Written by Bella | November 21st, 2017

Pelawak dan pengacara Nabil Ahmad nampaknya kali ini sudah tidak boleh menahan rasa bengang dan kecewanya apabila gaya pengacaraannya ditegur sekali lagi oleh Chef Wan menerusi akaun Instagramnya.

Nabil menyifatkan tindakan Chef Wan yang membuat teguran secara terbuka itu tidak profesional dan seolah-olah sengaja mahu memalukan dirinya.

Rasanya sebelum ini tiada orang yang membalas kritikannya, jadi saya ambil peluang untuk menjawab menerusi Instagram #nabilzira. Saya bukan geram tetapi kapsyen yang dimuat naiknya itu membuka ruang untuk netizen menghina saya.

Adakah wajar dia menuduh saya menjadi penyebab kepada masalah sosial dalam kalangan kanak-kanak seperti yang dibangkitkannya? Tindakannya itu membuatkan saya malu, apatah lagi saya ada ibu bapa dan anak-anak yang membaca kritikan tersebut.

Terdahulu, Chef Wan menganggap Nabil kurang ajar apabila menyampuk setiap kali juri ingin memberikan komen kepada peserta Gegar Vaganza 2017. Malah, tindakan Nabil yang mengusik dan mengajuk percakapan juri adalah sesuatu yang menjengkelkan dan khuatir ia mampu memberikan impak negatif kepada kanak-kanak yang turut menonton rancangan tersebut.

Pada pendapat kami, mungkin Chef Wan tidak mempunyai sebarang niat untuk memalukan Nabil ataupun Jihan tetapi cuma meminta mereka untuk memberikan sedikit ruang bagi juri untuk menyatakan pendapat  mereka agar  peserta GV 2017 dapat memperbaiki kelemahan mereka. Apa pula pendapat anda?

Sumber Berita : Utusan Online

81 responses to Adakah Wajar Saya Dituduh Sebagai Penyebab Masalah Sosial – Nabil Ahmad Balas Kritikan Pedas Chef Wan

  1. Ryna14 says:

    Leave the industry if you think u are not opened to critism. If u malu ur kids will read the critics, then shouldn’t u be ashamed when ur kids watch it live on tv. And pl dn blame the kids if they choose to do what they see on tv. There are millions kiddos out there that know u, Mr Nabil. Be funny and respectable at the same time.

    140

    0
    • miamore says:

      ingat nabil…kau sebelum popular apa jer job engkau. chef wan dah berapa lama terkenal kat malaysia dan negara antarabangsa. chef wan terkenal kerana ilmu dia yg luas. engkau pulak terkenal sebab lawak bodoh jer pun. syukurlah ada org tua berilmu yg tegur,. takpayah bongkak sgt.

      108

      1
      • Pekerja Gomen says:

        Dia tak cakap pun ko pencetus masalah sosial kepada kanak2….. dia cuma maksudkan kebiadaban ko terhadap juri (org yg lebih senior) boleh memberi impak yang tak baik pada kanak2… contohnya budak2 tgk gaya kurang ajar mcm tu seolah2 sesuatu yang normal….

        Itulah pentingnya education…!!!!!!!!

        7

        0
      • Pus says:

        Ahh poyo la kau

        4

        6
        • Miss Unibes says:

          So kau rasa apa yg artis baru rasa? Yg kau dok nasihat artis baru hari tu. Kau rasa kau yg konon org lama bagus sangat ke? Kalau betul berpengalaman kau takkan bodoh mcmni. Berapa kali tegur pun masih buat. Ada hati nasihat artis baru. Yg penting kau bodoh mcm muka kau.

          8

          3
      • Anonymous says:

        Aku mmg menyampah style Chef Wan bajet bagus tegur org sana sni. Tapi aku lagi menyampah dgn Nabil yang bajet kelakar tp lawak mcm haram je. Dia tak tau boundaries & adab nk melawak. Agreed with 1st comment. Just leave the industry not just because he’s not opened to criticism but he’s very rude to someone senior than him.

