Written by AbangNara | June 7th, 2018

Ramadhan hanya tinggal lebih kurang seminggu sahaja lagi. Inilah masa yang terbaik untuk kita merebut peluang menambah pahala. Di bulan mulia inilah, pahala kita akan  dilipatgandakan olehNya.  Jadi untuk memudahkan anda membuat pahala, izinkan Abang Nara nak kongsi 5 cara mudah yang boleh anda cuba.

ramadhan niatbersama

1. Bayarkan juadah berbuka di bazar Ramadhan

ramadhan niatbersama

Pelbagai juadah berbuka yang popular seperti roti john, roti jala, nasi ayam, nasi beriani dan kuih muih ada dijual di bazar Ramadhan. Anda boleh “bersedekah” dan menambah pahala dengan cara “membayarkan terlebih dahulu” (pay it forward dalam bahasa omputihnya) kepada empunya kedai untuk membolehkan pengunjung seterusnya tidak perlu membayar untuk membeli juadah berbuka di gerai tersebut. Contohnya anda pergi ke kedai jual karipap, anda hulurkan RM100 kepada makcik kedai itu dan berkata “makcik, tolong ye bagikan karipap FREE sampai habis nilai RM100 nie. Saya nak belanja orang berbuka.”. Mudah kan?

2. Membelanja rakan-rakan/ahli keluarga/mereka kurang bernasib baik berbuka puasa

ramadhan niatbersama

Sesungguhnya Rasullah S.A.W telah bersabda “Sesiapa yang menjamu orang untuk berbuka, baginya pahala seperti pahalanya”. Ini bermakna kalau kita mengeluarkan sedikit wang belanja untuk membeli juada berbuka buat ahli keluarga, rakan-rakan atau mereka yang kurang bernasib baik, Insya Allah pahala berpuasa kita pun akan berlipat kali ganda. Nak lagi bagus, bawalah mak ayah berbuka puasa di luar pada hujung minggu ini. Dapat pahala gembirakan hati orang tua dan pahala membelanja orang berbuka puasa. Kombo terbaik!!!

3. Bangun malam mencari Lailatul Qadar

ramadhan niatbersama

Ha, confirm ramai pembaca BeautifulNara yang terus masuk tidur selepas selesai menunaikan solat terawih kan? Jangan lupa untuk memasang alarm kerana kita sekarang dah berada di 10 malam terakhir. Inilah peluang untuk kita melipatgandakan pahala kita seumpama 1000 bulan dengan mencari malam Lailatul Qadar. 1000 bulan ini adalah bersamaan dengan 83 tahun. Sekali kita jumpa Lailatul Qadar, Insya Allah cukup pahala kita untuk seumur hidup. Amin!!!

4. “Topup”kan akaun Digi keluarga/kawan-kawan anda

Sempena bulan Ramadhan ini, Digi telah melancarkan inisiatif #NiatBersama demi mengajak semua pengguna Digi melakukan amal kebaikan dan kebajikan dengan niat yang ikhlas, suci dan murni. Bersempena #NiatBersama ini juga, Digi turut menyediakan satu cara untuk kita selaku pengguna Digi menambah pahala di samping berpeluang memenangi hadiah-hadiah yang awesome.
ramadhan niatbersamaCara nak mengumpul pahala bersama Digi sambil berpeluang menang hadiah-hadiah best ini ialah dengan ini meng“topup”kan akaun Digi kawan-kawan/ahli keluarga tercinta menerusi applikasi MyDigi. Dengan minimum “topup” RM15, kita akan dapat 1 Digi Share Reload Badges. Kumpulkan sampai 5 badges untuk membolehkan korang beraya dengan salah satu hadiah awesome di bawah:-

Pemenang Pertama > Samsung Galaxy Note 8
Pemenang Kedua > Vivo Y66
Hadiah saguhati > RM50 Digi Cash Voucher

ramadhan niatbersamaKalau anda blur tak tak tahu macam nak “topup”kan orang lain menerusi applikasi MyDigi, sila ikut langkah-langkah di bawah:-

1. Download dulu applikasi MyDigi di Google Play Store atau Apple Store

mydigi

nak check balance Internet boleh, nak dapat diskaun boleh, rewards pun banyak. Terbaik kan app MyDigi nie?

