Written by Bella | November 27th, 2017

Apabila pengacara Nabil Ahmad meluahkan api yang sedang membara dalam hatinya kerana terkesan dengan komen Chef Wan tentang pengacaraannya yang dikatakan berlebihan dan tidak menghormati orang tua (juri GV 2017), ada sesetengah netizen menganggap Nabil cepat melatah dan tidak boleh ditegur oleh seorang senior yang bukan sahaja bergelar tukang masak semata-mata tetapi pernah juga mempunyai pengalaman dalam industri hiburan.

Nabil bagaimanapun memberitahu,  isu beliau “dikutuk” bukan sahaja memberikan impak kepada dirinya tetapi terhadap ibu bapanya.

Empat tahun saya mengacarakan program itu, saya tak kisah dikutuk dan boleh “telan” semua kecaman dan kutukan orang luar. Tapi untuk kali ini, saya tak  boleh terima kerana membabitkan air muka orang tua saya. Mereka turut menerima tempias dan tekanan apabila saya dikatakan tidak relevan langsung dalam kerjaya pengacaraan saya di Gegar Vaganza 4. Apa kapasiti Chef Wan untuk menegur saya?

Nabil bertegas tidak akan mengubah cara kerjanya itu selagi tidak mendapat teguran daripada pihak Astro.

Berbicara mengenai isu beliau bakal mengenakan tindakan saman terhadap Chef Wan, Nabil memberitahu ia hanya akan dilakukan sekiranya beliau mengalami kerugian dalam pekerjaan gara-gara kontroversi terbabit.

Saya hanya akan mengambil tindakan undang-undang kalau ia menyebabkan komitmen saya ditarik balik. Kalau ada ganti rugi barulah saya akan menggunakan khidmat peguam.

Terdahulu, Chef Wan menganggap Nabil kurang ajar apabila menyampuk setiap kali juri ingin memberikan komen kepada peserta Gegar Vaganza 2017. Malah, tindakan Nabil yang mengusik dan mengajuk percakapan juri adalah sesuatu yang menjengkelkan dan khuatir ia mampu memberikan impak negatif kepada kanak-kanak yang turut menonton rancangan tersebut.

Sumber Berita : Utusan Mingguan

83 responses to Nabil Ahmad Tegaskan Tidak Akan Ubah Gaya Pengacaraannya

  1. jamilah says:

    Chef wan komen issue2 kat IG dia okey jgk, mcm kes nasi lemak telanjang, pastu adab bebudak datang beraya. Tapi entahler, sometimes aku rasa chef wan tu semua orang tak betul, mcm bajet bagus pun ado.

    9

    23
    • Sisturnina says:

      Dia select isu2 yg taboo.masyarakat melayu tak berani kata depan2. Dia berani. Kita pun buat tapi setakat di sebalik nama palsu, account palsu mengutuk dan mengecam org lain.perkara x betul perlu ditegur. Mak bapak, kawan2 tak boleh tegur…org lain tegur. Jangan sampai Allah tegur. Nabil tu Allah dah tarik vellfire…tapi dia x nampak lagi. Dia ni fikir duit jer…acah2 nak saman….tapi takde kes pun.

      84

      2
      • tok mok says:

        org yg tak boleh ditegur sebab ego dan sombong. tapi semalam nabil ok sikit…tak terlalu annoying. kekadang over gilerrr naik menyampah.

        17

        1
      • antikunyit says:

        hahahahaha taboo abah ko sisturnina….anak main bontot tak nak tegur ke…sanggup kawin jadi pak sanggup …pastu konon bila isteri lahirkan anak awal cakap anak tyak cukup bulan…pastu cerai…anak perangai mcm lahabau…menipu sana sini tak nak sound ker…ke mmg set2 kunyit kecoh pasal org lain bontot penuh taik tak sedar…#antikunyittongkengayam

        2

        0
    • Anonymous says:

      isu dia komen tu betul, cuma cara dia kasar. tp nabil tu pun hauk jgk. berlagak. mmg wajar ditegur. xpaham apa yg nabil cuba berlawak. samada aku terlebih cerdik atau dia mmg buat lawak low class bodoh nk mampus smpai aku xboleh nak proses lawak dia tu. lawak2 dia mmg byk menyindir, lucah, main2kan org & rude.