        52

        0
    • Observer says:

      Perlakuan dan pertuturan Nabil kepada org yg lebih tua daripadanya contohnya ketika mengacara boleh mempengaruh anak2 muda remaja dan kanak2 yang menonton(Gegar Vaganza adalah untuk tontonan Umum). Seperti dengan Tok Ram kdg main cakap lepas & tak ada rasa hormat.Bergurau boleh tapi jgn sampai menyakiti hati. Effect nya kepada anak2 muda yg tengok bagi drg its ok lah untuk bersikap mcm tu. Rasanya ni bukan first time Nabil kena tegur for being rude & disrespect people kan? Berulang kali minta maaf lepas tu buat lagi.

      67

      0
      • VooDoo Diva says:

        Tru dat. Watched GV last Sunday out of curiosity and true enough cara Nabil membahan Ramli MS sgt la out line. Tak pernah tgk Ramli MS lost his cool like that. The atmosphere yg tercetus sgt la awkward even for me as an audience at home. Cringey!

        26

        0
      • Anonymous says:

        Org xde education, tetiba dipuja, mcm tu lah jadinya. Besar kepala.

        9

        0
    • Bob Barli says:

      Bagi la screenshot komen chef wan yg katanya nabil sentap sangat tu. Baru orang boleh nilai. Bagi aku la, first, menyampuk cakap juri tu memang rude, n lawak dia kadang2 over tu boleh dimaafkan. Dah ramai kot nitizen tegur psl nabil, tapi kalau xjalan jugak, apa yg pihak produksi buat? Arahan mesti drpd orang production jugak. The ugly truth is slot dr seri vida tu lagi melampau kot. Buat rosak GV. Tempiasnye kena kt nabil n jihan. Second, kalau betul niat nak menegur, PM or DM la. In public gtu mmg la mengundang kritikan orang. Kalau aku pun malu weh.

      18

      2
    • Minah Kilang says:

      kalau nabil leave industry die nak kerja apa? wakkaka takkan nak pergi kerja 7eleven pulak… x mungkin die nak cau dari dunia hiburan, duit berkepuk2 kalau kerja ngan stesen tv, lagi2 asteruk.

      15

      0
    • Kahkah says:

      Semua salah baik yg tua atau muda.
      Yg tua..nk jd contoh tp aku rasa chef wan kna jaga jgk adab nk menegur org.jgn la slalu guna socmed.nmpak bkn nk menegur secara baik tp lebih kpd memalukan.klu nk tegur ikhlas mcm dr ayah kpd anak..bkn mcm ni caranya.pm him.or say it in his face one by one.org akan lebih menghargai cara menegur demikian dan lebih nak dgr.
      Klu in public dgn social media mmg mengundang makian dan cercaan org lain.yg empunya diri tak tahu pun dia nk tegur nabil tp org ramai dah galak mencaci.apa perasaan?
      N klu aku jd nabil…aku dah lama benti jd pengacara GV.xpuas hati…n tak suka tgk dia jgn la tgk n ambil dia lg as pengacara.nabil kena moderate la lps ni.tp mayb bg dia..tu bkn cara dia.who knows?
      Jaga batas
      Jaga adab.

      0

      0
  2. ghadisk says:

    aku ok je dgn lwk ko..aku enjoy ko jd hos..AAK kan je.. bio sape2 nk ckp pe..

    30

    8
    • Anonymous says:

      betul. aku pon ok dengan lawak nabil. mereka yg lain terlalu membosankan

      20

      9
    • sabil says:

      dia bab lawak ok je….
      cuma kena la ada etika sebgai pengacara majlis…
      kena la ada rasa hormat xkira la antara peserta/juri/penonton…
      bru la satu2 majlis tu nampak berjaya….

      36

      0
      • kangkung says:

        contohi Pak Nil . Pak Nil pun melawak gak…tp taklah sampai cam cara Nabil and Jihan tu.

        20

        2
        • Entahlah says:

          Agree with you. Contohi Pak Nil. He’s one of the Best Example of a Professional plus Entertaining Presenter in Malaysia. Pengacara di negeri lain tak payah buat lawak bodoh pun org minat example Ryan Seacrest.

