Written by Bella | November 1st, 2019

Pernah mengalami detik mencemaskan apabila diserang ‘Anxiety Attack’ iaitu gangguan kebimbangan melampau atau keresahan pada Ogos lalu, pelakon Datin Diana Danielle mendedahkan dirinya kini lebih tenang.

Diana Danielle Anxiety Attack

Diana meluahkan rasa syukur apabila dia mendapat sokongan kuat daripada suaminya, Datuk Farid Kamil untuk melawan gangguan tersebut.  Farid sering menasihatinya untuk mendekatkan diri kepada Tuhan dan solat setiap kali dia mula terasa hampir terkena serangan itu kembali.

Sekarang saya lebih sensitif dengan badan serta minda dan kalau mood terganggu, saya akan rehat disebabkan tahu tidak okey. Saya juga sudah pandai rasa sebelum ia menyerang kembali. Kalau dulu saya selalu paksa diri untuk terus kerja, tapi senang untuk atasinya sekarang.

diana danielle farid kamil

Farid suka nasihatkan saya untuk selalu dekati Tuhan, minta bantuan daripada Allah sebab Allah saja boleh bagi panduan. Suami kata kalau penat sangat suruh solat.

Terdahulu, Diana tidak dapat menahan rasa sedihnya selepas di serang Anxiety Attack. Menerusi laman Instagram,  dia berkongsi video dirinya menangis teresak esak akibat mengalami masalah sukar bernafas. Gangguan kebimbangan melampau itu juga menyebabkan Diana sukar tidur, jantung berdegup laju, tapak tangan berpeluh dan hilang selera makan.

Menurut Diana perkongsiannya itu bukanlah untuk meraih simpati tetapi demi kesedaran orang ramai agar tidak mengambil ringan mengenai serangan tersebut.

Sumber Berita : Harian Metro

Written by Bella | August 19th, 2019

Setelah sekian lama memendam rasa, pelakon Datin Diana Danielle tidak dapat menahan rasa sedihnya lagi apabila berhadapan dengan gangguan kebimbangan melampau iaitu Anxiety Attack.

Menerusi sebuah video di Instagram,  Diana menangis teresak-esak berkongsi keperitan yang dirasai, sukar untuk bernafas meskipun sudah mencuba pelbagai rawatan.

View this post on Instagram

I had what seems like an anxiety attack that started about 2 weeks ago, symptoms propped up one after another, excessively sweaty palms, severe insomnia, racing heatbeat, restlessness, loss of appetite. I knew it was impending on me but I thought I could fight it. 3 days ago I started having asthmatic symptoms, tightening of the chest and very shallow breathing, today my ribs and the muscles around my back are starting to ache from just trying to get a full breath. So right now I’m still struggling to breathe with ease… once I recover I’d like to share my experience with hopes that it’ll be helpful if anyone out there is going through the same thing. Anxiety is F-ing real, and it F-ing hurts and affects your livelihood. Imagine taking half breaths for 3 days? It just feels like you’re drowning in your own body. . . i know i look happy in the video; i normally am a cheerful girl but today I broke down crying a couple of times sebab nafas tak puas. So it’s not an easy few days — but let’s see how this subsides. InsyaAllah…

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

Simptom penyakit itu muncul satu persatu. Rasa macam tapak tangannya berpeluh, susah tidur, kurang rehat, dada kerap rasa berdebar dan hilang selera makan. Pada awalnya, Diana menyangka dia dapat melawan gangguan tersebut namun keadaan menjadi semakin teruk.

Menurut Diana, dia bukanlah mahu meraih simpati tetapi untuk memberikan kesedaran kepada orang ramai agar tidak memandang remeh serta mengambil ringan mengenai serangan Anxiety.

View this post on Instagram

Those who have it can relate. I dont care how my hair or face or clothes look like right now — this is the raw truth that many people have tried to deny themselves of, family members saying “it’s not real, chill” or you yourself saying “i dont know why, am i weak? Am i just mengada?” No dear — your mind, your body, your everything will just sweat, shake, hyperventilate, heart racing at random times and for no reason and you feel helpless. You think – hm, maybe if i have enough sleep i’d be better. Maybe if i have enough food i’d be better. But this thing is unpredictable. It plays with your emotions, and right now im tired. See I dont cry. I dont. Only when it hurts to my core. But not being able to breathe for so many days is so scary and is sooooo frustrating. My chest hurts from overextending the breathing. I would never dream of making a video crying like a baby and show it to the world. But it’s important to speak about mental health that affects so many others. I share because in malaysia this is not shared, people go thru it in silence, don’t be shy to seek help from a professional, an ustaz who is experienced and who can share steps to manage the overwhelming experience — some have suffered for 10-20 years in silence and it’s not fair. So ill be open and try some solutions given by so many good hearted people. Just know that panic attacks can turn to anxiety attacks which can also turn into other forms of mental instabilities so find your channel, your solution and spread your way of getting better. Maybe someone going through it now will be able to see the light at the end of the tunnel.

A post shared by Diana Danielle (@dianadanielleb) on

Untuk pengetahuan anda, Anxiety Disorder merupakan perasaan cemas, keresahan, panik ataupun fobia yang terlalu berlebihan. Jika ianya berlarutan sehingga enam bulan, ini bermakna seseorang itu tidak normal dan menghadapi masalah Anxiety. Jangan ambil mudah perkara ini dan segeralah rujuk kepada doktor pakar untuk mendapatkan rawatan.

Written by Bella | January 25th, 2019

Pernah rasa cemas berlebihan sehingga merasa tertekan? Itu lah tanda-tanda apabila seseorang itu menghidapi Anxiety Disorder ataupun serangan perasaan gemuruh. Sering ianya terjadi tanpa alasan yang kuat dan di Malaysia sendiri masih ramai yang sedang berjuang untuk melawan gangguan ini.

Malah, pelakon Maya Karin juga mengakui pernah berdepan detik mencemaskan apabila diserang Anxiety. Memang sukar untuk bernafas dan tangannya boleh menggigil secara tiba-tiba.

Macam ni la perasaan saya 30 saat sebelum nak buat persembahan dekat Maharaja Lawak Mega 2018 dengan Shiro.

Tapi terpaksa terjun. I’m trying to conquer my general anxiety problem yang dah semakin lately, over simple things.  Omg I felt like I’m gonna die. Tak boleh bernafas. Severe anxiety is a weird thing. Tiba-tiba my hands can shake walaupun jalan-jalan kat mall sahaja.

Perkongsian Maya itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen termasuklah mereka yang mempunyai masalah yang sama.

Mungkin ada yang merasakan gangguan ini tidaklah seteruk mana tetapi penyakit ini mampu sahaja menganggu aktiviti seharian seseorang. Bukan mudah untuk melawan Anxiety kerana ia tidak boleh dijangka.

Sumber Berita : Astro Gempak