Written by AbangNara | June 19th, 2015

Selaku seorang ayah kepada anak lelaki yang telah berusia 3 tahun lebih, memang banyak aktiviti yang perlu dilakukan bersama-sama untuk ‘bonding’. Anak lelaki ini tenaganya luar biasa sikit. Aktif tak ingat. Pagi petang siang malam memang nak main je kerjanya. Antara aktiviti kegemaran anak Abang Nara si Aariz tue ialah:-

1. Main basikal

panadol superhero

Pukul 5 setiap petang Aariz akan membuat muka manjanya di depan pintu sambil menuding jarinya ke basikal. Kadangkala kalau Abang Nara buat tak layan, Aariz akan speaking London ”I want to ride bicycle Papa”. Seronok dia bila dapat keluar mengayuh basikal. Berpeluh satu badan. Abang Nara pun turut sama berpeluh sebab berlari-lari anak mengejar Aariz

2. Main bola
panadol superhero

Yang ini Abang Nara suka kalau Aariz ajak. Cita-cita Abang Nara memang nak pastikan Aariz jadi pemain bola sepak profesional. Jadi kalau dia ajak main tendang-tendang bola, Abang Nara yang excited lebih. Boleh tahan juga si Aariz nie menendang. Dua-dua belah kaki boleh guna. Tendangan pun padu juga.

3. Mandi manda di swimming pool

panadol superheroSeminggu sekali Abang Nara akan cuba membawa Aariz berenang di swimming pool berdekatan rumah kitaorang. Dia punya excited sampai tahap tak nak balik. Suka betul main air. Gaya terjun tiruk Aariz memang boleh mengalahkan Pandalela Rinong. Ada sekali tue berlagak betul taknak pakai pelampung. Sekali tue lemas. Heheh. Abang Nara gelak je.

Memang banyak tenaga yang diperlukan untuk melayan gelagat Aariz. Itu belum kira si adiknya Arissa yang tiba-tiba menghilang. Tup-tup tengok dah tengah panjat tangga. Memang berlarilah Abang Nara pergi ambil Arissa. Kalau tergolek tak ke sedih? Seharian melayan karenah Aariz dan Arissa memang penat tahap Gaban. Namun itulah tanggungjawab seorang superhero bergelar ayah. Tak gitu?

panadol superhero

Ada sekali tue Aariz dah beria siap nak pergi mandi swimming pool. Abang Nara pun memang dah janji nak bawak dia. Sekali tue kepala pening berdenyut tak ingat punya. Terbaring je Abang Nara kat atas sofa. Si Aariz dah buat muka sedih sebab ayahnya macam dah lupa janji. Kesian la plak. Terus Abang Nara telan 2 biji Panadol Actifast. Setengah jam kemudian, kesakitan hilang dan kami berdua pun bergembira mandi manda di swimming pool.

panadol superhero

Demi 2 buah hati pengarang jantung Abang Nara ini, setakat sakit-sakit kepala sikit tue terus telan Panadol Actifast je agar dapat luangkan masa bersama mereka. Jangan kerana taknak makan ubat, anak-anak terasa kita tak ambil peduli kat diorang. Masa kecik nielah nak spend time together betul-betul. Dah besar nanti diorang sibuk ngan kawan-kawan dan pakwe/makwe. Heheh. Tak gitu? Apa pula yang korang selalu lakukan bila sakit kepala datang menjelma?

Written by AbangNara | June 17th, 2015

Pejam celik pejam celik esok kita akan berpuasa di bulan Ramadhan dah. Yeah!!!! Gembiranya dapat puasa untuk kesekian kalinya tahun ini. Selain daripada persiapan daripada segi rohani, setiap kali bulan puasa Abang Nara akan pastikan stok makanan cukup secukupnya untuk bersahur dan juga berbuka puasa.

tesco lebih jimat

Tesco adalah tempat wajib Abang Nara pergi untuk beli segala stok makanan kering dan basah sempena Ramadhan. Lebih-lebih lagi dengan ada promosi LEBIH JIMAT yang telah pun disambung sehingga 28 Jun kerana sambutan yang amat hebat. Abang Nara pernah cerita tentang LEBIH JIMAT ini dulu. Kalau terlupa boleh baca di sini.
tesco lebih jimat
Baiklah mari kita mulakan shopping!!!
tesco lebih jimat

Ok wife Abang Nara excited semua barang LEBIH JIMAT. Kalau dia muka excited macam ini maksudnya memang banyak barang yang akan dibeli. Tak apa setahun sekali kita bagi can.
tesco lebih jimat

First thing first Maggi!!! Benda wajib ada sempena Ramadhan. Kalau terbangun lambat tak sempat masak sahur boleh terus masak Maggi. Harga lebih murah sebab Maggi termasuk dalam promosi LEBIH JIMAT.
tesco lebih jimat

