December 11th, 2019

Yeahhh! Yang dinanti-nantikan sudah tiba. Amazon Prime Video kini boleh dilanggan dengan Digi!

amazon prime video

Bagi mereka yang tidak tahu, Amazon Prime Video adalah salah satu platform penstriman video yang amat popular seperti Netflix, Viu dan iflix. Drama-drama menarik dan filem-filem Amazon Originals hot yang anda boleh tonton di Amazon Prime Video sekarang ialah:-

Carnival Row

carnival row

The Boys

the boys

Tom Clancy’s Jack Ryan Season 2

tom clancy jack ryan

Ha, teruja kan? Sekiranya anda kaki layan drama dan filem, sememangnya Amazon Prime Video boleh dijadikan satu pilihan tambahan. Tak adalah hujung minggu anda dilanda kebosanan lagi. Seandainya anda seorang pengguna Digi, ada cara yang mudah dan pantas untuk anda layan applikasi pengstriman video awesome ini.

digi amazon prime video

Sebagai seorang pengguna Digi, anda hanya perlu melayari laman web EasyAdd di www.easyadd.my yang membolehkan anda melanggan Amazon Prime Video . Untuk makluman, EasyAdd memudahkan kita mengurus kesemua jenis langganan daripada hiburan ke gaya hidup dan produktiviti seperti Viu, iflix, Office 365, Kaspersky dan sudah pasti, Amazon Prime Video.

Kesemua bayaran akan dimasukkan ke dalam bil bulanan atau ditolak daripada pra-bayar Digi anda. JANGAN RISAU sekiranya anda bukan seorang pengguna Digi, anda masih boleh melanggan Amazon Prime Video dengan menggunakan kad kredit menerusi laman web www.easyadd.my. Mudah dan simple kan?

digi amazon prime video

Sekiranya anda sudah bosan dengan platform penstriman yang sedia ada dan inginkan sesuatu yang baharu, memang anda wajar mencuba Amazon Prime Video. Nak cuba dulu pun boleh. Anda hanya perlu aktifkan langganan percubaan Amazon Prime Video selama 7 hari di Digi Amazon Prime Video. Sekali lagi diingatkan bahawa kesemua ini boleh dilakukan menerusi laman web EasyAdd.

digi amazon prime video

Untuk maklumat lanjut, layari laman rasmi Digi. Tunggu apa lagi? Jom kita langgan Amazon Prime Video sekarang jugak! Selamat layan pelbagai drama, rancangan TV dan filem menarik dan awesome di Amazon Prime Video!!

November 25th, 2019

Bila sebut sahaja nama Ahmad Idham pasti semua orang kenal. Boleh kata ‘otai’ dalam industri perfileman negara. Mempunyai pengalaman puluhan tahun sebagai pelakon, pengarah serta produser filem, memang tiada bantahan apabila beliau dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan ramai mengharapkan beliau dapat membawa perubahan baik, lebih bermutu untuk industri perfileman tanah air.

ahmad idham

Namun, sejak beberapa hari ini namanya agak hangat diperkatakan di media sosial apabila Ahmad Idham menggesa pihak kerajaan supaya menapis isi kandungan yang dihasilkan oleh laman penstriman popular di dunia dan juga Malaysia iaitu Netflix. Menurutnya, ramai ibu bapa yang bimbang sekiranya kandungan yang tidak bertapis, berunsur lucah boleh merosakkan akhlak golongan muda.

tapis kandungan netflixahmad idham netflixahmad idhamahmad idham

Seperti yang dijangka, ramai pengguna Netflix tidak bersetuju dengan cadangan tersebut. Kenapa pula hendak menyibuk mengawal apa yang boleh ditonton? Agak tidak relevan juga apabila cadangan dan kenyataan sebegitu dinyatakan oleh seorang yang sering menerbitkan filem kontroversi berkualiti rendah, terutama sekali mengenai budaya rempit dan bohsia.

Mari kita sama-sama lihat antara filem “popular” karya Ahmad Idham. Kita nilai dulu, okay ataupun sebaliknya.

