January 14th, 2015

Mak aih. Terkejut beruk Abang Nara membaca keratan akhbar hari ini. Mana tidaknya, para gadis yang dipeluk artis Kpop diminta hadir ke JAWI untuk sesi kaunseling. Sekiranya gagal berbuat demikian, JAWI akan meminta mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap mereka. Ish, ish, ish. Macam melampau je tindakan nie? Memang tak masuk akal sungguh.

waran tangkap

gambar ihsan Twitter @mohdismail

 

Seharusnya JAWI mengambil pendekatan yang lebih berhemah menangani isu ini. Tindakan yang tidak wajar ini telah menyebabkan orang ramai mempersoalkan kredibiliti JAWI itu sendiri. Mana tidaknya, bila artis KPOP beria-ria sampai keluar waran tangkap semua. Artis Melayu tempatan yang berpeluk sakan setiap hari di stesen televisyen boleh pula buat tak tahu. Hmmm. Sepatutnya JAWI mengambil pendekatan yang dilakukan seperti Ustaz Kazim di bawah ini.

waran tangkap

Menariknya akibat tindakan JAWI ini, gambar artis-artis tempatan dipeluk para peminat kini mula bertebaran di laman sosial. Adakah pihak JAWI akan turut sama mengambil tindakan terhadap artis-artis ini? Kalau tidak mahu dipertikaikan kredibiliti dan tidak mahu dianggap berat sebelah, pihak JAWI juga harus bertegas. Antara contoh gambar yang tersebar sekarang ini ialah Anuar Zain dipeluk peminat ketika membuat persembahan.

waran tangkap

gambar dari Mstar Online

Pihak JAWI harus tepuk dada dan tanya diri sendiri tujuan dan motif perkara KPOP ini diperlakukan sehingga seolah-olah merupakan masalah negara nombor 1. Jangan gajah depan mata tak nampak, kuman seberang sungai jelas kelihatan. Apa pendapat anda?

January 13th, 2015

Felixia Yeap satu ketika dahulu merupakan seorang model yang boleh tahan juga seksinya. Pasti ketika zaman tersebut, ramai lelaki yang cuba mengambil kesempatan ke atas dirinya. Itu perkara biasa untuk mereka yang berkecimpung di dalam dunia permodelan. Menariknya, Felixia Yeap memaklumkan yang dia memang tidak gemar disentuh lelaki sejak dari dulu lagi.  Malah Felixia juga pernah menegur lelaki-lelaki yang cuba mengambil kesempatan kepadanya.

felixia yeap

Menulis menerusi laman Facebooknya, kata-kata yang dikeluarkan oleh Felixia Yeap tentang kontroversi artis Kpop dan gadis Melayu bertudung memang menarik untuk dijadikan tatapan bersama. Tulis Felixia:-

felixia yeap

Isu ini nampaknya sudah berlarutan apabila JAWI khabarnya akan memanggil gadis-gadis tersebut untuk siasatan lanjut. Hmmmmm. Entahlah kalau pada pendapat Abang Nara tak payahlah nak siasat apa bagai. Mak bapak diorang rasanya dah bagi nasihat secukupnya. Kalau siasat pun nak buat apa? Nak penjarakan diorang? Nak denda? Banyak lagi kerja lain yang lebih berfaedah yang harus dilakukan oleh badan-badan agama ini. Itu pendapat Abang Naralah. Apa pula pendapat anda?

P.S: Makan percuma di restoran ini jika anda kacak/jelita

November 2nd, 2012

Wow. Nampaknya artis Kpop begitu laku sekali sehinggakan dijemput khas untuk datang ke Malaysia membuat persembahan. Sebelum ini sudah kecoh mengenai pembayaran artis Kpop yang mencecah jutaan ringgit di Hari Belia, kali ini kumpulan Nu’Est dan Vixx akan diterbangkan sempena Shout Awards.

kumpulan kpop

Abang Nara tak berapa kenal kumpulan Nu’Est dan Vixx ini. Rasanya tak adalah berapa popular sangat pun kat Korea kumpulan ini. Boleh jadi mereka memang popular tetapi Abang Nara je yang tak tahu. Menurut penganjur Shout Awards, kedua-dua kumpulan ini dijemput berdasarkan cadangan oleh peminat menerusi media sosial seperti Facebook dan Twitter.

