Written by AbangNara | July 20th, 2017

Malaysia adalah sebuah negara yang aman, makmur dan sejahtera. Abang Nara bersyukur dilahirkan di Malaysia. Makanan banyak yang sedap, tempat percutian banyak best-best, awek ramai yang cun melecun, rakyat yang sangat peramah serta mesra dan macam-macam lagilah ke”best”an Malaysia yang tidak ada di negara lain.

digi jomprepaid

salah seorang awek cun yang berjaya Abang Nara ngorat dan jadikan bini. Hehehe.

Namun ada juga beberapa perkara di Malaysia ini yang seringkali membuatkan Abang Nara stress. Memang naik geram bila perkara-perkara ini terjadi di depan mata. Biasalah mana ada negara yang sempurna kan? Antara perkara-perkara itu ialah:-

Meja makan yang berterabur umpama dilanda garuda

digi jominternet

Bayangkan bila anda masuk KFC, order “snack plate” dan nak pergi duduk di meja untuk menjamu selera, tup-tup meja tersebut bersepah macam kat atas nie. Tak ke stress? Jarang Abang Nara jumpa rakyat Malaysia yang mengemas meja selepas makan di restoran “fast food”. Lepas kenyang makan terus chow. Tak ada sekelumit pun rasa di hati nak angkut tray sisa makanan ke tempat yang sepatutnya. Tak pasal-pasal kita yang baru nak makan nie terpaksa kemaskan. Terus hilang selera. Terus kepala berdenyut sebab stress memikirkan tahap kemalasan rakyat Malaysia. Camner kita nak maju kalau kemas meja pun tak mahu?

Masuk simpang/tukar arah tak bagi signal

digi jominternet

Setiap hari, Abang Nara akan memandu kereta untuk membawa anak-anak ke sekolah. Setiap hari jugaklah kadar stress Abang Nara menjadi tinggi. Mana taknya, hampir kesemua pemandu di Malaysia ini memang tak pandai nak bagi signal bila nak masuk simpang atau tukar lane. Fuh!!! Agaknya diorang nie ingat kita boleh baca isi hati dia. Dah banyak kali Abang Nara hampir ter”eksiden” kerana kemalasan pemandu-pemandu sebegini. Bukan susah pun nak tolak menatang signal tue. Agaknya pemandu di Malaysia ini ramai yang cacat sebelah tangan kot. Itu yang tak boleh nak bagi signal.

Kaunter punya banyak, bukak satu je

digi jominternet

Perkara yang amat Abang Nara takuti apabila ada urusan di kaunter seperti pejabat pos, tiket bas, bayar bil, buat passport, buat kad pengenalan dan sebagainya ialah melihat “signage” di atas. Daripada 10 kaunter yang dibina begitu cantik dan kukuh, 9 tutup dan hanya 1 dibuka. Entah kenapa itulah nasib yang menimpa Abang Nara setiap kali ada urusan sebegini. Pedih jiwa raga. Buang masa dan buang tenaga, tapi nak tak nak kena tunggu jugak sebab nak kena setelkan urusan tersebut. Stress!!!

Beratur punya lama, bila nak order dia tanya “apa yang best sini”?

digi jominternet

Perkara ini terjadi ketika Abang Nara balik kampung beraya di Jasin bersempena Aidilfitri lalu. Hari raya kedua Abang Nara teringin nak makan KFC. Jadi Abang Nara pun pergilah KFC Jasin. Orang memang ramai. Tapi Abang Nara beratur dengan tabah. Setelah 20 minit, tibalah giliran orang di depan Abang Nara. Ingatkan dia akan order dengan cepatlah sebab dah punya lama beratur mesti dah fikir nak makan apa. Sekali tue dia boleh tanya “apa yang best ek kat sini?”. Siap layan borak tanya menu yang popular, Lepas ue dia bleh tukar order 3,4 kali. Taknak yang tue, yang nie tak jadilah, eh yang nie mahal sangat. Banyak pulak songeh dia. Dalam hati Abang Nara berkata “kau beratur lama-lama tadi fikirlah siap-siap nak makan apa. Apa lahanat sangat kau nie”. Terbakor dan stress jiwa serta minda Abang Nara dengan perangai orang sebegini.

Kuota Internet Cepat Habis!

digi internet

Di zaman Facebook, Instagram dan Twitter ini, memang stress otak dibuatnya kalau data tak ada untuk layan Internet. Macam mana kita kongsi gambar OOTD, nak update status kat FB dan nak ushar gosip terbaru di BeautifulNara? Guna bukak YouTube kejap je dah abis kuota. Tak sempat nak buat apa-apa. Stress kepala otak dibuatnya.

