June 6th, 2020

Bila bercakap mengenai Australia, ramai yang bayangkan kangaroo, koala atau wombat sahaja kan? Sebenarnya Australia mempunyai banyak lagi destinasi percutian menarik dengan pelbagai aktiviti yang tidak anda jangkakan.

Bukan itu sahaja, selain sarat dengan aktiviti menarik, keindahan dan kecantikannya juga tidak dinafikan lagi.

Antara ‘adventure’ yang paling menarik adalah ketika melusuri destinasi di Great Ocean Road.

Salah satu destinasi yang wajib korang kunjungi adalah Adelaide. Pasti tenang dan mampu melepaskan semua tekanan dan bebanan kerja. Tapi, apa pula yang ada di Adelaide?

Dengan durasi penerbangan selama 90 minit perjalanan dari Melbourne, Adelaide ialah sebuah bandar yang terletak di South Australia, bandar kelima paling padat di Australia dan terkenal dengan pemandangan indah serta lokasi tumpuan pelancong yang mudah diakses.

Jom kita ushar beberapa tempat menarik di Adelaide korang boleh ‘explore’ :-

LIMESTONE COAST

Limestone Coast adalah tempat kepada beberapa keajaiban semulajadi yang paling hebat di Australia Selatan. Antaranya ialah :-

Umpherston Sinkhole

Kalau korang jenis adventurous dan nature lover, Umpherston Sinkhole adalah tarikan alam semulajadi yang ajaib.

Kawasan gua batu kapur bawah tanah ini berubah landskap menjadi kawasan hijau dengan tumbuhan yang seakan-akan tergantung. Keunikan yang tidak ada di tempat lain.

Blue Lake

Sebagai salah satu tempat pelancongan yang paling banyak dilawati di Mount Gambier, Blue Lake dianggap sebagai permata tarikan pelancong.

Menariknya, air di Blue Lake akan bertukar kebiruan pada bulan Disember hingga Mac setiap tahun dan bertukar pula kepada warna kelabu gelap dari April hingga November.

Limestone Caves

Tarikan-tarikan lain di Limestone Coast adalah anda dapat melihat geologi Australia Selatan terdiri daripada gua batu kapur (Limestone Caves) yang dibentuk oleh retakan, hakisan, dan runtuhan batuan sedimen.

Long Beach Robe

Selain itu nikmati pemanduan dengan pemandangan pantai indah di sepanjang Long Beach Robe. Ia adalah salah satu daripada bandar-bandar pantai percutian yang paling popular di Limestone Coast dan dengan pantai yang luas seperti Long Beach, tidak hairanlah ia menjadi destinasi sesuai untuk keluarga.

ADELAIDE HILLS

Terletak dekat dengan bandar Adelaide di Mount Lofty Ranges, Adelaide Hills yang indah adalah kawasan yang dikagumi dengan keindahan semulajadi yang tidak dapat ditandingi dan terdapat banyak hidupan liar.

Petik Buah Strawberi Segar

Banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang terdapat di Adelaide Hills, anda boleh menikmati hasil segar dengan memilih sendiri buah strawberi di Beerenberg Farm.

Hidupan Liar Di Cleland Wildlife Park

Hampir semua orang yang mengunjungi Australia ingin melihat dan berinteraksi dengan hidupan liar Australia seperti memberi makanan kepada kanggaru dan memeluk koala dan anda boleh melakukannya di Cleland Wildlife Park. Pastinya ia akan menjadi momen paling menarik yang anda tidak akan pernah lupakan.

Jalan-jalan di Hahndorf Main Street

Disebalik keindahan di Adelaide Hills, terdapat penempatan Jerman yang tertua di Australia yang telah lama ditubuhkan pada tahun 1839 dikenali sebagai Hahndorf.

Deretan bangunan tua di tempat itu menawarkan bermacam barang jualan. Kalau dah sampai ke Hahndorf Main Street, jangan lupa singgah ke bakeri dan kafe-kafe Jerman untuk menikmati pelbagai jenis treats!