      39

      1
  2. Haihhh.. says:

    bagus juga ade yg komen cara nabil tu. kalau tak dia rasa dia betul jer..tak dinafikan cef pn ade sliap. kalu nabil tak nk ubah cara dia terpulang…hari ni dia malukn orng..tak mustahil esok2 belaku kt dia…

    40

    0
  3. Ego says:

    Mmg btul da 4 msim ko pngcara gv tu,tp aku admit so far 4 msim jga aku tgk pserta mnyanyi je bukn nk tgk muka ko.mkne nya skrg ko perasan rating gv naik sbb ko dan jihan la?klu xde,rating jtuh mnddak la

    33

    1
  4. nok gebuzzz says:

    aku rase ckp la apepon,mmg dia x kan berubah…sbb dia rase mcm dah lama dlm industri…so dia nak buat ikut kepala dia la..lagipon astro x ckp ape2 pon.astro syg org2 mcm ni…

    28

    0
  5. Anonymous says:

    Sombong sgt dia ni….
    Ingat!!! Org sombong selalunya rugi.

    39

    0
  6. Dandelion23 says:

    Berani buat beranilah tanggung…lol. Bebal. Itik yg buat bising, takkanlah ayam pula yg kena marah kan. Sblum2 ni, kmu aibkan org dgn kata2 yg takda otak dan peka perasaan org lain, boleh pula? Siap tahun2 kontroversi yg sama. Jd..rasalah sendiri ya. Skrg, kmu sendiri yg dimalukan sbb mulut puaka sndiri. Padan muka! Sombong.

    23

    0
  7. Anonymous says:

    bagus! teruskan…aku sokong. kalu ko teruskan cara ko tu…lg cepat ko berkubur. amin.

    18

    0
  8. Anonymous says:

    Betul la ckp nabil, buat apa dia nak ubah caranya hanya kerana ditegur sebegitu…itu namanya hipokrat….so dia ttp jadi diri sendiri dan x hipokrat menjadi lain dari dirinya sendiri…go nabil, you are the best…pedulikan mulut2 longkang di luar sana…

    1

    45
  9. Anonymous says:

    ni la…kifarah. dulu suka sgt kutuk aris2 dgn mulut lazer telinga capang ko tu. kutuk sgt si fattah amin. siap buat muka bila sebut fattah amin. walhal mamat tu tak pernah kata/ buat apa pon kat ko. ni la akibatnya. sekarang rasakan. ko dan lofa sama2 jenis problematic attitude la.

    55

    0
  10. Piss off says:

    Pndai ko sntap bla org tgo..pdan muka.rupnya ko jnis x blh d tgo ye.mcm tu la org lain rsa bla mulut ko tgh jhat prli org.igt bro..xsuma ati org mcm ati ko.

    22

    0
  11. kenyataan says:

    btl tu tngk muka dia pun aku menyampah, dia klau perli org mmg class itu makanan dia kut ntah knpa dia rasa puas atau bangga bila cemuh atau buli org sma lh dia ngan Lopak ketawa mcm ketawa tk ingat mati..tngk Dato Aznil dan Dato AC Mizal dh ada gelaran Dato pun jaga mulut dgn baik gurau tu gurau jugak tpi mereka tk peril sakitkan hati org seharusnya Nabil yg msh mentah ni ikut etika kedua2 Dato ni baru lh org hormat ni tak suker2 jer nk kenakan org tpi bila dia kena dan dtegur dgn baik olh org yg lbh senior dan berpengaruh dh sentap malu lh konon aibkn keluarga lh walhal dia yg aibkn diri sendiri..fkrkan lh ko Nabil ubah etika ko tu munajat kpd Allah minta petunjuk sbb kau ada anak2 tk elok bila anak pompuan dpat mcm ko

    0

    0
  12. Penyibuk jerrr says:

    Biarlah nabil, peduli apa org nak cakap. Tok ram sendiri lagi cakap just be yourself, kau bayar bill sendiri bukannya org bayar pun…

    6

    7
    • Anonymous says:

      tah2 tokram peril dia…apa dia tau kan…kalau da jenis camtu
      geram aku tengok gv malam tadi, kuat betul peril cw…konon terima teguran, pastu nak sama, pastu ok pulak leh terima masa dalam Meletop (walaupun nada sgt annoying)…gasak ko la nabil, pasni apa lagi harta ko yang Allah nak tarik x tau la…bongkak sangat!

