Written by AbangNara | June 8th, 2015

Zaman sekarang ini, dengan kemudahan Internet yang ada, tak boleh tidak mesti setiap hari kita akan update status Facebook, muatnaik gambar di Instagram dan berWhatsApp group tanpa henti. Orang kata kalau tak makan nasi tengah hari pun tak apa, asalkan boleh main Internet. Kalau yang jenis ketagih, tangan kanan suap nasi, tangan kiri pegang handphone tengok Facebook. Fuh!!!

klik dengna bijak

nie dah ketagih tahap gaban nie

Di Malaysia, ada beberapa perkara yang sering dilakukan oleh pengguna Internet yang bukan sahaja membahayakan diri sendiri, tetapi juga boleh memberikan mudarat kepada orang lain. Ada sesetengah tue berkongsi maklumat yang terlampau banyak (oversharing) sehingga boleh mengancam keselamatan diri sendiri dan orang tersayang. Meh sini Abang Nara bagi contoh.

1. Check in lokasi

Kalau korang tengok kat Facebook, mesti ada kawan-kawan yang selalu check in lokasi. Contoh macam “Tengah makan-makan di Restoran Sambal Hijau”. Kalau tempat best, selalunya akan muat naik gambar sekali. Yang ini okay tak bahaya. Yang bahayanya bila kita check in di rumah/tempat tinggal/tempat sunyi dan tulis “dah kat rumah dah, malam nie tak ada orang. Saya tinggal sorang je”. Siapa tulis alamat penuh lagi.

Kalau ada orang jahat/pencuri/perompak yang baca status ini, tak ke mereka akan menjadikan kita sebagai mangsa? Senang sangat kerjanya. Alamat rumah dah tahu, lepas tue duduk sorang-sorang pulak. Memang mengundang bahaya betul. Orang kata memudahkan kerja si orang jahat pulak.

2. Kongsi maklumat peribadi

Yang ini tersangatlah bahaya. Abang Nara cukup marah bila orang share nombor kad pengenalan, tarikh lahir, nama emak dan maklumat-maklumat peribadi yang lain. Kalau yang lagi over siap share gambar kad pengenalan lagi. Pergh!!! Ini memang berbahaya. Semua informasi ini boleh digunakan oleh orang lain untuk buat loan bank ke, pinjam along ke, buat akaun palsu dan macam-macam lagilah. Itu yang tiba-tiba kita baca ada kes tak pernah beli kereta tiba-tiba datang surat dari bank cakap loan dah tertunggak 3 bulan. Sebab oversharing macam nielah.

3. Share semua jenis berita tanpa buat penyelidikan

Ini selalu terjadi di Facebook dan Whatsapp. Kalau kat Facebook tue asal nampak tajuk menarik je, terus tekan butang share. Tak baca pun dulu isi kandungannya. Entah betul ke tak. Yang penting share je terus. Konon concern dan sentiasa up to date dengan perkembangan terkini. Padahal berita palsu.

Kalau kat Whatsapp plak jenis yang suka-suka forward mesej. Stress juga Abang Nara dibuatnya. Masalahnya kebanyakan forward mesej tue memang tak betul. Tambah masalah lagi, Abang Nara baca sekali je mesej tue dah tau mesej palsu/menipu/rekaan. Tapi tetap ada juga yang share. Tak tahulah tak ada common sense atau memang hobi diorang suka forward mesej.

4. Terlebih kongsi gambar-gambar peribadi

kdb

Abang Nara kadang-kadang buat yang ini terutama bila melibatkan bab gambar anak. Memang Abang Nara suka upload gambar Aariz dan Arissa. Tapi sekarang ini Abang Nara tengah cuba kurangkan. Dunia Internet ini macam-macam jenis orang ada. Ada yang suka tengok gambar kanak-kanak dan berfantasi lain macam. Orang panggil pedophilia. Takut plak kalau gambar anak sendiri jadi mangsa.

5. Update status yang sepatutnya dipendamkan dalam hati

Korang pernah tak jumpa kawan yang super annoying semua benda nak cerita kat Facebook? Fuh!!! Abang Nara memang tak tahan sungguh lebih-lebih bila berkaitan dengan kehidupan peribadi mereka. Gaduh laki bini pun nak share kat Facebook ke? Tak puas hati dengan kawan baik pun nak luah perasaan kat Facebook ke? Apa kata jumpa face to face dan setelkan. Tak ada selesainya masalah kalau tulis kat FB tue. Lagi makin teruk adalah. Lepas tue satu dunia pun tahu masalah yang sedang korang hadapi. Malu beb!!!