Pengalaman Hasilkan Produk Penjagaan Kulit

Sekiranya anda ingin merasai pengalaman membuat produk kecantikan secara semulajadi, anda boleh berkunjung ke Jurlique Farm.

Untuk makluman anda, Jurlique Farm sebuah syarikat penjagaan kulit semulajadi Australia Selatan yang menggunakan bahan berasaskan bunga, dipilih di ladang biodinamik di Adelaide Hills

ADELAIDE CITY

Adelaide Central Market

Percutian anda ke Selatan Australia tidak lengkap sekiranya anda tidak berkunjung ke Adelaide Central Market.

Tempat ini telah ditubuhkan pada tahun 1869 dan menjadi rumah kedua buat penggemar makanan dan chef. Ada banyak bahan masak dari pelbagai pelosok dunia dijual di sini. Lebih 80 gerai, korang mesti rambang mata nak pilih sebab semua gerai menawarkan produk yang segar pada harga yang berpatutan.

Pasarnya sangat bersih dan menjadi pilhan warga Adelaide bersarapan dan bertemu rakan mereka.

Terokai Bandar Adelaide Dengan Menaiki ‘EcoCaddy’

Ada banyak lagi tempat yang anda boleh ‘explore’ di bandar Adelaide. Anda boleh gunakan khidmat EcoCaddy untuk anda lawati tempat-tempat popular di sekitar bandar yang kaya dengan sejarah dan landskap semulajadi yang menarik.

FLEURIEU PENINSULA

Kurang satu jam perjalanan dari pusat bandar Adelaide, Fleurieu Peninsula adalah salah satu destinasi perjalanan harian Adelaide yang paling popular. Mempunyai pemandangan bukit dan pantai indah.

Victor Harbor adalah yang terbesar dan salah satu bandar paling popular di semenanjung ini. Dari sini, pelawat boleh menaiki kapal pelayaran menonton ikan paus bermusim atau memancing.

Terdapat juga bagunan menarik di McLaren Vale iaitu salah satu ladang anggur untuk penghasilan wine. Bangunan itu dikenali sebagai d’Arenberg Cube yang dibina di tengah kilang anggur sebagai salah satu idea untuk menarik lebih ramai pelancong.

Anda juga merasai pengalaman berenang bersama Bluefin Tuna, ikan yang paling pantas di lautan ataupun beri makan kepada haiwan-haiwan jinak seperti Alpaca.

Banyak kan tempat menarik di South Australia untuk korang terokai. Lepas ini kalau pergi melancong kena lah ke sana. Best sikit nak cerita pengalaman berkunjung ke tempat baru dengan kawan-kawan nanti.

Apa tunggu lagi, jom kita ‘explore’ Southern Australia dan Adelaide! Layari laman rasmi mereka, Facebook See South Australia dan IG South Australia untuk maklumat lanjut.



May 2nd, 2019

Sebut sahaja Australia, sudah pasti anda terbayangkan pelbagai aktiviti-aktiviti dan lokasi yang wajib dikunjungi. Ha, kini ada satu lagi destinasi percutian di Australia yang semakin mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia, terutama yang beragama Islam. Destinasi tersebut tak lain tak bukan ialah Perth, ibu kota Australia Barat ini.

Dengan puluhan restoran yang menyediakan makanan halal, kemudahan untuk solat di tempat tumpuan pelancong serta kemesraan penduduk tempatan terhadap orang Islam, Perth menjanjikan satu percutian yang Muslim-friendly dengan pelbagai tarikan, aktiviti, makanan dan pengalaman baru untuk dicuba. Sama ada anda datang dengan family, kawan-kawan atau seorang diri, macam-macam benda best dan lokasi awesome yang boleh diterokai sepanjang percutian anda. Antara yang WAJIB dicuba ialah:-

