October 9th, 2020

Penyanyi dan usahawan kini, Mila Jirin,32, ada berkongsi mengenai kehidupan lalu yang serba kekurangan dan susah sebelum dia bertekad untuk memperbaiki taraf hidup keluarganya.

Mila atau nama sebenarnya, Norsyarmilla Binti Jirin berkata, dia terpaksa melupakan impian ke menara gading kerana kehidupan keluarganya yang tidak bernasib baik dari segi kewangan.

Dilahirkan sebagai anak sulung, bekas juara program Akademi Fantasia Musim Ke-5 ini mendedahkan bahawa ibu bapanya dahulu hanya bekerja biasa sebagai pengawal keselamatan dan ketika waktu lapang, turut memungut tin di tepi jalan.

“Saya sendiri ada pengalaman ikut bapa pungut tin. Memang sedih. Ibu pula bekerja di kilang untuk membantu pendapatan bapa bagi menyara kami sekeluarga. Malah pernah suatu ketika atap rumah kami berlubang, bocor dan rosak kerana tak diganti gara-gara tak ada duit. Bila hujan basah satu rumah, dan perkara itu sangat menyedihkan saya,”

Sehubungan itu, dia bangkit dan mengakui pernah bekerja di sebuah kilang sebelum mengambil keputusan untuk menyertai Akademi Fantasia musim ke-5 pada tahun 2007.

Kemudian, Dia yang memperoleh gelaran Juara dalam Akademi Fantasia musim ke-5  benar-benar membantu kehidupan Mila untuk mengubah nasib keluarga.

View this post on Instagram

Pagi pagi dah sampai di @bizmilla_wedding_centre subang. Jumpa pelanggan Bizmilla harini…. Sembang sembang….Alhamdulillah mereka happy saya lagiiii happy… – Kami di BIZMILLA memberikan pemantauan, hand sanitizer, tempreture checker & pekerja untuk uruskan saringan dan pendaftaran di pintu depan dewan secara PERCUMA bagi membantu pelanggan menguruskan semua tetamu yang hadir… – Tak perlu lah Mak Pengantin atau ahli keluarga pengantin pula yang perlu korbankan moment penting bila duduk di meja pengurusan saringan dan pendaftaran… – Sebagai menghargai semua pelanggan kami…biar kami keluar kos sikit asalkan pelanggan happy dan semua tetamu selesa… – #KitaJagaKita LOVE

A post shared by B I Z M I L L A (@mila_jirin) on

Dia dalam pada yang sama menyedari bahawa populariti sebagai seorang penyanyi itu tidak akan kekal lama dan mula menyimpan sikit demi sedikit wang yang diperolehi sepanjang kariernya sebelum menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

Mila yang memulakan perusahaan dalam bidang perkahwinan yang diberi nama Bizmilla bersama suaminya, Isz Mustapha sejak tahun 2013 yang lalu dilaporkan semakin berkembang ke beberapa cawangan di Selangor, Kuala Lumpur dan Johor Bahru.

View this post on Instagram

Lately ni memang tak banyak masa dapat spend sama sama…Every Khamis/Jumaat en suami dh ke JB sampai Ahad uruskan @bizmilla_wedding_centre Johor Bahru dan @thebridalfactory JB… – Mommy pulak mcm biasa manage @bizmilla_wedding_centre di Selangor KL dan @thebridalfactory Subang dan @bizmillatravel . – Dengan workload yang makin overload dek sedang uruskan NEW BABY @cakesmilla.my dan @hurryhurry.my ? – Semalam, dalam sibuk2 pantau decor refurbish di BIZMILLA Subang…sempat tarik suami ajak bergambaq depan main entrance baru di BIZMILLA SUBANG…walaupun LOGO BIZMILLA belum install..tak pa lah kita gambaq dulu.. ? – Sebab rasa macam dah lama tak bergambar gambar ni…dalam phone penuh gambar @cakesmilla.my, gambar dewan @bizmilla_wedding_centre, gambar baju @thebridalfactory, gambar ARIF (wajib) gambar beg rider @hurryhurry.my hahahaha gambar kambing pun ada projek Akikah di Makkah @bizmillatravel ??? – Mommy tengok galery phone mommy pun terseyum sorang sorang….sampai kalau nak post gambar ke IG pun rasa mcm tak ada gambar ? padahal zaman zaman remaja dulu, hantu selfie hahahaha….Zaman zaman tak remaja ni, selfie pun lupa ? – Panjang pulak caption mommy ni…mommy sebenaqnya nak habaq, mommy bergambaq dengan en suami ja hahaha tapi jadi karangan lahir dari hati pulak hahahahah …… – Ok…jom.sambung bekerja kita… Moga Allah PERMUDAHKAN urusan semua yang membaca caption mommy ni naaaa ?

A post shared by B I Z M I L L A (@mila_jirin) on

Mila Jirin juga dikhabarkan bakal memperkembangkan lagi perniagannya dalam bidang perkhidmatan pembelian dan penghantaran makanan secara dalam talian (online) tidak lama lagi.

Sumber: Harian Metro

September 29th, 2020

Menyuarakan pendapatnya agar individu yang baru pulang dari Sabah menjalani perintah kuarantin selama 14 hari di pusat kuarantin yang disediakan, penyanyi dan usahawan popular, Mila Jirin dedah kenyataan itu di laman Instagramnya.

Risau Ada Yang Degil, Mila Jirin Cadang Individu Pulang Dari Sabah Kuarantin Di Pusat

Ujar Mila, beliau amat khuatir andai ada segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil remeh hal tersebut dan tidak mematuhi segala arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan.

