May 25th, 2020

Tidak pernah sesekali kita menyangka bahawa tahun 2020 adalah antara tahun yang penuh dengan cabaran dan dugaan. Ternyata wabak COVID-19 yang telah menular sejak awal tahun, bukan sahaja memberi impak yang cukup ketara kepada rakyat Malaysia, tetapi seluruh warga dunia.

Walaupun demikian, setiap kejadian yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya. Ternyata, ramai rakyat Malaysia telah tampil untuk menghulurkan bantuan dan sumbangan. Bukan sahaja kepada golongan yang kurang berkemampuan, tetapi sumbangan terhadap pihak frontliners juga.

Walapun pada awal PKP, ramai rakyat Malaysia masih lagi “tidak biasa” dengan norma baru, inilah hakikatnya, dan demi kebaikan bersama “pengorbanan” anda juga adalah satu sumbangan.

Maklumlah, rakyat Malaysia suka meluangkan masa rakan-rakan dan keluarga, bersenam, dan pelbagai aktiviti luar kerap dijalankan. Tambahan lagi pada bulan Ramadan kali ini, ketiadaan bazar pastinya menyuramkan suasana berpuasa.

Tetapi Alhamdulilah, jumlah kes COVID-19 pun makin menurun dan ini semua disebabkan oleh kesemua rakyat Malaysia dan frontliners yang berganding bahu untuk memutuskan rantaian COVID-19.

Jasa dan pengorbanan frontliners pastinya tidak akan terbalas. Dari petugas hospital hinggalah ke abang pos kita dan juga penghantar makanan, terima kasih diucapkan atas segala usaha anda untuk memastikan rakyat Malaysia kekal selamat di rumah.

Pasti anda diluar sana mengenali individu-individu yang mungkin bukan seorang frontliner tetapi telah menyalurkan pelbagai jenis sumbangan atau bantuan untuk sama-sama memerangi COVID-19 ini.

Kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih.

Pelbagai pihak dan badan bukan kerajaan telah tampil ke hadapan untuk menghulurkan sumbangan demi meringankan beban semua frontliners dan juga mereka yang memerlukan. Oleh itu, pihak Sunway telah menyunting sebuah video untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mereka yang terlibat.

Savor of Life

Savor Of Life, antara pihak yang telah menyumbangkan hampir 400 bungkusan makanan kepada frontliners yang telah berhempas pulas memastikan kita selamat berada di rumah dan hanya keluar jika perlu.

Dalam kesibukan harian demi memutuskan rantaian COVID-19, kadangkala waktu makan atau berbuka pun boleh lupa dibuatnya. Oleh itu bantuan tersebut diharapkan dapat sedikit sebanyak membantu meringankan beban mereka.

Tidak dilupakan juga pada golongan lain yang memerlukan seperti warga emas, penghuni rumah kebajikan, dan anak yatim. Alhamdulilah , pihak SESO Malaysia telah berjaya menyumbangkan bantuan ke kira-kira 16 rumah kebajikan setiap minggu semenjak penguatkuasaan PKP.

Terima kasih diucapkan kepada PPE Re-Imagineering Group Against COVID-19

Pihak PPE Re-Imagineering Group Against COVID-19 ini telah berjaya menyumbangkan sebanyak 30 ribu pelindung muka kepada frontliners dan mereka yang memerlukan.

Harus diingatkan bahawah mereka ini bukan sahaja pihak yang telah menghulurkan bantuan. Banyak lagi pihak seperti Mercy Malaysia telah bertungkus-lumus untuk memastikan kebajikan mereka yang memerlukan sentiasa dipelihara.

Diharapkan agar kita semua, jika mampu menyumbangkan sedikit sebanyak sama-sama berganding bahu untuk meringankan beban golongan-golongan tersebut.

Pihak Sunway ingin merakamkan jutaan penghargaan dan terima kasih kepada NGO kerana menghulurkan apa jua bantuan yang diperlukan kepada pihak frontliners dan semua golongan yang memerlukan.