1. Ber’selfie’ dengan si comel Quokka

Haiwan yang dikenali sebagai Quokka yang juga dikenali sebagai haiwan yang paling “happy” di dunia ini hanya boleh dijumpai di Rottnest Island. Kecomelan dan kejinakan haiwan ini telah membuatkan para pengunjung pulau seluas 19 km kaki persegi ini tidak melepaskan peluang untuk ber’selfie’ dengannya. Selain itu, pelbagai aktiviti lain boleh dilakukan di Rottnest Island seperti snorkeling di Little Salmon Bay dan Parker Point yang kaya dengan hidupan laut yang penuh warna-warni, bersiar-siar menikmati keindahan flora dan fauna dan juga menaiki rumah api Wadjemup Lighthouse untuk melihat pemandangan yang cukup memukau. Jangan lupa untuk berposing di jeti seperti yang dilakukan oleh Elfira Loy sebagai tanda anda sudah menjejakkan kaki ke pulau indah ini.

sempat lagi tue Elfira Loy bergambar. Gorgeous!

2. Menangkap ratusan gambar di Blue Boat Shed

Tidak lengkap percutian anda ke Perth sekiranya tidak sampai ke rumah biru yang paling terkenal di dalam dunia ni. Blue Boat House terletak di tengah-tengah laut dengan sebuah jambatan dibina sebagai penghubung. Kebiasaannya, tempat ini penuh sesak dengan pelancong kerana masing-masing ingin bergambar di tengah-tengah jambatan, sebagai tanda sudah sampai ke lokasi yang cukup ikonik ini.

3. Melihat koala secara ‘live’ di Caversham Wildlife Park

seronoknya tengok Elfira Loy bercuti nie

Sekiranya anda bercuti dengan anak-anak, jangan lepaskan peluang untuk membawa mereka ke Caversham Wildlife Park. Macam-macam binatang dan aktiviti boleh dilakukan di situ. Anda boleh tangkap gambar dengan koala, bagi makan kepada kangaroo dan juga memegang wombat. Anak-anak anda confirm akan gembira gila. Untuk makluman, surau turut disediakan di Caversham Wildlife Park ini untuk memudahkan anda bersolat. Bolehlah habiskan waktu seharian di sini.

4. Mengkagumi keunikan hidupan laut di Underwater Observatory

Australia juga merupakan destinasi pilihan Zahiril sekeluarga!

Terletak di Busselton Jetty, anda pasti akan terpaku melihat hidupan-hidupan laut yang begitu unik dan menarik di Underwater Observatory ini. Lokasi ini memang sesuai untuk meluangkan masa bersama anak-anak kerana anda akan dapat mengajar mereka menghargai dan menyayangi haiwan-haiwan seperti penyu, ikan paus serta ikan jerung yang semakin pupus.

5. Shopping sakan

Sekiranya anda ada bajet untuk membeli-belah, Perth mempunyai banyak lokasi yang menawarkan pelbagai produk dengan harga runtuh. Antaranya seperti Direct Factory Outlet, Westfield Carousel, Watertown Brand Outlet, Fremantle Markets, Hay Street dan Murray Street Mall. Baju ada, kasut ada, handbag ada, cenderahati ada dan macam-macam lagilah. Pilih je mana satu yang anda nak. Jangan lupa lakukan tax refund untuk lebih penjimatan.

BONUS: Jangan lupa untuk menikmati keindahan matahari terbenam di pantai Fremantle selepas penat bershopping. Confirm hilang segala kepenatan.

6. Mencuba pelbagai makanan yang confirm sedap

Selain daripada makanan halal, Perth juga cukup terkenal dengan makanan seperti Corica’s Apple Strudel, Honey Cake, Swan Valley House of Honey, Morish Nuts, Fish & Chips dan Lobster Shack. Seafood nya memang ‘fresh’, sedap dan sekali makan, confirm nak tambah lagi. Kena try sebab rasanya memang berbeza dengan Malaysia.

INFO TAMBAHAN: Antara nama restoran yang menyediakan makanan halal ialah D’Angkasa Restaurant (makanan Malaysia), Charcoal Chicken Express Café Dianella (lamb rack dia sedap gila), Café Karache (wajib cuba ikan masam manis) dan Chee Tayeb (makanan timur tengah). Nak lagi senang Google je makanan halal apabila anda tiba di Perth kelak.

