April 10th, 2020

Tidak dinafikan ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini memang terasa agak bosan, tidak tahu hendak buat apa di rumah. Oleh itu, boleh dilihat di media sosial ramai orang sudah terjebak dengan aplikasi TikTok, macam-macam gaya yang ada mengikut kreativiti masing-masing.

pu amin

Namun, Pencetus Ummah Amin (PU Amin) menasihati orang ramai untuk tidak terlalu berseronok ketika waktu negara kita dan dunia ditimpa benca sebegini.

Gunakanlah masa lapang yang ada untuk mendekatkan diri dengan Allah SWT dan melakukan ibadah dan amalan seperti berzikir, membaca Al-Quran dan selawat. Janganlah melakukan perkara yang sia-sia.

pu amin tiktok

Menurutnya, tidak salah untuk merakam video sedang berjoget tetapi janganlah dipertontonkan kepada khalayak ramai. Pada ketika ini, kita seharusnya bermuhasabah diri dan cuba untuk melakukan perkara yang lebih berfaedah.

Perkongsian dan nasihat PU Amin itu mendapat reaksi yang positif daripada netizen. Ada juga yang sempat menyindir seorang menteri yang menggalakkan orang ramai untuk menyertai pertandingan TikTok.

pu amin tiktok pu amin tiktok

Menerusi satu sidang media khas petang tadi, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan tempoh perlaksanaan PKP yang telah berlangsung sejak 18 Mac lalu akan dilanjutkan selama dua minggu lagi bermula 15 April hingga 28 April hadapan.

Sumber Berita : Forum CARI

 
April 10th, 2020

Pejam celik pejam celik sudah hampir sebulan kita menjalani Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Sepanjang PKP ini ramai yang ada masa terluang untuk belajar memasak, menonton drama-drama kegemaran serta bermesra dengan keluarga tercinta. Namun ada juga sebahagian daripada kita yang tak tahu nak buat apa sehingga kebosanan. Tidur, bangun, makan, tidur, bangun makan. Boleh naik gila dibuatnya!!!

Hari ini, kami nak ajak anda semua menghilang KEBOSANAN dengan sama-sama kita bersenam. Banyak faedah bersenam ini seperti menguruskan badan, mencerdaskan otak kita, meningkatkan keyakinan diri dan banyak lagi lah. Tak ada alasan “tak cukup masa” untuk tidak bersenam kerana kita memang ada banyak masa sepanjang PKP ini. Untuk lebih efektif , kenalah ditemani dengan HUAWEI Watch GT2e serta applikasi yang boleh dimuatturun menerusi AppGallery untuk membantu kita bersenam.

Dengan kehadiran applikasi-applikasi ini, anda cuma perlu ikut sahaja teknik dan cara senaman yang disarankan. Sekali lagi diingatkan untuk tidak lupa memakai HUAWEI Watch GT2e ketika bersenam untuk memantau pembakaran kalori, degupan jantung, jarak larian dan macam-macam lagilah. Antara applikasi-applikasi senaman best yang boleh ditemui di dalam AppGallery ialah:-

Fit

Applikasi senaman yang paling “hot” sekarang di AppGallery. Menyediakan lebih daripada 200 kursus senaman termasuklah cara membina otot, mengurangkan lemak, HITT, tabata dan banyak lagi. Siap ada gambar untuk postur senaman yang betul untuk mengelakkan daripada anda tercedera. Kalau anda semua nak tahu, AppGallery juga menawarkan lebih dari 600 jenis senaman, jadi anda pasti tidak kebosanan

30 Days Fitness Challenge

Direka khas oleh jurulatih dan pakar kecergasan, applikasi ini sesuai untuk kita yang terperap di dalam rumah sepanjang PKP ini. Kalau anda amalkan secara berterusan selama 30 hari, pasti akan ada perubahan pada fizikal dan mental anda. Cubalah!

7 Minute Workout

Ha, sehari ada 24 jam kan? Takkanlah tak boleh luangkan 7 minit je untuk melakukan senaman menerusi applikasi ini? Senaman selama 7 minit ini adalah berdasarkan HICT (high intensity circuit training) yang terbukti selamat, efektik dan effisien untuk menjadikan kita lebih cergas. Applikasi ini mengandungi 12 jenis senaman selama 30 saat dengan 10 saat rehat. Apa yang anda perlukan hanya sebuah kerusi dan dinding. Senang kan?

Home Workout

Applikasi ini mempunyai sistem pemantauan yang maju sekaligus dapat meningkatkan lagi motivasi anda untuk bersenam dengan lebih kerap. Confirm anda excited apabila melihat yang senaman anda membuahkan hasil.

Keep-Trainer

Nak cuba yoga? Nak lari atas threadmill? Nak bersenam untuk kuruskan badan atau nak bina otot? Ha, applikasi Keep- Trainer ini juga boleh membantu anda untuk mencapai sesuatu “fitness-goal” seperti mengurangkan berat badan atau untuk menambah otot supaya nampak lebih sado. Macam-macam kursus senaman tersedia di dalamnya, sekaligus membolehkan anda bersenam bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.