Remp-IT

filem rempit

Confirm ramai yang masih ingat dengan filem Remp- It yang ditayangkan pada tahun 2006. Memfokuskan kepada aktiviti lumba haram atau lebih dikenali sebagai Mat Rempit.

Ahmad Idham berjaya menggemparkan Malaysia dengan beberapa adegan yang tidak senonoh sehingga ramai yang tidak tahu apakah mesej sebenar disebalik filem tersebut.

ahmad idham netflix

Apa yang mereka paling ingat ialah babak asmara antara pelakon Aqasha dan Julia Hana dalam filem tersebut. Ketar lutut dibuatnya. Tapi tidak mengapa, katanya hanya ‘camera trick’ sahaja, apa yang penting filem yang diterbitkan penuh pengajaran buat masyarakat. Sekejap ya, penulis cuba nak ingat balik apa mesej yang berfaedah untuk penonton. Hmmm…

Adnan Sempit

ahmad idham netflix

Entah kenapa pula Ahmad Idham cukup berminat dengan isu rempit. Meskipun menerima banyak kritikan, beliau masih gigih menghasilkan filem dengan genre yang sama. Kali ini, sebagai pengarah filem Adnan Sempit pula.

Ianya berkisarkan Adnan lakonan Shaheizy Sam iaitu seorang Mat Rempit, bekerja sebagai dispatch yang mengejar cinta Nadia lakonan Intan Ladyana yang merupakan ‘lady boss’ di sebuah syarikat besar. Kemudian kedua – dua watak utama ini menyamar untuk menjadi pasangan kekasih dimana Nadia menyelami dunia rempit dan Adnan pula sebaliknya.

ahmad idham

Macam biasalah, kisah cinta selepas itu ada babak klise seperti lumba haram dan Minah Rempit. Korang boleh agak dah filem ini macam mana kan?

Minah Moto

filem minah moto

Filem ini paling kontroversi sekali. Meskipun pada ketika itu ia belum lagi ditayangkan di pawagam, rata-rata netizen dah mula boikot hanya berdasarkan poster yang dihasilkan.

ahmad idham

Mereka bengang dengan hasil karya Ahmad Idham yang dirasakan sebagai sampah dan mengangkat golongan Minah Rempit. Adakah sudah kekeringan idea sehingga harus menghasilkan filem yang hanya memberikan pengaruh buruk? Seakan mempromosikan lagi budaya rempit.

Hantu Wangan

ahmad idham

Kali ini Ahmad Idham cuba untuk memberikan pembaharuan dengan menggabungkan pelumba jalanan haram (kereta) dengan elemen seram.

Malangnya, beliau sekali gagal kerana masih terikat dalam formula lapuk dan acuan lama. Bergenre komedi seram, babak dalam Hantu Wangan ada kalanya tidak masuk akal langsung.

aflix ahmad idham

Plot masih sama dan pilihan pelakon juga mungkin tidak bersesuaian. Karakter watak utama iaitu KK lakonan Achey tidak begitu menyakinkan, dicipta hanya untuk dijadikan bahan cerita sahaja.

Pencuri Hati Mr. Cinderella

Tutup cerita mengenai Mat Rempit, Ahmad Idham cuba lagi untuk memikat hati penonton dengan filem romantik pula.

Pencuri Hati Mr. Cinderella merupakan kisah seorang duda iaitu Salman lakonan Ahmad Idham yang baru menjejakkan kaki ke Malaysia dari Perth Australia setelah tiga tahun menghilangkan diri selepas melalui episod perceraian. Kembali atas urusan perniagaan, Salman jatuh cinta pula dengan seorang pegawai perhubungan tetamu (GRO) yang dilakonkan oleh Atikah Suhaime.

Menurut Ahmad Idham, antara faktor dia memilih GRO untuk dijadikan topik di dalam filem ini kerana sesetengah masyarakat melihat GRO sebagai pelacur. Jadi, beliau cuba untuk ubah perkara itu.

ahmad idham

Namun, masih gagal, itulah perkataan paling tepat. Kesilapan pertama yang beliau lakukan adalah pada tajuknya sendiri, tidak dinafikan memang mana-mana filem tentang kisah cinta tengah laku pada masa ini, tetapi biarlah tajuknya juga sesuai. Bukanlah seperti tajuk drama sahaja.

