trilogi cinta

Siapa yang tak pernah tengok drama Trilogi Cinta sila angkat tangan sekarang? Kalau anda tak pernah tengok, maknanya anda terlepas satu drama yang hebat gila. Ini bukan propaganda tapi ini kenyataan. Drama yang diadaptasi daripada novel ini sememangnya superb. Lakonan Fauziah Gaus, Rosyam Noor dan Amyza Aznan memang mantap-mantap gila. Respek!!!

Abang Nara ada tanya-tanya jugak kat Facebook BeautifulNara tentang drama Trilogi Cinta ini. Dan ternyata ramai sungguh pembaca BeautifulNara yang layan drama ini. Bukan itu sahaja, kebanyakan yang tengok drama ini memang pernah baca novel hasil tulisan Sharifah Abu Salem. Bukan 1 novel, tapi 3 buah novel hasil tulisannya dijadikan drama Trilogi Cinta. Hebat kan?

Advertisement

Semalam pulak Abang Nara ada terima email daripada seorang pembaca BUKAN Melayu yang minta Abang Nara promotekan drama ini. Nampak tak betapa hebatnya drama ini sampai penonton bukan Melayu pun layan. Kalau korang belum tengok, drama Trilogi Cinta ini ditayangkan setiap Ahad, Isnin dan Selasa jam 10 malam. So jangan lupa tengok tau.

Apa pendapat anda yang layan drama ini? Best ke tak best?

 

Advertisement
February 18th, 2011

Sesungguhnya video ini memang sangat pedas dan perit. Lagi-lagi kalau anda penerbit drama/filem tempatan. Kelakar gila tapi memang betul pun apa yang diperkatakan . Sesungguhnya drama dan filem Malaysia ada kebanyakan adegan-adegan dalam video di atas.

Banyak lagi video-video best daripada brother ini. Sila ushar YouTube Channel dia untuk banyak lagi video yang boleh menggeletek usus anda.

Advertisement

P.S: Lepas tengok video ini pasti anda taknak buang sampah dah.

Advertisement