Banyak lagi sebenarnya ‘oversharing’ yang dilakukan oleh pengguna Internet di Malaysia ini (termasuklah Abang Nara). Kadang-kadang kita buat benda itu tanpa sedar. Sebab itulah Suruhanjaya Komunikasi Malaysia (MCMC) telah mewujudkan kempen Klik Dengan Bijak untuk melahirkan pengguna Internet Malaysia yang bertanggungjawab, bermoral dan selamat. Menarik juga perkongsian yang sering dilakukan di www.klikdenganbijak.my dan Facebook Klik Dengan Bijak. Pelbagai tips, informasi dan peringatan diberikan.
kdb

Selaku penulis blog, Abang Nara juga bertanggungjawab untuk menulis fakta dan tidak mengeluarkan fitnah yang mampu merosakkan kerjaya seseorang selebriti. Abang Nara sedang berusaha lagi ke arah itu. Kadangkala ada juga yang terlepas pandang. Sebab itulah Abang Nara sayang pembaca BeautifulNara. Ramai yang hantar email menegur diri ini. Namun khas untuk mereka yang sering mengomen di sini, sila pastikan komen anda bijak, tidak memaki hamun, kata-kata yang ditulis positif dan tiada unsur fitnah. Dalam erti kata lain, komenlah dengan bijak.kdb

Jom kita sama-sama jadikan Internet di Malaysia ini satu enviroment yang selamat, seronok dan menggembirakan. Klik dengan bijak hari ini juga ke www.klikdenganbijak.my dan Facebook Klik Dengan Bijak.

Written by AbangNara | May 29th, 2015

Bola sepak dan negara Brazil sememangnya tidak boleh dipisahkan. Ramai pemain-pemain legend dari Brazil telah dilahirkan dan menyinari dunia bola sepak dengan skill-skill mereka yang awesome. Sekitar tahun 90-an kalau main bola waktu petang masing-masing berebut nak jadi Romario, Rivaldo, Ronaldinho atau pun Ronaldo. Memang power-power semuanya.

Namun bagi Abang Nara pemain Brazil yang paling legend ialah tak lain tak bukan Pelé. Kalau korang pergi YouTube dan cari kompilasi aksi Pelé, Abang Nara berani jamin korang akan tercengang. Pelé punya dribble macam bola tue telah diletak gam pada kakinya. Power tak ingat.

Pelé juga telah diiktiraf secara meluas sebagai pemain bola sepak terhebat dunia yang pernah wujud. Walaupun pemain sehebat Pelé tidak mungkin akan wujud lagi, Abang Nara turut sama menggemari corak permainan yang ditunjukkan oleh seorang lagi pemain Brazil iaitu Oscar.

pele dan oscar

dah la power, muka pun hensem si Oscar nie

Pelé dan Oscar ini kalau dilahirkan pada zaman sama pasti akan menjadi kombinasi yang awesome apabila bermain bersama untuk Brazil. Seorang legend dan seorang lagi prodigy. Namun peluang untuk menyaksikan mereka di atas padang yang sama agak tipis. Walaupun begitu, Pelé dan Oscar akan hadir ke Malaysia pada 29 Mei (hari ini) untuk berkongsi pengalaman mereka di atas pentas yang sama.

pele oscar

Legend dan prodigy

Kehadiran Pelé dan Oscar ke Malaysia adalah bersempena kempen “Stay Thirsty’ oleh 100PLUS yang telah pun melantik kedua-dua bintang ini sebagai ambasador antarabangsa mereka. Fuh!!! Excitednya Abang Nara. 100 pemenang bertuah yang membeli minuman 100PLUS akan berpeluang bertemu dengan legend dan prodigy ini.
pele oscarPelé dan Oscar akan melakukan pelbagai aktiviti di sekitar KLCC. Antaranya, Oscar akan mengadakan klinik bola sepak “Stay Thirsty” untuk pemenang liga Kementerian Pendidikan yang merupakan anjuran 100PLUS, Kementerian Pendidikan serta Kementerian Belia & Sukan. Menteri “tall, dark and handsome”iaitu Khairy Jamaluddin pun akan turut sama turun padang.