Di Aidiliftiri atau bulan Syawal ini, ternyata sambutan memang cukup berbeza. Tiada lagi majlis keramaian, salam-salaman atau apa-apa aktiviti berkumpulan. Tiada lagi ziarah-menziarahi, hanya dengan keluarga berdekatan sahaja.

Tetapi jika dilihat dari sudut yang lain, ternyata perpaduan dan penyatuan rakyat Malaysia akan memastikan wabak COVID-19 ini akan dibendung dan seterusnya memutuskan rantaian jangkitan.

Tiba masanya barisan hadapan ‘berehat’, kini rakyat pikul tanggungjawab memerangi COVID-19 – PM

Advertisement
May 14th, 2019

Ini Farhana (bukan nama sebenar).

1

sekadar gambar hiasan

Farhana adalah seorang gadis berusia lingkungan 20-an. Seperti gadis-gadis lain yang seusia dengannya, Farhana suka membeli-belah secara online kerana ia mudah, selesa, dan paling penting LEBIH MURAH. Contohnya diskaun sehingga 90% masa Zalora Birthday Sales yang baru je tamat, beli masa promosi Goyang Shopee pulak boleh dapat “coins” sebagai ganjaran, lepas nie ada Lazada Ramadhan Mega Sale pulak. Part yang paling best ialah, selain dapat berjimat, ada juga mereka yang yang boleh shopping online secara PERCUMA. Menarik kan?

2

Ha, mereka yang boleh shopping FREE ini dikenali sebagai ‘personal shopper’. Farhana adalah salah seorang daripada ribuan ‘personal shopper’ ini. Selaku seorang ‘personal shopper’ yang berwibawa, Farhana sering meluangkan masa melihat segala tawaran, diskaun dan promosi yang sedang berlangsung. Lepas itu, apabila ternampak ternampak sesuatu tawaran yang menarik, dia akan kongsikan informasi tersebut dengan kawan-kawannya.

Kawan-kawan Farhana ini pula tak semuanya ada banyak masa terluang untuk online sepanjang masa bagi mencari tawaran terbaik. Mereka semua percayakan Farhana. Jadi mereka akan minta tolong Farhana belikan untuk diorang. Farhana akan bantu mereka buat tempahan tanpa sebarang caj tambahan. Kalau baju kat ZALORA tue harga RM80, Farhana akan mintak RM80 sharp dari kawan-kawannya.

Ha, mesti korang tertanya-tanya macam mana Farhana buat duit kan? Ini jawapannya…

3

Ya betul, Farhana menggunakan ShopBack untuk mendapatkan ‘real cash back’ ke dalam akaun banknya. Sebagai contoh, di dalam 1 minggu, Farhana berjaya memperolehi RM535 selepas membantu rakan-rakannya membeli-belah secara online.

ZALORA –> 7.5% cashback untuk pembelian RM1880 = RM141
Fashion Valet –> 6% cashback untuk pembelian RM1600 = RM96
Booking.com –> 6% cashback untuk pembelian RM3200 = RM192
Airbnb –> RM15 cashback untuk setiap tempahan lebih daripada RM375 = RM15
Lazada Mobile Reloads (Top Up) –> 5.5% cashback untuk pembelian RM1200 = RM66
Shopee –> 1% cashback untuk pembelian RM1200 = RM12
Foodpanda –> 2% cashback untuk pembelian RM650 = RM13

Jumlah dalam masa seminggu: RM535 cashback

Apa yang paling BEST, Farhana boleh ‘withdraw’ duit tersebut masuk ke dalam akaun bank dan gunakannya untuk membeli apa sahaja yang diinginkan. Diingatkan sekali lagi, duit sebanyak ini diperolehi oleh Farhana secara FREE!!! Ini langkah-langkah yang dilakukan oleh Farhana sebagai rujukan kita semua:-

1. Tengok order kawan-kawan. Contoh ada minta tolong beli vakum Dyson kat Lazada
2. Buka applikasi ShopBack
3. Klik pautan Lazada dari applikasi ShopBack
4. Tunggu ShopBack “connect” kan ke Lazada untuk pastikan dapat ‘cashback’
5. Belikan vakum Dyson yang kawan order tadi. Siap!!!