7. Jalan-jalan waktu malam di Elizabeth Quay

Best je tengok diaorang ni bercuti kan ?

Jika anda jenis tidur lambat, jangan hanya terperap di dalam hotel pada waktu malam. Keluar dan berjalan-jalanlah di Elizabeth Quay. Anda pasti akan terpaku melihat keindahan bandar Perth dengan lampu yang bergemerlapan. Sambil-sambil tue dapat hirup udara segar. Nak lepak tepi pelabuhan pun okay sambil perhatikan gelagat anak anda bermain. Mesti syok!!!

Sebenarnya banyak lagi aktiviti-aktiviti dan lokasi-lokasi menarik di Perth yang tak sempat kami kongsikan. Kalau nak kongsi semua, sampai esok pun tak habis. Anda kena terbang dan alami keunikan serta keindahan ibu kota Australia Barat ini secepat mungkin.

Tempah tiket AirAsia dari sekarang sehingga 26 Mei 2019 untuk penerbangan sehingga 2 Jun 2020 dengan harga promosi SERENDAH daripada RM299 sahaja. Nak lebih selesa, ada ‘premium flatbed’ daripada harga RM1,190 dengan kelebihan seperti makanan dan minuman percuma, elaun 40 kg bagi baggage penumpang, Premium Red Lounge akses, hiburan Xcite Inflight, dan keutamaan akan diberikan bagi daftar masuk dan pelepasan. Memang berbaloi-baloi. Bolehlah mula rancang percutian anda ke Perth hari ini!!! Maklumat lanjut layari www.airasia.com.



February 20th, 2018

Sejak semalam, kecoh di media sosial bekas pengacara rancangan berbentuk majalah 3R telah berkahwin di Australia dengan pasangan sejenisnya. Rafidah dikatakan berkahwin dengan wanita itu di Australia kerana terdapat gambar mereka berdua menunjukkan cincin yang tersarung di jari masing-masing.

Rafidah melalui screenshot perbualan dengan seorang pengguna Twitter bagaimanapun menafikan berkahwin dengan wanita itu dan mendakwanya fitnah.

Rafidah mengatakan dia rileks saja di samping kucingnya tersayang dan mempersilakan kaki gosip membuat semakan pendaftaran kahwin dan passportnya, kerana ia tidak pernah berlaku.

Instagram wanita yang dikatakan pasangan Rafidah yang memuat naik gambar-gambar dan kapsyen-kapsyen tersebut bagaimanapun didapati telah dinyahaktifkan atau ditukar kata namanya kerana akaunnya tidak lagi wujud. – beautifulnara.com

Sumber: Andy Telasai

February 20th, 2018

Sekitar awal tahun 2000, rancangan berbentuk majalah 3R yang ditayangkan di TV3 cukup popular sekali dengan topik-topik yang menarik. Pengacara mereka yang bersilih ganti juga mempunyai peminat yang ramai. Antara pengacara untuk program tersebut ialah Low Ngai Yuen, Rafidah Abdullah, Azah Yazmin Yusof, Kartini Ariffin dan Celina Khor.

Terbaru, ada berita panas mengatakan Rafidah  telah berkahwin dengan pasangan sejenis di Australia selepas beberapa tahun bercinta.

Menguatkan lagi dakwaan tersebut, pasangan Rafidah menerusi akaun Instagramnya @konigsegelfisch telah memuat naik foto dirinya dan Rafidah mempamerkan cincin di jari masing-masing dengan kapsyen menggambarkan mereka sudah berkahwin dalam sebuah majlis yang sederhana.

Walaubagaimanapun,kesahihan berita ini tidaklah kami ketahui. Sekiranya berita ini benar, kami pasti ramai yang kecewa dengan keputusan yang dibuat oleh Rafidah.

Sumber Berita : Tonton Extra