Sebab tuelah bila ada orang mintak pendapat Abang Nara tentang plan prepaid yang terbaik, tanpa ragu-ragu Abang Nara akan jawab “Digi Prepaid”. Anda boleh #JomInternet cara mu dengan Digi Prepaid Live, dapat 2GB high-speed internet dengan RM3 saje setiap hari. Dengan Digi Prepaid Live ini, korang nak layan YouTube sampai lebam, upload gambar kat Instagram berpuluh keping, share status FB berkali-kali pun data tak akan habis punya. Cara anda, Internet anda. Suka hati nak buat apa.

Maklumat lanjut layari http://bit.ly/narafbx.

Written by AbangNara | January 20th, 2017

Rabu lalu bersamaan 18 Januari, Abang Nara telah pun menghadirkan diri ke ERA Digital Muzik Awards 2016 (ERADMA2016) yang telah berlangsung di MaTiC Jalan Ampang. Fuh. Memang meriah dan happening sangat-sangat. Anugerah yang julung-julung kalinya berlangsung ini telah pun dijana oleh Digi Prepaid Live yang memberi 8GB data percuma untuk streaming muzik dan video pada setiap bulan.

era digital muzik awards

Ribuan rakyat Malaysia telah pun menonton ERADMA2016 secara langsung di Facebook Era FM. Apa yang menariknya tentang anugerah ini adalah kehadiran para selebriti media sosial. Bukan calang-calang yang hadir. Antaranya Luqman Podolski, Sterk Production dan ramai lagi.

sterk

Artis-artis tempatan turut sama hadir memeriahkan lagi ERADMA2016 ini. Antaranya Ayda Jebat, Faizal Tahir, Aiman Tino, Suffian Suhaimi dan ramai lagi. Sebenarnya ERADMA2016 ini bolehlah dikatakan anugerah untuk menghargai penyanyi-penyanyi baru. Hanya 6 kategori dipertandingkan dan para pemenangnya ialah seperti di bawah:-

1. Kategori Penyanyi Kolaborasi Terbaik 2016 – Faizal Tahir
baru2. Kategori Lagu Nyanyian Semula Terbaik 2016 – Haqiem Rusli

16113396 10155167940277345 4865084071863270215 o

3. Kategori Lagu Paling Emo 2016 – Aiman Tino

4. Kategori Temubual Tetamu Terbaik Carta ERA 40 – Ayda Jebat
baru5. Kategori Lagu Paling Lama Dalam Carta ERA 2016 – Syamel

16179297 10155167941082345 6829387259740621959 o

6. Kategori Penyanyi Harapan Baru Pilihan DiGi – COV

eradma2016

Sebelum majlis bermula, Abang Nara sempat membuat sedikit temubual bersama Luqman Podolski dan juga Altimet. Memang kelakar sungguh Luqman tue. Nak terburai perut Abang Nara.

Secara keseluruhan, ERADMA2016 memang sempoi, meriah dan happening. Abang Nara suka sebab ia berlangsung dalam tempoh masa 1 jam sahaja. Tak lebih tak kurang. Semuanya berjalan dengan lancar. Lagi best sebab hos untuk ERADMA2016 ialah Nabil Ahmad. Memang kelakar. Persembahan pun mantap-mantap semuanya terutama dari Altimet, Suffian Suhaimi, Aiman Tino dan Ayda Jebat. Bagi Abang Nara, paling best tentang ERADMA2016 ialah usaha mereka untuk memperkenalkan selebriti-selebriti YouTube, Vine dan Instagram. Mereka ini selalu buat video yang kelakar-kelakar dan menghiburkan hati kita semua. Sekali sekala bagi diorang femes apa salahnya kan?

era dma

Terima kasih kepada Digi Prepaid Live yang telah sudi menjemput Abang Nara. Untuk pengetahuan anda, ERADMA2016 boleh ditonton secara percuma sekiranya anda pengguna Digi kerana ada 8GB kuota data percuma untuk streaming video dan muzik. Confirm tak habis data sampai bila-bila. Untunglah pengguna Digi.

digi

Semoga Era Digital Muzik Awards akan diteruskan pada tahun-tahun hadapan. Tak sabar Abang Nara untuk pergi sekali lagi. Tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Kepada pihak penganjur, tahniah juga diucapkan kerana majlis yang sungguh awesome.

