March 21st, 2020

Pelakon Maya Karin memang sinonim dengan kerja aktivis yang sering dilakukannya selain kerap memuat naik entri yang bersifat mesra alam di laman media sosialnya. Disebabkan ini, wanita ini sering menjadi inspirasi kepada orang ramai untuk melakukan perkara yang sama.

Seperti yang diketahui umum, kerajaan telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan kepada seluruh rakyat Malaysia sebagai salah satu usaha untuk membendung penularan COVID-19. Namun begitu, ada sahaja yang berdegil dan mengingkari arahan yang mudah ini.

orang ramai ingkar perintah kawalan pergerakan

Kelmarin tular satu video di mana seorang pakar jantung iaitu Dr Ong Hean Teik telah melawan arahan pihak polis kerana tidak segan untuk berjoging dan bertegas bahawa perintah ini bukanlah untuk berkurung dan cuma untuk mengelakkan orang ramai daripada berhimpun di satu tempat.

Lagi mengejutkan apabila Maya Karin telah memuat naik tweet yang menyokong tindakan doktor tersebut.

maya karin sokong tindakan doktor bersenam di luar

Saya minta maaf, tetapi saya bersetuju dengan pakar kardiologi ini.

Rata-rata netizen menyelar kenyataan pelakon wanita itu kerana tidak peka dengan keadaan sekeliling. Tambahan pula sebagai seorang selebriti yang mempunyai ramai pengikut, sudah pasti ada yang akan terpengaruh dengan pendapatnya ini.

Selepas menerima kecaman teruk daripada ramai, Maya Karin telah memadam tweet tersebut dan memohon maaf kepada semua selain mengakui kesalahannya.

Kita semua ada pendapat tapi tak semestinya ia adalah betul.

Sumber: Twitter

January 25th, 2019

Pernah rasa cemas berlebihan sehingga merasa tertekan? Itu lah tanda-tanda apabila seseorang itu menghidapi Anxiety Disorder ataupun serangan perasaan gemuruh. Sering ianya terjadi tanpa alasan yang kuat dan di Malaysia sendiri masih ramai yang sedang berjuang untuk melawan gangguan ini.

Malah, pelakon Maya Karin juga mengakui pernah berdepan detik mencemaskan apabila diserang Anxiety. Memang sukar untuk bernafas dan tangannya boleh menggigil secara tiba-tiba.

Macam ni la perasaan saya 30 saat sebelum nak buat persembahan dekat Maharaja Lawak Mega 2018 dengan Shiro.

Tapi terpaksa terjun. I’m trying to conquer my general anxiety problem yang dah semakin lately, over simple things.  Omg I felt like I’m gonna die. Tak boleh bernafas. Severe anxiety is a weird thing. Tiba-tiba my hands can shake walaupun jalan-jalan kat mall sahaja.

Perkongsian Maya itu menerima pelbagai reaksi daripada netizen termasuklah mereka yang mempunyai masalah yang sama.

Mungkin ada yang merasakan gangguan ini tidaklah seteruk mana tetapi penyakit ini mampu sahaja menganggu aktiviti seharian seseorang. Bukan mudah untuk melawan Anxiety kerana ia tidak boleh dijangka.

Sumber Berita : Astro Gempak