August 29th, 2017

2017 sudah pun menghampiri bulan September. Masa memang berlalu dengan pantas. Adakah tahun 2017 ini anda telah berjaya melakukan perubahan dalam hidup? Adakah kehidupan anda kini lebih baik berbanding tahun-tahun sebelum ini? Atau anda masih berada di takuk lama tanpa sebarang niat untuk memperbaiki diri?

“orang bijak berubah, orang tak berapa bijak kekal sama”

Walaupun hanya tinggal 4 bulan sebelum 2018 menjelma, masih belum terlambat untuk melakukan sesuatu untuk meningkatkan lagi kualiti hidup anda. Tak payah nak buat benda-benda susah sangat pun. Hari ini Abang Nara share 5 perkara “simple” yang amat mudah dan boleh dilakukan dengan tenang, senang dan tidak membebankan. Yang penting anda kena pasang niat untuk berubah. Pasang niat untuk berjaya. Pasang niat untuk kehidupan yang lebih baik. 5 perkara itu adalah:-

1. Dapat gaji terus simpan 10%
umccedKalau anda dah bekerja berpuluh-puluh tahun tetapi duit simpanan satu sen pun tak ada, jangan sedih jangan menangis. Satu kesilapan yang sering dilakukan oleh kita ialah apabila dapat gaji terus pergi bayar bil, bayar hutang kad kredit, bayar ansuran kereta dan sebagainya. Memanglah kena buat semua itu tetapi lepas ini, sebelum bayar apa-apa, terus pindahkan 10% daripada gaji anda ke akaun simpanan. Lepas tue duit baki tersebut barulah digunakan untuk membayar apa yang sepatutnya. Yang duit simpanan tue jangan dikacau selagi tak ada emergency yang betul-betul emergency.

2. Bersenam setengah jam setiap hari
umcced
Yang ini Abang Nara pun masih gagal nak lakukan. Memang nampak mudah untuk bersenam selama setengah jam setiap hari, tetapi setiap kali nak buat, ada je halangannya. Namun untuk kesihatan tubuh badan, kita perlu keluarkan peluh. Tak kiralah jogging ke, kayuh basikal ke, lari treadmill ke. Asalkan kita bersenam, itu dah cukup. Umur pun makin lama makin meningkat. Kenalah jaga kesihatan kan?

3. Tak minum terlalu banyak minuman bergula
umcced
Abang Nara adalah peminat setia teh tarik, teh o panas, limau ais, milo ais dan semua ais-ais yang lainlah. Memang sedap bila tekak kita dibasahi air minuman sebegini. Sayangnya ia boleh menjejaskan fungsi badan kita di masa hadapan, lebih-lebih lagi kalau kita jarang bersenam. Jadi kalau takut kena kencing manis, darah tinggi, sakit buah pinggang dan sebagainya, kenalah kurangkan minuman bergula.

4. Luang masa berkualiti bersama keluarga
umccedSekiranya anda dah berkahwin dan mempunyai anak-anak, wajib bagi kita untuk meluangkan masa yang berkualiti bersama mereka (dan juga bersama pasangan masing-masing). Sehari tue lepas semayang Maghrib, letakkan handphone ke tepi dan bermainlah dengan anak-anak selama setengah jam. Layanlah apa sahaja yang mereka mahu. Jangan tengok handphone. Jangan sibuk nak buat kerja, jangan nak tengok tv dan sebagainya. Tumpukan perhatian 100% kepada masa. Sehari setengah jam dah cukup, yang penting ia berkualiti. Sekali sekala bawak lah bercuti untuk lebih “bonding”.

