“Takdir Yb Pun Di Tangan Allah” – Rita Rudaini Dan Zul Yahya Respon Kenyataan Khairy Jamaluddin

Hiburan

“Takdir Yb Pun Di Tangan Allah” – Rita Rudaini Dan Zul Yahya Respon Kenyataan Khairy Jamaluddin

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam satu kenyataan berkata, kerajaan akan ‘menyusahkan’ hidup antivaksin supaya mereka berterusan tidak menikmati apa-apa kelonggaran seperti individu lengkap vaksin.

Rita Rudaini
4 bulan lalu

"Tiada Diskriminasi.." Rita Rudaini Kagum Kerajaan Pahang Benarkan Individu Belum Vaksin Tunai Solat Di Masjid

Advertisement

Perkara ini sudah tentu mendapat pelbagai respon daripada orang ramai. Selebriti yang menolak vaksin Covid-19 iaitu Zul Yahya dan Rita Rudaini turut menyuarakan pendapat.

Dalam satu hantaran di Instagram, Zul Yahya berkata golongan menolak vaksin bukanlah penjenayah atau pengganas yang perlu disekat kebebasan untuk hidup dengan baik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zul Yahya (@zulyahya70)

Advertisement

Jelasnya, ada di antara mereka terdiri daripada orang-orang alim dan memberi sumbangan membantu negara serta rakyat.

Makna ikhtiar itu luas @khairykj. Simpan perkara ini sampai ke akhirat. InsyaAllah kamu menuntut di dunia, kami menuntut di akhirat.

Sementara itu, Rita Rudaini turut memberi respon kepada isu yang sedang hangat diperkatakan ini.

rita rudaini

Menurutnya, sebagai ‘prosafe’ dia berhak menyuarakan hak sebagai rakyat Malaysia yang turut sama membayar cukai seperti individu lain.

So antivaksin ke prosafe ke saya menyuarakan hak sebagai rakyat yang bayar tax, bayar roadtax, bayar cukai pintu, bayar macam-macam lagi. Takkan bersuara pasal hak pun dikatakan melawan kerajaan? Kita bukan buat jenayah apatah lagi menghasut cuma?

Dia turut mempersoalkan adakah dia dianggap melawan kerajaan semata-mata kerana bersuara mengenai haknya.

Selain tidak dibenarkan merentas negeri, Khairy Jamaluddin berkata, Kementerian Kesihatan mungkin akan mewajibkan golongan tolak vaksin untuk menjalankan ujian calit Covid-19 secara minggguan. Kos ujian tidak akan ditanggung kerajaan.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

16 Comments

  1. Anonymous

    October 18, 2021 at 9:48 am

    Aku kesian dengan rita dia ni kira mangsa juga. Dia x cakap pun pasal vaksin di socmed sblm ni. Tapi gara-gara jiran dia yang busuk hati tu yang dedahkan dan label dia antivaksin. Netizen pun apa kurangnya hentam dia, tu lah dia mula berbunyi tu. Alang-alang orang dah tau kan. Tapi, salute lah dia, jiran tu dah minta maaf, dia langsung tak burukkan jiran dia dalm socmed. Semoga Allah permudahkan urusan dia.

  2. Anonymous

    October 18, 2021 at 9:28 am

    Aku ni dah vaksin..tp aku x setuju cara org kita anti pada mereka yg x ambil vaksin ni. Jangan lah bersikap kejahatan pada mereka yg tak ambil vaksin ni..x semua yg x ambil vaksin ni pembawa punca..yg dah ambil vaksin pun x kurang, mantang2 dah vaksin masih x jaga sop apa ceta..? ada orang ambil kisah ke pasal ni..?jangan berfikir yg ambil vaksin complete tu covid x akan hinggap..hati2..jangan bercakap x tentu pada mereka yg x ambil vaksin sedangkn banyak antara yg ambil vaksin juga yg covid x jaga sop..x tak boleh seperti ada sikap perkauman antara vaksin dan x vaksin, boleh membawa permusuhan tali persaudaraan berpecah belah.biar lah paling penting kita jaga sop..ada hikmah sop mesti dijaga, agar x bersentuhan yg bukan mahram antaranya..yg penting kita jaga lh jarak antara kita sama org lain.

  3. Anonymous

    October 18, 2021 at 8:55 am

    haha…ckp bkn antivaksin tp cume xnk amek vaksin tp bila YB ckp pahal atok n acik trase??? korang ni nmpk sgt otak x bijak.. ko diam2 suda. xyah nknunjukkn kebodohan d kalayak

  4. Anonymous

    October 17, 2021 at 10:52 pm

    Cacing dah mula kepanasan…….

  5. Anonymous

    October 17, 2021 at 8:12 pm

    Appointment mak ayah aku kat hospital kena postpone byk kali.. sampak sakit teruk. Ni semua punca dari org2 kena covid penuhkan hospital. Ada tak geng antivax ni pikir.. apa golongan yg ambik vaksin dh buat utk selamatkan institusi hospital kita?? Org yg dh vaksin dh redakan icu.. legakan doktor.. boleh la selesa diorg nak check sakit mak ayah aku. Ada diorg pikir?? Aku berterima kasih dgn org yg ambik vaksin sbb sanggup berkorban utk jaga hospital kita.. antivax buat apa?

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...