2. Bukak applikasi MyDigi dan pilih Digi Share

ramadhan niatbersama

3. Masukkan nombor mereka yang bertuah itu

ramadhan niatbersama

4. Topupkan nombor tersebut dengan minimum RM15.

ramadhan niatbersama

5. Kumpul 5 Digi Share Reload Badges untuk menangi hadiah-hadiah

ramadhan niatbersama

Senang kan? Kalau tak menang pun, at least kita dah berjaya menggembirakan hati kawan-kawan/ahli keluarga dengan memberikan memang “reload” percuma. Insya Allah pemberian dengan ikhlas ini akan membolehkan kita mendapat pahala yang berlipat kali ganda. Terima kasih Digi atas inisiatif #NiatBersama ini. Sekurang-kurangnya kita mempunyai alternative untuk melakukan ibadah dan menambah pahala dengan cara yang unik dan menarik. Maklumat lanjut boleh layari https://new.digi.com.my/promotion/mydigi-raya-campaign.

5. Bayar zakat fitrah secepat mungkin

digi

Spiderman pun tak lupa bayar zakat, korang jangan wat-wat lupa plak

Ha, ini satu perkara mudah untuk menambah pahala yang sering dilupai sehingga kita suka buat last-last minute. Bayar zakat fitrah ini sangat bagus jika dilakukan di awal bulan Ramadhan agar memudahkan pihak berkenaan mengagihkannya kepada mereka yang memerlukan. Jangan lupa untuk membayar zakat fitrah buat isteri dan anak-anak sekiranya anda merupakan seorang ketua keluarga. Selalunya kaunter pungutan zakat fitrah akan dibuka di shopping mall, bazar ramadhan dan masjid-masjid sepanjang bulan ini. Jadi silalah cepat-cepat pergi bayar. Jangan lengahkan.

Written by AbangNara | February 5th, 2018

Abang Nara yakin ramai pembaca BeautifulNara yang merupakan kaki wayang. Memang seronok tengok movie di panggung wayang dengan sound systemnya yang mengasyikkan, skrin yang amat luas dan juga tempat duduk yang selesa.

digi gsc

GSC, salah satu panggung wayang fevered Abang Nara

Sekarang ini memang banyak movie best yang sedang ditayangkan. Kalau nak tengok kesemuanya di panggung wayang , memang boleh habis separuh gaji. Memang tiket wayang agak mahal sekarang ini. Namun anda tak perlu risau!!! Abang Nara ada 1 jalan penyelesaian mudah yang bakal membolehkan anda melayan movie sampai lebam tanpa mencederakan akaun bank anda.

gsc digi

Berita baik untuk para pelanggan Digi, korang boleh beli tiket pada hari Khamis pada harga RM8.99 tapi tak perlu pun tengok pada hari tersebut. Suka hatilah nak tengok hari Sabtu ke, Jumaat ke, Isnin minggu depan ke. Terpulang pada anda. Cuma hanya perlu pergi beli pada hari Khamis sahaja. Cara nak dapatkan tawaran SUPERDEAL ini pun tersangatlah MUDAH. Anda hanya perlu membeli tiket wayang voucher di MyDigi App Superdeals Thursday!!

gsc digi

gsc digi

tersenyum girang Abang Nara bila dapat tau pasal promosi awesome ini

Ha, amcam? Memang best kan? Sebenarnya banyak lagi promosi dan tawaran yang super duper best di applikasi MyDigi. Bukan sekadar tawaran tiket wayang GSC RM8.99 ini sahaja. Bersepah-sepah banyak offer lain. Sekiranya korang tak download lagi applikasi ini, memang korang rugi yang amat sangat. Antara benda best lain yang korang boleh perolehi menerusi applikasi MyDigi ini ialah:-

1. Diskaun sehingga 75% bila book hotel di Agoda
gsc digi

2. Diskaun 20% bila shopping di Zalora
gsc digi

3. Diskaun 32% untuk tiket masuk Sunway Lagoon

gsc digi

Banyak lagi sebenarnya tawaran dan promosi best yang boleh didapati menerusi applikasi MyDigi. Kalau nak tulis satu persatu, 30 mukasurat pun tak akan habis. Korang kena pergi check it out sendiri di www.digi.my/gsc-nara. Untuk makluman, korang juga boleh topup kredit, periksa bil semasa, share kuota Internet, bayarkan bil dan sebagainya menerusi applikasi MyDigi ini. Segala-galanya di hujung jari. Very the easy!!!

gsc digi

Jadi tunggu apa lagi? Jadilah pengguna Digi hari ini juga sekiranya anda masih belum bertukar. Kalau anda memang sudah bergelar pengguna Digi, download applikasi MyDigi sekarang juga dan nikmati pelbagai tawaran, promosi dan ganjaran awesome menerusinya. Selamat mencuba dan selamat menonton wayang sampai lebam. Maklumat lanjut layari www.digi.my/gsc-nara.