5. Sambung pelajaran peringkat diploma

Abang Nara pasti ramai pembaca BeautifulNara di luar sana yang sudah lama bekerja dan selesa dengan kehidupan mereka. Peluang naik pangkat mesti ada, tetapi kadangkala tahap pembelajaran menjadi penghalang. Ada jawatan yang perlukan sekurang-kurangnya anda mendapat kelulusan peringkat diploma. Nak sambung belajar sepenuh masa memang tak boleh sebab nanti macam mana nak sara diri dan keluarga. Sekiranya anda berniat nak majukan diri, jangan risau sebab kini ada tawaran program separuh masa diploma eksekutif daripada Universiti Malaya.
umcced
Sudah lebih 21,000 warga bekerja yang telah berjaya membina kerjaya mereka menerusi program ini. Senang kata, diorang dah improve. Gaji lebih masyuk, pangkat lebih tinggi dan sebagainya. Apa yang best tentang program diploma eksekutif UM ini ialah lokasi pembelajarannya yang meluas seperti di Kuala Lumpur, Bayan Lepas, Kulim dan banyak lagi. Jadi anda ada banyak pilihan.

Kursus-kursus yang ditawarkan juga sangat menarik seperti seperti pendidikan awal kanak-kanak, pengurusan, kaunseling, teknologi maklumat dan perbankan & kewangan Islam. Pengambilan untuk Oktober 2017 telah pun dibuka. Insya Allah lepas join ini, mutu kehidupan akan akan bertambah baik. Ini salah satu cara untuk kita perbaiki diri kita. Tak salah kan nak mencuba?

Maklumat lanjut boleh layari www.umcced.edu.my dan juga Facebook UMcced. Selamat belajar dan selamat berjaya.

Advertisement
November 16th, 2015

Perniagaan online di Malaysia sekarang ini boleh dikatakan sedang berkembang dengan pesat. Kalau korang layan Instagram dan Facebook artis-artis, memang penuh dengan komen “visit my IG”, “I ada jual produk ABC” dan macam-macam lagilah. Kadangkala sampai sakit mata memandang. Jumlah komen sampai beribu-ribu, tapi 90% tak ada kaitan dengan gambar yang dikongsikan oleh si artis, semuanya sibuk promote produk masing-masing. Awal Ashaari satu ketika dahulu pernah melahirkan rasa bengangnya dengan komen-komen sebegini.

bob

Selaku seorang yang dah berkecimpung dalam dunia online agak lama, izinkan Abang Nara berkongsi beberapa tips untuk anda yang mempunyai perniagaan online. Berniaga online ini memang senang sebab tak perlu bayar sewa kedai. Cuma perlu ada internet je. Namun untuk ke tahap yang seterusnya, kita kenalah bersikap profesional. Barulah kepercayaan pembeli akan semakin meningkat sekaligus memajukan lagi business kita. Ini beberapa tips dari Abang Nara:-

1. Ada domain laman web sendiri

Domain ini kalau nak diterangkan secara mudah adalah macam alamat rumah. Dengan ada domain yang catchy, mudah diingati dan unik, pembinaan jenama untuk perniagaan online kita akan menjadi semakin mudah. Contohnya domain yang sedap didengar (selain www.beautifulnara.com) adalah www.dherbs.com.my, www.edz.com.my, dan juga
www.radiusite.com.my. Kalau korang berniaga di Instagram dengan username yang super duper panjang, boleh juga beli domain dan redirectkannya ke akaun Instagram anda. Confirm nampak lebih profesional dan bergaya.
bob

2. Laman web yang mudah dilayari

Kalau dah ada domain, langkah seterusnya sudah tentu membina laman web milik perniagaan kita. Kesilapan yang seringkali dibuat ketika membina laman web ialah nak design yang kebabom, nak letak semua informasi sampai jadi serabut dan nak lengkap dengan sistem pembayaran yang akhirnya menyebabkan laman web tak siap-siap. Tak perlu susah-susah. Cukup ada beberapa informasi seperti produk terbaru, cara nak buat pembayaran, contact number dan juga testimonial. Design pula buat yang simple-simple je dan paling penting, mudah dilayari.

bob

FashionValet antara laman web yang perfect di mata Abang Nara

3. Alamat email professional

Bayangkan bila korang gunakan email “[email protected]” untuk berurusan dengan pembeli anda, tak ke nampak pelik dan tak profesional? Kelakar pun kelakar jugak kan? Bila dah ada domain dan laman web sendiri, boleh terus cipta alamat email berdasarkan nama domain anda. Selalu orang akan guna nama [email protected] Contohnya [email protected]. Confirm bila orang tengok dia akan cakap “pergh syarikat dia nie not bad jugak nie”. First impression tue yang penting tue.