Dalam tempoh 48 jam, ShopBack akan maklumkan Farhana berapakah jumlah ‘cashback’ yang akan diperolehinya. Selama 3 tahun Farhana membantu kawan-kawannya bershopping dengan cara ini dan jumlah wang yang berjaya dikumpul olehnya ialah sebanyak RM25,000. Ringgit Malaysia Dua Puluh Lima Ribu. Memang terlebih berbaloi-baloi wei!!!

4

Ha, mesti ada yang teringin nak jadi ‘personal shopper’ macam Farhana kan? First thing first korang kena download applikasi ShopBack di SINI terlebih dahulu. Ada lebih 500 rakan kongsi seperti Lazada, Nike, Expedia, ZALORA di dalamnya. Sekarang ini adalah masa terbaik untuk anda bermula kerana semua orang pun akan shopping sempena Hari Raya Aidilfitri. Memang the best time untuk kumpulkan “cashback” sebanyak mungkin. Inilah masanya untuk ringan tulang menolong kawan-kawan, adik beradik, mak ayah, sepupu-papat korang shopping baju raya diorang. Boleh dapat duit raya lagi tue!!!

123141234123

Muatturun applikasi ShopBack sekarang juga di SINI dan anda akan dapat ‘welcome gift’ jika anda mendaftar sebelum 7 Jun 2019. Satu email dengan maklumat tentang ‘welcome gift’ (sama ada Grab code RM5 atau ShopBack Bonus Cashback bernilai RM5) ini akan dihantar kepada anda dalam masa 5 hari selepas pendaftaran. Selamat mencuba!

Advertisement
May 10th, 2019

Hello, selamat sejahtera semua. Nama saya Truffle. Saya ialah seekor kucing.

1

comel kan saya?

Seperti biasa, selepas tuan saya pergi ke pejabat dan meninggalkan saya berseorangan, saya dan rakan-rakan meng”update” perkembangan terkini masing-masing. Ini adalah rutin harian ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM).

213123

itu Snowy. Saya ada “crush” kat dia

Hari ini, saya terkejut apabila mendapat tahu kehidupan tenang dan aman beberapa orang rakan saya telah terganggu dan tergugat dengan kehadiran satu “benda” ini. Mereka tidak dapat menahan rasa ingin tahu sebaik sahaja terhidu dan ternampak “benda” ini. Ini adalah satu masalah yang amat BERAT untuk kami semua!!!

65865756

Demi membuktikan kata-kata mereka adalah benar dan bukan rekaan semata-mata, kawan-kawan saya telah menghantar video sebagai bukti. Memang “benda” ini cukup mengujakan dan mampu membuatkan kami semua mengiau tanpa henti. Korang tengoklah sendiri!!!

 

View this post on Instagram

 

Been seeing KFC Golden Egg Crunch ads everydayyyy after work and felt so tempted. Finally got to try them! We all know how obsessed the cats are with anything Salted Egg (especially this Leia!) so when I got em for dinner yesterday they wouldn’t leave me alone ??? Luke and Leia, why you both like this! You guys really are the #GoldenEggCats . But honestly, the chicken was seriously so good I didn’t want to share with them even though they tried begging, maybe next time ? . Get your KFC Golden Egg Crunch at your nearest outlet today ? . #KFCMalaysia #KFCGoldenEggCrunch #mukbang

A post shared by Luke, Leia & Chewie (@lukeleiachewie) on

 

View this post on Instagram

 

Sedap giler buka puasa ngan Golden Egg Crunch ni. Tengoklah siape dah datang? Nak curi fried chicken I ke? ? ? Memang sah, kucing I ni #GoldenEggCats . #KFCMalaysia #KFCGoldenEggCrunch

A post shared by Cat Daddy ? (@iman_whateverhisnameis) on

 

View this post on Instagram

 