kumpulan kpop

Sememangnya tanggungjawab penganjur untuk mengikut citarasa peminat. Namun Abang Nara rasa tak perlulah nak mengikut kehendak mereka 100%. Cukup-cukuplah artis Kpop selalu datang buat konsert di Malaysia ini. Rasanya tak perlu lagi beri peluang yang begitu banyak kepada mereka.

kumpulan kpop

Bagi Abang Nara, lebih baik beri peluang kepada artis-artis tempatan untuk membuat persembahan. Namun kata orang, kalau tak ada demand, tak adalah supplynya kan? Mungkin di masa depan pihak penganjur perlu lebih tegas dan tidak mengikut kehendak peminat sangat. Apa kata anda?

P.S: Udang Halloween!!!

May 31st, 2011

tweet kpop

Nampaknya kehadiran kumpulan Suju M ke Malaysia sempena Hari Perhimpunan Sejuta Belia minggu lepas telah menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan artis-artis Malaysia. Pihak penganjur seolah-olah telah menganaktirikan artis Malaysia seperti yang anda telah baca di atas. Tetapi sayangnya reaksi yang dibuat melalui Twitter oleh sesetengah artis sememangnya agak melampau sehingga menimbulkan kemarahan peminat Kpop.

tweet kpop

Mila Jirin turut terlibat di dalam perang Twitter ini tetapi semasa Abang Nara cuba mengakses Twitter Mila, akaun tersebut telah pun didelete. Mungkinkah Mila tertekan akibat hentaman bertubi-tubi daripada peminat Kpop? Namun begitu Abang Nara sempat membaca beberapa tweet daripada Mila Jiri berkaitan hal ini.

@rodykristal that y i xnak buat event tu.dah lah budget dibawah piawaian.. tak tau lah.kita dah merdeka but still dijajah. i know how u feel

Kelazzzz Kementerian Belia dan Sukan. Hari Belia Negara Malaysia, Artiste Korea Perform!! syabas KBS!!!

tak kisah jugak nak bawa sapa perform di Malaysia sbb kita semua flexible. tp Jgn lah anak watan di tolak kiri dan kanan.. dan malas lah nak ambil tau sangat… ermmm kalau Black eye peace ke beyonce ke rihana dtg kan best peace KPOP lover!!! jgn marah2 xbaik

ish2… macam la ko tak pernah miming kan? wahahahahaha! ko patut pergi SS2 or SS3 ari tu… tgk macam mana diaorang MENYANYI sambil MENARI! XP sesedap mulut ko je cakap diaorang miming huh!? try wat konsert nyanyi 30 lagu… ala…. 20 dah ler… ko jgn miming! ko nyanyi smbil menari smpai…. tak nak la cakap… kang terlebih sudah…

Abang Nara akui memang ada beberapa tweet artis Malaysia yang sememangnya agak melampau yang telah ditujukan kepada kumpulan Suju M. Namun ada betul juga kata-kata Mila tentang kenapa perlu dianaktirikan artis Malaysia. Semasa berborak dengan rakan-rakan Abang Nara, ada yang berkata “Kenapa artis Indonesia kalau masuk Malaysia korang bengang tapi artis Korea korang agung-agungkan pulak?”. Ada kelogikan jugak persoalannya di situ kan?

Kepada peminat Kpop, minat boleh tapi janganlah over fanatik sangat. Kepada artis Malaysia, tingkatkan lagi prestasi anda supaya kerajaan tak perlu panggil artis luar sebagai daya tarikan untuk apa-apa event. Kepada semua, tak perlu gaduh-gaduh sampai nak memaki hamun semua orang. Tarik nafas dalam-dalam dan tenangkan fikiran anda ye. Hidup Mpop dan hidup Kpop.

UPDATE: Tweet yang Abang Nara kata Mila Jirin keluarkan tidak dapat disahkan kebenarannya. Kemungkinan besar ianya mungkin bukan tweet daripada Mila tetapi ianya tweet daripada peminat Kpop. Hal ii tidak dapat disahkan kerana Twitter Mila Jirin tidak dapat dijumpai. Thanks.