Written by AbangNara | January 19th, 2017

Semalam telah pun berlangsung Anugerah Era Digital Muzik Awards di MATIC Jalan Ampang. Anugerah yang buat pertama kali dianjurkan ini telah berlangsung dengan meriah sekali. Ia telah dijana dengan Digi Prepaid Live yang memberikan 8GB percuma setiap bulan untuk streaming video dan muzik.

dma

Anugerah ini hanya boleh ditonton menerusi Facebook Era FM. Memang sangat-sangat digital. Nanti Abang Nara akan kongsikan lebih mendalam tentang Anugerah Era Digital Muzik Awards ini. Buat masa ini, jom kita layan beberapa keping gambar sekitar malam tersebut. Memang happening sangat-sangat. Sumber FB Era.

 
Written by AbangNara | December 15th, 2016

Hujung minggu adalah waktu yang ditunggu-tunggu oleh Abang Nara. Inilah masanya untuk Abang Nara spend time dengan family tercinta, pergi makan kat luar, bawak anak jalan-jalan dan bershopping barang dapur bersama wife.

new digi

Namun kadangkala tak semua yang kita rancang boleh dilaksanakan. Tup-tup anak demam jadi terpaksalah terperap di rumah je. Bila berada di rumah semata-mata, terasa lambat masa berlalu. Kebosanan mula menyelimuti diri. Jadi ini yang Abang Nara lakukan untuk menghilangkan kebosanan di hujung minggu.

1.Main game online bersama Aariz
online gameAariz sekarang dah hampir 5 tahun. Salah satu hobi dia ialah main game online dan tengok YouTube. Boleh tahan juga kehebatan Aariz bermain game online terutamanya game racing kereta. Kagum Abang Nara dibuatnya. Jadi Abang Nara akan ambil 2 biji bantal, kami bersama-sama akan baring dan main bersama-sama. seronok juga sekali-sekala bergelak ketawa melihat gaya serius Aariz bermain game.

2.Stream video Facebook dan update status sebanyak mungkin

digi

Sekarang ini Abang Nara tengah gila layan lawak-lawak Harith Iskander di Facebook. Amboi kelakar sungguh. Itu belum kira video-video viral yang bersepah di Facebook. Semuanya Abang Nara layan sampai lebam di hujung minggu. Tak yah risau bab data tak cukup sebab Abang Nara menggunakan plan postpaid terbaru Digi yang memberikan UNLIMITED 4G INTERNET di hujung minggu. Klik je butang play tanpa sebarang rasa gementar. Unlimited beb!!! Bulan-bulan kena bayar RM110 sahaja.
new digi

3. Layan YouTube sambil makan kuaci

youtube

Disebabkan Abang Nara dah ada unlimited 4G Internet di hujung minggu bersama Digi, satu lagi aktiviti yang sering Abang Nara lakukan ialah mainkan video YouTube di televisyen. Lepas tue semua anak beranak terbaring layan YouTube. Best sangat-sangat. Tapi Abang Nara ngan wife terpaksa menadah mata menonton kartun-kartun kegemaran anak-anak. Demi anak-anak tercinta, semua pun sanggup kita lakukan. Iyer tak?

new digi

P.S: Selain itu untuk plan RM110 sebulan dari Digi ini, Abang Nara juga dapat unlimited calls ke semua network, kuota internet 25GB setiap bulan (tak termasuk weekend), boleh internet rollover 3GB ke bulan seterusnya setiap bulan, dan yang tak kurang bestnya, free roaming di 5 buah negara (Myanmar, Thailand, Indonesia, Brunei, Singapore). Sesuai sangat kalau anda jenis selalu travel. Klik sini untuk maklumat lanjut.

new digi

4. Download movie dan lagu dengan penuh ketenangan

new digi

Uish lagu nie best jugak, lagu tue best juga, movie nie tak tengok lagi, argh video nie tak habis tengok ari tue. Tak perlu nak gelabah buat kira-kira cukup ke tak data untuk download semua lagu dan movie feveret, tekan je download all. Kata hujung minggu unlimited 4G data dengan Digi? Keep calm and go on downloading!!!

Banyak lagi lah aktiviti-aktiviti hujung minggu yang Abang Nara lakukan di hujung minggu untuk mengelakkan kebosanan. Korang pun mesti ada akvititi korang yang tersendiri kan? Apa kata kongsikan di ruangan komen? Dan jangan lupa cekidaut laman web Digi dekat http://bit.ly/2h4Tvwj untuk mengetahui lebih lanjut tentang plan terbaru postpaid mereka. Selamat mencuba!!