Written by AbangNara | June 16th, 2019

China, sebuah negara dengan populasi rakyat terbesar di dunia mempunyai pelbagai destinasi tarikan pelancong yang penuh dengan sejarah, unik dan memukau. Jika anda belum pernah menjejakkan kaki ke negara “3 Kingdom” ini, sekarang adalah masa terbaik untuk menempah tiket penerbangan bersempena Jualan Hebat AirAsia yang bakal berlangsung.

DSCF1909

Menawarkan harga bermula serendah RM179 ke 17 destinasi percutian ke China seperti Tianjin, Lanzhou, Xi’an, Chongqing, Changsha, Kunming, Guilin dan banyak lagi, Jualan Hebat Airasia akan bermula dari 16 Jun sehingga 19 Jun 2019 esklusif untuk Ahli BIG sahaja dan jualan untuk bukan ahli pula akan bermula dari 17 Jun sehingga 19 Jun 2019. Anda boleh bayar menggunakan BigClick untuk menikmati bayaran pemprosesan sifar serta proses tempahan yang lebih mudah dan lancar.

Jadi apa yang best di China? Ha ini 4 sebab kenapa korang perlu terbang ke China hari ini jugak!!!

1. Boba / Bubble Tea1

Dengan penduduknya yang berjumlah 1.38 billion, kepelbagaian jenama bubble tea di negara ini memang tak terkira dengan jari. Tak salah untuk dikatakan bahawa China adalah syurga untuk penggemar bubble tea. Sekiranya anda adalah seorang pencinta sejati boba, China adalah negara yang wajib dilawati untuk mencuba minuman ini. Antara jenama-jenama bubble tea yang popular di China ialah Heytea, Dasaki, Coco, China Fruit Time dan Attakai Kokoro Tea Shop.

2. Lokasi sempurna untuk Instagram anda

Sekiranya anda seorang pengguna tegar Instagram, jangan risau sebab memang banyak sangat lokasi “Insta-worthy” di China. Confirm para pengikut anda akan tercengang melihat gambar-gambar yang anda muatnaik sepanjang bercuti di sana. Antaranya seperti:-

(i) Tianjin Binhai Library – sekali tengok macam dalam kapal angkasa. Serius cool gila perpustakaan nie

FMY09318

(ii) Zhongshuge Bookstore di Chongqing – kedai buku terbesar yang mempunyai rekaan futuristik dan moden

2

(iii) Zhangjiajie di Changsha – kawasan pergunungan yang menjadi inspirasi kepada filem Avatar

3

(iv) Li River, Guilin – untuk mereka yang inginkan percutian penuh kedamaian sambil menikmati keindahan alam

4

3. Makanan halal yang mudah didapati

Sebagai seorang Muslim, anda tidak perlu risau bab makanan halal apabila melancong ke China. Memang sangat-sangat mudah untuk didapati dan kesemuanya sedap-sedap belaka. Antara yang anda boleh cuba ialah:-

DSCF2417

(i) Mi tarik asli Lanzhou

5

Pada awal kemunculannya iaitu pada zaman pemerintahan Dinasti Qing, restoran mi tarik daging lembu pertama dibuka di Lanzhou, hanya untuk pelanggan golongan birokrat dan peniaga kaya. Mi tarik daging lembu Lanzhou diinspirasikan oleh etnik Muslim Ma Baozi pada 1915. Setelah lebih 100 tahun, mi tarik Lanzhou daging menjadi simbol bandar Lanzhou malah terkenal bukan sahaja di China tetapi luar negara. Satu mangkuk confirm tak cukup!!!

(ii) Hotpot di Chongqing

6

Sekiranya anda seorang penggemar makanan pedas, anda wajib mencuba “hotpot” di Chongqing yang merupakan makanan “signature” bandar ini. Anda boleh memasak daging dan sayur-sayuran yang diinginkan di dalam lambakan cili “Mala” yang confirm akan buat anda kepedasan. Pastikan air sejuk tersedia di sisi anda sebelum menjamu selera.

4. Kembara Muslim

Jangan lepaskan peluang untuk merasai sendiri pengalaman hidup masyarakat Islam di Xi’an. Anda boleh singgah di kawasan kejiranan Muslim (The Muslim Quarters) dan menunaikan solat di Masjid Xi’an. Sambil-sambil tue bolehlah berborak serta mendalami sejarah Islam di bandar ini. Jangan lupa ambil gambar kerana rekaan masjidnya memang tak akan jumpa di Malaysia.

7

Masjid Xi’an

Selain itu terdapat juga banyak masjid yang boleh dilawati di bandar Lanzhou. Antara yang terkenal ialah Xiguan Mosque, Lanzhou Water Mosque, Lanzhou Nanguan Mosque dan banyak lagi. Kesemuanya dibina beratus-ratus tahun dahulu dan mempunyai sejarah yang tersendiri. Restoran yang menyediakan makanan halal pun banyak di sekitar masjid-masjid ini, jadi anda pasti tidak akan kelaparan.