Pepagi masa sahur kenalah minum air panas. Yang terbaik sudah tentu Milo. Pergh!!! Dah terasa dah kat tekak nie.
tesco lebih jimat

Yang nie pula air-air untuk berbuka puasa nanti. Astaga. Nafsu sungguh. Tapi tak apa LEBIH JIMAT dengan promosi Tesco. Beli sekali nie je untuk stok sebulan.
tesco lebih jimat

Walaupun Aariz tak puasa, Abang Nara belikan juga stok Solivite untuk dia. Tak adalah Aariz menyendeng nak minum air Abang Nara nanti.tesco lebih jimatMarilah kita beli ayam-ayam dan daging-daging untuk dimasak ketika berbuka dan bersahur nanti. Lauk wajib Abang Nara setiap kali berbuka tak lain tak bukan ialah ayam goreng. Pergh!!! Makan time panas-panas. Sedap yang amat.tesco lebih jimatTelur pun jangan lupa. Amik sepapan terus. Murah nie.tesco lebih jimatTengah jalan-jalan tiba-tiba tertengok kuih muih. Adui, terliur dibuatnya. Nak beli ke tak nie?

tesco lebih jimat

Selepas 1 jam, inilah hasil pembelian di Tesco. Penuh troli.
tesco lebih jimat

Korang yang belum buat persediaan untuk menyambut Ramadhan terutama dari segi makanan, silalah bersegera ke Tesco berhampiran. Promosi LEBIH JIMAT sedang berlangsung sehingga 28 Jun ini. Barang-barang semua harganya lebih murah daripada biasa. Silalah cepat!!! Layari www.tesco.com.my untuk informasi lanjut.

Written by AbangNara | June 12th, 2015

Menarik. Itu yang Abang Nara dapat simpulkan apabila memuat turun dan menggunakan applikasi RHB Lifestyle Privileges untuk beberapa hari. Applikasi yang boleh digunakan oleh pemilik smartphone Android dan iPhone teramatlah simple tetapi fungsinya memang awesome. Sekali guna confirm akan terus guna lagi dan lagi.

rhb lifestyle privileges

RHB Lifestyle Privileges memberikan peluang kepada penggunanya untuk mendapatkan pelbagai tawaran dan faedah. Selain itu, ia juga memudahkan pencarian lokasi cawangan bank RHB. Tak berapa faham? Meh Abang Nara terangkan 3 fungsi applikasi RHB Lifestyle Privileges:-

1. Kupon – lebih kurang sama seperti laman web berkupon, applikasi RHB Lifestyle Privileges menawarkan pengguna RHB Now pelbagai tawaran/diskaun/kupon yang menarik. Boleh beli mana tawaran yang bersesuaian menerusi applikasi ini, terus pergi ke kedai tersebut dan redeem kupon menerusi QR Code yang terdapat di dalam applikasinya. Senang kan? Tak payah print. Semuanya ada di dalam applikasi RHB Lifestyle Privileges ini.

rhb lifestyle privileges

2. Privileges – jangan confuse pulak dengan kupon kerana ia adalah 2 perkara yang berbeza. Privileges ini menunjukkan tawaran yang ada di sekeliling khas buat pengguna kad RHB. Contoh macam Abang Nara ada kat The Curve dan teringin nak tahu ada apa promosi untuk kad RHB di The Curve, Abang Nara hanya perlu keluarkan telefon bimbit, check applikasi RHB Lifestyle Privileges dan promosi-promosi berdekatan akan dipaparkan di papan skrin telefon Abang Nara.

rhb lifestyle privileges

3. Augmented Reality Locator – menggunakan kamera pada smartphone, RHB Lifestyle Privileges boleh memberitahu anda cawangan bank RHB yang berdekatan secara realtime. Cuma arahkan je kamera smartphone anda pada bangunan di sekeliling dan woila, terus tahu mana bank RHB dekat-dekat situ. AR Locator ini juga boleh digunakan sesama untuk mencari Privileges berdekatan.

rhb lifestyle privileges

Best kan? Ke ada yang tak faham lagi? Ish, ish, ish. Tak apa jangan risau. Abang Nara akan menghadiri event RHB Lifestyle Privileges di LG West, IOI City Mall (berdekatan Poh Kong) yang akan berlangsung pada 13 dan 14 Jun ini (Abang Nara akan hadiri event pada hari 14 Jun). Jadi Abang Nara nak jemput korang semua untuk hadir beramai-ramai. Banyak tawaran, diskaun, kupon dan paling penting, Abang Nara akan ajar korang cara nak gunakan applikasi RHB Lifestyle Privileges ini. Buat masa ini, muat turun dulu applikasi ini di Google Play dan Apple App Store. Kita jumpa di sana nanti.