Written by AbangNara | July 20th, 2017

Malaysia adalah sebuah negara yang aman, makmur dan sejahtera. Abang Nara bersyukur dilahirkan di Malaysia. Makanan banyak yang sedap, tempat percutian banyak best-best, awek ramai yang cun melecun, rakyat yang sangat peramah serta mesra dan macam-macam lagilah ke”best”an Malaysia yang tidak ada di negara lain.

digi jomprepaid

salah seorang awek cun yang berjaya Abang Nara ngorat dan jadikan bini. Hehehe.

Namun ada juga beberapa perkara di Malaysia ini yang seringkali membuatkan Abang Nara stress. Memang naik geram bila perkara-perkara ini terjadi di depan mata. Biasalah mana ada negara yang sempurna kan? Antara perkara-perkara itu ialah:-

Meja makan yang berterabur umpama dilanda garuda

digi jominternet

Bayangkan bila anda masuk KFC, order “snack plate” dan nak pergi duduk di meja untuk menjamu selera, tup-tup meja tersebut bersepah macam kat atas nie. Tak ke stress? Jarang Abang Nara jumpa rakyat Malaysia yang mengemas meja selepas makan di restoran “fast food”. Lepas kenyang makan terus chow. Tak ada sekelumit pun rasa di hati nak angkut tray sisa makanan ke tempat yang sepatutnya. Tak pasal-pasal kita yang baru nak makan nie terpaksa kemaskan. Terus hilang selera. Terus kepala berdenyut sebab stress memikirkan tahap kemalasan rakyat Malaysia. Camner kita nak maju kalau kemas meja pun tak mahu?

Masuk simpang/tukar arah tak bagi signal

digi jominternet

Setiap hari, Abang Nara akan memandu kereta untuk membawa anak-anak ke sekolah. Setiap hari jugaklah kadar stress Abang Nara menjadi tinggi. Mana taknya, hampir kesemua pemandu di Malaysia ini memang tak pandai nak bagi signal bila nak masuk simpang atau tukar lane. Fuh!!! Agaknya diorang nie ingat kita boleh baca isi hati dia. Dah banyak kali Abang Nara hampir ter”eksiden” kerana kemalasan pemandu-pemandu sebegini. Bukan susah pun nak tolak menatang signal tue. Agaknya pemandu di Malaysia ini ramai yang cacat sebelah tangan kot. Itu yang tak boleh nak bagi signal.

Kaunter punya banyak, bukak satu je

digi jominternet

Perkara yang amat Abang Nara takuti apabila ada urusan di kaunter seperti pejabat pos, tiket bas, bayar bil, buat passport, buat kad pengenalan dan sebagainya ialah melihat “signage” di atas. Daripada 10 kaunter yang dibina begitu cantik dan kukuh, 9 tutup dan hanya 1 dibuka. Entah kenapa itulah nasib yang menimpa Abang Nara setiap kali ada urusan sebegini. Pedih jiwa raga. Buang masa dan buang tenaga, tapi nak tak nak kena tunggu jugak sebab nak kena setelkan urusan tersebut. Stress!!!

Beratur punya lama, bila nak order dia tanya “apa yang best sini”?

digi jominternet

Perkara ini terjadi ketika Abang Nara balik kampung beraya di Jasin bersempena Aidilfitri lalu. Hari raya kedua Abang Nara teringin nak makan KFC. Jadi Abang Nara pun pergilah KFC Jasin. Orang memang ramai. Tapi Abang Nara beratur dengan tabah. Setelah 20 minit, tibalah giliran orang di depan Abang Nara. Ingatkan dia akan order dengan cepatlah sebab dah punya lama beratur mesti dah fikir nak makan apa. Sekali tue dia boleh tanya “apa yang best ek kat sini?”. Siap layan borak tanya menu yang popular, Lepas ue dia bleh tukar order 3,4 kali. Taknak yang tue, yang nie tak jadilah, eh yang nie mahal sangat. Banyak pulak songeh dia. Dalam hati Abang Nara berkata “kau beratur lama-lama tadi fikirlah siap-siap nak makan apa. Apa lahanat sangat kau nie”. Terbakor dan stress jiwa serta minda Abang Nara dengan perangai orang sebegini.

Kuota Internet Cepat Habis!

digi internet

Di zaman Facebook, Instagram dan Twitter ini, memang stress otak dibuatnya kalau data tak ada untuk layan Internet. Macam mana kita kongsi gambar OOTD, nak update status kat FB dan nak ushar gosip terbaru di BeautifulNara? Guna bukak YouTube kejap je dah abis kuota. Tak sempat nak buat apa-apa. Stress kepala otak dibuatnya.

