Nama Ustaz Popular TikTok Ini ‘Hangat’, Ramai Tak Sangka Terpalit Kes Seleweng RM12.3 Juta – “Mungkin Allah Nak Angkat Darjat”

Kehidupan

Nama Ustaz Popular TikTok Ini ‘Hangat’, Ramai Tak Sangka Terpalit Kes Seleweng RM12.3 Juta – “Mungkin Allah Nak Angkat Darjat”

Dunia media sosial kembali hangat apabila seorang pengguna di Threads meluahkan rasa terkejut terhadap berita yang mengaitkan seorang ustaz popular di TikTok dengan kes penyelewengan dana.

Dalam hantaran itu, turut terpapar foto ustaz berkenaan yang sememangnya popular di kalangan pengguna media sosial TikTok.

Advertisement

Ustaz

“Allahu…Tak sangka nama yang selalu muncul di TikTok, rupa-rupanya dikaitkan dengan kes besar macam ni… Dulu kita tengok video dakwah dia, rasa tenang. Sekarang baca berita ni, rasa lain macam. RM12.3 juta bukan kecil.”

Untuk konteks, individu berkenaan dilaporkan telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas disyaki menyalah guna kuasa serta menyeleweng dana sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berjumlah kira-kira RM12.3 juta bagi kepentingan peribadi.

Perkembangan itu bukan sahaja mengejutkan, malah mencetuskan pelbagai reaksi dalam kalangan netizen. Ada yang meluahkan rasa kecewa, namun tidak kurang juga yang masih memilih untuk mempertahankan dan menunggu hasil siasatan.

Dalam masa sama, ada juga yang mengambil pendekatan lebih neutral:

“Allahu… saya benar-benar terkejut apabila membaca berita ini. Tidak sangka individu yang sering muncul di TikTok dan menyampaikan dakwah yang menenangkan, kini dikaitkan dengan kes yang begitu besar.”

Sebelum ini, saya sering menonton video beliau dan merasakan ketenangan daripada penyampaiannya. Namun, apabila membaca laporan berhubung dakwaan penyelewengan dana berjumlah RM12.3 juta, perasaan saya berubah menjadi sangat terkejut dan sukar digambarkan.

@hmetromy

Pendakwah bebas ditahan kerana disyaki menyalah guna kuasa dan menyeleweng dana sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ditempatnya bekerja berjumlah kira-kira RM12.3 juta untuk kepentingan peribadi.

? original sound – Harian Metro – Harian Metro

Apa pun, kita serahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dengan adil dan telus.

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

2026-04-22 16:53:05

Pendakwah Bebas Pula Direman 5 Hari, Seleweng Dana NGO RM12.3 Juta

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Threads

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...