May 26th, 2011

sara ali

Kalau anda sudah menonton filem Nur Kasih, sudah semestinya anda perasan akan wajah si cantik Sara Ali ini (walaupun dalam filem tersebut wataknya tidak terlalu besar). Abang Nara pernah berjumpa dan berborak dengan Sara Ali dan ternyata dia sememangnya seorang pelakon muda yang mempunyai visi dan misinya yang tersendiri. Itu yang Abang Nara terkejut besar apabila membaca Pancaindera minggu lepas mengenai Sara Ali yang bertajuk “Artis Pungut Bermasalah“. Sedikit petikan dari artikel tersebut:-

USIA pembabitannya baru setahun jagung. Namun ada satu peristiwa yang menyebabkan namanya disebut-sebut. Apabila dia didakwa kaki pembohong, mencipta alasan bodoh untuk mengelak dari menghadiri sesi fotografi bersama sebuah majalah hiburan popular. Amalan kurang sihat itu berpanjangan. Kali ini bersama sisipan Pancaindera yang djalankan pada cuti umum Wesak, Selasa lalu. Wanita berusia 21 tahun ini menggunakan helah kesesakan lalu lintas pula. Ditambah pula, kurang maklum dengan laluan jalan raya menuju ke studio penggambaran.

Kadang kala Abang Nara kasihan melihat artis-artis yang baru nak naik seperti Sara Ali ini. Confirm kena bantai teruk dengan wartawan-wartawan. Tak bolehkah wartawan-wartawan ini membantu dengan memberikan publisiti yang positif kepada artis-artis baru? Takkan semata-mata kerana ingin menjual suratkhabar terpaksa keluarkan cerita yang kontroversi sahaja.

Untuk makluman, Abang Nara telah bercakap dengan manager Sara Ali dan sememangnya Sara Ali telah mengakui kesilapannya berkenaan hal ini. Rasanya tak perlulah dipanjangkan lagi cerita sebegini. Abang Nara tak rasa ada artis baru yang perlukan publisiti seperti Sara Ali sengaja datang lambat atau tidak menepati janji dengan wartawan-wartawan.

Pasti mereka ada sebab yang kukuh dan sudah pasti mereka bersungguh-sungguh meminta maaf atas kekhilafan mereka.(untuk kes sesi fotografi Sara Ali ianya adalah kerana fotografi tersebut ingin dijalankan di rumah ibu bapanya tetapi sayangnya tidak mendapat kebenaran).

Nanti Abang Nara akan ceritakan kepada anda semua betapa komitednya Sara Ali untuk terjun di dalam bidang lakonan ini. Tapi buat masa ini, jom ramai-ramai kita follow Twitter Sara Ali dan ikuti perkembangannya. Abang Nara percaya yang satu hari nanti nama Sara Ali bakal meletup di dalam industri hiburan.

Lagi beberapa keping gambar Sara Ali dengan membaca entri ini sepenuhnya.

sara ali

sara ali

sara ali

sara ali
sara ali

sara ali

May 23rd, 2011

review filem nur kasih

Abang Nara dah pernah bagi review filem Nur Kasih yang kini sedang hangat ditayangkan di pawagam. Apa kata kita baca review daripada seorang pembaca BeautifulNara yang telah menonton filem ini. Oh ye, dengar ceritanya kutipan hari pertama filem Nur kasih ialah RM500,000. Tahniah Abang Nara ucapkan atas kutipan yang memberangsangkan ini.

Jom baca review filem Nur Kasih (tulisan pembaca ini tidak diedit langsung)

salam..

abg nara..saya fahana..

saya nk kongsi sedikit la pendapat saya tentang filem terbaru,NUR KASIH THE MOVIE (NKTM)..sy baru je g tengok tdi kat midvalley..jam 11.15pg,kira batch 1st la..saya pun bkn la pndai sgt nk kutuk ke komen ke mcm penggiat seni professional lain..kta2 ni lahir ikhlas dari hati,seorang penonton biasa..

Firstly,klau diberikan peluang untuk bgi mrkah,saya nk bagi 9.5/10 mrkah..klmhn dia cuma 1,ending dia agk kabur sikit..tentang siapa yg mati sebenarnya,coz memg jelas2 nmpak adam tak meninggal kerana ada penderma untuk dia dan penderma tu yang mati,tetapi bila scene yang aidil cakap,”sya snggup buat apa shja demi nur selagi sya masih hidup”..sya pelik,kenapa,adam da mati da ke?..tapi adam mati ketika usia tua..itu je la..

tapi yang lain superb..mmg best..dari segi lakonan,teknik gambaran,cara ambil shoot,semua ok..lawa pulak tu gmbar yang diambil..lgi 1,endingnya unik,dan sememangnya adalah penutup untuk rangkaian kisah nur kasih..mungkin pengarah mahukan begitu agar penonton tidak lagi meminta sambungan kisah cinta ni..
segala scene yang di ambil,semua ada mesej tersendri,dan terikat antra 1 sama lain,klau terlepas 1 scene,mka kita x fham seterusnya..jadi kena fokus..

