May 6th, 2016

Penyanyi Amy Search bakal mengadakan satu sidang media bagi menjawab segala persoalan mengenai tuduhan pemain dram kumpulan Search iaitu Yazid yang mendakwa isteri Amy telah memaki beliau dan pecah amanah kerana tidak menyerahkan bayaran pendahuluan Konsert 35 Tahun Search dan beberapa lagi persembahan lain sebelum ini.

Yazid telah membuat laporan polis terhadap isteri Amy, Norhasniza Hassan pada Rabu lepas di Balai Polis Wangsa Maju.

Buat masa ini, Amy enggan memberikan sebarang komen dan hanya akan bercakap ketika sidang media nanti.

Saya minta maaf kerana tidak boleh memberi sebarang kenyataan buat masa ini. Satu sidang akhbar akan diadakan dalam masa terdekat untuk menjawab segala pertuduhan dan pertanyaan yang dilemparkan.

Sama-sama kita nantikan sidang media yang bakal berlangsung nanti. Tentu ramai yang ingin tahu apakah sebenarnya yang berlaku dan harapnya perkara ini dapat diselesaikan.

Sumber Berita : Kosmo Online

 

May 6th, 2016

Pemain dram kumpulan Search iaitu Yazid telah membuat laporan polis selepas didakwa ditengking dan dimaki oleh isteri Amy Search, Norhasniza Hassan hanya kerana Yazid bertanyakan tentang bayaran yang sepatutnya beliau terima ketika terlibat didalam Konsert 35 Tahun Search baru-baru ini.

Saya juga telah menerima panggilan telefon  daripada Norhasniza (isteri kepada Amy) memaki dan menengking kepada saya apabila saya bertanyakan  mengenai bayaran yang sepatutnya saya dapat. Antara makian yang dilemparkan kepada saya seperti – “kau tu dah tua, sakit nak mampus.”

Laporan tersebut dibuat oleh Yazid di Balai Polis Wangsa Maju pada petang Rabu lepas (4 Mei 2016). Dalam laporan itu juga, Yazid turut mendakwa berlakunya pecah amanah kerana tidak mendapat bayaran Konsert 35 Tahun Search serta beberapa lagi persembahan lain sebelum ini.

Yazid mendakwa telah ke pejabat penganjur Konsert 35 Tahun Search, AF Jet Sdn. Bhd. untuk berbincang mengenai konsert. Namum, beliau agak terkejut apabila diberitahu jumlah bayaran RM75,000 telah dibayar kepada kumpulan Search pada Disember 2015, sedangkan Yazid tidak pernah menerima apa-apa bayaran bermula tarikh tersebut sehinggalah ke hari ini.

Tambah Yazid, pengurus AF Jet memaklumkan pembayaran kepada Yazid sepatutnya diuruskan oleh anggota Search sendiri.

Yazid menderita beberapa penyakit seperti sakit jantung, kencing manis dan sakit buah pinggang dan memerlukan sejumlah wang yang agak banyak untuk menampung kos rawat lain serta kos mencuci buah pinggang beliau sebanyak empat kali sehari.

Kami tidak sangka juga bahawa isteri Amy Search boleh mengeluarkan kata-kata kasar seperti itu. Bagaimana pula dengan ahli Search yang lain? Mereka tidak tahu ke tentang kes ini. Hmmpph, betul kata orang bila tengah popular semua orang akan sanjung bila sudah sakit dan memerlukan baru kita tahu siapa kawan kita yang sebenarnya.

Sumber Berita : Astro Gempak

 

 

August 7th, 2015

Jika kita melihat keadaan pemain dram kumpulan Search iaitu Yazid pasti kita akan bersimpati kerana beliau menderita akibat kegagalan buah pinggang yang agak serius.

Apa yang menjadi persoalan ramai ialah dimana ahli Search yang lain? Mengapa mereka seakan tidak peduli dengan keadaan Yazid sehinggakan beliau sendiri memberitahu rakan-rakannya itu tidak pernah melawat beliau ketika berada di hospital.