          12

          0
    • noname says:

      kan..haku tgk GV pon sbb ade Nabil n Jihan

      2

      1
  3. wawa says:

    tapi mmg nabil suka menyampuk bila juri tgh nak bagi komen…mmg tak respect langsung…kalau camtu ko sorang je la nabil yang jadi pengacara dan juri…habis cerita…

    61

    0
  4. asrul says:

    belajar hormat orang,orang akan hormat awak nabil.berlawak bukan sampai melanggar adab dan menjatuhkan maruah orang lain.jangan gunakan tiket ‘melawak’ setiap kali nak hentam orang…tak kesah la dekat pentas GV atau dekat meletop.semoga Allah murahkan lagi rezeki saudara! ;)

    35

    0
    • Anonymous says:

      setuju….lain2 semua da ok cuma bab nyampuk tu memang menyakitkan hati
      bukan aje dalam GV tapi Meletop pun sama
      berubah la nabil…awak memang da bagus
      patut bersyukur chef wan tegur…dia pun berlapik jugak tegur katanya sebagai orang tua…kalau da production/ member2/ kuarga tegur satu pun tak makan sampai season 4…cara macam tu je la eloknya…
      kalau nabil rasa malu, bagus la…berubah saja..pandang dari sudut positif
      dan muhasabah kalau setakat seorang dua yang tegur boleh la diabaikan lagi konon dengki whatsoever…ni sampai ramai yang menegur adakah semua itu untuk kondem/ memalukan/menjatuhkan nabil?

      26

      0
  5. Mrs Rahim says:

    Be funny and respectable at the same time…. couldnt agree more on this statement.. be respectable too Mr Nabil….

    15

    2
  6. Anonymous says:

    Ada betulnya juga bila kita berada dalam keadaan nabil. Itu cara dia menjadi pengacara. Setiap orang ada caranya. Rasanya tindakan dia menyampuk bukanla satu kesalahan besar pun. Boleh ditegur di belakang tabir. Pihak produksi pun boleh memberi teguran sekiranya tindakan nabil xbetul. Betul la cakap nabil dia rasa malu. Kalau kena batang hidung kita sendiri pun kita akan rasa malu jugak. Chef wan janganlah berlagak sangat sehingga anggap diri tu sempurna sangat. Bersantai dalam menegur cukuplah..Jangan terlalu obses dengan teguran anda. Inila jadinya bila manusia asyik melihat kekurangan orang lain banding melihat kekurangan diri sendiri.

    10

    15
    • asrul says:

      ini bukan kes pertama.dari meletop sampai ke GV.nabil selalu gunakan tiket melawak setiap kali dia ‘kurang ajar’ dengan tetamu/peserta/juri.melawak boleh.dia pelawak.tapi jaga adab.sebab dah ramai kritik dia,dia tak pernah berubah.now chef wan kritik dia.sebab makin melampau..bukan untuk nabil tapi untuk semua pengacara/pelawak yang selalu gunakan tiket melawak untuk berlaku biadap.kalau nabil malu,nabil kena pikir jugak perasaan orang yang dia kenakan ;).

      chef wan tak sempurna.nabil jugak bukan lah terlalu buruk.yang mana betul kita ambil .yang salah kita perbaiki.sama-sama ;)

      29

      0
      • Anonymous says:

        kadang aku sian jugak chef wan tu….walaupun mulut dia berbisa tapi ada banyak perkara dia seperti mempertaruhkan diri dia dicerca netizen asal apa yang yang dia tegur boleh sedar kan orang..buka kan mata hati kita jugak apa yang dia cakap tu betul…cuma kita ni melayu banyak simpan sendiri dan buat hal sendiri
        tengok la isu nabil ni bukan yang pertama kuar dari mulut chef wan kan…positifkan minda dan terima saja la nasihat dia yang lagi berusia…macam mak ayah tegur anak2

        29

        0
  7. Bunga says:

    Behave wisely lah nabil and Jihan … both you social influencer …. kalau rasa tak boleh nak behave .. jadi rakyat biasa … both of you naik pun sebab dengan sikap dan lawak yang tak elok untuk msyarakat pun … program dah cantik tapi pengacara sampah ….