jlan cerita tersusun,x ada cacat cela..dan boleh mmbuatkan penonton menangis..lakonan pra pelakon juga mntap dan natural(remy ishak,tiz,fizz fairuz dn lain2)..sya boleh bagi tepukan gemuruh..serius..terutamnya watak knak2 lakonan miasara dan seorng lagi knak2 lelaki yang memegang watak ilyas,natural dan selamba,watak ini la yang menceriakan disebalik kisah2 sedih yang dipaparkan..tabik spring..
lokasi yang dipilih juga cantik..jordan..

kira mcam real la lakonan para penduduk Jordan sana..rasa macam tengok cerita arab pun ada..siap ada scene tembak2 lagi..kira plot cerita dah diadun cantik.. lagu2nya juga disusun cantik sesuai dengan part dn jlan2 cerita..menyebabkan kita bleh terbuai dengan cerita dan emosi kita trut sama menyelami cerita ini..thniahh pengarah muzik,hafiz hamidun..

panggung tadi memang penuh..tak ada kerusi kosg pun..tu baru yang 11.15 pg punya part..belum lg yang 5 lagi tygn selpas 11.15pg pda hari ni..mmg sambutan luar biasa..rmai makcik2 yang g tengok..memang best tengok suasana tadi..meriah..

secara jujurnya,saya nak ucapkan tahniah kepada pengarah,kabir Bhatia,penulis skrip,mira Mustafa,para pelakon dan krew rangkaian NKTM,coz Berjaya mghasilkan cerita bermutu,dan memberikan kerjsama yg cemerlang untk cerita ini..syabas dan teruskan berkarya..

dan klau mau tahu,sya memilih menonton NKTM dari Pirates or Caribean yang baru,sebab, da lama sya menunggu sambungn cerita ini..saya hrap penonton lain dapat menonton filem ini dn nilaila sendiri..berbaloi tiket anda tu dengan cerita yg anda nak tengok ni..saya harap anda bersetuju dengan kata2 saya ni..sekian..~~fahana..

Apa pendapat korang yang dah tengok filem Nur Kasih? Best ke tak best?

May 11th, 2011

review filem nur kasih]

Kadang-kadang tak faham dengan sikap sesetengah orang kita yang kondem sesebuah filem sebelum menonton filem tersebut. Abang Nara jenis yang mudah. Kalau tak tengok tutup mulut. Kalau dah tengok dan cerita itu memang berbaloi, Secara ringkasnya, filem Nur Kasih melengkapkan dan menamatkan drama Nur Kasih yang pernah menjadi fenomena suatu ketika dahulu.

Kekuatan filem Nur Kasih:-

Hasil sentuhan Khabir Bhatia sememangnya dikenali dengan sinematografi yang sangat awesome. Dan ternyata filem Nur Kasih tidak menghampakan. Cantik sangat-sangat setiap scene yang dirakamkan. Tambah hebat apabila lakonan kesemua pelakon yang terlibat sememangnya mantap-mantap belaka. Dan skor muzik yang dihasilkan oleh Hafiz Hamidun menambahkan lagi mood sedih di dalam filem ini. Jangan terperanjat dengan endingnya yang agak mengejutkan.

Kelemahan filem Nur Kasih:-

Scene yang terlalu pendek menyebabkan kadang-kadang mood sedih lari. Baru nak tangkap feeling air mata nak jatuh tup-tup scene tersebut sudah habis. Mungkin ini terjadi disebabkan kekangan pada duration tayangan filem ini.

Kesimpulannya, Abang Nara bagi 4 bintang daripada 5 untuk filem Nur Kasih. Walaupun anda tak tengok drama Nur Kasih, anda masih boleh menonton dan menghayati keindahan filem ini. Scene paling menarik bagi Abang Nara ialah konfrontasi Remy Ishak dengan seorang ustaz yang menampakkan dunia Islam sekarang. Pastikan korang bagi tumpuan kepada dialog-dialog di babak tersebut.

Tandakan tarikh 19 Mei 2011 di kalendar anda kerana demam Nur Kasih akan sekali lagi melanda Malaysia.

May 11th, 2011

remy ishak tiz zaqyah

Terima kasih kepada pihak GrandBrilliance yang sudi menjemput Abang Nara kelmarin untuk Malam Gala Filem Nur Kasih. Buah hati intan payung Abang Nara teruja tak ingat dapat tengok Remy Ishak. Disebabkan bengang mendengar kata-kata pujian terhadap Remy Ishak, Abang Nara pun terpaksalah mengushar Tiz Zaqyah. Balas dendam baliklah kiranya ini.

Tetapi sesungguhnya Remy dan Tiz memang sama cantik dan sama padan. Dan salah satu kekuatan filem Nur Kasih sudah tentu mutu lakonan mereka berdua yang sangat mantap. Nantikan review penuh daripada Abang Nara ye. Untuk lebih info tentang filem ini, boleh follow Twitter GrandBrilliance dan Twitter Nur Kasih The Movie.

Buat masa ini layankan beberapa keping gambar Remy Ishak dan Tiz Zaqyah di Malam Gala Filem Nur Kasih hasil bidikan Abang Budiey.

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah

remy ishak tiz zaqyah