Lebih Selamat, Lebih Ruang Storan, Lebih Ganjaran. Dengan HUAWEI AppGallery

huawei app gallery

Kesemua applikasi ini adalah PERCUMA untuk dimuatturun di AppGallery. Jadi bersempena banyak masa terluang sepanjang PKP ini, download satu dan marilah kita mula bersenam. AppGallery mempunyai 4 lapisan perlindungan untuk memastikan kesemua applikasinya selamat untuk dimuatturun.

Tambahan pula, anda juga boleh jimat ruang storage dalam smartphone ada dengan memuatturun applikasi melalui HUAWEI AppGallery. Untuk pengguna Siri P40 dan MatePad Pro pula, anda akan diberi ruang storan sebanyak 50GB Huawei Cloud Storage secara percuma untuk 12 bulan. Memang cukup berbaloi!

Ia adalah peneman terbaik lebih-lebih lagi ketika kita semua tidak boleh keluar rumah. Dan jangan lupa untuk gunakan applikasi ini bersama dengan HUAWEI Watch GT2e untuk kesan yang lebih jitu.

HUAWEI Watch GT2e turut mempunyai 15 pilihan senaman professional yang boleh dipantau secara “real-time” termasuklah aktiviti memanjat, berlari, berenang berbasikal. Jam ini turut menyokong sistem posisi GPS dan GLONASS untuk mengesan aktiviti senaman outdoor anda. Selain itu HUAWEI Watch GT2e juga menyokong sehingga 100 jenis mod ataupun pilihan senaman.

huawei p40

Untuk maklumat lanjut layari, laman rasmi HUAWEI . Selamat bersenam!!!

April 10th, 2020

Tindakan pendakwah bebas, Pencetus Ummah Abu (PU Abu) memuat naik video menari TikTok di laman Instagramnya telah mengundang kritikan netizen.

pu abu tiktok

Menerusi kapsyen video berkenaan, Abu memberitahu bahawa dia hanya menyahut cabaran Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad. Menurutnya lagi, TikTok hanya sekadar hiburan sahaja selain mampu merapatkan hubungan sesama insan.

“Aku buat ni suka-suka je. Boleh rapatkan silaturahim” – PU Abu

pu abu tiktok

“Mana maruah sebagai penuntut ilmu agama, tak layak digelar PU”

pu abu tiktok pu abu tiktok pu abu tiktok pu abu tiktok

Rata-rata netizen meluahkan rasa kesal dan mengkritik tindakan itu tidak sesuai dengan Abu sebagai seorang pendakwah. Malah, ada juga segelintir netizen mengambil peluang ini untuk ‘menyerang’ Abu dengan bertanyakan soalan punca dia bercerai bersama bekas isteri.

Terdahulu, Abu pernah dihimpit kontroversi hangat dan menjadi bualan ramai  apabila bertindak menceraikan bekas isteri pertamanya, Ain ‘Afini  yag sedang sarat hamil anak sulung mereka dan memilih untuk bernikah dengan Hana Azraa. Mereka dikurniakan seorang bayi lelaki, Muhammad Adam Aysar pada 7 Jun tahun lalu.

pu abu cerai hana azraa

Baru-baru ini, Hana pula tampil mendedahkan dia dan pendakwah itu sudah sah bercerai. Mereka berkahwin pada Mei tahun lalu dan dan baru sahaja dikurniakan cahaya mata bernama Muhammad Uwais Al-Mateen pada 1 Februari lalu.

April 10th, 2020

Baru-baru ini, jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri dikecam teruk apabila memuat naik keputusan semakan Bantuan Prithatin Nasional (BPN). Lebih membuatkan netizen bengang apabila Aliff meluahkan rasa sedih dan mempertikaikan mengapa permohonannya itu tidak lulus.

aliff syukri ingkar pkp

Rata-rata netizen mengatakan dia tidak bersyukur dan masih lagi mengharapkan bantuan meskipun sudah kaya raya. Biarlah BPN diberikan kepada mereka yang lebih memerlukan.

Bagaimanapun, Aliff berkata tindakannya membuat semakan itu sekadar mahu mencuba nasib sekiranya dia layak menerima bantuan kerajaan. Tidak ada salahnya untuk dia berbuat demikian.

aliff syukri sedih bpn tak lulus

Tak salah nak check kan? Ingatkan saya dapat. Jadi saya pun cuba nasib dengan menyemak kelayakan dalam talian.

Kalau dapat saya terima tapi sudah tertulis tak layak jadi saya akur. Cuma orang luar yang berlebihan menggembar-gemburkan perkara ini.

aliff syukri gaji rm3500

Terdahulu, Aliff berkata dalam keadaan yang cukup getir ketika ini, dia sebagai usahawan turut terkesan. Jualan perniagaannya merundum teruk sehingga 90 peratus sepanjang tempoh PKP. Dia berharap kerajaan dapat memberikan bantuan kepada peniaga sepertinya yang turut terjejas berikutan penularan wabak COVID-19.

Sumber Berita : mStar Online