Haaaaa! dah lama Johan tunggu nak makan KFC Golden Egg Crunch ni, dekat setahun lebih dahhhhh ? Alhamdulillah Golden Egg Crunch ni dh dtg balik ? ???.?Tapi kali ni ade uninvited guest datang nak try fried chicken Johan ni ishhh geram tapi cute sangat takle tak layan kan? ? Dia ni memang betul betul #GoldenEggCats.?.?Kalau korang nak buka puasa or memang rindu ngan rasa Golden Egg Crunch ni – dapatkannya di cawangan KFC yang terdekat!?.?#KFCMalaysia#KFCGoldenEggCrunch

A post shared by Johan and His Cats (@johanandhiscats) on

Setelah membuat sedikit kajian, identiti “benda” tersebut berjaya saya kenalpasti. Ia adalah KFC Golden Egg Crunch.

Untitled-1

adui, saya tengok gambar nie pun dah meleleh air liur dibuatnya

KFC Golden Egg Crunch ini adalah kombinasi ayam Hot & Spicy dengan telur masin, daun kari dan selasih manis yang sangat-sangat lazat. Gabungan rasa masin, pedas dan manis hidangan ini memang membuatkan kami semua tidak keruan. Tengah tidur pun boleh bangun balik bila tuan rumah bawa balik KFC Golden Egg Crunch nie untuk berbuka puasa. Heh heh heh..

2

Pelbagai usaha telah kami lakukan untuk menarik perhatian tuan kami agar dia leka, sekaligus memberikan peluang kami menikmati keenakan KFC Golden Egg Crunch ini. Kalaulah kami boleh pergi order sendiri kat KFC, memang hari ini jugak kami pergi. Dengan harga RM14.90 sahaja, boleh dapat 2 ketul ayam, 1 minuman Mangga Ria, 1 kentang putar dan 1 coleslaw. Memang berbaloi-baloi!!! Sesuai sangat untuk juadah berbuka puasa. Lagipun puasa kan sebulan, bolehlah kita mencuba pelbagai jenis makanan termasuk KFC Golden Egg Crunch ni.

Setelah melakukan perbincangan secara menyeluruh bersama kesemua ahli-ahli Persatuan Kucing-Kucing Seluruh Malaysia (PKSM), berikut adalah pesanan yang kami para kucing ingin sampaikan kepada anda semua:-

“MIAW, miaaaaaaaaw, miawwww, miawwwww, MI AAA WWWWW, Miawawwawaw”

“Oi kalau bawa balik KFC Golden Egg Crunch tu janganlah makan sorang-sorang. Bagilah kat kitoarang sikit. Kitorang pun teringin jugak”

Sekian, semoga selepas ini, kami juga akan dapat menikmati kelazatan dan kesedapan KFC Golden Egg Crunch ini. Tolong sampaikan pesanan ini kepada kawan-kawan anda yang ada membela kucing di rumah. Kalau boleh, suruh diorang bawak balik KFC Golden Egg Crunch selepas balik kerja hari ini. Boleh ke https://kfc.com.my/find-a-kfc untuk melihat cawangan KFC berhampiran anda. Miaw miaw miaw miawwww (Tq so much).



Advertisement
May 21st, 2018

Mengambil keberkatan di bulan Ramadhan yang mulia ini, aktres Nur Fazura nampaknya sudah mula tampil berhijab sejak hari pertama puasa. Fazura kelihatan cukup cantik dan manis sekali sehingga mendapat pujian daripada netizen.

Gaya tudungnya ringkas sahaja tetapi tetap tampak kemas dan menyerlahkan lagi keayuan beliau. Rata-rata peminat sangat teruja dengan perubahan imej Fazura dan berdoa agar beliau terus istiqamah.

Bertuah betul Fattah Amin dapat seorang isteri yang sangat sopan dan menghormati bulan suci Ramadhan. Mesti hati Fattah “cair” setiap kali melihat wajah isterinya kan?

Beberapa lagi foto Fazura yang cantik berhijab dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Advertisement