Sebab tuelah bila ada orang mintak pendapat Abang Nara tentang plan prepaid yang terbaik, tanpa ragu-ragu Abang Nara akan jawab “Digi Prepaid”. Anda boleh #JomInternet cara mu dengan Digi Prepaid Live, dapat 2GB high-speed internet dengan RM3 saje setiap hari. Dengan Digi Prepaid Live ini, korang nak layan YouTube sampai lebam, upload gambar kat Instagram berpuluh keping, share status FB berkali-kali pun data tak akan habis punya. Cara anda, Internet anda. Suka hati nak buat apa.

Maklumat lanjut layari http://bit.ly/narafbx.

Written by AbangNara | January 20th, 2017

Rabu lalu bersamaan 18 Januari, Abang Nara telah pun menghadirkan diri ke ERA Digital Muzik Awards 2016 (ERADMA2016) yang telah berlangsung di MaTiC Jalan Ampang. Fuh. Memang meriah dan happening sangat-sangat. Anugerah yang julung-julung kalinya berlangsung ini telah pun dijana oleh Digi Prepaid Live yang memberi 8GB data percuma untuk streaming muzik dan video pada setiap bulan.

era digital muzik awards

Ribuan rakyat Malaysia telah pun menonton ERADMA2016 secara langsung di Facebook Era FM. Apa yang menariknya tentang anugerah ini adalah kehadiran para selebriti media sosial. Bukan calang-calang yang hadir. Antaranya Luqman Podolski, Sterk Production dan ramai lagi.

sterk

Artis-artis tempatan turut sama hadir memeriahkan lagi ERADMA2016 ini. Antaranya Ayda Jebat, Faizal Tahir, Aiman Tino, Suffian Suhaimi dan ramai lagi. Sebenarnya ERADMA2016 ini bolehlah dikatakan anugerah untuk menghargai penyanyi-penyanyi baru. Hanya 6 kategori dipertandingkan dan para pemenangnya ialah seperti di bawah:-

1. Kategori Penyanyi Kolaborasi Terbaik 2016 – Faizal Tahir
baru2. Kategori Lagu Nyanyian Semula Terbaik 2016 – Haqiem Rusli

16113396 10155167940277345 4865084071863270215 o

3. Kategori Lagu Paling Emo 2016 – Aiman Tino

4. Kategori Temubual Tetamu Terbaik Carta ERA 40 – Ayda Jebat
baru5. Kategori Lagu Paling Lama Dalam Carta ERA 2016 – Syamel

16179297 10155167941082345 6829387259740621959 o

6. Kategori Penyanyi Harapan Baru Pilihan DiGi – COV

eradma2016

Sebelum majlis bermula, Abang Nara sempat membuat sedikit temubual bersama Luqman Podolski dan juga Altimet. Memang kelakar sungguh Luqman tue. Nak terburai perut Abang Nara.

Secara keseluruhan, ERADMA2016 memang sempoi, meriah dan happening. Abang Nara suka sebab ia berlangsung dalam tempoh masa 1 jam sahaja. Tak lebih tak kurang. Semuanya berjalan dengan lancar. Lagi best sebab hos untuk ERADMA2016 ialah Nabil Ahmad. Memang kelakar. Persembahan pun mantap-mantap semuanya terutama dari Altimet, Suffian Suhaimi, Aiman Tino dan Ayda Jebat. Bagi Abang Nara, paling best tentang ERADMA2016 ialah usaha mereka untuk memperkenalkan selebriti-selebriti YouTube, Vine dan Instagram. Mereka ini selalu buat video yang kelakar-kelakar dan menghiburkan hati kita semua. Sekali sekala bagi diorang femes apa salahnya kan?

era dma

Terima kasih kepada Digi Prepaid Live yang telah sudi menjemput Abang Nara. Untuk pengetahuan anda, ERADMA2016 boleh ditonton secara percuma sekiranya anda pengguna Digi kerana ada 8GB kuota data percuma untuk streaming video dan muzik. Confirm tak habis data sampai bila-bila. Untunglah pengguna Digi.

digi

Semoga Era Digital Muzik Awards akan diteruskan pada tahun-tahun hadapan. Tak sabar Abang Nara untuk pergi sekali lagi. Tahniah diucapkan kepada semua pemenang. Kepada pihak penganjur, tahniah juga diucapkan kerana majlis yang sungguh awesome.