Kenyataan Rasmi Penganjur Fan Meeting B1A4 Tentang Kontroversi Aksi Cium & Peluk

Hiburan

Kenyataan Rasmi Penganjur Fan Meeting B1A4 Tentang Kontroversi Aksi Cium & Peluk

Akhirnya penganjur ‘special fan meeting’ kumpulan Kpop B1A4 telah pun tampil memberikan penjelasan tentang kontroversi ahli kumpulan tersebut yang dilihat berpeluk dan mencium gadis-gadis Melayu baru-baru ini. Agak panjang lebar penjelasan yang ditulis di laman Facebook mereka iaitu TGM Events. Apa yang penting, pihak penganjur menafikan apa yang berlaku perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan di laman sosial.

tgm events

Advertisement

Berikut adalah kenyataan daripada pihak penganjur yang telah dialihbahasa ke Bahasa Melayu.

Kami menyedari bahawa sebahagian daripada pengisian program yang disebutkan di atas mendapat perhatian daripada pihak media.

Sebagai penganjur acara, kami berasa bertanggungjawab untuk menjelaskan insiden yang berlaku melibatkan anggota kumpulan B1A4, pihak pengurusan dan yang paling utama, BANAs yang merupakan para peminat B1A4.

1) Peminat dipilih secara rawak, berdasarkan soalan yang mereka letakkan pada papan mesej bersama nama pertama mereka. Artis, pengurusan artis dan penganjur tidak tahu identiti peminat yang dipilih itu sehinggalah mereka dibawa ke atas pentas.

2) Ia bukan sebahagian daripada protokol standard artis K-Pop untuk melayan peminat secara dekat. Walau bagaimanapun, memandangkan ini merupakan acara khas bertemu peminat, program ini dibuat khusus untuk menjalin keterlibatan dan interaktiviti peminat. Sebelum acara bermula, hos acara telahpun mengingatkan peminat supaya tidak menyentuh atau berada terlalu dekat dengan anggota kumpulan penyanyi tersebut. Mengenai klip parodi yang perlu dilakonkan semula, anggota B1A4 telah bertanya dan menjelaskan kepada peminat yang terpilih itu sama ada mereka tidak selesa dengan aktiviti berkenaan. Namun, peminat terpilih itu telah memberi kebenaran di atas pentas, di hadapan audiens.

3) Sebagai syarikat yang sebahagian besarnya diusahakan oleh wanita, kami tidak sekali-kali membenarkan perlakuan cabul atau gangguan seksual seperti yang digembar-gemburkan media. Istilah tersebut telah digunakan di luar konteks dan adalah sangat mengecewakan bagi kami untuk melihat gaya kewartawanan yang tidak bertanggungjawab.

4) Kami tidak mendiskriminasi mana-mana peminat berdasarkan kaum atau agama mereka. Oleh sebab itu, program-program kami dirancang berseseuaian dengan minat audiens kami. Soal menghalang peminat daripada melakukan aktiviti yang mereka mahu sertai secara sukarela adalah bukan dalam bidang kuasa kami.

5) Kami juga tidak melayan gangguan secara dalam talian. Maka, kami tidak akan mengeluarkan sebarang maklumat tentang peminat yang terlibat. Kami melindungi privasi mereka termasuk aspek fizikal dan psikologi.

Kami dengan ikhlas meminta maaf atas masalah yang timbul ke atas artis dan peminat disebabkan laporan ini. Pada masa akan datang, kami akan mempertimbangkan implikasi budaya dan agama dalam hal interaksi antara peminat dan artis.

kpopPada pandangan Abang Nara, kumpulan B1A4 tidak boleh dipersalahkan kerana mereka tidak mengetahui apa yang dilakukan tidak boleh dibuat di Malaysia. Kalau di Korea aksi-aksi sebegini adalah perkara biasa. Kita seharusnya mempersoalkan kesanggupan gadis-gadis Melayu yang sanggup membenarkan diri mereka diperlakukan sebegitu rupa. Itu pendapat Abang Nara. Apa pula pendapat anda? Kenyataan asal boleh dibaca di sini.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...