Selalu dihimpit dengan soalan tersebut oleh , pemain gitar bes Nasir Daud tidak kisah akan pandangan negatif masyarakat kerana hakikatnya mereka sering mengikuti perkembangan kesihatan Yazid dan sering membantu beliau.

Setiap kali Yazid sakit, kami dituduh mengabaikan dia. Tahun lepas pun isu sama juga timbul. Sedangkan orang ramai tidak tahu, kami begitu prihatin terhadapnya. Malah wang persembahan yang kami terima, walaupun persembahan berlangsung tanpanya, kami tetap beri (diagihkan kepada lima orang) kerana dia adalah ahli kami.

Mungkin dia sedikit emosi ketika disoal wartawan. Maklumlah orang sakit mudah sensitif. Baru-baru ini saya melawat dia, kami okey.

Pada masa yang sama, beliau merasa syukur apabila ramai pihak yang cukup bermurah hati untuk membantu Yazid bagi mengumpulkan dana untuk beliau. Walaubagaimanapun, timbul sedikit rasa risau dihati beliau jika ada pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan kesempatan tersebut dan meminta derma daripada orang ramai untuk kegunaan mereka sendiri.

Kami risau juga jika ada pihak mengambil kesempatan. Apa-apapun, jika ada yang mahu menderma, rasanya lebih baik wang derma tersebut dimasukkan terus ke akaun Yazid. Tidak perlu ada orang tengah.

Jika dahulu pernah susah bersama-sama untuk menaikkan nama Search dalam industri muzik, janganlah pula bila sudah senang kita melupakan segala bakti rakan kita. Kekalkan lah persahabatan yang baik dan bantulah Yazid semana yang mampu.

Sumber Berita: mStar Online

July 9th, 2015

Yazid Search, satu nama yang cukup popular dikalangan peminat muzik rock tempatan, namun nasibnya kini sungguh memeritkan apabila telah menunggu selama 6 tahun untuk penderma yang bermurah hati.  Namun, pemain dram kumpulan Search ini percaya akan ada seorang insan yang sudi membantu mendermakan buah pinggang kepadanya.

Saya sekali lagi merayu jika ada pihak yang sudi menderma. Saya benar-benar memerlukannya ketika ini. Kita tahu memang susah sikit mahu mencari penderma organ, tetapi saya tetap berharap. Sebagai pesakit buah pinggang memang apa yang saya lalui sejak enam tahun lalu bukan mudah. Sebab itu kalau boleh saya mahu segera sembuh.

Yazid yang kini sudah berusia 53 tahun dimasukkan semula ke wad Hospital Kuala Lumpur  setelah doktor mendapati terdapat keracunan di bahagian jantungnya dan atas nasihat doktor beliau tidak dapat menjalani ibadah puasa  serta akan terus ditahan di hospital sehingga Hari Raya Aidilfitri.

Menurut Yazid, sejak dimasukkan ke wad pada 20 Jun lalu, tidak ada seorang pun ahli kumpulan Search yang menelefon untuk bertanya khabar.

Jauh panggang dari api mereka hendak melawat saya. Kalau selepas ini mereka datang melawat kerana wartawan sudah beritahu anggota Search tidak datang melawat, hendak buat apa? Kalau datang hendak ‘perang’ dengan saya mengenai perkara ini pun peranglah. Saya tidak boleh cakap apa. Buat apa saya hendak tipu mengenai perkara ini.

Kesihatan saya sudah lemah sampai tahap 90 peratus dan berada di atas katil. Agaknya kalau dah 99 peratus pun mereka tak akan datang.

Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian melalui akaun Maybank Yazid bin Ahmad 014271219687.

Marilah sama-sama membantu beliau tidak kisah nilainya kecil mahupun besar kerana ia mungkin boleh mengubah hidup beliau. Doakan juga agar Yazid terus tabah menghadapi ujian ini.

Sumber Berita: Malaysian Digest