Penggabungan Pengumuman 5G SPV? Digi Dan Celcom Dalam Perbincangan Rancang Semula

Teknologi

Penggabungan Pengumuman 5G SPV? Digi Dan Celcom Dalam Perbincangan Rancang Semula

Teknologi yang kian berkembang maju seiring dengan arus masa menjadikan Malaysia merancang untuk melancarkan 5G melalui Special Purpose Vehicle (SPV) milik kerajaan pada akhir tahun ini.

The Star melaporkan telco Celcom dan Digi meneruskan perbincangan untuk proses penggabungan dalam melancarkan 5G.

Advertisement

Sekitar 2019, kedua-dua Telenor dan Axiata telah mengumumkan perancangan mereka untuk membentuk penggabungan, namun selepas beberapa bulan rancangan itu diberhentikan.

Digi Celcom 5G

Penggabungan itu seharusnya merangkumi beberapa anak syarikat di 9 negara di mana ia mempunyai jumlah penduduk melebihi 1 bilion orang.

Namun, penggabungan itu akan dijalankan semula setelah Digital Nasional Berhad (DNB) ditugaskan untuk melancarkan rangkaian 5G Malaysia. Dalam pada itu, SPV akan menjadi entiti tunggal bagi menguruskan penggunaan spektrum dan infrastruktur 5G di seluruh negara.

5G

Dengan itu, tidak ada perbezaan dari segi liputan rangkaian antara syarikat telekomunikasi malahan mereka terpaksa bersaing dengan harga dan penawaran perkhidmatan yang disediakan.

SUMBER 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...