    9

    6
  8. Feldegast says:

    Pengacara yang suka menyampuk bila juri bagi komen ni memang annoying. Bagilah ruang orang bercakap dulu barulah menyampuk bila terlalu panjang, jadi host bukan tiket untuk ko masuk bercakap sesuka hati bila bukan giliran kau.

    Lagi satu, kena kritik kena komen kena kecam ni dah jadi part of the job, part of the industry. Ko nak masuk, ko terimalah benda ni sekali.

    Nampaknya Nabil memang tak pernah belajar dari komen dan kritikan yang orang dah bagi pada dia.

    16

    0
  9. pemerhati says:

    Pelik dgn nabil ni.dia xpenah nk ubah prangai suka menyampuk bila juri sdg bg komen.Dari GV sblm2 ni sama mcmtu prangainya. Msh igt lg masa GV yg lps bila dato khaty bg komen dia pn sbuk menyampuk.sampai dato khaty nmpk terganggu..dia xtgk ke smula rakaman tu, dari situ blh amik plajaran mana yg prlu utk diperbaiki. Ni bila ditegur marah. Bkn sorg yg berckp, jd meluat dh..

    16

    0
  10. Anonymous says:

    Kita jgn asyik kutuk nabil dn jihan
    Dorg xbuat slh besar pun. Itu cara dorg mengacara. Samada lawak menjadi atau tidak..dorg manusia biasa. Dorg dah cuba dgn sedaya upaya utk menjayakan program dengan menjadi diri sendiri. Chef wan yg kena muhasabh diri spya jgn trlalu mencari silap org lain.

    3

    35
  11. noona says:

    nabil and others pengacara sepatutnya kenalah bersikap terbuka terhadap kritiksn. and yes, annoying taw bila asyik menyampuk. jarang tengok gegarvaganva pun because of pasangan pengacara ini.
    jangan marah. jangan melenting. take it as posiive side. people watched. people cared. if they ignore, lama2, nama you akan tenggelam….

    9

    1
  12. Anonymous says:

    Ada betulnya teguran itu namun apa kah baik komen melalui media sosial? Kita yang komen…baik sangat kah. Agaknya maki dia kat sini …apa kita dapat? Pahala? Kalau betul nak tegur…pm la…dm la. Jangan pandai sgt nk jd keyboard warrior.

    0

    0
  13. Watever says:

    Yess nabil memang sometime ada rude nya. Sampai kan RMS sendiri tegur. Tapi CW pun juga ada salah nya. Kalau nak tagur pun elok2 le, back stage ke. Face to face tegur nabil or jihan. Alaa CW macam laa kau x pernah buat lawak bodoh, aku ingat lg kebodohan kau pasal MH730 tu.

    3

    12
  14. naz77 says:

    sbnya aku nk tgk gv tu pn sb ada nabil n jihan kalau ganti lopa ke fatah pun lum tentu aku nk tgk,,, ni la dikata kan lawak spontan,,, mmg kkdg nabil de meyampuk juri cakap yg tu i setuju tu mmg bole dikurangkan. tapi sapa yang xde deria lawak tu bole p tgk rancangan clever girl yg tu mmg xde lawak,,, hahahahah

    10

    10
  15. Anonymous says:

    Saya ok jak dengan 2 orang pengacara tu..minat tgk GV sbb nak tengok lawak depa tu.

    13

    8
  16. Anonymous says:

    Nabil ni mmg suka menyampuk, tu je lah yg salahnya, selain dari tu, cara dia sebenarnya menghiburkan lebih2 lagi bila digabungkan dgn jihan. chef wan ni pun sama jugak mulut main lepas je.kat GV merepek dia pun banyak juga sampai buang masa. komen positif tapi sampai cakap aishah tak nampak tengkuk tu kan kasar jugak..kalau aishah kecil hati pun kita tahu sebab aishah selalu ketawa dan tak meroyan kat instagram.