Sementara itu Pelé pula akan meluangkan masanya berkongsi pengalaman bersama dengan pasukan kebangsaan Malaysia. Sesi ini akan disiarkan secara langsung menerusi laman web http://100plus.com.my/meetoscarandpele . Inilah peluang untuk kita dengar sendiri tips-tips dan cerita-cerita menarik daripada Pelé. Mesti terbaik punya.
pele oscarAbang Nara jap lagi nak pergi Tesco beli 100PLUS banyak-banyak. Manalah tahu berpeluang dapat berjumpa Pelé dan Oscar secara live. Kepada peminat bola sepak, sila tandakan tarikh 29 Mei ini. Peminat-peminat sekalian juga boleh tanya soalan kepada Pelé melalui cara tweet dengan hashtag #100plusstaythirsty. Kehadiran Pelé dan Oscar yang dibawakan oleh 100PLUS ini pasti akan menjadi detik bersejarah buat anda. Maklumat lanjut layari http://100plus.com.my/meetoscarandpele dan Facebook 100PLUS.

Written by AbangNara | May 25th, 2015

Selepas sebulan dua tidak menjejakkan kaki ke Tesco (sebab selalu beli guna Tesco Online je), semalam Abang Nara angkut wife dan anak-anak untuk berjalan-jalan cari barang rumah di Tesco Extra kat The Curve. Sambil beli barang sambil bonding dengan family tercinta.

tesco LEBIH JIMAT

amik gambar dulu sebelum naik eskalator

Naik je eskalator, di sebelah kanan Abang Nara ada sesuatu yang mencuri perhatian.

tesco

ambik gambar lagi, bila nak start shopping nie

Rupa-rupanya Tesco sedang mengadakan promosi LEBIH JIMAT di seluruh cawangannya di Malaysia. Alhamdulillah. Gembira tak terkata hati ini. Iyerlah sekarang harga barang mencanak naik dengan kehadiran GST. Sekurang-kurangnya dengan promosi LEBIH JIMAT ini, dapatlah jimatkan sikit perbelanjaan barang-barang rumah nie. Syukur.

Sempatlah Abang Nara bertanya kepada customer service Tesco tentang promosi LEBIH JIMAT ini. Simple je sebenarnya. Kesemua harga 12 barangan di dalam gambar di atas (beras Super, ubat gigi Colgate, tisu Premier dan lain-lain) akan dikekalkan sepanjang promosi ini diadakan iaitu bermula 4 Mei sehingga 31 Mei 2015. Harga maintain. Tak naik. Best kan?

Secara jujur, antara 10 daripada 12 barang ini memang WAJIB Abang Nara beli setiap kali berkunjung ke Tesco. Tapi jangan risau sebab produk-produk lain pun turut sama diturunkan harga bersempena promosi LEBIH JIMAT ini. Jom sama-sama kita ushar.

Tue muka wife Abang Nara tengah rambang mata tak tahu nak pilih apa. Susu anak pun turut sama diturunkan harga. Itu yang paling penting sebenarnya. Kalau korang penggemar Ovaltine, ia turut sama termasuk dalam promosi LEBIH JIMAT. Senang je korang nak tengok mana satu produk yang terlibat dalam promosi ini. Ada sticker merah tulis LEBIH JIMAT dengan harga sebelum dan selepas promosi. So senanglah nak buat perbandingan

bukan makanan je,baju pun LEBIH JIMAT

Vitagen kegemaran Aariz pun termasuk dalam promosi LEBIH JIMAT

Satu lagi peringatan, kalau korang belum ada kad Tesco, silalah buat satu dengan kadar segera. Setiap kali beli di Tesco, hulurkan kad ketika buat pembayaran Nanti boleh collect point. Point nie nanti bolehlah digunakan untuk LEBIH JIMAT lagi. Boleh bayar guna point je nanti. Rewards pun ada jugak. Lagi best kad Tesco yang baharu boleh dijadikan sebagai Touch N Go. 2 in 1, Memang terbaik!!!

Hujung minggu ini atau pun malam-malam time free bolehlah pergi barangan rumah di Tesco. Abang Nara nak puji inisiatif Tesco ini. Di kala ramai yang pening dengan kenaikan harga barang, keprihatinan Testo untuk membantu mengurangkan beban rakyat Malaysia harus dipuji. Diharap promosi LEBIH JIMAT ini akan berterusan di bulan-bulan sepenuhnya.

