October 17th, 2020

Personaliti Alif Satar meluahkan rasa kesal apabila beberapa komponen motosikal miliknya telah dicuri oleh individu tidak bertanggungjawab.

Menurut Alif, antara komponen yang hilang pada motosikal berjenama BMW model 1000 RR adalah sistem brek yang bernilai tinggi. Alif menjelaskan bahawa kenderaan miliknya itu diparkir di kawasan kondominiumnya seperti biasa dilakukan sebelum ini.

Dalam pada itu, hos dan penyanyi ini turut memberi pesanan kepada individu yang telah melakukan perbuatan itu.

“Salam Jumaat! Nak pesan, curi barang orang berdosa..jangan main-main dengan doa orang yang teraniaya. Parking dekat kondominium sendiri, motor ada tapi brek tak ada. (Pencuri) potong brek harness dan brake calipers,”

Dia turut memuat naik beberapa keping foto memaparkan keadaan motosikalnya itu setelah dirosakkan oleh tangan-tangan yang tidak bertanggungjawab.

Sementara itu, Alif sempat berpesan supaya pelaku berkenaan segera bertaubat dan tidak lagi mengulangi perbuatannya itu.

Namun, meskipun dilanda musibah seperti itu, Alif hanya berfikiran positif dan redha terhadap apa yang terjadi dan beranggapan akan ada lebih baik yang menanti di masa hadapan.

September 29th, 2020

Seakan mencuri tumpuan netizen apabila berkongsi momen sewaktu menyertai pertandingan realiti nyanyian One In A Million (OIAM) pada tahun 2006, penyanyi serta pengacara popular Alif Satar kongsi momen tersebut bersama peminat di laman Instagram miliknya.

“14 Tahun.. Bersama Alumni” - Alif Satar Kongsi Foto Kenangan Rancangan Realiti One In A Million

Alif memuat naik foto bersama teman seperjuangan Faizal Tahir dan Dayang Nurfaizah dengan kapysen ringkas bagi mengenang semula kisah perjuangan mereka dalam industri hiburan tempatan.

“14 years of glow up. Bersama alumni One In A Million @faizaltahir @dayangsayangkamu sejak 2006.”

Lebih menarik, momen tersebut dilihat berulang kembali apabila alumni OIAM tersebut kini berkongsi pentas yang sama iaitu Big Stage 2020.

“14 Tahun.. Bersama Alumni” - Alif Satar Kongsi Foto Kenangan Rancangan Realiti One In A Million

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata pengikutnya dilihat tidak lekang memberikan pujian terhadap bakat besar Alif, Faizal dan Dayang yang kini difahamkan masih popular dengan bakat yang dianugerahkan sehingga membuatkan tiga bintang itu kekal bertahan hingga era ini.

“14 Tahun.. Bersama Alumni” - Alif Satar Kongsi Foto Kenangan Rancangan Realiti One In A Million

Sekadar informasi, rancangan realiti yang bersiaran selama 18 episod itu merupakan pertandingan menyanyi TV realiti Malaysia pertama yang menawarkan RM 1 juta kepada juaranya. Untuk musim itu, Faizal dinobatkan selaku naib juara apabila tumpas kepada penyanyi Suki Low.

Manakala, Alif pula terpaksa akur menduduki tempat ketiga. Malah, keperitan itu dilalui Dayang apabila beliau diundi keluar sekali gus meletakkan namanya berada di kedudukan keempat pertandingan tersebut.

September 9th, 2020

Mengimbas kembali kenangan sewaktu pertama kali bekerjasama dengan penyanyi Alif Satar dalam sebuah program, pelawak Shahrol Shiro tampil mendedahkan detik pertemuan mereka yang awalnya sedikit kekok.Shahrol Shiro Akui Pernah Anggap Alif Satar Poyo

Ujar pelawak itu, mereka khabarnya telah membuat penilaian terhadap perwatakan pandangan pertama sehingga menimbulkan salah faham tentang keperibadian dan sikap masing-masing.

View this post on Instagram

Saje nak bercerita.. 2014 kali pertama aku berkenalan dgn seorang mamat bernama alif satar.Kitorang digandingkan dalam sebuah program 'Sukalattew'.Minggu pertama sebelum start program tu aku try la berbual dgn dia.Masa berbual sikit2 cakap omputih.siap dengan kening terangkat sambil buat rolling eyes kat aku.Dlm hati 'poyo gila mamat ni'.ni kompom jenis2 minum laga gelas dulu, nak buang air pun kat klcc ni.Minggu tu aku mintak nak tarik diri sebab taknak partner ngan mamat ni.Rupanya dia pun sama, taknak partner ngan aku gak.katanya aku mcm budak kampung.Sikit2 sebut nama Kluang.Mcm la ada pavillion kat kluang tu🤣🤣🤣 … Bos dah pening kepala.Dia cakap try la sampai sebulan dulu.Pelan2 kenal satu sama lain.Aku pun setuju.Hadap je la dia berbual dan try kenal dia lebih rapat.Rupanya apa tanggapan aku selama ni jauh meleset.Bila ada masalah aku luahkan dia pendengar yg baik dan dia cuba bantu semampu yg boleh.Kepala sama jer gila2 dgn aku.Break masa reasal akan solat asar sama2.Jauh dari budak moden yg ke arah barat yg aku sangka sebelum ini.Lama kelamaan hubungan itu sangat rapat.Masa aku kahwin dia la pengapit aku.Gambar 2014 itu adalah hari terakhir program 'Sukalattew'.Terus terang air mata jantan masing2 jatuh sebab itu adalah kali terakhir berada diatas pentas yg penuh kenangan bersama. … 2020 masing2 dah berkeluarga.Cara berbual pun dah ke arah bapa2.Tapi gila2 masih ada.Terima kasih kerana sudi hadir ke Johor bersama @majestic_johor .Moral of the story, hidup kita ini jangan cepat menilai seseorang.Jangan nilai dan dengar tentang seseorang melalui mulut orang lain.Kita kenal dan nilai sendiri.Semoga berjaya @alifsatar dalam setiap apa yg kau lakukan.Doa aku yg baik sentiasa mengiringi kau sekeluarga🤲🏻