    10

    4
  17. Anonymous says:

    *i mean kalau aishah kecil hati pun kita tak tahu…*

    3

    1
  18. Anonymous says:

    Adakala kritikan membina kerjaya…take it positive, improve and move on nabil, you have built yr empire surely peminat (all walk of life) akan terima walau apa sekalipun lawak yg dihidangkan….we shouid be grateful chef wan is still alive and did his part as an elderly..teguran tu memang ada kebenaran…thumbs up CW

    4

    1
  19. Anonymous says:

    Kadangkala saya tgk mmg ada ciri2 keterlaluan dalam pengacaraan GV ni , termasuk respon dari Dato Ram sendiri hingga menyebut kurang ajar pada kedua2 pengacara ni…. tak di nafikan ada yang gelak dan suka dgn scenario ni tapi kitakan di besar kan dlam situasi yang berbeza oleh mak bapak kita .. ada yang bole terima ada yang tak…
    Pernah juga saya nampak peserta2 seperti syura , liza dan hazami sendiri yang rimas kerana mereka ingin fokus pada komen2 juri lebih2 lagi juri professional disebab kan komen menyampuk kedua2 pengacara….

    9

    0
  20. anon says:

    ” MENGAJUK CARA CAKAP ORANG LAIN ” ITU MEMANG KURANG AJAR
    sebab pelawak luar negara yang profesional pun tak akan pernah mengajuk cakap orang sbb etika berkerja diorang walaupun mereka seorang pelawak .
    DAN memang bila juri sdang beri komen sebagai hos dia tidak boleh menyampuk
    ITU JUGA ETIKA DALAM MENGACARA
    MAKA MOHON PIHAK TV AMIK LAH HOS YANG ADA ETIKA ..MMG BELH SELITKAN MELAWAK TAPI BUKAN MELAWAK HOS TERLEBEH BODOH .

    10

    1
  21. sepaun says:

    aku rasa di konsert minggu lepas nabil sudah slow down x sebiadap & menjengkelkan mcm minggu2 sebelumnya.. harap dikekalkanlah ye :)

    11

    0
  22. Anonymous says:

    Chef Wan mmg over lebih.. meluat

    3

    7
  23. Anonymous says:

    Dah memang cara dia mengacara macam itu. kang dia dgn Jihan senyap, Tok Ram cakap diorang bosan. Be yourself katenyerr. dah diorang mcm tu sesetengah pihak lak yang tak puas hati. Tapi aku tengok yg over dok komen diorang 2 ni juri jemputan je. Tok Ram okay je. Bleh gelak2 bagai wlpun kdg2 dia pun geram dgn Nabil ni asyik menyampuk je. Dh itu perangai dia. Chef Wan bolehla geng dgn Mas Idayu. Malaysia Boleh!

    5

    8
  24. eja says:

    aku tengok GV tu sebab nk tgk nabil dgn jihan je sebenarnya. cuba pengacara dia sherry alhadad dgn sharnaaz, agak agak ramai tk penonton dia mcm sekarang? haha. Nabil tau apa dia buat. Dorang pun ada rehearsal. Kalau dia tk bg manfaat untuk station tv tu. astro tkkan amik dia jd host. GO NABIL!!

    10

    4
    • Ciknara says:

      Lawak ke Nabil ni? Org cetek akal jer kata dia lawak. Annoying adalah. Aku mmg dah tak tgk gv ni… Nyampah dua ekor tu

      5

      9
    • Sisturnina says:

      Dah yg minat pun level otak nabil. Samalah korang. Aku layan harith iskandar Dan Kumar…lawak level antarabangsa danbijak bukan Lawak flat kerinchi

      3

      1
  25. Yun says:

    Just jgn menyampuk..jgn jadi nasi tambah bila juri bagi pendapt…main2kn nasihat juri yg profesional…such annoying…org tonton gv sbb nk tengok persembahan penyanyi2 favourite….ada la respect sikit pd semua..penonton di rmh,penyanyi,juri…bkn maharaja lawak kot…jgn salahkn chef wan…dia x perlu perhatian pada level yg dia ada…but nabil kena la jaga nama ni kn periuk nasi kau juga…

    4

    0
  26. azwan ali says:

    ada betul lah jugak ckp chef wan tu… kdg2 terganggu la juga bila juri berckp..pengacara pun nak berckp…lepas tu kutuk2 tok ram…patot respect la kat tok ram sebagai org tua

    4

    0
  27. Cri genius ckit says:

    Ohh..pndai ko sntap ye nbil,ko blh tgo org,tp org x blh tgo ko.klu ko nk brlawak sgt..msuk blik mhraja lwak..stop jd pngcara yg asik mlalut.aku tgk jihan almost nk ikut jjak lngkah ko.

