June 21st, 2012

Abang Nara suka Maher Zain. Lagu-lagunya best belaka. Namun Abang Nara tak pernah berpeluang untuk mendengar Maher Zain secara live di konsert-konsertnya. Baru-baru ini, Maher Zain baru sahaja selesai menjayakan konsert besar-besarannya di Malaysia. Dan menurut seorang wartawan di Utusan Malaysia, konsert tersebut tiada apa yang boleh dibanggakan.

konsert maher zain

Abang Nara petik sedikit tulisan yang tersiar di artikel ini untuk tatapan anda semua:-

Advertisement

Melihat persembahan Maher dari segi kawalan vokal, penyanyi itu tidak ada masalah kerana dia mampu bertahan menyanyi dari pukul 9.20 malam hingga 11.20 malam.

Cuma yang membuatkan persembahannya tampak sedikit cacat apabila dia kerap sangat menghulur mikrofon ke arah penonton apabila tiba bahagian korus.

Mungkin niatnya ingin mengajak penonton menyanyi bersama tapi dari segi lain dapat dilihat bahawa dia ingin mencari ‘nafas’ kerana penat.

Biar pun begitu, penonton yang terdiri daripada pelbagai usia kelihatan ceria kerana berpeluang mendendangkan lagu-lagu kesukaan mereka bersama penyanyi asal.

Bagi peminat setia Maher, mereka mungkin tidak nampak kekurangan pada persembahan penyanyi tersebut, namun secara dasarnya dia hanyalah seorang penyanyi biasa.

Advertisement

Tiada apa yang boleh dibanggakan kerana persembahannya yang diiringi oleh pemuzik daripada pelbagai negara itu tidak ada kemuncak.

Biarpun namanya dikenali di banyak negara namun dia hanya layak dilabel sebagai seorang penyampai vokal atau penyanyi sahaja.

Dia bukanlah seorang penyanyi serba boleh kerana ketika di pentas, Maher dilihat tidak mampu berkomunikasi baik dengan penonton.

Hanya pada lagu ke lima, Freedom, baharu Maher membuka bicara dengan ungkapan Assalamualaikum kepada penonton.

Melihat corak persembahan sebegitu, tidak dinafikan bukan semua penyanyi boleh menjadi penghibur, sebaliknya penyanyi begitu beruntung kerana lagu-lagu mereka popular

Oleh kerana tulisan yang jujur ini, seorang peminat Maher Zain di Malaysia telah meluahkan rasa kekecewaannya. Bagi Abang Nara, kalau kita sudah membayar harga yang agak tinggi untuk menghadiri konsert, pastinya kita mahukan yang terbaik. Jadi tak ada salahnya apa yang telah ditulis oleh wartawan Utusan Malaysia ini kerana itu adalah pendapatnya.

Baca entri ini sepenuhnya untuk membaca luahan kekecewaan peminat Maher Zain yang telah dikongsi menerusi Facebook Maher Zain Malaysian Fan Club.

Assalammualaikum.

Seusai membaca artikel berkaitan Maher Zain dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini (Ruangan Mega), saya terpanggil untuk memberi sedikit pandangan. Saya ingin mengulas dengan lebih detail isu yg dibangkitkan oleh wartawan utusan bernama Khadijah Ibrahim ini.

Saya mengklasifikasikan diri saya sebagai peminat muzik. Dan muzik yang diketengahkan oleh Maher Zain sejak album pertama adalah muzik yang sedap didengar. Susunan muzik yang baik ditambah dengan kelunakan suara sang penyanyi akan menjadikan lagu itu bertambah seronok untuk didengar. Bonusnya di sini, lirik yang kuat. mesej yang mendalam.. mengajak ke arah mencintai kebaikan, mencintai Rasul.. dan ia terlekat dihati kerana Maher berkarya melalui hatinya yang ikhlas.

Advertisement

Pernah dua kali saya berpeluang menyaksikan Maher Zain beraksi secara live, pertama semasa mini showcase nya di Audiitorium MBSA Shah Alam dan kedua semasa konsert mega pertamanya di stadium Melawati Shah Alam.

Walaupun saya bukan profesional dalam bidang seni muzik, tetapi saya boleh membuat kesimpulan mudah, YA, Maher Zain adalah penyanyi yang baik tetapi dia BUKAN performer yang cemerlang. YA, Maher Zain menghadapi kesukaran dalam berinteraksi dengan penonton, YA Maher Zain perlu mengambil nafas apabila keletihan dan kerap menghulurkan mic nye ke arah penonton, YA Maher Zain juga pernah menghadapi masalah teknikal dipentas dan pernah juga lupa lirik (rujuk kes Konsert di Stadium Melawati)