      15

      1
  13. Tipah says:

    xkesah la apa pun… tapi kalau pengacara lain yang mengacara gv
    xseronok dah nk tgk gv. nk jihan n nabil jugak

    4

    10
  14. anonymous says:

    tak beringat lagi tu masih nak angkuh lagi,semalam kau n jihan 100% failed as a host,aibkan org contoh mas idayu lagi tak tau address org betul2 contoh tok chey where is ur respect,too bad this actually a very good programme but ruined by them both

    16

    1
    • anon says:

      semalam pun lawak ko 2 ORANG TAK ADA ORG NAK GELAK SANGAT .
      mohon mas idayu saman pulak krang sbb ” menganjing” kata2 mas idayu …
      kalau bukan di live tak ada ini live ko buat macam tu
      mana etika korang ek ??

      12

      1
  15. anon says:

    ko ni jenis tak paham bahasa ke atau bengap
    tak ada sapa yang suruh ko ubah cara pengacaraan tu ..
    cuma ubah lah sikap ko YANG SUNGGUH ANNOYING GILA yg menyampuk atau buat sesuatu bodoh bila juri komen .ITU SAHAJA !!!!!
    dan lagi satu jgn BUAT LAWAK BODOH SGT KAT ATAS PENTAS YG BUKAN BERTIKET KAN MAHARAJALAWAK !
    simple kan ????

    19

    0
  16. Ugly Nara says:

    1st tegur, masi buat gak …. dah kena berkali², hah rasakan la. Ada betulnya CW menegur si Nabil ni. Nak jadi pengacara fofular, tak payah la nak kuang hajo. Buat elok². Cuba tengok Aznil tu. Takde pun kuang hajo macam hang. Popular gak.

    Tapi, nak salah kan 100% kat si Nabil ni pun tak patut. Astro yg sepatutnya menegur dan menasihatkan si Nabil ni. Ambik tindakan kalau keras kepala. Ni nak tunggu org lain yg tegur. Astro cuma nak ambik untong jer dari sketsa ni.

    14

    0
  17. melati says:

    Dh malas tgk GV …… sapa yg keluar pun tak tahu…!!! selagi ader sampah bodoh bekas Pion tu, memang rosak industri seni Malaysia ,dh Ler industri seni kita tak maju dipawagam , ditambah plak sampah2 cam Nabil ni , abis menjunam industri seni tanahair..!!! huhuhuhuhu

    5

    0
  18. Anonymous says:

    Betul tu tipah 9.00 am….setuju

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Korg yang kutuk2 ni,kata x suka tgk pengacara GV, tapi dari apa yg aku baca dlm komen ni,masih jgk tgk GV, pastu kutuk2…apaaa daaaa.

    2

    5
    • melati says:

      Org tgk GV pasal Penyanyi & Lawak Dato Vida bukan nya Nabil pelawak Pion low class tu …!!! lama2 org tk tgk GV pasal Nabil pion bodo tu …( Low Class )..

      7

      0
    • Anonymous says:

      1) Simpan je Nabil, penyanyi xdok (wat citer hujung minggu bersama Nabil)
      2) Teruskan GV tp buang Nabil.

      Ko rasa?

      0

      0
  20. Anonymous says:

    korg dok kutuk2, mengata ngata…apa yg korg dapat? Dpt dosa jer…pahala dpt kat nabil…sudah2 la,kut2 esok lusa kifarah kat korg pulak, ada adk beradik ker, sedara mara ker jdi pengacara, org dok kutuk, apa korg rasa…balasan dan jnji Allah itu pasti…Wallahu a’lam

    1

    1
  21. Kak long says:

    Alaa..dia ni bkan belajar tinggi pun..tengoklah dulu dia kerja apa? dah kaya sikit berlagak nak mampus. Tahu pulak malu mak bapak terpalit sama..dah ko tu baghal bengong mmg patut pun. Nak tersentap pirahhhh.

