Written by AbangNara | January 12th, 2015

Akhirnya penganjur ‘special fan meeting’ kumpulan Kpop B1A4 telah pun tampil memberikan penjelasan tentang kontroversi ahli kumpulan tersebut yang dilihat berpeluk dan mencium gadis-gadis Melayu baru-baru ini. Agak panjang lebar penjelasan yang ditulis di laman Facebook mereka iaitu TGM Events. Apa yang penting, pihak penganjur menafikan apa yang berlaku perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan di laman sosial.

tgm events

Berikut adalah kenyataan daripada pihak penganjur yang telah dialihbahasa ke Bahasa Melayu.

Kami menyedari bahawa sebahagian daripada pengisian program yang disebutkan di atas mendapat perhatian daripada pihak media.

Sebagai penganjur acara, kami berasa bertanggungjawab untuk menjelaskan insiden yang berlaku melibatkan anggota kumpulan B1A4, pihak pengurusan dan yang paling utama, BANAs yang merupakan para peminat B1A4.

1) Peminat dipilih secara rawak, berdasarkan soalan yang mereka letakkan pada papan mesej bersama nama pertama mereka. Artis, pengurusan artis dan penganjur tidak tahu identiti peminat yang dipilih itu sehinggalah mereka dibawa ke atas pentas.

2) Ia bukan sebahagian daripada protokol standard artis K-Pop untuk melayan peminat secara dekat. Walau bagaimanapun, memandangkan ini merupakan acara khas bertemu peminat, program ini dibuat khusus untuk menjalin keterlibatan dan interaktiviti peminat. Sebelum acara bermula, hos acara telahpun mengingatkan peminat supaya tidak menyentuh atau berada terlalu dekat dengan anggota kumpulan penyanyi tersebut. Mengenai klip parodi yang perlu dilakonkan semula, anggota B1A4 telah bertanya dan menjelaskan kepada peminat yang terpilih itu sama ada mereka tidak selesa dengan aktiviti berkenaan. Namun, peminat terpilih itu telah memberi kebenaran di atas pentas, di hadapan audiens.

3) Sebagai syarikat yang sebahagian besarnya diusahakan oleh wanita, kami tidak sekali-kali membenarkan perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan media. Istilah tersebut telah digunakan di luar konteks dan adalah sangat mengecewakan bagi kami untuk melihat gaya kewartawanan yang tidak bertanggungjawab.

4) Kami tidak mendiskriminasi mana-mana peminat berdasarkan kaum atau agama mereka. Oleh sebab itu, program-program kami dirancang berseseuaian dengan minat audiens kami. Soal menghalang peminat daripada melakukan aktiviti yang mereka mahu sertai secara sukarela adalah bukan dalam bidang kuasa kami.

5) Kami juga tidak melayan gangguan secara dalam talian. Maka, kami tidak akan mengeluarkan sebarang maklumat tentang peminat yang terlibat. Kami melindungi privasi mereka termasuk aspek fizikal dan psikologi.

Kami dengan ikhlas meminta maaf atas masalah yang timbul ke atas artis dan peminat disebabkan laporan ini. Pada masa akan datang, kami akan mempertimbangkan implikasi budaya dan agama dalam hal interaksi antara peminat dan artis.

kpopPada pandangan Abang Nara, kumpulan B1A4 tidak boleh dipersalahkan kerana mereka tidak mengetahui apa yang dilakukan tidak boleh dibuat di Malaysia. Kalau di Korea aksi-aksi sebegini adalah perkara biasa. Kita seharusnya mempersoalkan kesanggupan gadis-gadis Melayu yang sanggup membenarkan diri mereka diperlakukan sebegitu rupa. Itu pendapat Abang Nara. Apa pula pendapat anda? Kenyataan asal boleh dibaca di sini.

Written by AbangNara | October 1st, 2014

Semalam, SM Entertainment, syarikat di mana kumpulan Girl’s Generation bernaung telah mengeluarkan kenyataan bahawa Jessica dikeluarkan daripada kumpulan itu kerana kesibukannya dengan hal peribadi. Untuk makluman, Jessica baru-baru ini telah menubuhkan jenama fesyennya sendiri iaitu BLANC. Menariknya, hari ini Jessica tampil menjelaskan yang dia telah pun mendapatkan keizinan daripada SM Entertainment dan ahli SNSD yang lain untuk melakukan hal peribadinya tanpa perlu meninggalkan kumpulan Girl’s Generation.

girl's generation

Menurut Jessica, dirinya dipaksa keluar daripada Girl’s Generation oleh SM Entertainment dan ahli-ahli yang lain. Jessica mempersoalkan keputusan yang diambil oleh pihak tersebut kerana jasa baktinya selama 15 tahun dipandang remeh semata-mata kerana dia menjalankan perniagaan fesyennya sendiri. Tulis Jessica panjang lebar:-

Hello. This is Jessica.

