Written by Bella | November 14th, 2019

Pelawak dan pengacara Nabil Ahmad mengaku ada segelintir peminat yang sering membandingkan dirinya dengan Alif Satar sebagai pengacara. Umum mengetahui, sebelum ini juga ada pihak mengkritik gaya pengacaraan Nabil yang dikatakan berlebihan, membuat lawak tidak sensitif yang ada kalanya mengguris hati orang lain.

nabil ahmad

Bagaimanapun, Nabil berkata dia sedikit pun tidak tersinggung apabila dibandingkan sedemikian rupa. Padanya, masing-masing mempunyai keunikan dan gaya pengacaraan tersendiri.

Saya tak boleh jadi Alif dan dia tak boleh jadi saya. Itu kehebatan dan perbezaan hos masing-masing.

alif satar

Alif ada cara dia, kalau saya jadi macam dia orang akan kata saya propa. Saya dah buat GV selama enam tahun dan takkan tiba-tiba saya nak ubah menjadi Alif? Alif pula kalau cuba jadi saya dan lawak tu tak sampai, apa pula kesannya pada dia?

Jadi, masing-masing ada keunikan mengacara sesebuah rancangan dan saya akan terus buat perangai saya mengikut terma dan syarat rancangan itu sendiri.

nabil ahmad gegar vaganzaNabil juga sangat terbuka menerima kritikan. Mengakui penonton berhak mengemukakan pendapat dan cadangan. Sebenarnya isu ini agak subjektif kerana ia bergantung kepada penerimaan masing-masing. Tidak boleh terlalu membuat perbandingan kerana baik Alif mahupun Nabil mereka mempunyai cara yang berbeza untuk menarik minat penonton.

Sumber Berita : Astro Gempak

Written by Bella | November 12th, 2019

Baru-baru ini, kejayaan Alif Satar menamatkan Ironman Langkawi 2019 menjadi bualan hangat netizen yang rata-ratanya memuji kesungguhan dan mengagumi kekuatan fizikalnya. Bayangkan dia berjaya menamatkan cabarannya lebih 220 km dalam masa 15 jam 5 minit.

alif satar

Namun, ada netizen mempersoalkan bagaimana Alif menunaikan solat jika mengambil masa 15 jam di acara tersebut. Alif sebelum ini pernah memaklumkan pihak penganjur ada menyediakan tempat khas untuk umat Islam menunaikan kewajipan mereka.

Terbaru, bagi memberikan gambaran jelas kepada netizen, penyanyi itu menerusi akaun Instagramnya memuat naik video dia mengambil wudhuk dan menunaikan solat di ‘checkpoint’ perlumbaan. Ia sekaligus menutup komen melampau dan mulut ‘kepochi’ netizen yang mempertikaikan sama ada Alif sempat solat ataupun tidak sepanjang acara berlangsung.

Kemudahan untuk mengambil

wudhuk dan solat disediakan

Solat benda mudah, rakan artis puji

penerangan Alif

video solat ironman alif sataralif sataralif satar

Perkongsian Alif menerima pujian ramai termasuk rakan-rakan artis yang bangga dengannya kerana tidak meninggalkan perkara wajib meskipun dalam perlumbaan. Contoh terbaik buat masyarakat di luar sana.

alif satar ironmanTerdahulu, Alif melakar sejarah tersendiri apabila berjaya menamatkan kesemua cabaran Ironman Langkawi 2019  dalam masa 15 jam 5 minit sejauh 3.8 kilometer (km) berenang, 180 km berbasikal dan 42 km berlari.

Written by Bella | October 28th, 2019

Penyanyi dan pelakon popular Alif Satar sekali lagi bergelar Ironman Langkawi pada tahun 2019 apabila dia berjaya menamatkan perlumbaan yang keseluruhannya 3.8 km akberenang, 180 km berbasikal dan larian sejauh 42 km.

alif satar ironman langkawi 2019

Tidak dinafikan kehebatan Alif yang berjaya menamatkan kesemua cabaran tersebut dalam tempoh 15 jam 5 minit dan 49 saat.

alif satar ironman langkawi 2019

Menerusi muat naik di akaun Instagramnya, mengucapkan terima kasih kepada peminat yang hadir memberi sokongan sokongan dan kata-kata semangat kepadanya sepanjang pertandingan berlangsung.

alif satar ironman langkawi 2019

Ia adalah percubaan kedua Alif dalam cabaran sama. Tahun lalu, dia mencatatkan masa 6 jam 42 minit untuk menamatkan perlumbaan keseluruhan sejauh 112.7 km, membabitkan berenang sejauh 1.6 km, berbasikal 90 km dan berlari sejauh 21.1 km.

Written by Bella | October 3rd, 2019

Tidak dinafikan peminat fanatik BTS yang dikenali sebagai ARMY agak lantang bersuara. Seperti yang anda semua ketahui, pengacara popular Alif Satar dikecam teruk gara-gara tersalah sebut ketika mengacarakan rancangan Big Stage bahawa lagu Boy With Luv nyanyian BTS yang disampaikan oleh peserta, Han Byul dinyanyikan oleh lapan orang artis.

alif satar bts

Namun, hakikatnya lagu tersebut sememangnya disampaikan oleh lapan artis iaitu 7 orang ahli kumpulan BTS dan kolaborasi bersama Halsey.

Memberikan respon mengenai isu tersebut, Alif berkata peminat jangan terlalu taksub dengan artis pujaan mereka. Perkara tersebut langsung tidak ditanya para malaikat pada hari pengadilan di akhirat kelak.

boy with luv bts halsey

Saya anggap kecaman itu melucukan. Saya tidak salah dalam situasi itu kerana lagu Boy With Luv sememangnya dinyanyikan oleh lapan orang iaitu 7 orang daripada kumpulan BTS dan kolaborasi bersama Halsey. Ada juga penyokong BTS yang menyokong saya. Tidak semuanya mengecam.

Cuma nasihat saya, jangan terlalu taksub dengan artis atau sensitif. Malaikat dalam kubur tidak tanya mengenai nama setiap ahli kumpulan. Di akhirat juga begitu.

alif satar

Fuh! Padu betul kata-kata Alif tu. Tidak salah nak minat artis tapi berpada-pada lah, jangan sampai taksub sangat sehingga timbul pelbagai isu.

Sumber Berita : Kosmo Online