    8

    1
  22. melati says:

    Satu jer nk Ckp..!!! Khinzir kerja menyondol jer ..bila kena sondol balik dia melenting , sama lah cam Nabil bila Bahan org sodap mulut Mak Bapak dia jer.., bila kena diri dia siap nk pakai peguam lagi.. , sama lah Nabil gan Khinzir..!! cuma Khinzir Mulia sikit dr Nabil sebab Khinzir tak boleh bercakap mcm Nabil.. hmmmmmm

    4

    0
  23. Anonymous says:

    Melati, jgn la terlalu memandang hina pd org yg bekerja pion, kut2 sok kau dpt laki kerja pion, tak pon tukang angkut sampah yg ikut lori sampah,baru kau tau…pion pon kerja halal…

    3

    1
  24. anonymous says:

    komen semua negatif dik oi ramainya org tak setuju cara kau,kau masih ‘mendongak’ jgn sombong rendahkan diri skit apa org ckp tu betul

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Astaghfirullah melati 10.24 am, mulut longkang sggh kau, hingga nak samakan org ngan khinzir…..klu org samakan kau ngan khinzir, apa perasaan kau,perasan ibu yg mengandungkan kau, ayah kau yang membesarkan kau, seolah olah ibu bapa kau tu la khinzir…..

    1

    0
    • melati says:

      Anonmous November 27, 2017 at 10:38 am. apa kata ko gi spital tgk DNA ko gan Mak ko mana ler tahu ko aada darah Khinzir kot2 Mak ko tertidor gan Khinzir ?? tu jew nk Ckp pada peminat2 Nabil ..wakakakakaaaa

      0

      0
  26. Anonymous says:

    Aku tgk nabil mengacarakan rancangan tafsir mimpi astro maya ok jer, tak de pon nak kutuk2 org ker, apa ker..sopan jer… tetamu jemputan pon ustaz2 …korg sume ni hanya tgk rancangan hiburn jer kut…

    3

    0
  27. melati says:

    ASTRO pun asyik tayang citer2 berulang, tambah plak korang tak buang Sampah cam Nabil ni….nanti org beralih arah kang…byk dh TV Berbayor sekarang ” ASTRO amik perhatian sikit “…org memerhati ..Nabil ckp selagi ASTRO tk menegor..!!! seolah2 ASTRO pun menyokong Nabil..!!!

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Melati 10.50 am, alhamdulillah dan terima kasih di atas komen ko tu ye mengata mak bapa org khinzir…Allah akan beri kifarah pd kau suatu hari nti. Aku rasa mak bapak ko tu yang khinzir sbb tak tahu ajar nak…dan ko esok pon akan jadi IBU KHINZIR yg tak tau ajar anak, biadap dan kurang ajar mcam ko…

    1

    0
  29. Anonymous says:

    Tak faham aku.. Dlm meletop kemain ckp terharu ada org taraf dato prof minat dia.. Ke nk naik ranking GV je ni. Dr dlu kn mmg mcm ni. Dr peserta, pengacara, juri, penyokong, crew semua keluar cerita. Bkn tak boleh melawak ada part terhibur jgk tp berpada2 bile berkaitan sensitiviti org lain. Tok ram mmg ckp jd je diri sndri tp sbb tu die sll pggil kau beruk, bangang etc.

    1

    0
  30. Anonymous says:

    Aku bkn peminat nabil pon, tpi sedih tgk korg mengutuk ngutuk org…

    4

    0
  31. Anonymous says:

    Agaknya melati ni kerja sebagai poengangkat tong TAIK kut, tu yg kurang ajar tu….wakakaka

    1

    0
  32. Anonymous says:

    Ko masuk industri sebagai pelawak. So cara pengacaraan pun watak pelawak. Itu tak apa tak payah ubah. Yang kena berubah ialah apa yg kluar dari mulut tu. Kna pikir dan tapis supaya ko jangan hambur kata kata yang jatuhkan air muka orang. Get it? Ko ambil teladan kes WNyambek ya.

    4

    1
  33. Anonymous says:

    Deme tak oaham isu. Pada dia tu lawak tapi dia tak fikir dia jatuhkan air muka orang.

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Takburnya ko nabil
    Beringatla

    6

    0
  35. elle says:

    Cakap ler ape pon, korg igt nabil heran ke? astro sayang org2 cmni sbb bley jual. klu x dah lame dah nabil, jihan dgn si lofa tu kne kick keluar station. sbb msia ni dah xde yg bley replace diorg, so diorg besar kepale. mostly pengacara mmg prangai cmtu. lainlaa pelakon ke hape, skali ko da wat prangai mmg senang production house nak banned ko.