    2

    1
  28. move on says:

    Nabil ni sama mcm neelofa..dua2 suka peril dan ketawa mcm nk mampus! Pls lh astro tukar dua2 ni meluat dan tngk meletop dgn muak dua org ni..menyampah!!

    6

    1
  29. yinyin says:

    Elok la kna tegur mcmtu…melawak ntah pape dah..merapuh je lbih..pdan la mka ko..mmg ngam sgt kna tegur..xpyh nk bongkak sgtla..jd host pn tnjuk bdoh je kje…poldah

    2

    2
  30. cik green says:

    hmm..byk kali dah tengok. Nabil ni bukan melawak tapi kurang ajar. Berlawak lain caranya. Tapi cara dia , menyampuk, perli dan macam-macam lagi dia kata kat Tok Ram tu dah dikategorikan sebagai kurang ajar.

    4

    0
  31. 123 says:

    Sy paling tak suka bila dorg panggil Tok Ram org tua…Tau la Tok Ram da berumur tp kecik hati + sedih kot…Sy pernah sambung belajar dan umur saya paling tua, kawan2 sy panggil sy org tua…sedih….

    1

    0
  32. Kol says:

    Kau ni cakap 10 kali pun kau tak nak dengar. Dah besar kepala ke apa? Bukan org tak suka semua benda. Tapi kalo dah sound berpuluh kali benda sama mesti la ada sebab munasabah. Org semua menonton GV sbb nak dengar artis and tengok korang mengacara melawak itu kepakaran kau. Tapi perangai kau yg suka mencelah2 menganjeng2 org tua/juri tu memang tak sopan. Kau malu parent kau anak kau tengok? Yg kau buat benda2 tu..? kau tahu penonton kau bukan org dewasa sahaja, beratus budak2…n kau tahu budak2 akan mudah ikut perangai kita. Dah ramai pun yang jadi LOYAR buruk macam kau bila bercakap dengan org tua. Suka?? BERTANGGUNGJAWAB lah sikit. Sebab kau tu berpengaruh. PAHAM? Ada kritikan yang kau KENA ambik. Guna telinga capang kau tu untuk mendengar. Bukan semua benda kau bole let go. Sebelum kau nak malu…kau patut pikir dulu. Jangan kata kami tak faham industri… nak kata kami tak faham kerja kau. Takkan orang nak tutup tv setiap kali juri nak komen? sbb ada anak2 ramai tengok. Schedule sikit la lawak kau tu + tonjolkan sikit budi bahasa kau supaya jadi ikutan. Biar jelas sikit tanggungjawab n faedah org seni pada generasi. Takkan nak jadi badut sahaja. ish

    0

    0
  33. Kak long says:

    Tengoklah tahap pelajaran dia SPM je kot..tu lah yang buat lawak level SPM. lawak BODOH .. Esok2 ko dah tua..anak2 cucu ko persenda kan ko. Apa ko rasa? nak gelak ke apa?

    2

    3
    • anon says:

      level spm ke pmr ke apa ke bukan satu ukuran untuk menjadikan diri seseroang tu BODOH ..mohon komen pun jgn BODOH jugak .
      Itu pembawakan diri masing2′

      1

      0
  34. Anonymous says:

    pegi la grooming class duit dah banyak kot.. pegi laki bini, supaya sesama dapat ilmu, kalo laki salah bini boleh tegur.. jangan bebal sangat sampai tak boleh ditegur.. chef wan bercakap pandangan dia sbg org tua, nampak awak tu tak beradab dan suka main2 bila orang tegur – memang budak2 sangat la perangai kalau tak tau nak ambil tu sebagai ikhtibar baiki diri ke arah lebih baik.. unless, ko bebetul tanak lagi duduk dalam industri ni.. – grow up Nabil!

