July 1st, 2014

Sama-samalah kita doakan agar Datuk Sharifah Aini dikurniakan kesihatan dan cepat pulih. Beliau telah pun dimasukkan ke ICU Pusat Perubatan Pakar Damansara kerana menghidap penyakit fibrosis paru-paru. Kak Pah telah dimasukkan ke hospital tersebut setelah mengalami kesukaran bernafas pada awal pagi Isnin.

sharifah aini ICU

Di bulan baik penuh berkat ini, sama-samalah kita doakan agar Datuk Sharifah Aini dipanjangkan umur dan lekas pulih daripada penyakit yang menimpa dirinya. Untuk makluman, sebelum ini Kak Pah pernah membuat nukilan yang dia redha sekiranya dijemput olehNya dalam masa terdekat ini.

May 23rd, 2014

Aduh. Sedihnya hati Abang Nara membaca luahan hati Sharifah Aini yang dikongsi olehnya di laman Facebook beliau. Untuk makluman, Sharifah Aini atau lebih dikenali dengan nama Kak Pah kini menghidap penyakit H1N1 Influanza dan Pneumonia (radang paru-paru). Akibatnya, Kak Pah terpaksa tinggal di hospital selama 28 hari dan ditempatkan dalam bilik yang diasingkan daripada pesakit-pesakit lain.

kak pah

Membaca kata-kata Kak Pah, beliau tampak redha sekiranya sudah sampai masa untuk dijemput menghadapNya. Semoga Kak Pah dipanjangkan umur dan lekas sembuh daripada penyakit ini. Tulis Kak Pah:-

Setiap dari kita tidak tahu bila kita akan dijemput olehNYA…Jika ditakdirkan ALLAH, sampai masanya untuk saya pulang ke RahmatuLLAH, jika ditakdirkan ujian yang ALLAH berikan ini berakhir dengan saya keluar sebagai jenazah…dengan hati yang damai, saya tenang dan REDHA dengan apa yang telah ditetapkan.

Doakan saya berakhir dalam KHUSNUL KHOTIMAH. Sesuatu yang saya ingin anda, keluarga FB saya tahu ialah…saya TERAMAT SAYAAAAAAAAAAAAAAANGKAN ANDA SEMUA…saya sangat menghargai segala kasih sayang, ingatan, doa dan budi baik yang telah anda curahkan kepada saya selama ini. Doakanlah kesejahteraan saya, sedekahkanlah Al-Fatihah, ingatlah saya dalam setiap DOA anda. In Shaa ALLAH, kita semua akan menjadi keluarga semula di JANNAH!

Satu pesanan saya, seandainya saya sudah tiada…gunakanlah FB ini kearah kebaikkan…untuk menjaga Silaturrahim…untuk saling menasihati…bukan untuk mengumpat…menabur fitnah…dan segala perbuatan yang sia-sia dan mendatangkan dosa. Kasihanilah diri anda sendiri.

Begitu pantas masa berlalu…45 tahun saya bergelar anak seni…….terlalu banyak kenangan, terlalu banyak pengalaman…pahit dan manis…begitu ramai yang telah membesar dengan lagu-lagu saya… namun yang pasti, perjalanan panjang penuh berwarni-warni yang telah saya lalui ini tidak akan terjadi tanpa kehadiran anda, peminat-peminat yang sentiasa memberi sokongan tidak pernah berbelah-bagi selama keberadaan saya dalam dunia seni.

Anda adalah pembakar semangat, pendorong untuk saya untuk terus bertahan. Tanpa anda siapalah saya. Ketahuilah, sedari mula saya melangkahkan kaki dalam dunia seni sehingga ke hari ini, niat saya tidak pernah berubah, ikhlas untuk menggunakan anugerah suara yang telah dikurniakan ALLAH ini dengan sebaik mungkin. Always remember that I sing with LOVE!

Walau apapun yang berlaku, saya ingin anda tahu yang saya teramat hargai kehadiran, kasih sayang dan sokongan anda selama ini. Segala kebaikkan anda tidak akan pernah luput dari ingatan, dan akan saya bawa hingga ke akhir hayat.