8

Ha, tapi apa-apa pun, selaku rakyat Malaysia, anda kena buat beberapa persediaan sebelum terbang ke China bersama AirAsia. Antaranya ialah memohon visa, menempah hotel dan merancang aktiviti yang ingin dilakukan di sana, memastikan ada sambungan Internet ketika di sana (boleh guna VPN atau roaming menggunakan Pocket Wifi) dan boleh muat turun aplikasi DIDI untuk transportation. Semua ini dan banyak lagi boleh diselesaikan di www.airasia.com yang menawarkan rangkaian terluas dan tambang terendah ke 17 destinasi percutian di China setiap hari. Selamat bercuti.



Written by shahzeeq | February 26th, 2019

Jika disebut Indonesia, bandar pertama yang akan menerjah ke pemikiran kita sudah tentu adalah Jakarta. Namun negara yang mempunyai 1,700 pulau dan kebesaran berkali ganda berbanding Malaysia ini mempunyai terlalu banyak destinasi pelancongan yang menarik, memukau dan unik selain Jakarta.

Bersempena dengan musim cuti sekolah yang hampir tiba, kali ini Abang Nara ingin kongsikan beberapa lokasi percutian di Indonesia yang anda boleh terokai bersama keluarga tercinta kelak. Jangan lupa yang AirAsia kini sedang mengadakan promosi terbang ke Indonesia dengan harga serendah RM49 khas untuk ahli-ahli AirAsia dan RM54 untuk mereka yang bukan ahli. Lepas baca nie boleh terus booking tiket kapal terbang!!!

1.Bandung

Bandung semestinya menjadi salah satu tempat di dalam senarai WAJIB dilawati sekiranya anda merancang untuk terbang ke IndonesiaIa amat sesuai dijadikan tempat berbulan madu buat pengantin baru kerana pemandangannya yang sangat memukau, banyak lokasi menarik untuk merakam detik manis bersama pasangan dan kedudukannya yang berada di lereng-lereng pergunungan, menghasilkan udara yang sejuk dan nyaman sekali.

1

pasti romantik dapat naik basikal di atas udara sambil berpegangan tangan camnie

2

boleh tangkap gambar-gambar cun macam nie dan buat album sebagai tanda percintaan anda yang kekal abadi

Selain itu, terdapat banyak lokasi-lokasi menarik di Bandung yang boleh dilawati seperti Kawah Putih (danau yang terhasil daripada letusan gunung berapi), Farmhouse Susu Lembang (boleh main dengan haiwan), Glamping Rancabali (kebun teh dengan pelbagai aktiviti seperti berbasikal, naik rakit & petik daun teh) dan Tangkuban Perahu (gunung berapi yang masih aktif). Masing-masing mempunyai keunikan tersendiri yang memukau. Sekiranya datang dengan anak-anak, boleh juga luangkan masa di Trans Studio Bandung yang merupakan taman tema terbesar di Indonesia.

4

Kawah Batu

3

Glamping Rancabali

5

Tangkuban Perahu

6

Trans Studio Bandung

2. Banda Aceh

Ibu kota kepada Aceh ini mempunyai tarikannya yang tersendiri. Walaupun pernah musnah akibat dilanda tsunami satu ketika dahulu, para pelancong kini semakin membanjiri Banda Aceh selepas menyedari kewujudan destinasi-destinasi pelancongan yang cukup hebat di kota ini. Antaranya seperti:-

7

Pantai: Abadikan saat indah anda mandi-manda atau “surfing” di pantai Lampuk yang airnya jernih seperti kristal dengan berlatarbelakangkan gunung-ganang. Pasirnya yang lembut, airnya yang dipenuhi ikan-ikan dan ketinggian ombaknya yang sempurna membolehkan anda berenang sepuas hati, ber”sunbathing” selama mana anda mahu dan juga ber”surfing” bersama rakan-rakan. Turut tersedia ialah gerai-gerai tempatan yang menjual air kelapa segar serta ikan bakar. Salah satu pantai tersebut ialah pantai Lampuk.

8

Diving/menyelam: Sekiranya anda seorang diver, Pulau Weh yang terletak 20 minit daripada Banda Aceh merupakan gem tersembunyi untuk mereka yang ingin menerokai keindahan laut dalam. Lebih menarik, ada satu lokasi di pulau ini yang dikenali sebagai “Km 0” (Kilometer Zero). Ia adalah lokasi persempadanan di mana bermulanya negara Indonesia. Selain itu, hidupan laut di Pulau ini amat unik, pelbagai dan sukar ditemui di tempat lain kerana di sebelah kirinya adalah Lautan India sementara di sebelah kanannya adalah Lautan Pasifik.