Jadilah pengguna yang bijak dan jom LEBIH JIMAT di Tesco hari ini. Maklumat lanjut layari www.tesco.com.my

Written by AbangNara | May 15th, 2015

Kumpulan Zero telah mencipta fenomena apabila memenangi Maharaja Lawak Mega 2014 (MLM2014) tahun ini. Zero merupakan satu-satunya kumpulan yang bermula daripada hotseat dan berjaya menggondol gelaran juara. Memang tak pernah dilakukan oleh mana-mana peserta MLM2014 sebelum ini. 3 adik beradik ini mempunyai chemistry tersendiri dan telah membuatkan jutaan rakyat Malaysia tergelak berdekah-dekah dengan lawak mereka.

zero

Namun selepas MLM2014, nama kumpulan Zero mula tenggelam. Jarang sungguh melihat kelibat mereka di kaca televisyen. Ke manakah mereka menghilang? Abang Nara ada membuat sedikit research dan berjaya mengetahui aktiviti yang dilakukan oleh Zero selepas memenangi MLM2014.

1. Sibuk dengan penggambaran filem
zero
Amboi, amboi, amboi. Daripada pelawak kepada pelakon. Ini satu peningkatan yang amat bagus.Teruja juga Abang Nara apabila mengetahui yang kumpulan Zero bakal muncul di dalam filem Lu Mafia Gua Gangster. Tak sabar nak tengok aksi Melati berlakon. Mesti kelakar punya.

2. Balik kampung jumpa ahli keluarga & peminat

zero

Setelah berpuluh minggu berkampung di Kuala Lumpur memerah keringat dan otak untuk membuat lawak sepanjang MLM2014, tiada yang lebih manis daripada pulang ke kampung halaman untuk berkongsi kemenangan dengan keluarga tercinta. Tentu kumpulan Zero terharu bila sampai ke kampung kerana ada kain rentang menanti mereka. Boleh menangis dibuatnya.

3. Buat show seluruh pelusuk Malaysia

zero

Tanpa peminat-peminat mereka di seluruh Malaysia, kumpulan Zero tak akan dapat bergelar juara MLM2014. Satu Malaysia menghargai lawak Zero dengan cara mengundi kumpulan ini. Tidak mahu melupakan jasa para pengundi, kumpulan Zero telah meluangkan masa untuk menjelajah satu Malaysia membuat persembahan sebagai tanda penghargaan. Penat memang penat, tetapi inilah salah satu cara menghargai jasa para pengundi.

4. Sibuk makan Mister Potatozero

Comel juga aksi kumpulan Zero ini (terutamanya si Melati tue) apabila memakan Mister Potato. Abang Nara percaya korang dah tengok iklan Mister Potato yang menampilkan mereka. Kelakar kan? Memang syok lepak dengan family sambil mulut mengunyah Mister Potato.

5. Hiburkan peminat di Mister Potato Lawak Tourzero

Abang Nara merupakan salah seorang daripada ratusan peminat Zero yang telah hadir ke NZ Curry House Wangsa Maju bulan lalu untuk bergelak ketawa bersama Zero sempena Mister Potato Lawak Tour. Sempoi sungguh diorang nie. Walaupun dah bergelar juara MLM2014, tetap merendah diri dan paling penting, tetap kelakar. Kalau tak silap 24 Mei ini Zero akan buat kemunculan terakhir di UpTown Shah Alam bermula jam 8 malam untuk Mister Potato Lawak Tour. Informasi terkini tentang Mister Potato Lawak Tour akan sentiasa dikemaskini di Facebook Mister Potato. Sila jangan lepaskan peluang untuk melihat mereka beraksi secara ‘live’.

zero

Itulah sedikit sebanyak aktiviti kumpulan Zero yang berjaya Abang Nara bongkar selepas kemenangan mereka di MLM2014. Semoga bintang kumpulan Zero terus bersinar. Ingatlah pesanan orang tua, jangan cepat sombong,jangan cepat bangga dengan kejayaan, teruskan merendah diri dan berusaha segigih mungkin. Good luck and all the best buat Zero. Semoga akan menang MLM2015 pulak.