Hero tua, heroin pula muda. Memang agak syok sendiri dan gandingan yang sangat tidak kena. Bukan itu sahaja, poster filem juga agak ‘old skool’, ala-ala filem 90an. Poster juga memainkan peranan penting untuk menarik minat orang ramai. Apa salahnya untuk cuba hasilkan rekaan yang lebih menarik. Atau buat sendiri ke tu?

Oleh kerana semua kegagalan di atas, filem romantik ini hanya berjaya mendapat kutipan sebanyak RM100,000 sahaja.

Kesimpulan

Pada pendapat kami, sepatutnya Ahmad Idham cuba dahulu untuk  mencari jalan terbaik untuk memperkasakan kandungan tempatan supaya ia memberi impak positif pada masyarakat dan negara sebelum terus ke cadangan tapisan kandungan untuk Netflix.

Tetapan ‘Parental Controls’ Di Netflix

Untuk yang berkenaan, tidak perlu susah-susahkan diri kerana platform Netflix memberi pilihan kepada ibu bapa untuk menyelia kandungan apa yang boleh ditonton oleh anak-anak mereka menerusi tetapan ‘parental controls’. Mudah sahaja langkahnya.

Apa pula pendapat anda tentang isu ini?

November 18th, 2019

Ingat tak kelmarin kecoh apabila Pegawai Eksekutif Pemasaran FINAS iaitu Ahmad Idham telah menggesa pihak kerajaan supaya menapis kandungan yang ditayangkan di laman penstriman popular iaitu Netflix?

Ingatkan netizen sahaja yang marah dengan idea kurang bijaknya itu, rupanya selebriti terkenal iaitu Sharifah Sakinah turut meluahkan rasanya mengenai hal tersebut menerusi laman Instagramnya.

 

 

View this post on Instagram

 

Today, CEO Finas suggest the Government to filter Netfix content which I strongly disagree. Yes some content are not suitable for younger minds but you can use the security PIN feature whatt. For parents who are concerned with this paid internet app, you can set password to avoid kids viewing or simply just don’t subscribelahh. Please jangan kacau Netflix. If the government wants to ban or filter Netflix I’m gonna baring depan finas tu dengan kawan2 ramai2. Boleh singgah zoo negara sekali…. Cause it is unfair and inconsistent, what about app like Wechat or Youtube???? To the CEO of Finas, I really miss your old dramas like Cinderella that inspire me to become TV actress. Who can forget the romance scenes and all the pegang2, dancing2 that I watched when I was child on the unfiltered national TV.

A post shared by Sharifah Sakinah Al-Khaired (@sharifah_sakinah) on

Menurutnya, jika tidak mahu membiarkan anak-anak terdedah dengan kandungan melampau, bolehlah gunakan PIN keselamatan yang disediakan oleh platform Netflix sendiri.

Hari ini, CEO Finas mencadangkan kerajaan untuk menapis kandungan Netflix dimana saya tak bersetuju. Ya mungkin ada kandungan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak tapi kita boleh guna PIN keselamatan.

Untuk ibu bapa yang risau dengan aplikasi ini, kamu boleh tetapkan kata laluan untuk elakkan anak-anak menonton atau lebih senang jangan langgan.

sharifah sakinah perli ahmad idham mengenai tapisan kandungan netflix

Dalam diam, Sharifah Sakinah turut menyindir Ahmad Idham kerana filem keluarannya juga mempunyai adegan yang tidak bertapis langsung.

Kalau kerajaan nak sekat atau tapis Netflix, saya akan baring depan Finas dengan kawan ramai-ramai, boleh singgah zoo negara sekali. Ini tidak adil dan macam-mana aplikasi lain seperti Wechat dan YouTube?

Untuk CEO Finas, saya sangat rindu drama lama awak seperti Cinderella yang memberi inspirasi untuk saya menjadi pelakon. Siapa boleh lupa babak romance dan pegang-pegang, menari-menari yang saya tengok semasa kecil yang tidak bertapis di televisyen.

Amboi, perli sakan ya Sharifah Sakinah!

Sumber: mStar Online