    2

    1
  35. Anonymous says:

    betul.. attitude seseorang takde kena mengena dengan level pendidikan akademik – kalau tinggi langit pendidikan pun tahap attitude level ‘bangang’ pun tak kemana juga.. contoh dah ramai.. tak payah la kak long nak jadi salah sorang antaranya

    3

    0
  36. Mak esah says:

    Bg mak nabil.ok.je…teruskan nak..cuma control skit suka nyampuk tu..yg lain mak tgk ok n menghiburkan..kalau x suka takyah tgk gv tu!! Persembahan semua ok..mummy puji!! Tahniah nabil n jihan..kalau u all tak ada gv akan suram

    3

    1
  37. Anonymous says:

    Kemain lg korg kutuk2 nabil ye…cuba korang plak jd mc gv mahu teberak tekencing atas tu..pastu seme penonton krik2…dah ok nabil ti cuma jgn sampuk time juri komen..yg laim thumbs up!!!

    4

    2
  38. Pemerhati says:

    Dear Nabil..I really hope thàt u read all the coments here. Sejujurnya yes awak mmg dh keterlaluan. Bukan sj di GV but also Meletop. Suka sgt potong cakap org. Sometimes bila artis jemputan ditanyakan sesuatu ..bila artis menjawab jgn la potong ckp dia dgn lawak bodoh awak. Especially bila bercakap sesuatu yg agak serius. Banyak kalai sy tengok air muka artis jemputan bertukar sebab tgh laju bercakap dipotong oleh aeak dgn sesuatu joke yg tidak kena pada tempat. Astro…seriously please look into this. Don’t just go.for.rating and make yourself like an idiot.

    4

    0
  39. loversvshaters says:

    aku ok jer ngan lawak2 nabil n jihan. xpaham aku la dgn org yg xsudah2 pandang dr sudut negatif jer. tugas ibubapa utk didik anak2 mereka. sebelum nabil wujud lg pun masalah sosial mmg dah bersepah2. harap chef wan lebih fokus pd ank2 n cucu2 beliau.
    notakaki : anak2 chef wan tu dah bagus sgt ke ek???

    1

    0
  40. Anonymous says:

    sorry lah i was never a fan and never will be one. you are not funny and your hosting skills suck! jihan pun sama. rude and impudent. bila org tegur, terima. awak tu baru. bukan melenting x pasal2. kalau u betul org lain akan back up, the thing now is people are bashing you up because you are just rude and inappropriate.

    1

    1
  41. mimi says:

    Takpe CW, cakap je minta maaf dah settle tu. Nabil berapa kali dok hina orang on stage, live lagi, cakap je sorry everything will be okay dah. Nanti ulang je balik the same thing.

    In your face, Nabil. You selalu berlawak sambil malukan orang boleh je kan. Hehe

    1

    0
  42. Ustazah temporary says:

    Kata kata tu melambangkan peribadi kita.. xkira melawak atau serius, seumpama meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya tu zalim namanya..Ble dah kena tegur tu munasabah lah diri, mungkin teguran tu betul..Xde manusia yg sempurana, tapi selagi bernafas selagi tu lah kita masih berpeluang utk perbaiki diri..

    0

    0
  43. Ustazah temporary says:

    Kata kata tu melambangkan peribadi kita.. xkira melawak atau serius, seumpama meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya tu zalim namanya..Ble dah kena tegur tu munasabah lah diri, mungkin teguran tu betul..Xde manusia yg sempurna, tapi selagi bernafas selagi tu lah kita masih berpeluang utk perbaiki diri..

    0

    0
  44. Ustazah temporary says:

    Seumpama meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya tu zalim namanya..Ble dah kena tegur tu munasabah lah diri, mungkin teguran tu betul..Xde manusia yg sempurna, tapi selagi bernafas selagi tu lah kita masih berpeluang utk perbaiki diri..

    1

    0
  45. sitikus says:

    Ini baru kena buku dengan ruas!. Tau pulak malu ye bila orang buat kat dia. Bilo ko buat kat orang?… Malu ko letak kat mana bhai? Ko kritik orang boleh? Orang kritik ko tak boleh?… boleh jalan daaa!..