    1

    0
  36. bunga lalang says:

    Ala senang je…jgn amok dia jadik pengacara/host…byk lagi yg boleh buat lagi baik dan beradab dari dia…ape susah sgt

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Limau perut tiga serangkai,
    Buta perut tak dak akai!
    Dah la bodoh, ego…arrogant pulak tu.
    Ni la contoh artist yg perasan bagus..dia rasa semua dia buat betul. Tak ambil teguran org langsung. Kau tgk la langit kau tu tinggi ke rendah. Kau nk saman bila rezeki kau kurang yer..ooiii bengap..Rezeki kau dari Allah tau tak?

    4

    0
  38. Anonymous says:

    Nak tengok GV tu pasal penyanyi dia org lama. Tapi annoying dgn sikap pengacara dia & penaja dia tu. Menyampah…strategi markerting yg fail. Semalam pun Nabil masih ungkit hal kena tegur dgn Chef Wan tu. Dia ingat Chef Wan takut kena saman ke? Aku tengok posting Chef Wan kat IG dah takde sebut hal tu lagi. Memang patut org tegur cara pengacaraan Nabil yg asyik nak memperli org ni. Kurang ajar betul. Ko kena ingat… duit hasil pengacaraan kau yg kurang ajar itu yg bakal kau suapkan ke mulut anak bini kau nanti.

    9

    0
    • Anonymous says:

      duit hasil mengata2 org utk bahan lawak mane nk berkat… sbb tuh bini pak haji belum bertudung nk seksi memanjang..

      2

      1
    • Anonymous says:

      chefwan cool jer.. betul sgt chefwan ckp si nabil tak reti jaga mulut… kang org tegur sentap pulak selit sekali alasan makbapak.. dah tau ade makbapak xpenah pulak tegur mulut jahanam nabil ni.. tau mkn hasil pendapatan mengeji org selama ni okey pulak..

      2

      0
  39. Anonymous says:

    Tutur kata ko tu kna jaga hati dan jgn jatuh air muka orang

    1

    0
  40. Sambal belacan says:

    Honestly, aku rasa boring tgk nabil mengacara gv. Jihan..hmm pada aku pun so-so je. Ni pendapat aku sebagai penonton.

    4

    0
  41. Anonymous says:

    Haji Nabil Ahmad, boleh tak Hj jaga kalam n tingkah laku Hj?

    2

    0
  42. Anonymous says:

    nabil bila tang melawak jatuhkan air muka org smpi GV4 bole pulak… tak pikir makbapak org lain… tang kene tegur balik kt diri sendiri sebuk laaa tetiba makbapak ko wujud..

    3

    0
  43. Yun says:

    Ko sendiri kena kutuk pn cari lawyer…

    2

    0
  44. intan says:

    biarla diorg tu nabil..bukan semua org tk suke suka ko..aku suke je ko jd pengacara gv cmtu..buat suasana hidup..meriahhhh..don gibab nabil…

    3

    0
  45. nonis says:

    penerimaan org ni lain2..x semua org boleh terima lawak dia..tapi, dlm hidup saya ni, ada beberapa org yg mcm nabil ni.saya xpernah kecik hati pun kalau contohnya saya yg dibahan.ntah la,rasa mcm xceria hidup kalau xde org mcm ni di sekeliling kita..rasanya,org2 yg dibahan nabil ni kebanyakannya ckp faham yg nabil ni melawak,x amik hati.tp org lain pulak marah2 dan sakit hati tgk.bagi saya ok je.dan sy tgk GV pun sbb ada nabil dan jihan..bagi saya,selagi astro amik ko,ko buat je la keja ko nabil sbb masih ramai yg suka telatah nabil.