“Minta semuanya dikuarantin di pusat kuarantin, baru benarkan pulang ke rumah. Risau ada yang degil dan tidak ikut arahan. Jika pihak kerajaan dapat arahkan PKPD sementara, itu antara yang terbaik. Kami rakyat sangat risau.”

Luahan yang dibuat pada Ahad lalu itu turut dimuat naik ‘screenshot’ kiriman mesej yang dihantar oleh Majlis Keselamatan Negara Malaysia (MKN).

Menjengah ke ruangan posting terbabit, rata-rata pengikutnya di laman tersebut seakan bersetuju dengan apa yang disuarakan Mila. Malah ramai juga peminatnya menzahirkan rasa kurang senang jika  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berulang kembali.

Risau Ada Yang Degil, Mila Jirin Cadang Individu Pulang Dari Sabah Kuarantin Di Pusat

Terdahulu, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menyatakan, semua individu yang pulang dari Sabah akan menjalani saringan kesihatan Covid-19 di Pintu Masuk Antarabangsa bermula semalam sehingga 10 Oktober.

Menurutnya Dr Noor Hisham Abdullah lagi, semuanya akan diberi surat HSO, dipakaikan gelang kuarantin dan tarikh pengawasan pula bermula dari tarikh ketibaan sehingga keputusan makmal diperolehi.

September 3rd, 2020

Menzahirkan rasa gembira kerana impian untuk membawa ibu bapa merasmikan rumah barunya tercapai, penyanyi dan usahawan terkemuka tanah air, Mila Jirin tampil mendedahkan perkara itu menerusi sebuah posting di laman Instagram miliknya.

Mila Jirin Gembira Dapat Bawa Mak Ayah Rasmi Rumah Baru

Menurut Mila, beliau kini berasa amat bahagia melihat kedua ibu bapanya tersenyum dengan segala usahanya selain mengucapkan terima kasih kerana mendoakan kejayaannya. 

“Belum sempurna bakti kita terhadap ibu dan ayah apabila tidak mendoakan kebaikan dan ampunan untuk mereka. Tidak lupa juga mendoakan mereka supaya diberikan ganjaran syurga.”

Menurut Mila, kediaman yang baharu dibelinya itu terletak di Johor Bahru.

Mila Jirin Gembira Dapat Bawa Mak Ayah Rasmi Rumah Baru

“Tertunai impian nak bawa mak ayah mai rasmi rumah baru di JB. Alhamdulillah… Senyuman bahagia mak ayah, membuatkan kita rasa lebih bahagia. Tadi waktu mak ayah nak balik KL sempat cakap lagi ‘terima kasih sebab selalu doakan kejayaan saya.”

Selain itu, Mila juga sempat menitip kata-kata ringkas untuk dijadikan iktibar buat orang ramai khususnya para peminat agar sentiasa membahagiakan ibu bapa kerana yakin Allah SWT akan memberi nikmat kebahagianan yang tidak terhingga buat golongan yang sentiasa menghargai orang tua mereka.

Mila Jirin Gembira Dapat Bawa Mak Ayah Rasmi Rumah Baru

Terdahulu, Mila yang merupakan juara Akademi Fantasia musim kelima ini mula berkecimpung dalam dunia perniagaan sejak beberapa tahun ini.

Hasil titik peluh serta kerja keras bersama suami yang mengendalikan empayar bisnesnya sendiri seperti pakej perkahwinan Bizmilla dan perniagaan pastry, Mila kini dilihat benar-benar gah di dalam dunia perniagaan sebaris usahawan selebriti lain seperti Neelofa dan Shuib Sepahtu.

August 18th, 2020

Mendedahkan kenangan menjadi pengantin baru merupakan sesuatu momen lucu yang sukar hendak dilupakannya, penyanyi  serta usahawan terkemuka Malaysia, Mila Jirin akui beliau “dibahan” teruk oleh segelintir pihak sehingga memberi kesan kepada dirinya.

“Esok Pagi Keluar Bilik Je Semua Senyum”- Mila Jirin Imbas Kena Bahan Lepas Malam Pertama

Menurutnya, terjadi sebelum dan selepas malam pertama pernikahannya sehingga beliau dikhabarkan tersimpul malu dengan kejadian tersebut.

“Bila esok nak nikah? Harini paling teruk kena bahan dengan family dan kawan-kawan hahahaha “Faham Faham lah”

Tidak kurang juga, Mila mendedahkan kenangan itu adalah sesuatu yang amat melucukan.

“Esok Pagi Keluar Bilik Je Semua Senyum”- Mila Jirin Imbas Kena Bahan Lepas Malam Pertama

“Hari nikah tu, kena bahan lagi. Malam tu jangan nak sebut perkataan “Mengantok” hahaha akan dibahan bahan. Esok pagi??? Keluar bilik ja semua senyum…kita pun tersipu sipu malu.”

Mila berkongsi kisah manis itu kepada umum menerusi sebuah muat naik di akaun Instagram miliknya.

“Esok Pagi Keluar Bilik Je Semua Senyum”- Mila Jirin Imbas Kena Bahan Lepas Malam Pertama

Menerusi entri tersebut beliau dilihat memuat naik foto kek dengan tulisan di atasnya ‘Happy Last Virgin Day’.

Seperti sudah dijangka, entri tersebut mendapat perhatian pengikutnya yang turut mempunyai pengalaman yang sama. Malah tidak lekang berkongsi kisah peribadi mereka di ruangan komen posting tersebut.

Terdahulu, Mila telah selamat bergelar isteri kepada Ahmad Ailis pada 11 November 2015. Hasil perkahwinan itu, pasangan ini dikurniakan seorang cahaya mata, Mohd Arif Zikri pada 12 Mei 2017.