I was given a notice of departure from Girls’ Generation by the agency on September 29, and I cannot hide my shocked and upset heart about this, so I’m here to reveal my position.

I have always put Girls’ Generation’s activities before my business or personal life as a member of Girls’ Generation. However, despite my efforts for the team, I have been asked to leave the team by the agency.

While I was planning my business that I’ve had a lot of interest in since before, I had sufficiently consulted SM as well as the members about my preparation many times and asked for their understanding.

Up until the beginning of August when I was launching ‘BLANC’, I had received agreement and permission from SM, and congratulations from the members as well.

However, in early September, after only a month since the launching, the members suddenly changed their position and held a meeting, and told me to either quit my business or leave Girls’ Generation without any justifiable reason.
I explained that I had already received permission from the agency, that I had never neglected Girls’ Generation’s activities, and that I could not suddenly halt my business due to my contract with my business partner after a month.
Ultimately, I pleaded that it was unjust for me to have to make a choice. Becoming a Girls’ Generation member was the best thing in my life, and I had never thought about quitting.

Shocked about this, I had met with the agency CEO on September 16 to convey my position, and once again confirmed their permission for carrying out my business.

However, on September 29, I was given a one-sided notice asking me to leave Girls’ Generation. Due to this, I was also unable to attend the fan meeting in China on September 30, and I have also been excluded from following Girls’ Generation activities.

I have received great pain and cannot hide my sadness that I was asked by the agency and fellow members, whom I’ve spent 15 years with putting in all my passion and effort, to leave Girls’ Generation just because of the reason that I’m starting a business.

I also want to apologize for causing concern to all the fans. Please understand that this situation is not at all what I had wanted, and that I’ve always treasured Girls’ Generation, and that I will continue to do so. Thank you for always supporting and loving me.

Sincerely,
Jessica

girl's generation

SM Entertainment pasti akan menerima impak negatif selepas kenyataan yang dikeluarkan oleh Jessica ini. Agak sedih juga melihat Jessica dibuang begitu sahaja. Girl’s Generation tanpa Jessica sudah tentu tidak akan sama lagi. Apa kata anda?

Written by AbangNara | November 29th, 2012

Wow. Abang Nara baru tahu mengenai hal ini. Terkejut juga apabila mendengar kata-kata yang tidak sepatutnya terkeluar daripada sebuah kumpulan sehebat Bunkface. Habis teruk kena hentam Kpop. Confirm peminat Kpop mengamuk punya

bunkface kpop

Antara kata-kata yang dikeluarkan ialah:-

SAM: jangan dengar K Pop, ko tau dorang miming tak? diorang miming, diorang buat plastic surgery, lepastu korang bajet diorang handsome
YOUK: kitorang ni yang penat2 buat band, susah payah main cari chord, belajar susah2, dorang senang joget2, mekap2 sket, dah dapat juta2 duit..kitorang xpuas hati
PAAN: support la local, nak kawin pun duit takdak bagi diorang buat apa

Kalau korang tengok video di atas, semua kata-kata itu bermula pada minit 7.20. Abang Nara rasa tak perlu kot Bunkface buat macam ini. Sepatutnya belajar daripada Kpop macam mana mereka mampu menawan jutaan hati penduduk seluruh dunia. Kalau setakat condemn tak ada gunanya jugak kan?

Written by AbangNara | November 2nd, 2012

Wow. Nampaknya artis Kpop begitu laku sekali sehinggakan dijemput khas untuk datang ke Malaysia membuat persembahan. Sebelum ini sudah kecoh mengenai pembayaran artis Kpop yang mencecah jutaan ringgit di Hari Belia, kali ini kumpulan Nu’Est dan Vixx akan diterbangkan sempena Shout Awards.

kumpulan kpop

Abang Nara tak berapa kenal kumpulan Nu’Est dan Vixx ini. Rasanya tak adalah berapa popular sangat pun kat Korea kumpulan ini. Boleh jadi mereka memang popular tetapi Abang Nara je yang tak tahu. Menurut penganjur Shout Awards, kedua-dua kumpulan ini dijemput berdasarkan cadangan oleh peminat menerusi media sosial seperti Facebook dan Twitter.

kumpulan kpop

Sememangnya tanggungjawab penganjur untuk mengikut citarasa peminat. Namun Abang Nara rasa tak perlulah nak mengikut kehendak mereka 100%. Cukup-cukuplah artis Kpop selalu datang buat konsert di Malaysia ini. Rasanya tak perlu lagi beri peluang yang begitu banyak kepada mereka.

kumpulan kpop

Bagi Abang Nara, lebih baik beri peluang kepada artis-artis tempatan untuk membuat persembahan. Namun kata orang, kalau tak ada demand, tak adalah supplynya kan? Mungkin di masa depan pihak penganjur perlu lebih tegas dan tidak mengikut kehendak peminat sangat. Apa kata anda?

P.S: Udang Halloween!!!