Abang Nara rasa sebagai permulaan, 3 tips di atas cukup dah kot. Mungkin buat yang baru nak berniaga online akan rasa membazir untuk mengeluarkan wang untuk melakukan 3 perkara di atas. Mesti ada yang ingat nak buat semua tue mencecah ribuan ringgit kan? Adakah anda akan percaya kalau Abang Nara beritahu yang kos untuk lakukan semua ini sekaligus menampakkan perniagaan online anda lebih profesional adalah HANYA RM180 sahaja?
bob

Yes!!! Untuk mengalakkan lebih ramai peniaga SME membina laman web sendiri dan tampak lebih profesional di dunia online, MYNIC telah menyediakan pakej Business Online Bundle atau lebih dikenali sebagia BOB. Dengan hanya RM180, anda akan memperolehi 1 domain (.my/.com.my), 10GB profesional email, 5GB web hosting dan juga anti virus untuk menjamin keselamatan laman web anda. Berdasarkan pengalaman Abang Nara, kalau tak ada pakej BOB ini harga untuk dapatkan kesemua ini boleh mencecah RM500. Kiranya dah jimat dekat RM200 jugak.

bob

Nak lagi best, cuma perlu tambah RM100 je lagi untuk belajar tentang WordPress selama satu hari. Abang Nara memang galakkan korang belajar tentang WordPress ini sebabnya ia akan memudahkan lagi korang memantau laman web yang bakal dibina. Secara jujur, memang tak ada kursus WordPress semurah ini. Abang Nara dulu belajar sendiri makan masa 6 bulan juga untuk pandai WordPress. Jadi sila jangan lepaskan peluang ini.

bob

Kalau anda seorang peniaga SME dan mahu menceburi dunia online, silalah dapatkan pakej BOB daripada MYNIC ini. Kalau zaman Abang Nara ada menatang alah ini, memang confirm akan ambil punya. Maklumat lanjut sila layari www.bisnesonlinebundle.my. Selamat mencuba dan selamat tampak lebih profesional.

Advertisement
August 27th, 2010

malingsia

Maaf sebab lari topik daripada dunia artis. Niat di hati tak nak cerita pasal nie, tapi perasaan geram ini tak dapat dibendung lagi. Geram betul tengok gambar bendera Malaysia dipijak-dipijak dan dipalit dengan tahi oleh orang Indonesia. Tak ada kerja sangat ke diorang nie?

Bak kata saudara Rohaizad (anda kena baca artikel nie), diorang nie tak ingat ke berapa ramainya sedara mara diorang yang mencari rezeki di sini? Tak habis-habis nak buat “sweeping Malaysia”. Kang balas dengan “Sweeping Indonesia” baru nak insaf. Memang kurang ajar betul diorang nie.

Tapi bukan semua rakyat Indonesia macam nie. Ada jugak yang baik dan memahami. Rasanya mereka-mereka yang buat benda kurang ajar nie confirm jeles dengan kemewahan Malaysia. Itu yang sikit-sikit buat demo. Mungkin diorang dulu pernah apply nak jadi “bibik” kat sini tapi kena tolak. Itu yang kecewa sangat tue.

Kalau ada rakyat Indonesia yang membaca ini, tolong nasihatkan sikit member-member anda yang tak ada kerja tue. Baik suruh gi tanam padi ke daripada gi pijak bendera negara orang. Ada sikit pekdahnya di bulan Ramadhan nie.

Advertisement