Diringkaskan cerita, Maher Zain saya akui BUKANLAH PENGHIBUR CEMERLANG seperti yang DIHARAPKAN wartawan bernama Khadijah Ibrahim ini. Tambahan, mungkin di mata beliau setelah 4 konsert dan harga tiket yang semakin meningkat (mungkin, tetapi saya kurang pasti) “Maher should offer much better performance than that”. Itu pandangan saya. tetapi saya mahu konklusikan hujah beliau di atas dengan bidasan-bidasan berikut :

1) Maher Zain bukan Michael Jackson. Maher Zain tetap seorang Maher Zain yang saya lihat seorang lelaki pemalu yang cuba melawan rasa nervousnya setiap kali berada di pentas. Kekuatannya ialah lagunya. Dan auranya. Peminat yang ikhlas meminati beliau dan perjuangan beliau datang ke konsert bukan untuk melihat beliau melakukan sesuatu yang fantastik. Mereka datang untuk melihat Maher dan mendengar lagu-lagunya yang sedap dan kuat mesejnya itu. Aura Maher menjadikan kita seronok melayan lagu dan persembahannya.

2) Kesedapan suara bersifat universal. Maher Zain tidak akan boleh membawa lagu ber pitch tingi atau pun berentak (beat) terlalu laju. Suaranya sedap untuk lagu-lagu yang dicipta olehnya untuk dirinya. Dan jangan lupa, mendendangkan lagu berunsur dakwah attitude di atas pentas juga perlu bersederhana. Di telinga peminat Maher, lagunya menarik, suaranya merdu dan mesejnya juga indah. Sudah cukup untuk memancing peminat ke konsertnya di mana-mana seluruh dunia. “Seluruh dunia”, OK?

Advertisement

3)Jika ditanya kepada peminat-peminat Maher Zain yang saya ceritakan di atas, yang mana hadir ke konsert sebagai salah satu tanda sokongan kepada lagunya, mesejnya dah Maher sendiri MEREKA/KAMI TIDAK KISAH Maher melakukan few technical mistake di atas pentas dan kelihatan agak kekok atau kaku utk berinteraksi dengan penonton.. bukan kerana buta muzik atau dibutakan oleh Maher. KAMI MEMINATI DAN MENYOKONG MAHER DENGAN CARA KAMI SENDIRI. Asalkan sentiasa kami semua di bawah redha dan perlindungan Allah…

(Rujuk : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=483644641649556&set=a.152051441475546.30817.152030824810941&type=1)

(Rujuk : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=402260263142746&set=a.130231463678962.11202.100000763265598&type=1&permPage=1)

Di Barat kartun-kartun bersifat ini adalah norm.. di Malaysia, kita akan cepat melatah, so Amar keep on your good work and life goes on. Berhati-hati jelah next time, ok?) Khadijah mungkin meletakkan standard expectationnya agak tinggi. Dari pembacaan saya macam dia sudah pergi kesemua konsert Maher, tapi boleh jadi juga dia baru saja kali pertama menonton konsert tempoh hari, dan terdorong mengulas berdasarkan “assumption’ dan opinion2 yg sudah didengar dari org sekelilingnya sebelum ini.

Semua org ada pendapat masing-masing. tetapi pada hemat saya sebagai wartawan, Khadijah perlu lebih berhati-hati membuat ulasan. Kita bukanlah nak dengar yang baik-baik saja. Kalau ada yang tak baik.. kritik secara beretika. Pendegar lagu Maher mungkin boleh terbahagi kepada beberapa kategori. Yang suam-suam. yang Minat orangnya saja. Yang belasah aje.. mcm2 lg la. tp kami di MZMFC ini terutamanya samada berkesempatan ke konsertnya baru2 ini atau tidak (sedihnye xdpt join hehe) menyokong Maher Zain dan perjuangan muziknya dan mesej2 dlm karyanya.

Advertisement

Selagi beliau seorang hamba Allah, Muslim yang patuh pada ajaran agama dan meninggalkan laranganNya, kami tetap di belakang beliau. sama-sama spread the good of Islam. itu yang penting. Tak kisah la MZ terkehel suara ke atas pentas, lupa lirik few times ke, tak pandai interaksi ke… kami tak kisah.. ya.. truely. so kepada yang kisah.. tak payah la pergi konsert beliau lagi pada masa akan dtg. tak payah la beli album beliau lagi. sebab yg penting KAMI KISAH PADA MESEJ DAN PERJUANGAN BELIAU. salam mzmfc.. dari saya yang jarang ada di wall ini.. tetapi selalu memerhati dari jauh dan menyokong perjuangan rakan2 mzmfc semua. assalamualaikum.

