Teman Lelaki Takut Nak Bagitahu, Gadis Sedih Pasangan Juga Pembawa Penyakit Talasemia

Kehidupan

Teman Lelaki Takut Nak Bagitahu, Gadis Sedih Pasangan Juga Pembawa Penyakit Talasemia

Sedia maklum, jika seseorang itu adalah pembawa Talasemia, cara untuk mengesan hanyalah dengan menjalani ujian saringan oleh pihak perawat bertauliah dan jika mengahwini seseorang yang mempunyai penyakit ini, gen Talasemia ini boleh ‘menurun’ kepada anak-anak serta akan membawa kemudaratan kepada mereka.

Perkara ini bukanlah sesuatu yang sering dicerita ramai, akan tetapi seorang pengguna TikTok ada berkongsikan sebuah cerita yang menyayat hati ramai.

Advertisement

Ketika cinta sedang berputik bersama pasangan kekasih, semuanya musnah apabila beliau mendapati pasangannya itu juga merupakan pembawa penyakit tersebut.

Menyedari keputusan untuk meneruskan percintaan bersama adalah mustahil serta mengenangkan nasib bakal anak-anak, perpisahan merupakan keputusan jalan yang terbaik yang mereka fikirkan.

Melalui paparan mesej yang dikongsikan oleh wanita tersebut, lelaki terbabit sudah tahu lama mengenai penyakitnya ini tetapi bimbang untuk memberitahu lebih awal.

Meninjau di ruangan komen hantaran video tersebut, rata-rata netizen mendoakan agar wanita ini tabah menghadapi ujian yang dilalui serta ramai juga yang berkongsikan kisah keluarga mereka yang menghidap Talasemia.

Komen TikTokSumber : TikTok 

11 bulan lalu

"Kalau Gaji 3-5K Sebulan, Korang Pakai Je Perodua" - Netizen Setuju Dengan Pendapat Pasal Kereta Ini

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : TikTok

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

9 Comments

  1. Anonymous

    January 21, 2022 at 1:19 pm

    Macam bodoh je orang zaman sekarang, nangis pun nak upload buat cite sedih cam bodoh. Drama lebih, cringed aku tengok

  2. Anon The Truth Hurt

    January 11, 2022 at 6:41 pm

    Bukan nak singgung mana2 pihak. Kawan baik saya ada anak pengidap penyakit ni. Sangat2 derita tengok dia dgn anaknya. Dia pun selalu ambik cuti kerja kadang ponteng. 2-3 bulan sekali anak tukar darah. Perlu belanja 3k+ sebulan. Kena srntiasa beri perhatian yg sangat2 lebih. Kalau saya, saya akan kekal tidak mempunyai anak bukan utk selfish. Kalau tanya anak tu, pasti dia pun tak mahu dilahirkan. Hidupnya hanya berkitar pada hospital, cucuk, etc sampai meninggal. Tak ada kawan2, sekolah pun terbengkalai, hidup pun sentiasa dihujung tanduk. Cepat penat, lemah pucat. Autoimmune pun kesian, anak jiran dah meninggal baru umur 15 . Ni penyakit genetik jugak. So, untuk ada anak fikir baik2… Jgn berserah bulat2 pada takdir..

    • Anonymousjugak

      January 12, 2022 at 3:25 am

      @Anon The Truth Hurts…benar kata awak saya agree dgn awak 100% bab anak kena merancang bila berkahwin dgn org yg berpenyakit genetics disease. Cuma saya tak agree yg pembuat video buat breaking up dia global…dan saya rasa org yg ada sakit ni pun patut rasa bahagia cuma pandai2 la buat family planning bila dah berumahtangga…bukan dgn cara dissing. Org yg ada penyakit ni pun manusia yg ada perasaan.

  3. Mariah Kari

    January 11, 2022 at 12:22 pm

    org malaysia mmg bnyk bodoh mcm ni…. nangis pas tu rakam pas tu pos kt tik tok… bodoh. ko ada hiv ke.. sakit jatung ke.. kanser ke… gigi patah ke… anak kucing mati ke… ikan lemas ke… its not the end of the world. bodoh

    • Mat Aussien

      January 11, 2022 at 12:38 pm

      woi bodoh. pegi belajar sikit pasal penyakit ni.
      kalau dua2 pembawa, anak dia ada kemungkinan tak hidup lama.
      akan sakit sejak dr lahir smpi dah besar. nanti korg melayu2 bodoh acah2 ni gak kecam macam2 bila dugaan berkeluarga. bodo melayu

  4. Anonymousjugak

    January 11, 2022 at 8:45 am

    Tak adil kau tinggalkan dia pasal dia ada sakit…lepastu kau rakam seolah2 kau yg betul. So semua org yg berpenyakit tak ada hak untuk kahwin dan bercinta? Rakam dan tunjukan dunia perempuan jenis apa kau ni…sad

    • anti melesies

      January 11, 2022 at 12:40 pm

      ni satu lg bodoh.
      dua2 pembawa penyakit la. tu la masa sekolah dulu otak tinggal dkt tilam.
      komen main sedap je. pegi baca dulu penyakit talasemia ni apa.
      bodoh melayu tak boleh pakai. patut la org cina lagi pandai

    • Anonymousjugak

      January 11, 2022 at 5:13 pm

      @anti melesies & @ Mat Aussien…please la ejaan penyakit tu pun salah ada hati nak bodohkan org? Tepuk dulang, terpecik muka sendiri…kau pandai sgt ejaan tu perbetul sikit. Dan cuba kau hayati comment kita. Maksudnya tak kira apa juga penyakit. Kalau gitu orang penyakit aja org takut nak kahwin? Takut anak sakit? Kalau dia boleh ada anak…sekali dia kahwin lain takde anak camne ceritanya? Adakah dia akan share nangis2? Jgn nak bodohkan org kalau sendiri sekolah pun belum tentu tinggi dgn cara ejaan dan ayat kau aja dah boleh tau.

  5. Anon

    January 10, 2022 at 6:32 pm

    Xsuka tgk org nangis rakam diri sendiri xxxxx

Loading...