Written by AbangNara | June 10th, 2015

Tanggal 13 Februari 2012 adalah detik paling bersejarah dalam hidup Abang Nara. Itulah hari Abang Nara bergelar seorang ayah. Pejam celik pejam celik, tahun ini Aariz dah pun berusia 3 tahun. Sepanjang 3 tahun ini, Abang Nara bertuah kerana berpeluang melihat sendiri perkembangan Aariz. Kanak-kanak memang membesar dengan cepat. Daripada hanya tahu menangis, kini macam-macam dah Aariz pandai buat. Antara detik-detik yang paling awesome bagi Abang Nara ialah:-

dugro

1. Bila Aariz pandai sebut ‘mama’ dan ‘papa’

Ini memang terharu sampai tahap keluar air mata. Selalu kalau nak kan sesuatu Aariz hanya menangis. Namun apabila buat pertama kali Aariz menyebut mama dan papa. Terus berulang kali kitorang suruh dia sebut lagi. Excited tak ingat dibuatnya.

2. Bila Aariz pandai berjalan

Aariz berjaya melangkah dan ketika berada di rumah atuknya. Teruja habis satu rumah. Atuk dan neneknya siap main agah-agah suruh pergi berjalan ke arah diorang. Sekarang ini dah 3 tahun tak larat dah nak tengok bila berjalan kat luar. Punyalah laju.

3. Bila Aariz tak meragam duduk car seat
dugroHasil usaha keras emaknya yang buat tak tahu bila Aariz menangis, kini Aariz memang tak meragam langsung duduk car seat. Malah Aariz tahu yang itu memang tempat duduk dia. Asal naik kereta je terus pergi ke pintu yang ada car seat dia. Ada sekali tue balik Kelantan memang Aariz tidur je sepanjang perjalanan. Selesa betul.

4. Bila Aariz masuk sekolah
dugroSebenarnya bukan sekolah pun tapi lebih kepada playschool. Risau juga mula-mula Aariz tak pandai nak sesuaikan diri. Namun ternyata kerisauan Abang Nara tak berasas. Enjoy betul dia kat sekolah. Main gim, main nyanyi-nyanyi lagu, main bola dan macam-macma lagilahlah aktiviti. Cikgu-cikgu pun suka tengok keletah Aariz.

5. Bila Aariz berjaya buat satu ayat penuh

Aariz jenis yang berat mulut dan lambat cakap sikit. Jadi kalau dia nak susu selalu pun dia akan sebut “milk” je. Tak ada lah nak cakap “saya nak susu”. Risau juga mula-mula. Namun pada satu hari secara ajaibnya tiba-tiba Aariz berkata “Papa, I want milk please”. Rasa nak pengsan time tue. Pandai pulak anak aku ini. Siap cakap omputeh lagi.

Banyak lagi sebenarnya detik-detik indah membesarkan Aariz. Setiap kali Aariz berjaya buat sesuatu yang baru, selaku seorang ayah Abang Nara rasa terharu sangat. Air mata bergenang itu perkara biasa. Bangga melihat anak kita pandai dan mencapai milestone yang baru. Selaku seorang ayah, tugas Abang Nara mudah sahaja iaitu memastikan Aariz mendapat nutrisi yang secukupnya agar dia dapat belajar lebih banyak benda-benda baru dalam hidupnya dalam kondisi pembelajaran yang terbaik.
dugro Sebab itulah Abang Nara memilih Dumex™ Dugro® 5 Nutri sebagai growing up milk untuk Aariz. Untuk memastikan tumbesaran yang sempurna daripada segi badan dan otak, Aariz memerlukan nutrisi yang secukupnya. Dumex™ Dugro® 5 Nutri serba baharu dengan diformulakan dengan protein, kalsium, vitamin A serta lcFOS dan kini mengandungi 100% lebih DHA (berbanding formulasi terdahulu) untuk menyokong perkembangan otak. Alhamdulillah setiap kali pergi check up doktor untuk perkembangan Aariz, doktor sentiasa berpuas hati dengan perkembangannya. Syukur sangat-sangat.
dugroHarapan Abang Nara agar Aariz terus membesar dengan sihat daripada segi fizikal dan mental bersama dengan Dumex™ Dugro® 5 Nutri. Tak sabar rasanya nak tengok apa lagi perkara baru yang akan dilakukan oleh Aariz. Doakan yang terbaik untuk Aariz. Buat ibu bapa di luar sana, kongsikanlah pengalaman dan pencapaian anak anda di ruangan komen. Mana tahu ada yang mencuit hati untuk dibaca bersama-sama. Tak gitu?