    0

    1
  46. sue says:

    Nabil, he didn’t even say that you are punca masalah sosial. Dato’ Chef Wan hanya kata your way tak berapa sopan terhadap juri – mencelah, bergurau kasar. Sbb GV punya audience besar, ramai, termasuk org2 muda, your approach akan jadi tontonan dan maybe ikutan. Your attitude and manners should reflect what is best for society. Bukannya kata you ni punca masalah sosial. You kena ingat juga the show is a GV show. Not a comedy show. The stage should be set as a GV stage. Not your stage. So kena faham & ada mentality tu. Not your show, not your stage. Take American Idol as an example. Ada Ryan Seacrest dok buat apa you buat show after show, season after season? That should make you start thinking.. Bukan kata buat lawak tu tak boleh, mencelah tu tak boleh – but one doesn’t have to mencelah when the jury is giving comments. GV is a show on singing competition, where talents in singing and music is judged. Inputs and opinions from the jury are therefore, important. That way, the GV brand is preserved. When pengacara byk mencelah dan gurau kasar tak bertempat, it becomes a stand-up comedy or Nabil Ahmad show. So, sgb pengacara, you have to see that there is a very fine, thin line between branding the show into a GV brand or Nabil Ahmad brand. And your job and portfolio is to brand the GV brand. I hope you can see and think about this openly.

    1

    0
  47. Kiah propa says:

    Sbb tu la rancangan GV tu lain dari yg lain.. Astro bukan nk ketengahkan psl peserta penyanyi je, tp dalam masa yg sama dia nk jual jgk personaliti nabil&jihan. Mmg sengaja astro plan mcm tu.. Sbb ramai yg lagi suka karakter nabil&jihan terkinja2 kenakan juri. Kalau tak, buat ape astro asyik nk kekalkan je 2 org pengacara tu. Semua sbb rating je….. So korang kena paham konsep tu. Mmg ramai jgk yg tak suka, tapi lebih ramai yg suka. Eh! Pening ah!!! Ape2 je lah!

    3

    1
  48. ace linano says:

    ade betul..sbb rancangan tu budak2 pun tengok..mgkin bile di nyatakan di media sosial bnde tu buatkan imej nabil nmpak tak elok..ptut nasihat face to face jer kot.. cume nabil wpun pun bengang, amik la nsihat tu utk guideline.. sbb mmg adekalanye, nabil nmpk melebih2… boleh jdikan pak nil sbg cth..

    1

    0
  49. Mr.GeeVees says:

    Nama pun Gegar Vaganza. Bergegarlah. Teruskan dan meriahkan lagi GV ni wahai N dan J. Adjust sikitlah dgn idea baru. Komen dan kritik itu dah jadi biasa la ni. Inikan “reality show”. Kalau tak, rakam saja.Lepas edit …tayang. Semua orang relax je.

    2

    0
  50. melati says:

    AL FATHAH .. ” NABIL ” semuga kau tk tenang disana….

    1

    0
  51. blossom says:

    aku tengok gv pun psl nabil n jihan. org lain x best…mmg 2 org ni cocok sgt. klu pun over melawak pihak astro patut pantau n tegor..bkn salah mne pun. mmg la nabil malu..yg chef wan tegor aishah xde leher ti lg kurang ajar. so masing2 perbetolkan silap. xyah nk besar2 kan…ikutkan chef wan pun over ngalah DSV…lawak x jd

    0

    0
  52. Anonymous says:

    Dia pengacara kat GV dah berapa musim… kat Meletop dah brapa musim.. so apa masalahnya? Tak da masalah kot rasanya

    1

    0
  53. Abcd says:

    Dia pengacara kat GV dah berapa musim… kat meletop dah berapa musim, so apa masalahnya? Tak da masalah kot rasanya

    0

    1
  54. anonymous says:

    sila mampos la jahanam aku menyampah tengok kau pemiant kau cuma org rendah akal saja ok

    1

    0
  55. bodoh pnye pondan says:

    aku rasa geng gay tua cam aznil,chefwan etc lagi merosakkan lagi sosial negara,,
    ty yg jadi normalize kan sampai transgender pn dah jadi biasa skrng..
    sedar diri la sikit gay tua oi

    0

    0

Leave a Comment

Optional