Doakan kesejahteraan saya dunia dan akhirat sebagaimana saya sentiasa mendoakan kebaikkan dan kesejahteraan buat semua keluarga dan peminat-peminat saya di sini. In Shaa Allah, jika dipanjangkan usia dan diizinkankan Allah, kita akan berjumpa lagi.

Salam Santun Erat Silaturahim Wa Ukhuwah Fillah & Salam Teramat Sayang Untuk Adik-Adik Kak Pah dan Semua Anak-Anak Ummie Sharifah yang dikasihi di FB ini.

kak pah

Sedih kan? Marilah kita sama-sama panjatkan doa agar Sharifah Aini diberi kekuatan, kesihatan dan dipanjangkan umur untuk terus hidup di muka bumi Allah ini. Masih terlalu awal untuk kita kehilangan seorang penyanyi lagenda seperti beliau. Teruskan menerima rawatan, teruskan makan ubat dan terus cekalkan hati untuk hidup. Insya Allah segalanya akan pulih seperti sediakala.

P.S: Cara menyediakan kerepek tempe yang sedap

May 22nd, 2012

Lama tak dengar cerita mengenai Datuk Sharifah Aini yang popular dengan nama gelaran Kak Pah ini. Tup tup hari ini, menerusi Facebook Datuk Sharifah Aini, sahabat baiknya, Khalilah Dato’ Mohd Talha mengumumkan yang Kak Pah telah dimasukkan ke hospital swasta akibat jangkitan kuman pada paru-paru.

kak pah

Di dalam pengumuman yang dibuat, tidak pula diberitahu hospital swasta manakah Datuk Sharifah Aini dimasukkan. Namun itu semua tidak penting. Yang penting marilah sama-sama kita mendoakan agar kesihat Datuk Sharifah Aini akan bertambah baik dan dapat discharge daripada hospital dengan segera. Amin.

October 14th, 2010

kak pah pakai tudung

Statement yang dikeluarkan oleh Sharifah Aini @ Kak Pah ini berkemungkinan besar boleh menjadi statement of the year dalam dunia hiburan. Baru-baru ini Kak Pah dilihat bertudung dalam satu majlis amal. Semua orang terkejut. Adakah Kak Pah sudah mahu bertudung sepenuhnya? Ini kata Kak Pah:-

[note]Sebenarnya Kak Pah pakai tudung ni sebab Kak Pah sakit gigi. Sebab tak mahu nampakkan gusi Kak Pah ni bengkak, jadi Kak Pah pakailah tudung. Tapi, kalau tanya bila Kak Pah betul-betul akan pakai tudung, Kak Pah tak boleh nak jawab. [/note]

Kesian kat Kak Pah. Mesti gusinya bengkak besar sebab sakit gigi sampai terpaksa pakai tudung untuk cover. Bila tenung lama-lama, nampak manis jugak Kak Pah nie bila bertudung. Dan Kak Pah ada buat sedikit statement tambahan mengenai pakai tudung.

[note]Sebab itu semua kena datang kerana Allah. Bukan sebab kerana terpaksa atau kerana desakan mana-mana pihak. Lagipun Kak Pah tak mahu jadik macam segelintir kawan-kawan artis Kak Pah. Kesian kat diaorang. Sebab diaorang tersepit dengan keadaan ini (bertudung). Jadi, kesimpulannya, Kak Pah hanya akan pakai bila Kak Pah dah betul-betul bersedia dan Kak Pah mahu pakai kerana Allah, bukan kerana sesiapa. Itukan lebih baik. Buat apa nak hipokrit. [/note]

Ada seorang pembaca email kami mengenai isu Kak Pah dan tudung nie. Katanya kesian kat anak Kak Pah yang belajar agama jauh-jauh tapi emaknya masih tak terbuka hati untuk memakai tudung. Marilah kita sama-sama doakan agar Kak Pah nanti akan memakai tudung sepenuhnya.

Pendapat kami, kalau boleh wartawan hiburan janganlah tanya soalan bab-bab pakai tudung nie. Artis-artis kita ini suka buat statement ikut suka hati diorang bila jawap soalan. Nanti kang takut tersasar jawapannya tue. Sumber berita dari Murai.

P.S: Kalau kami jadi polis, dah lama kena hempuk si Pamela Lim nie.