A post shared by Shahrol Azizie Azmi (@shahrol_shiro) on

“Minggu pertama sebelum start program tu aku cubalah berbual dengan dia. Masa berbual sikit-sikit cakap omputih, siap dengan kening terangkat sambil buat rolling eyes kat aku.  Dalam hati ‘poyo gila mamat ni’ ni kompom jenis-jenis minum laga gelas dulu, nak buang air pun kat KLCC ni.”

Bahkan, Shahrol mengakui beliau hampir menarik diri dari program tersebut kerana menganggap gandingan mereka tidak serasi. Bertambah buruk, Shahrol juga mengetahui Alif juga kurang senang dengan dirinya yang dianggap agak kampung.

Shahrol Shiro Akui Pernah Anggap Alif Satar Poyo

“Minggu tu aku mintak nak tarik diri sebab tak nak partner dengan mamat ni. Rupanya dia pun sama, tak nak partner ngan aku jugak. Katanya aku macam budak kampung. Sikit-sikit sebut nama Kluang. Macam lah ada Pavillion kat Kluang tu.”

Namun demikian, tanggapannya terhadap Alif meleset apabila beliau berkenalan lebih rapat dengan penyanyi itu kerana Alif merupakan seorang sahabat yang sangat baik.

“Kepala sama je gila-gila dengan aku. Break masa latihan akan solat asar sama-sama. Jauh dari budak moden yang ke arah barat yang aku sangka sebelum ini. Lama kelamaan hubungan itu sangat rapat. Masa aku kahwin dia lah pengapit aku.”

Shahrol Shiro Akui Pernah Anggap Alif Satar Poyo

Menjengah ke ruangan komen posting tersebut, rata-rata pengikutnya mengagumi persahabatan yang terjalin antara Shahrol dan Alif. Bahkan, Shahrol dilihat tidak ketinggalan memberi nasihat kepada semua agar tidak terlalu cepat menilai seseorang hanya dari luaran sahaja.

Dalam perkembangan terbaharu, Alif kini merupakan pengacara bagi program Bigstage 2020 bersama pelakon Sherry Alhadad.

Sumber: Gempak

August 11th, 2020

Mencuri perhatian warganet apabila aktor kacak Remy Ishak berkongsi foto hero malaya dalam misi penggambaran filem aksi terbaru mereka yang bakal berlangsung kelak.

"Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu"

Menerusi laman Instagram, Remy sempat memuat naik foto bersama Bront Palarae, Shaheizy Sam, Hairul Azreen dan Alif Satar yang sedang menjalani latihan bersama tentera Malaysia.

Difahamkan mereka merupakan barisan pelakon yang bakal membintangi filem Bakara yang akan menjalani penggambaran sekitar Jun tahun hadapan.

"Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu"

Filem tersebut dikhabarkan mengisahkan tentang perjuangan sebenar anggota 19 RAMD Mekanis menyelamatkan anggota Renjer dan Delta US di Pasar Bakara Somalia pada 3 dan 4 Oktober 1994.

Walau bagaimanapun, selepas melihat barisan pelakon yang akan menerajui filem tersebut, perkara itu seakan menimbulkan reaksi kurang senang pengguna laman Twitter.

Ia tercetus selepas seorang netizen menulis “Barisan pelakon hebat tanah air bergambar bersama sebatang kayu”

Seperti sudah dijangka, menjengah ke ruangan komen tweet berkenaan, ramai dalam kalangan pengguna mula memetik nama Hairul Azreen sebagai pelakon “kayu” yang dimaksudkan.

"Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu" "Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu" "Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu"

Malah ada yang bersoloroh sambil mengutarakan pendapat bahawa mutu lakonan Hairul perlu ditingkatkan memandangkan suaranya persis watak animasi “BoBoiBoy”.

Sehingga ada juga yang beranggapan bahawa Hairul wajar digantikan dengan pelakon Beto Kusyairy kerana prestasi lakonan pelakon itu jauh lebih hebat berbanding Hairul.

"Barisan Pelakon Hebat Tanah Air Bergambar Bersama Sebatang Kayu"

Apa-apa pun netizen juga turut mendoakan agar segala urusan penggambaran dipermudahkan kerana para pelakon mempunyai lebih kurang 10 bulan lagi sebelum sesi penggambaran dijalankan susulan penggambaran terpaksa ditunda berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi menangani pandemik COVID-19.