    3

    0
  46. Anonymous says:

    Betul tu intan,saya setuju….saya pon suka dia jadi pengacara GV….go nabil, go…. walaupun saya bukan peminat tegar nabil, tpi saya suka dia mengacara GV, hidup dan meriah…

    2

    1
  47. Anonymous says:

    Betoi2…. org yg marah2 ni rsenye hidup dia org hambar,boring….mesti x tahan klu org melawak ngan dia org kan….klu dah x boleh melawak, jgn cmpur org, dok jer dlm hutan brkawan ngan monyet, siamang dan yang seangkatan dengannya….wakakaka

    2

    1
    • anon says:

      yg berkawan dgn monyet dan siamang org2 mcm ko
      sebab tak tahu membeza kan
      teguran bagi memperbaiki khilaf yang kadang kala kita sendiri terlepas pandang
      ada org ckp DIA TU TAK BLEH BERLAWAK LANGSUNG KE ? TAK ADA KAN
      cuma cara dia JGN MENJAWAB ATAU MENYAMPO BILA JURI KOMEN DAN JGN KERAP SANGAT MENGAJUK CAKAP ORANG SEBAB ITU NAMANYA BIADAB!
      ko sebelum mengata org baik CERMIN DIRI DULU SAPA YANG PATUT DOK HUTAN KAWAN DGN MONYET N BERUK ! muahkakaka
      kesiannn sehh

      0

      3
      • Zila says:

        Ok je…sbb tok ram pun.prnh.ckp.dia dgn.jihan.beruk,sama je..semua suka melawak,dah kau tu mmg tak minat.dia,nabil wat pe org tak.suk

        1

        1
        • anon says:

          ni bukan soal tak minat dia atau tak
          aku nak tengok GV sbb nak tengok retis2 nyanyi
          jadi sebagai orng yang byr bil astro juga ada hak utk bersuara
          sbb GAJI YANG NABIL TERIMA ITU ADALAH DARI HASIL
          pembayarn bil yg aku kau dan mereka bayar
          FAHAM ??
          jadi kalau ko pun jenis tak tahu beza MELAWAK DENGAN MENYAMPOK
          baik diam dari berkata2
          ok makcik Zila
          mohon minded tu bukak sikit

          0

          0
        • Anonymous says:

          Tak sukalah sngt…nak tgk penyanyi jelah kunun.puiii…minat sebenarnya.tapi malu nak ngaku.

          0

          1
  48. Ila says:

    Jht mulut…aku tak.minat nabil..tp komen dia.ni.paling jht pernah.jumpa,dia sama gak mcm.nabil,manusia,jd melati.ni.pun.babi.gak.erk…melati ni.jantan ke.betina…kesian…

    0

    0
  49. Anonymous says:

    Aaiik,terasa pulak ker…ada aku kata ko ker…or memang kau ni jenis spesis yg layak brkawan ngan berok, siamang dan monyet….kahkahakah

    0

    0
  50. Ain says:

    Gv tanpa nabil= good idea, boleh proceed sbb tiada lawak bangang nabil

    2

    1
  51. Sabahan sumandak says:

    Apa-apa sajalah untuk org yg perasaan diri itu “izou noh ti.” Lawak menyampuk kau tu nabil, langsung tidak kena cara. Kalau judges sedang memberi penerangan dan kau menyampuk, mcm mana para peserta nak hadam komen judges. Cukup2lah bikin malu malaysia dengan kriteria pengacara cenggini. Perasaan lawak & bagus tapi merapu entah apa-apa. No wonder sy tidak teringin tengok rancangan yang nabil pengacara dia. Jihan boleh diterima lagi, dia pakai otak sebelum menyuarakan sesuatu.

    2

    0
  52. gia says:

    Habis tu korang nak nabil mengacara mcm mana? Nak sopan santun mcm pengacara pertandingan berbalas pantun ke ape?

    2

    1
  53. Anonymous says:

    7.21. Ni lagi satu manusia tak paham isu.

    0

    0
  54. cilimanis says:

    antara sebab my family tengok GV ialah pengacaranya yang best dan tak boring…Nabil dan Jihan…

    2

    1
  55. Anonymous says:

    Betul cili manis…dan anon November 27 2017 4.35 pm., ada aku kisah ko gelar aku berok ker, monyet ker…sbb kita semua ni pon mmg dari spesis berok, monyet dan siamang…..wakakakakakakakakakaaaaaa……………..

    0

    0
  56. Anonymous says:

    nabil,tolong muhasabah diri tu. rasenya Chef Wan melenting pasal kau menyampuk masa juri komen.itu memang agak biadab walupun kau rasa benda tu kelakar. tang pengacaraan aku memang tabik kau.

    0

    0

Leave a Comment

Optional