Raizal Rahim
Ahli Maher Zain Malaysian Fan Club (MZM-FC)

Advertisement
June 4th, 2012

Siapa sini yang tak kenal dengan Maher Zain sila angkat tangan? Ok nampaknya tiada seorang pun yang angkat tangan. Ini bermakna anda semua memang peminat Maher Zain. Dan pastinya anda akan lebih teruja apabila Abang Nara bagitau yang anda boleh menang tiket VIP ke konsert Maher Zain 16 Jun ini di Stadium Merdeka.

konsert maher zain

Caranya tersangatlah mudah. Lebih mudah daripada memasak Maggi kari. Anda cuma perlu menjawab 1 soalan super senang di sini. Jangan lupa masukkan email yang sah dan nama penuh anda kerana hanya itu sahaja caranya untuk kami menghubungi anda.

Advertisement

konsert maher zain

Untuk meningkatkan lagi peluang anda memenangi tiket VIP ke konsert Maher Zain ini, anda boleh membuat salah satu perkara yang dicadangkan di atas. Nasihat Abang Nara, belilah 1 botol minyak wangi di laman web One Drop Perfumes dan anda bakal mendapat 50 markah bonus. Lebih banyak markah, lebih tinggi peluang anda untuk melihat Maher Zain secara live dan ekslusif. Tunggu apa lagi? Sila klik di sini  untuk memenangi tiket ekslusif ke konsert Maher Zain hari ini juga.

Advertisement
April 25th, 2012

Berita baik untuk anda yang meminati Maher Zain. Daripada sumber-sumber yang sahih lagi benar, khabarnya Maher Zain akan turun untuk membuat konsert besar-besaran sekali lagi di Kuala Lumpur. Ini semua bersempena dengan pelancaran album barunya yang bertajuk “Forgive Me”.

Dan ada satu lagi berita baik untuk anda semua, jika tiada aral melintang, Abang Nara kan berikan tiket-tiket VIP untuk ke konsert Maher Zain. Semua itu masih dalam perancangan. Kalau segalanya berjalan lancar, pastikan anda bersiap sedia hati dan perasaan untuk peluang bertemu face to face dengan Maher Zain. Kredit video kepada Facebook KRUTV.

Advertisement
Advertisement
March 1st, 2011

maher zain

Selamat sudah konsert 2 hari Maher Zain di Stadium Malawati Shah Alam baru-baru ini. Dengar cerita tiket-tiket konsert Maher Zain habis macam pisang goreng panas. Full house khabarnya. Hebat betul penangan Maher Zain ini. Dan dengar cerita persembahan Maher Zain pun hebat sangat sampai ramai yang teruja dibuatnya.

Tup-tup Abang Nara dapat satu cerita yang kurang enak berkaitan dengan konsert Maher Zain ini. Sumber ini sememangnya sangat boleh dipercayai. Kepada peminat kipas susah mati Maher Zain, jangan risau sebab menurut sumber ini, Maher Zain memang OK. Tak ada masalah apa-apa. Masalahnya ialah manager Maher Zain,

Advertisement

Khabarnya manager Maher Zain ini kekwat orangnya. Semua benda nak ditukar last minute. Dalam latihan dah berlatih nyanyi lagu-lagu tertentu, tup-tup time konsert suruh tukar lagu lain. Habis terpinga-pinga musician dan penyanyi-penyanyi backup. Tahulah anda itu manager tapi janganlah buat sesuka hati anda. Ikut macam latihan sudahlah.

Sampai tahu tahap Maher Zain sendiri mencabut alat perhubungan yang digunakan dengan managernya. Mungkinkah Maher Zain sendiri bengang dengan arahan last minute managernya? Itu tak dapat dipastikan tapi kalau dah sampai tahap macam tue, kemungkinan besar Maher Zain pun stress dengan managernya. Tak gitu?

Yang penting, musician-musician Malaysia semuanya professional belaka. Walaupun terpaksa ikut cekadak manager Maher Zain, mereka masih mampu tersenyum dan rileks je follow apa yang dimahukan. Kalau Abang Naralah, mahu berambus terus daripada pentas konsert tue. Panas jugak hati kalau ada orang yang tukar semua perancangan last-last minute.

Kesimpulannya, dunia hiburan Malaysia terutamanya industri nasyid perlu cipta satu ikon seperti Maher Zain. Tak dinafikan aura Maher Zain memang sangat hebat, tapi takkanlah kita taknak tengok rakyat negara kita sendiri sehebat Maher Zain? Kalau Maher Zain yang bukan orang kita boleh buat konsert sebesar ini dan dihadiri dengan ribuan penonton, kenapa kumpulan nasyid kita tak boleh pulak? Ini satu perkara yang kita perlu fikir-fikirkan.

Apa pun tahniah kepada Maher Zain atas kejayaan konsert ini. Kepada manager Maher Zain, janganlah kekwat sangat. Anda tue bertandang ke negara orang lain. Hormatilah budaya kami. Bukan susah pun. Tak gitu?

P.S: Kalau anda sedih tak dapat tengok konsert Maher Zain, apa kata join pertandingan Milo Fuze Jam Pack ini. Ubati kesedihan anda dengan hadiah yang bernilai lebih RM40,000. Menarik gila!!!

Advertisement